Άρης 2020-21: Το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω (pics)
Στο τέλος της περσινής φουρτουνιασμένης χρονιάς, ο Άρης «άραξε» σε ήρεμα νερά καθώς η εξασφάλιση της συμμετοχής στην προκριματική φάση του Europa League υλοποίησε τον βασικό στόχο, παρέμεινε όμως το απωθημένο της κατάκτησης ενός τίτλου με τον οδυνηρό αποκλεισμό από την ΑΕΚ στην ημιτελική φάση του Κυπέλλου. Η σεζόν ήταν προβληματική διότι υπήρξε αλλαγή προπονητή, ανισορροπία στο ρόστερ και κυρίως, επιστροφή παλιών αμαρτιών λόγω της οποίας επιβλήθηκε (δις) απαγόρευση μεταγραφών. Υπό αυτές τις συνθήκες, ο Άρης συμβιβάστηκε με τη δυσλειτουργικότητα, δεν είχε τη δυνατότητα διόρθωσης των λαθών του περσινού καλοκαιριού, επιβίωσε όμως, έστω κι αν χρειάστηκε να υποβληθεί σε στίβο μάχης στα Playoffs του περσινού Πρωταθλήματος.
Όλα όσα έζησε στα τελειώματα της σεζόν αποτέλεσαν τον οδηγό δημιουργίας ενόψει αυτής της χρονιάς. Μετά την ανάκτηση του δικαιώματος μεταγραφών, οι αλλαγές επανέφεραν καθεστώς κανονικότητας και ξεκάθαρους ρόλους. Διατηρήθηκε ένας κορμός πρωτοκλασάτων παικτών (Κουέστα, Ροζ, Δεληζήσης, Λούκας Σάσα, Ματίγια, Φετφατζίδης, Γκάμα, Μαντσίνι) και ενισχύθηκε με ποδοσφαιριστές) οι οποίοι έχουν τα ποιοτικά χαρακτηριστικά για να υπηρετήσουν το αγωνιστικό σύστημα που θέλει να εφαρμόσει ο Άρης της επόμενης χρονιάς αλλά και τις παραστάσεις ούτως ώστε να διαχειριστούν την πίεση του αποτελέσματος. Μένει να φανεί το διάστημα που θα χρειαστεί η ομάδα ούτως ώστε να αποκτήσει χημεία.
Μπαίνοντας στον φετινό αγωνιστικό μαραθώνιο, ο στόχος του Άρη είναι να διαδραματίσει πιο ουσιαστικό ρόλο στο νέο Πρωτάθλημα με τη διατήρηση των κεκτημένων (έξοδος στην Ευρώπη). Γνωρίζοντας βέβαια ότι φέτος η υλοποίηση αυτού του στόχου είναι δυσκολότερη λόγω της μείωσης του αριθμού των ομάδων που θα αγωνιστούν στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις αλλά και την προσθήκης του Παναθηναϊκού στους άμεσους αντιπάλους καθώς εξέτισε την ποινή τιμωρίας του.
ΗΡΘΑΝ: Ντάτκοβιτς, Γκάνεα, Σάκιτς, Τζέγκο, Μπερτόγλιο, Λόπεθ, Αντέμ, Μάνος, Μπουσέ
ΕΦΥΓΑΝ: Βέλεθ, Ντιγκινί, Λάρσον, Μαρτίνες, Ιντέγε, Ντουρμισάι, Σόουζα, Τόνσο, Τσιλιγγίρης, Κόρχουτ, Μενέντεθ, Μπα, Διαμαντόπουλος
ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ: Ο Μίκαελ Ένινγκ δεν θα λειτουργήσει σε άγνωστο περιβάλλον καθώς σε (περίπου) ένα μήνα θα συμπληρώσει έναν χρόνο στην τεχνική ηγεσία της ομάδας. Ο Γερμανός «προσγειώθηκε» στον πλανήτη Άρη στα μέσα του περασμένου Οκτώβρη, ως ο τρίτος προπονητής μέσα σε διάστημα δύο μηνών(!) κι έγινε δεκτός ως μια λύση αμφισβητούμενης αξίας, ίσως γιατί λογαριάστηκε το γεγονός ότι είχαν περάσει πολλά χρόνια από την τελευταία δουλειά του στην Bundesliga. Η σταθερότητα που χαρακτήρισε τους «κίτρινους» στη διάρκεια της περσινής χρονιάς σε συνδυασμό με την υλοποίηση του βασικού στόχου, ήταν τα δύο στοιχεία τα οποία έπαιξαν καταλυτικό ρόλο στην απόφαση επέκτασης της συνεργασίας μαζί του για ένα χρόνο.
