Τελικά ποιος πρέπει να πανηγυρίζει για την απόφαση (;) του CAS;
Οπως χρειαστήκαμε τους ξένους διαιτητές για να... μειωθεί η καχυποψία (όσο μπορεί να γίνει αυτό στο ελληνικό πρωτάθλημα), έτσι περιμέναμε και τους ξένους δικαστές για να βάλουμε σε μια σειρά την περίφημη υπόθεση «πολυιδιοκτησίας ΠΑΟΚ-Ξάνθης». Γιατί μετά την ανακοίνωση του CAS (περισσότερο τέτοια είναι παρά απόφαση του Ανώτατου Αθλητικού Διαιτητικού Δικαστηρίου της Λωζάνης) υπάρχουν κάποια δεδομένα.
Η ανακοίνωση του CAS δεν μπορεί να αμφισβητηθεί από κανέναν. Και δεν την αμφισβητεί και κανένας εδώ που τα λέμε. Ας συμφωνήσουμε τουλάχιστον όλοι σε αυτό, για να βάλουμε σε μια σειρά τα δεδομένα. Το CAS δεν είναι ούτε η «ΕΕΑ του Αυγενάκη» που υποστηρίζουν στον ΠΑΟΚ, ούτε ο «Γραμμένος του Σαββίδη» που υποστηρίζουν στον Ολυμπιακό. Είναι το Ανώτατο Αθλητικό Δικαστήριο.
Τι μας ανακοίνωσαν λοιπόν οι κύριοι του CAS (ένας Ολλανδός, ένας Γερμανός κι ένας Ιταλός);
- Η αφαίρεση των 7 βαθμών του ΠΑΟΚ δεν υφίσταται γιατί η Εφέσεων της ΕΠΟ δεν ανέλυσε την υπόθεση και την έκθεση της ΕΕΑ
- Η υπόθεση επιστρέφει στην Επιτροπή Εφέσεων της ΕΠΟ
- Η τιμωρία της Ξάνθης παραμένει μιας και δεν άσκησε έφεση
- Τα δικαστικά όργανα της ΕΠΟ, ΛΑΝΘΑΣΜΕΝΑ υπέθεσαν ότι η έκθεση της ΕΕΑ ήταν δεσμευτική και δεν την ανέλυσε
Δεν το λέμε εμείς. Δεν το λέει ο ΠΑΟΚ, ο Ολυμπιακός ή η Ξάνθη. Ούτε η ΕΠΟ, ούτε η ΕΕΑ. Τα γράφει ξεκάθαρα στην ανακοίνωσή του το CAS και προσθέτει ότι «η έκθεση αυτή (σ.σ. της ΕΕΑ) δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τα δικαστικά όργανα της ΕΠΟ ως άμεση βάση για την τιμωρία του ΠΑΟΚ».
Ας προσπαθήσουμε ν' απαντήσουμε στο ερώτημα «Ποιος δικαιώθηκε από το CAS;». Πριν απαντήσουμε καλό θα ήταν να ξέρουμε τι ζητούσε η κάθε μία από τις δύο πλευρές. Τι μας γράφει η ανακοίνωση του CAS; «Τόσο ο Ολυμπιακός όσο και ο ΠΑΟΚ ζήτησαν την ακύρωση της απόφαση της Επιτροπής Εφέσεων. Ο Ολυμπιακός ζητώντας αυστηρότερες ποινές σε ΠΑΟΚ και Ξάνθη (σ.σ. υποβιβασμό) και ο ΠΑΟΚ ζητώντας να μην του επιβληθεί καμία ποινή».
Δικαιώθηκαν και οι δύο λοιπόν; Ναι! Αλλωστε κι αυτό το γράφει η ανακοίνωση. «Συνεπώς και οι δύο προσφυγές έγιναν εν μέρει δεκτές και το ζήτημα παραπέμπεται στον προηγούμενο βαθμό, εν προκειμένω στην Επιτροπή Εφέσεων της ΕΠΟ».
Δικαιολογημένοι λοιπόν οι πανηγυρισμοί ΚΑΙ των δύο πλευρών (άλλοι περισσότερο, άλλοι λιγότερο); Και ναι και όχι λέω εγώ.
Η δικαίωση του ΠΑΟΚ
Ο ΠΑΟΚ βλέπει το Ανώτατο Αθλητικό Δικαστήριο να του δίνει την δυνατότητα να δικαστεί! Αυτό ζητούσε η νομική ομάδα του «Δικέφαλου» (όχι μόνο από το CAS αλλά και από τα ελληνικά δικαστηρία) και το CAS του το «έδωσε», εκτός από τους 7 βαθμούς. Να (απο)δείξει δηλαδή ο ΠΑΟΚ ότι είναι αθώος σε ότι έχει να κάνει με τη συγκεκριμένη κατηγορία «πολυιδιοκτησίας». Πιθανολογώ, χωρίς να έχω το ρεπορτάζ από πλευράς ΠΑΟΚ, ότι περισσότερο νοιάζει τον οργανισμό να βγάλει την «ρετσινιά» που του έχει κολλήσει εδώ και έξι μήνες (και να περάσει στην συνέχεια στην επικοινωνιακή του αντεπίθεση) παρά η όποια επιστροφή των 7 βαθμών (που φυσικά είναι εξίσου σημαντική).
Οπότε ναι, ο ΠΑΟΚ έχει λόγους να πανηγυρίζει. Ομως με την επιστροφή της υπόθεσης στην Εφέσεων της ΕΠΟ αυτή παραμένει ανοιχτή. «Υπάρχει πολυιδιοκτησία ΠΑΟΚ-Ξάνθης;». Ας περιμένουμε τα δικαστήρια για να απαντηθεί το ερώτημα γιατί με την επιστροφή της υπόθεση στην Εφέσεων μένουμε μόνο με την εισήγηση της ΕΕΑ.
