Η άβυσσος του scouting στην Ελλάδα
Το ποδόσφαιρο στις μέρες μας εξετάζεται από δύο πλευρές. Η μία είναι ως τρόπος διασκέδασης και η άλλη είναι ως επιχειρηματική δράση. Μία ομάδα λοιπόν θα πρέπει να είναι ωραία στο μάτι για να προσελκύει θεατές - πελάτες, την ίδια στιγμή που σε θέματα οικονομικά, οργάνωσης και marketing θα πρέπει να ακολουθεί τα σύγχρονα πρότυπα που επικρατούν παγκοσμίως.
Παρατηρούμε πως στην Ευρώπη οι ομάδες στη διαδικασία προόδου τους, προσαρτούν όλο και περισσότερο την τεχνολογία για να είναι καλύτερα καταρτισμένες και πιο αποτελεσματικές. Επενδύουν στις υποδομές τους, στον εξοπλισμό που βοηθάει στον τομέα της προπόνησης (drones, ειδικά γιλέκα με σύστημα GPS που καταγράφουν διάφορα δεδομένα) και στον τομέα της ανάλυσης και του scouting.
SCOUTING, H ΛΥΣΗ ΣΤΑ ΠΕΡΙΣΣΣΟΤΕΡΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ
Στην Ελλάδα έχουν γίνει προσπάθειες για ανάπτυξη σε όλους αυτούς τους τομείς, εκτός από το scouting. Στον τομέα αυτό η χώρα βρίσκεται 20 χρόνια πίσω. Συνεχίζει να βασίζεται στα γραφεία των managers που απλώνουν την πραμάτια τους με σκοπό να βγάλουν όσα περισσότερα κέρδη μπορούν και τις περισσότερες φορές η συνολική δαπάνη για την απόκτηση ενός παίχτη δεν ανταποκρίνεται στην αξία του. Αυτό συμβαίνει διότι οι ομάδες είναι έρμαια των απαιτήσεων του εκάστοτε ατζέντη που προσπαθεί να εκμεταλλευτεί την ανάγκη των ομάδων για ενίσχυση.
Το scouting λοιπόν, ως μέθοδος ανεύρεσης και καταγραφής παιχτών, δίνει τη λύση σε αυτό το χρόνιο πρόβλημα. Ξεκινάς από μέσα προς τα έξω. Αρχικά κοιτάς στις ακαδημίες σου ποιοι παίκτες έχουν το ταλέντο και (κυρίως) τον χαρακτήρα για να σταθούν στην πρώτη ομάδα. Βέβαια μιλάμε για συμπληρωματικό ρόλο στην αρχή, κάτι όμως που γίνεται κατ’ ελάχιστον από τις ελληνικές ομάδες, για λόγους πραγματικά ανεξήγητους! Πώς γίνεται να απαξιώνεις τους παίχτες για τους οποίους έχεις δαπανήσει χρόνο και χρήμα, αφήνοντας τους στο τέλος ελεύθερους, χωρίς τις περισσότερες φορές να τους έχεις δώσει τη δυνατότητα να γίνουν μέρος του συνόλου; Αλλά ας μην ανοίξουμε αυτό το θέμα καλύτερα...
Στη συνέχεια εξετάζεις ό,τι καλύτερο κυκλοφορεί στο εγχώριο πρωτάθλημα καθώς και στα γειτονικά πρωταθλήματα (Σερβίας, Βουλγαρίας, Βοσνίας, Κύπρου), όπου υπάρχουν παίκτες - ευκαιρίες λόγω και των (αναλογικά με τις τιμές της αγοράς) χαμηλών απαιτήσεων των ομάδων και των ποδοσφαιριστών. Είναι αλήθεια πως οι μεγάλες ομάδες του πρωταθλήματος, κυρίως ο Ολυμπιακός και η Α.Ε.Κ., τα τελευταία χρόνια δείχνουν μία πρόοδο σε αυτό το επίπεδο του scouting.
Το σημαντικότερο κομμάτι όμως είναι ο εντοπισμός ποδοσφαιριστών που αποκτώνται για να πρωταγωνιστήσουν. Σε αυτό το επίπεδο έχουμε δει τις μεγαλύτερες σπατάλες. Έρχονται πολλοί παίκτες που έχουν καλή καριέρα αλλά είναι μεγάλης ηλικίας χωρίς να έχουν κίνητρο. Επίσης βλέπουμε δανεισμούς παικτών που έρχονται κυρίως από τη Λατινική Αμερική και προσπαθούν να προσαρμοστούν στα ευρωπαϊκά δεδομένα, κάνοντας το “αγροτικό” τους σε κάποιο υποδεέστερο (σαν το δικό μας) πρωτάθλημα, σε σχέση με αυτό που αγωνίζονται οι ομάδες στις οποίες ανήκουν. Η μεγαλύτερη μάστιγα όμως είναι οι χαμηλού επιπέδου παίχτες που πλασάρονται ως ευκαιρίες από τους managers και τις περισσότερες φορές μάλιστα η αμοιβή των managers ισοδυναμεί με το αντίτιμο που δίδεται στην ομάδα όπου ανήκει ο παίκτης!
