Άρχοντας, τρελός ή απλά... Κλάτενμπεργκ! (pics & vids)
Λατρεύει να είναι στο επίκεντρο της προσοχής, είτε για θετικούς, είτε και για αρνητικούς λόγους. Ο Μαρκ Κλάτενμπεργκ, υποψήφιος για αρχιδιαιτητής στην Superleague, ασχολήθηκε με το ποδόσφαιρο πιτσιρικάς, αλλά τον κέρδισε γρήγορα η διαιτησία, με την οποία ασχολήθηκε προτού καλά καλά ενηλικιωθεί.
Διεθνής από το 2006 και για έντεκα χρόνια, πέρασε 13 στην Premier League (2004-2017) όπου διηύθυνε αγώνα μόλις στα 25 του χρόνια, σφύριξε τελικό Champions League (το 2016), τελικό Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος (το ίδιο έτος) και τελικό ποδοσφαιρικού τουρνουά Ολυμπιακών Αγώνων (το 2012 στο Λονδίνο), μεταξύ άλλων πολύ σημαντικών αγώνων.
Ο παλαίμαχος πια διαιτητής από το Κόνσετ, μια κωμόπολη έξω από το Νιουκάστλ, δεν μένει... αξέχαστος λόγω της διαιτητικής του πορείας στα γήπεδα, αλλά για τις ιστορίες που την συνοδεύουν και επιβεβαιώνουν ότι ο 45χρονος ηλεκτρολόγος στο (άλλο) επάγγελμα, χωρισμένος και πατέρας ενός αγοριού είναι... ιδιαίτερη περίπτωση. Υπήρξαν παιχνίδια, μάλιστα, όπου ξέχασε να πάρει μαζί τις... κάρτες του!
Τον Οκτώβριο του 2014, άλλωστε, στερήθηκε τον ορισμό από μια σειρά αγώνων της Premier League, επειδή έσπασε το πρωτόκολλο που υποχρεώνει την διαιτητική ομάδα να πηγαίνει και να φεύγει όλη μαζί από έναν αγώνα. Ο ίδιος, όμως, επέλεξε να φύγει μόνος του ύστερα από έναν αγώνα Γουέστ Μπρομ – Κρίσταλ Πάλας και ταξίδεψε οδικώς στο Νιουκάστλ για να πάει σε... συναυλία του Εντ Σίραν!
ΤΑ ΣΟΟΥ ΚΑΙ ΤΑ ΤΑΤΟΥΑΖ
Το 2016 ήταν η ονειρεμένη χρονιά για τον Κλάτενμπεργκ αφού, εκτός από τους τελικούς Champions League και Euro, σφύριξε και τον τελικό του Κυπέλλου Αγγλίας (μεταξύ Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και Κρίσταλ Πάλας). Τότε, ήταν κοινά αποδεκτό πως επρόκειτο για τον κορυφαίο διαιτητή στο Νησί.
«Το να σφυρίξεις έναν τελικό είναι το όνειρο όλων, αλλά να σφυρίξεις τρεις μεγάλους τελικούς σε μια σεζόν ήταν μια τρελή, τρελή κατάσταση» έλεγε για το ιστορικό 2016 ο Κλάτενμπεργκ, ο οποίος έκανε πάντα αισθητή την παρουσία του στους αγωνιστικούς χώρους, συζητώντας με τους ποδοσφαιριστές, κάνοντας γκριμάτσες, ακόμα και... βγάζοντας την γλώσσα!
Ο... αθεόφοβος το έκανε στον Πέπε, στον τελικό του Champions League μεταξύ Ρεάλ Μαδρίτης και Ατλέτικο, για τον οποίο παραδέχθηκε πριν από λίγο καιρό ότι έκανε λάθος, κατακυρώνοντας γκολ του Σέρχιο Ράμος από θέση οφσάιντ.
Ήταν τόσο ξεχωριστοί οι τελικοί του Champions League και του Euro που δεν δίστασε να κάνει τατουάζ τα logo των δύο τελικών στο αριστερό του χέρι!
ΟΙ... ΓΚΑΦΕΣ
Ο Κλάτενμπεργκ, ο οποίος αρέσκεται να στέκεται όπως ο... Κριστιάνο Ρονάλντο όταν εκτελείται κάποιο φάουλ, γι' αυτό ίσως και είναι συμπαθής στον Πορτογάλο σούπερ σταρ (η φωτό για του λόγου τ' αληθές), έχει δημιουργήσει όμως και ουκ ολίγους εχθρούς με τις αποφάσεις του.
Η χειρότερη όλων, αναμφίβολα, έλαβε χώρα τον Ιανουάριο του 2005, όταν ούτε αυτός, ούτε οι βοηθοί του, δεν είδαν την μπάλα να περνάει πεντάκαθαρα την γραμμή της εστίας του Ρόι Κάρολ, τερματοφύλακα τότε της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (πολλά χρόνια μετά και του Ολυμπιακού), ύστερα από σουτ του Πέδρο Μέντες της Τότεναμ. Τότε, βεβαίως, δεν υπήρχε VAR, αλλά και πάλι...