Αντιλαμβάνεται και ο ίδιος ότι φέτος αυξάνεται το επίπεδο κριτικής διότιοι συνθήκες είναι εκ διαμέτρου αντίθετες σε σχέση με τις αντίστοιχες περσινές. Υπό την έννοια ότι πέρυσι ανέλαβε την ομάδα σε μια εξαιρετικά κρίσιμη καμπή και δίχως τη δυνατότητα ουσιαστικών παρεμβάσεων (λόγω της ποινής απαγόρευσης μεταγραφών) σ’ ένα ρόστερ το οποίο στερούταν ισορροπίας. Φέτος, με την ανάκτηση του δικαιώματος πραγματοποίησης μεταγραφών είχε το δικαίωμα της δημιουργίας ενός συνόλου πάνω στη δική του αγωνιστική φιλοσοφία. Το βέβαιο είναι επίσης ότι πλέον ο 54χρονος προπονητής γνωρίζει το περιβάλλον (όχι μόνο του Άρη αλλά συνολικά του ελληνικού ποδοσφαίρου), οπότε δεν θα λειτουργήσει ως άγνωστος μεταξύ αγνώστων. Υπάρχουν μεγαλύτερες απαιτήσεις, ενώ έχει αυξηθεί και η λίστα των άμεσων αντιπάλων.
ΤΙ ΕΚΑΝΕ ΣΤΑ ΦΙΛΙΚΑ: Ο κύκλος των φιλικών αγώνων χωρίζεται σε δύο κατηγορίες. Σε αυτό απέναντι στη Σάλκε και στα άλλα. Απέναντι στη γερμανική ομάδα, οι «κίτρινοι» ηττήθηκαν με 1-0, ωστόσο η αγωνιστική εικόνα τους καλλιέργησε ενθουσιασμό γιατί είχαν ζωντάνια, ταχύτητα, δημιουργία και εξαιρετικά αμυντική λειτουργία. Λόγω των συνθηκών περιορίστηκε ο αριθμός των φιλικών αγώνων, μοιραία αλλοιώθηκε και η δυνατότητα εξαγωγής συμπερασμάτων. Ο Άρης επικράτησε των Αγίας Μαρίνας Βέροιας (4-0), Πανσερραϊκού (2-0), Λάρισας (1-0) και αναδείχθηκε ισόπαλος (0-0) με τον Βόλο. Το βασικό πρόβλημα που φανέρωσε έχει να κάνει με τη δυσκολία στο τελείωμα των φάσεων και με τη γενικότερη λειτουργία του στο σετ παιχνίδι.
ΣΑΜΠΑΝΙΕΣ ΑΝΟΙΓΕΙ ΑΝ: Η κατάκτηση τίτλου παραμένει το μεγάλο απωθημένο για τον Άρη, η σπίθα που απεγνωσμένα αναζητεί ο σύλλογος εδώ και δεκαετίες. Πέρυσι έφτασε κοντά στη διεκδίκηση της πρόκρισης στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας, ακολούθησαν όμως τα οδυνηρά 45 τελευταία δευτερόλεπτα του δεύτερου ημιτελικού με την ΑΕΚ κι ένας αποκλεισμός ο οποίος θα μείνει για πολλά χρόνια στις μνήμες. Εν ολίγοις, στον Άρη θα γευτούν τη γλύκα του αφρώδους κρασιού αν κατακτήσουν το Κύπελλο Ελλάδας και παράλληλα ανανεώσουν το ευρωπαϊκό εισιτήριό τους, γνωρίζοντας ότι φέτος το επίπεδο δυσκολίας είναι πολύ υψηλότερο σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό.
ΠΙΝΕΙ ΠΙΚΡΟ ΚΑΦΕ ΑΝ: Για τον Άρη δεν υπάρχει μέση οδός. Ή θα ανοίξει σαμπάνιες ή θα πιει πικρό καφέ. Κυρίως αν δεν εξασφαλίσει θέση (στην προκριματική φάση) ευρωπαϊκής διοργάνωσης. Κάθε ομάδα οφείλει να κάνει βήματα προς τα εμπρός (ανά αγωνιστική περίοδο) και προς αυτήν την κατεύθυνση, η απαίτηση για διαρκή πρόοδο απαιτεί (τουλάχιστον) τη διατήρηση των κεκτημένων.
ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΣΥΝΤΑΚΤΗ: Είναι δεδομένο ότι ο Άρης θα είναι στο γκρουπ των ομάδων που θα διεκδικήσουν θέση στην πρώτη τετράδα του Πρωταθλήματος καθώς το ρόστερ του έχει παραστάσεις και ποιοτικά χαρακτηριστικά. Το ερώτημα είναι, πόσο χρόνο θα χρειαστεί για να ξεπεράσει τις αγωνιστικές αδυναμίες που (σήμερα) παρουσιάζει αλλά και για να γίνει ομάδα. Το πρόγραμμα του Πρωταθλήματος του δίνει τη δυνατότητα να μπει δυναμικά στο φετινό μαραθώνιο, όπως είχε κάνει δηλαδή και πριν από δύο χρόνια, διευκολύνοντας έτσι τον εαυτό του στον στόχο της επιστροφής στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.
Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.