Ο Άρης πέρασε τη δική του κρίση σα να ήταν απλό κρυολόγημα

Ο Άρης πέρασε τη δική του κρίση σα να ήταν απλό κρυολόγημα

Βασίλης Βλαχόπουλος Βασίλης Βλαχόπουλος
Ο Άρης πέρασε τη δική του κρίση σα να ήταν απλό κρυολόγημα

bet365

Ο Βασίλης Βλαχόπουλος συγκρίνει καταστάσεις και καταλήγει στο συμπέρασμα ότι ο Άρης πέρασε με τον πλέον ανώδυνο τρόπο το διάστημα των (δικών του) τεντωμένων νεύρων…
Συναρπαστικότερο παιχνίδι με Stop Loss, Partial και Auto Cash Out* (21+) *Ισχύουν όροι & προϋποθέσεις

Στις αναπόφευκτες κρίσεις που βιώνει κάθε ζωντανός οργανισμός στη διάρκεια μιας αγωνιστικής περιόδου έχει σημασία η ικανότητα διαχείρισής τους. Εκεί δοκιμάζεται η ετοιμότητα αλλά και ο χαρακτήρας του καθενός, απαιτείται ταχύτητα σκέψης και εκτέλεσης των αποφάσεων με απώτερο σκοπό το συμμάζεμα μιας κατάστασης πριν αυτή εκτροχιαστεί ολοκληρωτικά. Ο Άρης πέρασε τη δική του κρίση πριν τον ευρωπαϊκό αγώνα. Δεν είχε διαβάσει σωστά τα μηνύματα που ήδη είχε στα χέρια του, ουσιαστικά έδωσε χρόνο σε μια κατάσταση για την οποία είχαν εκφραστεί σοβαροί ενδοιασμοί και πλήρωσε το τίμημα με την παταγώδη αποτυχία της πρόωρης ολοκλήρωσης ενός ευρωπαϊκού ταξιδιού το οποίο φανταζόταν διαφορετικά.

Προϊόντος του χρόνου θα φανεί η ορθότητα των αποφάσεων, στην πραγματικότητα όμως όλες είχαν ληφθεί καιρό πριν. Δηλαδή, η αποπομπή του Μίκαελ Ένινγκ από την τεχνική ηγεσία με την ταυτόχρονη πρόσληψη του Άκη Μάντζιου, ενώ στο μυαλό του Άγγελου Χαριστέα υπήρχε η σκέψη της παραίτησης από το διάστημα που έσκαγε ο τζίτζικας.

Όλες οι συντριπτικές αλλαγές έγιναν μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα. Μέσα σ’ αυτές συμπεριλαμβάνεται και η αλλαγή αγωνιστικού πλάνου με την ταυτόχρονη αύξηση του αγωνιστικού προϋπολογισμού καθώς εκτιμήθηκε ότι δεν υπήρχε άλλος τρόπος κάλυψης των αγωνιστικών αδυναμιών. Με το προηγούμενο καθεστώς και φυσικά κατόπιν συμφωνίας όλων, αυτό δεν ξεπερνούσε τα 3.3 - 3.4 εκατομμύρια ευρώ, πλέον ο πήχης τοποθετήθηκε ψηλότερα με τις τελευταίες μεταγραφικές κινήσεις,

Όλες οι αποφάσεις θα κριθούν στην πορεία της αγωνιστικής περιόδου, προς το παρόν όμως ο Άρης πιστώνεται δύο πράγματα. Καταρχήν, την ταχύτητα σκέψης και εκτέλεσης και δεύτερον, είναι η ομάδα που πέρασε με τον πλέον ανώδυνο τρόπο το διάστημα της δικής της κρίσης. Λες και επρόκειτο για απλό κρυολόγημα για την καταπολέμηση του οποίου δεν χρειάστηκε χορήγηση αντιβίωσης.