Τον Οκτώβριο του 2007, σε ντέρμπι της Έβερτον με την Λίβερπουλ, φέρεται να μετατρέπει την κίτρινη στον Τόνι Χίμπερτ σε κόκκινη, αφού πρώτα συμβουλεύτηκε τον αρχηγό των Κόκκινων, Στίβεν Τζέραρντ! Στη συνέχεια, δεν απέβαλε τον Ντιρκ Κάουτ ως όφειλε, ενώ δεν έδωσε και πέναλτι σε καθαρή ανατροπή του (πολλά χρόνια μετά αμυντικού της ΑΕΚ) Τζόλεον Λέσκοτ. Δεν σφύριξε άλλον αγώνα της Έβερτον για... πέντε χρόνια!
Το 2012, κατηγορήθηκε από ποδοσφαιριστή ότι έκανε ρατσιστικό σχόλιο για τον Τζον Όμπι Μίκελ της Τσέλσι στην διάρκεια ενός αγώνα Κυπέλλου με την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, αλλά απαλλάχθηκε από τις κατηγορίες, ύστερα από την σχετική έρευνα της ομοσπονδίας.
Τον Μάιο του 2016, έδειξε δώδεκα κίτρινες κάρτες (!) σε ντέρμπι Τσέλσι – Τότεναμ, χωρίς μάλιστα να αποβάλει, ως όφειλε, τον Μούσα Ντεμπελέ. Αυτό το ματς (2-2 το αποτέλεσμα) έστεψε και μαθηματικά πρωταθλήτρια την Λέστερ, αλλά έβαλε τον Κλάτενμπεργκ στο μάτι του κυκλώνα.
ΧΡΕΗ ΚΑΙ ΑΠΕΙΛΕΣ
Πέρα από τα όποια λάθη εντός γηπέδου (και ήταν αρκετά, όπως συμβαίνει με την πλειοψηφία των διαιτητών που καλούνται να πάρουν αποφάσεις μέσα σε δευτερόλεπτα), ο Κλάτενμπεργκ έκανε λάθη και έξω από αυτά.
Τον Αύγουστο του 2008, ύστερα από έρευνα για χρέη ύψους 180 χιλιάδων ευρώ που είχαν σχέση με εταιρείες με τις οποίες φέρεται να είχε συνεργασία, αλλά και απειλητικά του μηνύματα προς συνεταίρους του (!), ο Άγγλος διαιτητής τιμωρήθηκε αρχικά με αποκλεισμό δια βίου αλλά, στη συνέχεια, η «καμπάνα» περιορίστηκε στην μια σεζόν. Είχε οριστεί να διευθύνει το Community Shield μεταξύ της πρωταθλήτριας Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και της Κυπελλούχου Πόρτσμουθ.
Οι μπελάδες του, πάντως, δεν σταμάτησαν εκεί, αφού το 2016 είχε υπογράψει συμβόλαιο συνεργασίας με γραφείο μάνατζερ που εκπροσωπεί παίκτες της Premier League και χρειάστηκε να λογοδοτήσει στην Επιτροπή Διαιτησίας, αφού φέρεται να μην είχε πάρει άδεια! Μοναδικός στο να μπλέκει σε περιπέτειες.
Η ΖΩΗ ΩΣ... ΠΑΛΑΙΜΑΧΟΣ
Τον Φεβρουάριο του 2017, παρ' ότι ακόμα δεν είχε φτάσει στην ηλικία... συνταξιοδότησης στην Premier League, ο Κλάτενμπεργκ άφησε το Νησί για να αποδεχθεί τον ρόλο του αρχιδιαιτητή στην Σαουδική Αραβία, διαδεχόμενος τον Χάουαρντ Γουέμπ και, βεβαίως, με έναν πολύ παχυλό μισθό.
Επειδή, όμως, δεν είχε αποβάλλει το... μικρόβιο της σφυρίχτρας, δεν άντεξε ούτε διετία στην Σαουδική Αραβία, αφού μετακόμισε στην Κίνα για να σφυρίζει τα πιο σημαντικά παιχνίδια (πάντα με το αζημίωτο βεβαίως). Βρήκε χρόνο, πάντως, για να κάνει μεταμόσχευση μαλλιών.
Στην καριέρα του, σχεδόν ποτέ δεν ανέβηκε πάνω από τις τρεις κίτρινες κάρτες ανά αγώνα, ενώ δεν ήταν ποτέ φαν των αποβολών, αφού μόνο την σεζόν 2007-08 είχε διψήφιο αριθμό (δέκα). Τα... σόου μέσα στο γήπεδο, άλλωστε, τα πρόσφερε αλλιώς, όχι με κόκκινες κάρτες!
«Διάβολος» ή ανίκανος ο υποψήφιος αρχιδιαιτητής από το Νησί; Μάλλον λίγο και από τα δύο, αλλά και λίγο απ' όλα!
Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.