Οι δύο ομάδες λοιπόν δεν αθωώθηκαν από το CAS, ούτε φυσικά καταδικάστηκαν. Η κατηγορία παραμένει ως έχει και θα περιμένουμε την εκδίκαση της Εφέσεων και πιθανολογώ την εκ νέου εκδίκαση του CAS (όποια κι αν είναι η απόφαση της Επιτροπής, είτε ο Ολυμπιακός είτε ο ΠΑΟΚ θα πάνε ξανά στην Λωζάνη).
Η συνέντευξη του Αχιλλέα Μαυρομάτη, ο οποίος είναι επικεφαλής της νομικής υπηρεσίας της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, είναι μια ψύχραιμη αντίδραση στην ανακοίνωση του CAS. Χωρίς φανφάρες. Τι μας λέει ο κύριος Μαυρομάτης; Οτι «υπάρχει ικανοποίηση» (προφανώς μιας και ο ΠΑΟΚ «πήρε» όλα όσα ζητούσε από το CAS) αλλά προσθέτει πως «κερδίσαμε μία μεγάλη μάχη, αλλά όχι τον πόλεμο». Με λίγα λόγια οι άνθρωποι του ΠΑΟΚ καλά κάνουν και πανηγυρίζουν γιατί ήρθε το CAS και τους δικαίωσε στο κομμάτι της εκδίκασης, αλλά ο «πόλεμος», όπως τον χαρακτήρισε ο κύριος Μαυρομάτης δεν έχει τελειώσει κι αφορά φυσικά την αθώωση του «Δικεφάλου».
Γιατί τι θέλει ο ΠΑΟΚ; Να εκδικαστεί η υπόθεσή του και ν' αποδείξει ότι δεν υπάρχει κανένα θέμα πολυιδιοκτησίας... Μετά από 6 μήνες το πέτυχε. Και προφανώς είναι μια μεγάλη νίκη του «Δικέφαλου». Οχι μόνο επικοινωνιακά (άλλωστε όταν στο τέλος υπάρξει απάντηση για το αν υπάρχει ή οχι πολυιδιοκτησία οι επικοινωνιακές πρακτικές-πολτικές δεν θα έχουν σημασία) αλλά και πρακτικά!
Η δικαίωση του Ολυμπιακού
Τι ζητούσε από την μεριά του ο Ολυμπιακός; Υποβιβασμό τόσο του ΠΑΟΚ, όσο και της Ξάνθης. Το -7 με το οποίο τιμωρήθηκε ο ΠΑΟΚ, σύμφωνα με τους «ερυθρόλευκους» ήταν μία ποινή η οποία δεν ανταποκρινόταν στη βαρύτητα της υπόθεσης. Το CAS λοιπόν έδωσε την... δυνατότητα στους «ερυθρόλευκους» να «διεκδικήσουν» τον υποβιβασμό των δύο ομάδων στην Επιτροπή Εφέσεων της ΕΠΟ.
Εχουν λόγο να πανηγυρίζουν και στον Ολυμπιακό; Αφού το CAS του αναγνώρισε το δικαίωμα να είναι παρών σε όλη την διαδικασία ενώπιον της Επιτροπής Εφέσεων της ΕΠΟ, ναι! Η νομική υπηρεσία της ΠΑΕ Ολυμπιακός θα έχει την δυνατότητα να «κυνηγήσει» αυτό που ζητούσε από την πρώτη στιγμή. Τον υποβιβασμό των δύο ομάδων για την υπόθεση της πολυιδιοκτησίας. Μία υπόθεση για την οποία στον Ολυμπιακό είναι σίγουροι, όπως επανέλαβε και ο διευθυντής επικοινωνίας της ΠΑΕ, Νίκος Γαβαλας (επίσης σε μία ψύχραιμη αντίδραση).
Η μοναδική απορία που άφησε το CAS
Ναι, η ανακοίνωση του CAS είναι ξεκάθαρη. Αλλωστε δεν παίρνει θέση για την υπόθεση, για το αν υπάρχει ή όχι τελικά πολυιδιοκτησία, και την στέλνει πίσω στην Επιτροπή Εφέσεων.
Ομως υπάρχει ένα σημείο σε αυτήν την ανακοίνωση που δεν σχολιάστηκε ούτε από την πλευρά του ΠΑΟΚ, ούτε από την πλευρά του Ολυμπιακού. Και στην δική μου οπτική είναι και το σημαντικότερο σημείο.
Ποιο ειναι αυτό; Γράφει λοιπόν η ανακοίνωση του CAS στην τελευταία της παράγραφο:
«Η Επιτροπή του CAS διαπίστωσε ότι, ΠΑΡΑ ΤΗΝ ΔΥΝΑΜΗ ΤΗΣ ΝΑ ΒΓΑΛΕΙ ΑΠΟΦΑΣΗ Η ΙΔΙΑ ΠΑΝΩ ΣΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ, δεν ήταν κατάλληλο να εκδώσει μια τελική και δεσμευτική απόφαση υπό αυτές τις συνθήκες με ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ για το ελληνικό ποδόσφαιρο».
Κι αυτή είναι η μεγάλη μου απορία. Ποια θα ήταν αυτή η απόφαση η οποία θα είχε «ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ» για το ελληνικό ποδόσφαιρο;
Λογικά θα απαντηθεί όταν μία από τις δύο εμπλεκόμενες πλευρές θα επιστρέψει στη Λωζάνη μετά την απόφαση της Επιτροπής Εφέσεων της ΕΠΟ...
Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.