ΤΑ «ΙΔΑΝΙΚΑ» ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΑ ΓΙΑ SCOUTING
Στις περιπτώσεις δε που ο παίκτης είναι ελεύθερος, τα ποσά που ζητούν φτάνουν σε δυσθεώρητα ύψη για τις δυνατότητες των ομάδων μας! Σε αυτό το πρόβλημα λοιπόν έρχεται το τμήμα scouting να δώσει τη λύση. Με ένα επιτελείο 3-4 scouts μπορούν να καλυφθούν στο σύνολο τους οι σημαντικότερες λίγκες της Ευρώπης. Τα πρωταθλήματα Β’ Γαλλίας, Β΄ Ισπανίας, Πολωνίας, Πορτογαλίας και σε δεύτερο επίπεδο (λόγω δυσκολίας προσέγγισης των παιχτών και λόγω διαφορετικότητας τρόπου παιχνιδιού) τα πρωταθλήματα Αυστρίας, Βελγίου, Ολλανδίας, Νορβηγίας, Σουηδίας έχουν εξαιρετικά ενδιαφέρουσες και εφικτές περιπτώσεις ποδοσφαιριστών, αρκεί να γίνεται έγκαιρα ο εντοπισμός, η καταγραφή και η προσέγγιση από την ομάδα που ενδιαφέρεται. Προφανώς και μεγαλύτερες λίγκες όπως της Ιταλίας, της Α’ Ισπανίας, της Α’ Γαλλίας έχουν παίχτες υψηλού επιπέδου, όμως δε χρειάζεται το τμήμα scouting για να τους εντοπίσει και κυρίως είναι πιο δαπανηρές και δυσπρόσιτες περιπτώσεις.
Στις μέρες μας με τα προγράμματα που κυκλοφορούν είναι εύκολο να παρακολουθήσεις παίκτες σε όλο τον κόσμο! Βέβαια αν δε δεις παίχτη live δεν μπορείς να έχεις πλήρη εικόνα. Επομένως αφού εντοπιστεί μία ενδιαφέρουσα περίπτωση η ομάδα θα πρέπει να στείλει έναν scout να κάνει την καταγραφή από κοντά.
Κατά καιρούς έχουν προκύψει και στις ελληνικές ομάδες παίκτες - λαβράκια που αποκτήθηκαν με λίγα χρήματα και αφού έδειξαν τις δυνατότητες τους στο πρωτάθλημα μας, έφεραν προτάσεις πολλαπλάσιες των χρημάτων που δαπανήθηκαν. Οι Milivojevic, Vranjes, Prijovic, Οδ. Βλαχοδήμος ανήκουν σε αυτήν την κατηγορία. Παρόλα αυτά δεν είναι αποτέλεσμα scouting. Είναι όμως παραδείγματα που μας δείχνουν πόσο μπορεί να ωφεληθεί μία ομάδα (αγωνιστικά, οικονομικά και σαν status) κάνοντας έξυπνες μεταγραφές, εντοπίζοντας παίχτες με βάση τα δεδομένα που έχουν συλλέξει από το τμήμα scouting, διακρίνουν ότι με την απόδοση τους θα προσελκύσουν ομάδες που θα δαπανήσουν πολύ μεγαλύτερα ποσά από αυτά που ξοδεύτηκαν για να έρθουν, έχοντας βέβαια βοηθήσει προηγουμένως με την απόδοση τους τις ομάδες τους να πετύχουν τους στόχους που έχουν θέσει.
Όλα λοιπόν είναι θέμα νοοτροπίας. Θα πρέπει να γίνει σαφές στους ιθύνοντες των ελληνικών ομάδων πως με την ουσιαστική στήριξη ενός τμήματος scouting, μόνο κέρδος μπορούν να έχουν. Μόνο έτσι θα ανέβει το επίπεδο του πρωταθλήματος μας, θα αυξηθεί ο κόσμος στα γήπεδα, θα υπάρχουν μεγαλύτερα οικονομικά οφέλη, θα αναβαθμίσουν το προφίλ τους στην διεθνή αγορά.
Έχεις άποψη για κάποιο αθλητικό θέμα; Στείλε το κείμενό σου στο [email protected] και δες το δημοσιευμένο στο αγαπημένο σου site.
Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.