Όταν ο ΠΑΟΚ αλλάξει σχηματισμό...

Όταν ο ΠΑΟΚ αλλάξει σχηματισμό...

Όταν ο ΠΑΟΚ αλλάξει σχηματισμό...

bet365

Ο Δημήτρης Τσορμπατζόγλου ασχολείται με σχηματισμούς και συστήματα σε σχέση με το τι παίζει ο νέος ΠΑΟΚ που δυσκολεύεται να γίνει αποτελεσματικός. Τι θα γίνει άραγε αν αλλάξει αυτό το 3-4-2-1;

Τι ωραίο που είναι το ποδόσφαιρο… Ο καθένας μπορεί να λέει ότι θέλει, να εκφράζεται και να κριτικάρει χωρίς επιχειρήματα και ανάλογα τα αποτελέσματα να παίρνει θέση για όσα βλέπει… Καλώς γίνονται όλα τα παραπάνω, για την μπάλα όλοι μπορεί να έχουν άποψη, απλά υπάρχουν και κάποια όρια.

Γιατί όταν φθάνουμε στο σημείο να θεωρούμε ότι… εμείς ξέρουμε περισσότερα από τους επαγγελματίες του είδους και κυρίως τους προπονητές, τότε πραγματικά περνάμε στα όρια του αστείου.

Όπως αναμένονταν στον ΠΑΟΚ, μετά από το καλοκαίρι των σημαντικών αλλαγών και της μείωσης του μπάτζετ έτσι ώστε η ομάδα να σβήσει το άνοιγμά της και να καταστεί βιώσιμη, το βάρος των δυσκολιών που εμφανίζονται πέφτει στο… εύκολο θύμα!

«Φταίει ο Φερέιρα». Η πιο εύκολη πρόβλεψη ήταν αυτή

 

Οι προπονητές του πληκτρολογίου έχουν κάνει την εκτίμησή τους: «Φταίει το σύστημα που επιλέγει ο προπονητής». Τελειώσαμε… Αυτό είναι το πρόβλημα του ΠΑΟΚ!

Χαρακτηρίζεται μάλιστα και εμμονικός, αυτός που από πέρυσι έχει αλλάξει τέσσερις σχηματισμούς! Αυτός που άλλο παίζει σε φάση άμυνας και άλλο στην επίθεση.

Αλλά το αναφέραμε τόσες φορές… «Πρέπει να φταίει ο Φερέιρα».

Δεν έχω καλή άποψη και για τον προπονητή και για τον άνθρωπο Φερέιρα, αλλά κάποια πράγματα που φθάνουν στο όριο του κωμικοτραγικού, δεν τα μπορώ...

Δηλαδή…

Αν ο ΠΑΟΚ και ο Φερέιρα αλλάξει σχηματισμό, αν τέλος πάντων κάνουμε ένα γκάλοπ για το πώς θέλουν οι πολλοί (που… ξέρουν περισσότερα από τον προπονητή) να παίζει αυτή η νέα ομάδα, τι θα γίνει;

Αν ο ΠΑΟΚ αλλάξει σχηματισμό…

- Θα κερδίζει; Θα παίζει καλύτερα;

- Θα δέχεται λιγότερες φάσεις από τις… τρεις που κατά Μέσο Όρο δέχεται τώρα

- Θα βγάζει περισσότερες από 14-16 τελικές που κατά Μέσο Όσο έχει τώρα στην επίθεση; Δηλαδή με 4-4-2 θα βγάζει ο ΠΑΟΚ 25 τελικές; (Και πόσες θα δέχεται πίσω, έτσι όπως διαμορφώθηκε το ρόστερ του μεσοαμυντικά;)

- Ο Τσόλακ θα έχει καλύτερο ποσοστό από το 0/15 με το οποίο τώρα παρουσιάζεται;

- Θα σταματήσουν τα αναμενόμενα ατομικά λάθη των παικτών, κυρίως των νέων και νεαρών που έχουν μπει στην ομάδα;

- Θα βρεθούν καλύτερα Τσόλακ-Ζίφκοβιτς- Μουργκ που βρέθηκαν πρώτη φορά μαζί και γνωρίστηκαν με τα ονόματά τους, στις 17 Οκτωβρίου;