 

Ο Άρης πέρασε ανώδυνα αυτό το διάστημα γιατί είναι στο +7 σε σχέση με πέρυσι. Απέναντι δηλαδή στις ίδιες ομάδες στην περσινή αγωνιστική περίοδο δεν είχε αντίστοιχα αποτελέσματα. Είχε χάσει από στον Βόλο και είχε αναδειχθεί ισόπαλος τόσο με τον Παναθηναϊκό στην Αθήνα όσο και με τη Λαμία στο «Κλ. Βικελίδης». Και δεν είναι μόνο τα αποτελέσματα όσο η εντύπωση που δημιούργησε, δηλαδή, ότι μπορεί να διαδραματίσει πιο ισχυρό ρόλο στο φετινό Πρωτάθλημα.

Κι αυτή δεν καλλιεργήθηκε σε μια περίοδο κατά την οποία η ομάδα απέδωσε καλό ποδόσφαιρο. Αν βάλει κανείς κάτω τις εμφανίσεις του Άρη θα διαπιστώσει ότι έπαιξε α) 30 καλά αγωνιστικά με τη Λαμία και β) 15-20 λεπτά με τον ΠΑΣ Γιάννινα και γ) από ένα ημίχρονο στα παιχνίδια με Παναθηναϊκό και Βόλο. Γι’ αυτόν τον λόγο ο Άκης Μάντζιος μίλησε για την απαίτηση αύξηση του διαστήματος καλής απόδοσης. Ουσιαστικά η ομάδα (μέχρι στιγμής) λειτουργεί με… γκαζιές. Εκεί που πατάει το γκάζι, ξαφνικά σταματά γιατί δεν είναι έτοιμη. Στο διάστημα των αγώνων η πλειοψηφία των παικτών δεν ήταν ούτε στο 50% σε επίπεδο ετοιμότητας.

Καθώς ο Άρης λειτουργεί σε περιβάλλον ηρεμίας γνωρίζοντας πλέον ότι η διατήρησή του είναι στο δικό του χέρι κι έχοντας διάστημα δύο εβδομάδων δουλειάς, δίπλα του συμβαίνει το αντίθετο με αποκορύφωμα τον Παναθηναϊκό ο οποίος άφησε να περάσουν δέκα ημέρες για να προχωρήσει στις δικές του συντριπτικές αλλαγές. Ο Άρης τις έκανε σε λιγότερο από 24 ώρες από εκείνον τον αποκλεισμό από την Κόλος Κοβαλίβκα, ίσως γιατί το σοκ ήταν πιο ισχυρό. Στο δικό του κακό διάστημα, ο Άρης συγκέντρωσε 10 βαθμούς και νιώθει κύριος του εαυτού του, ενώ ο Παναθηναϊκός βρίσκεται πολύ χαμηλά στη βαθμολογία αλλά και στη θέση που ήταν ο Άρης πριν από περίπου 20 ημέρες με την πρόσληψη του Λάζλο Μπόλονι στην τεχνική ηγεσία. Είναι πάρα πολλά αυτά που συμβαίνουν σε μια ομάδα όταν αλλάζει ο προπονητής. Άλλος τρόπος δουλειάς, άλλες συνήθειες, απαιτούμενο διάστημα προσαρμογής αλλά και ουσιαστικής γνωριμίας με τους παίκτες, αποδοχή του προπονητή από τους τελευταίους…

ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΟΥ

Αυτό ισχύει λόγω βαθμολογικής θέσης αλλά και συνθηκών δουλειάς. Για παράδειγμα, ο Γιοχάν Μπεναλουάν ενσωματώθηκε τελευταίος στην ομάδα αλλά δεν υπάρχει λόγος βιασύνης για την ένταξή του στο βασικό σχήμα. Αυτό το πλεονέκτημα προσφέρει το πρόγραμμα της ομάδας. Το πλάνο του Μάντζιου για τον Τυνήσιο είναι να αγωνιστεί απέναντι στον Αστέρα Τρίπολης, στον αγώνα δηλαδή που θα απουσιάσει ο Λίντσεϊ Ροζ.

Αυτό σημαίνει ότι έχει στη διάθεσή του τρεις εβδομάδες για να συνηθίσει τα χνώτα των συμπαικτών του και φυσικά να φτάσει στο επιθυμητό επίπεδο φυσικής και αγωνιστικής κατάστασης. Κάτι αντίστοιχο ισχύει και για τον Σιάντε Σίλβα ο οποίος είναι πολύ πιο μπροστά σε φυσική κατάσταση και θα τον δούμε νωρίτερα στο γήπεδο. Ο Μάντζιος νιώθει ασφάλεια χρόνου γιατί ο Ματέο Γκαρσία μπήκε κατευθείαν στο κλίμα, ο Ντάνιελ Μαντσίνι προέρχεται από πολύ καλό παιχνίδι με τον Παναθηναϊκό και γενικώς διαισθάνεται ότι η επιθετική γραμμή του θα ανεβάσει ποσοστό αποτελεσματικότητας στα επόμενα παιχνίδια.

ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΔΕΝ ΣΗΜΑΙΝΟΥΝ ΟΤΙ…

… Ο Άρης δεν θα πρέπει να στελεχωθεί. Οι τωρινές συνθήκες μπορεί να βάζουν στο περιθώριο την ανάγκη πρόσληψης τεχνικού διευθυντή, αλλά αυτό είναι απαραίτητο. Αρκεί φυσικά αυτός που θα επιλεγεί, όταν επιλεγεί, να ταιριάζει με τη φιλοσοφία του ιδιοκτήτη. Ο Θόδωρος Καρυπίδης δεν κρύβεται, παραδέχεται ότι θέλει να έχει συμμετοχή στις αγωνιστικές αποφάσεις της ομάδας. Αυτό δεν είναι κακό. Κακό είναι αν το πράττει ένας ιδιοκτήτης, δεν το παραδέχεται και σφυρίζει αδιάφορα όταν η κατάσταση στραβώνει. Δεν το έκανε, ίσα-ίσα που ανέλαβε την ευθύνη όλων των αποφάσεων που λήφθηκαν από τις 18 του Οκτώβρη έως και πρότινος.

Ο επόμενος τεχνικός διευθυντής θα πρέπει να ταιριάξει σε επίπεδο φιλοσοφίας με τον ιδιοκτήτη και να αποδεχθεί τον ρόλο που θέλει να διαδραματίζει ο τελευταίος. Ο ισχυρός άνδρας του Άρη έχει χρόνο για να αποφασίσει. Από τις μέχρι στιγμής αποφάσεις του, διαπιστώνεται ότι δεν είναι υπέρ της λογικής των πολλών στελεχών, από την άλλη πλευρά όμως και η λογική των πολλών καρπουζιών σε μια μασχάλη εμπεριέχει μεγάλο ρίσκο.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Βασίλης Βλαχόπουλος
Βασίλης Βλαχόπουλος

Ασχολήθηκε με τη δημοσιογραφία στα τελευταία χρόνια της… λαδόκολλας. Χάριν οικονομίας, το λευκό χαρτί χρησιμοποιούταν σε έκτακτες και ιδιαιτέρως σοβαρές καταστάσεις, ούτως ή άλλως ήταν δυσεύρετο. Πρόλαβε τη διαδικασία αποστολής των φαξ, αλλά και τις πρώτες συσκευές κινητής τηλεφωνίας με τη λαστιχένια κεραία που θύμιζαν στρατιωτικούς ασυρμάτους.

Παρακολουθεί όλες… τις μπάλες, αλλά η αδυναμία του είναι η πορτοκαλί, η σπυριάρα, λόγω της ειδοποιού διαφοράς μεταξύ ποδοσφαίρου και μπάσκετ. Στο μπάσκετ ΠΑΝΤΑ κερδίζει ο καλύτερος. Στο ποδόσφαιρο, μπορεί να κερδίσει ο πιο τυχερός.

ΥΓ: Οσα χρόνια κι αν περάσουν, όσα περιοδικά κι αν πέσουν στα χέρια του, το «Τρίποντο» ήταν, είναι και θα είναι το κορυφαίο forever and ever.