- Θα βρει καλύτερη συνοχή το 30-40% της ομάδας που παίζει μαζί από… τον Οκτώβριο , τότε που –επιτέλους- διαμορφώθηκε οριστικά το ρόστερ του ΠΑΟΚ;

- Θα βρει και πάλι η νέα αυτή ομάδα (το ρόστερ άλλαξε περίπου στο 50%) τη νοοτροπία του νικητή που απέκτησε μέσα στα αποδυτήρια την περασμένη διετία;

- Θα σταματήσουν τα πήγαινε-έλα σημαντικών παικτών στην ομάδα που συνεχίζονται ακατάπαυστα εδώ και τέσσερις μήνες;

Αν ο ΠΑΟΚ ρε παιδί μου παίξει με 4-2-3-1 θα…

-βρεθεί αντικαταστάτης του Ελ Καντουρί;

- γίνει πιο επιθετικογενής ο Εσίτι;

- ήταν πιο αποτελεσματικός στα επιθετικά του στημένα όπου έχει να σκοράρει καιρό, εκεί βέβαια που ξέχασε και πότε τελευταία φορά δέχθηκε γκολ από τότε που παίζει ζώνη πίσω…

- Αποκτήσει μεγαλύτερη δύναμη ο Νινούα, πιο πολλές παραστάσεις ο Περέιρα;

- Κρατάει την μπάλα εντός γηπέδου ο Ίνγκασον;

- Έχουν μεγαλύτερη σταθερότητα οι πιτσιρικάδες της ομάδας που πρώτη φορά σηκώνουν τόσο βάρος;

- Είναι πιο αποδοτικός στην άμυνα ο Σβαμπ;

- Ή μήπως θα κοπούν οι πλαγιοκοπήσεις και τα γεμίσματα του Γιαννούλη; (Σε αυτές τις επιθέσεις από τα πλάγια τι έχει μεγαλύτερη αξία; Πόσες βγάζεις, πώς τις βγάζεις ή πόσους βάζεις μέσα στην περιοχή για να διεκδικήσουν την μπάλα και την φάση;).

Τέλος πάντων… ΟΛΟΙ αυτοί που κόλλησαν με τα σχήματα και τα συστήματα, ΠΟΥ ΚΑΙ ΠΟΤΕ άκουσαν μεγάλο-γνωστό ή μικρό και άπειρο προπονητή να υποστηρίζει ότι... «ναι τα συστήματα και οι σχηματισμοί είναι το πιο σημαντικό πράγματα στην ετοιμασία, στην τακτική, στην αντιμετώπιση και στο αποτέλεσμα ενός αγώνα;» Αντιθέτως θέλετε να σας δείξω πάνω από 10.000 δηλώσεις και αναλύσεις προπονητών που ΟΛΟΙ ανεξαιρέτως τονίζουν ότι… «δεν έχει σημασία ο σχηματισμός, αλλά η ένταση, η διάθεση, οι κινήσεις και οι συνεργασίες των παικτών, η ενέργεια, η νοοτροπία και δεκάδες άλλα στοιχεία μίας ομάδας που μπαίνει να αγωνιστεί σε ένα ματς ΠΕΡΑ από το πώς παρατάσσονται οι ποδοσφαιριστές όταν σφυρίζει ο διαιτητής».

Εκτός και αν αυτοί δεν ξέρουν και… ξέρουμε εμείς.

Σε γενικές γραμμές γι’ αυτόν τον ΠΑΟΚ που ακόμη και μέσα στον Οκτώβριο διαμορφώνεται, γι’ αυτή την ομάδα που είναι καλύτερη μέσα στο γήπεδο με ΟΠΟΙΟΝ αντίπαλο και αν παίζει, γι’ αυτή την ομάδα χρειάζεται μεγαλύτερη ψυχραιμία και συνείδηση του τι έχει συμβεί μέχρι τώρα και τι περιθώρια έχει από εδώ και πέρα και σε βάθος χρόνου…

* Ένας ακόμη ζήτησε να φύγει από τον Σαββίδη και... έφυγε. Η λογική... «με το ζόρι δεν μένει κανείς» έχει βάση. Η λογική... «αν δεν θέλεις εσύ μία, εμείς δεν θέλουμε 100» έχει και αυτή βάση, αλλά... σαν πολλοί δεν μαζεύτηκαν που θέλουν να φύγουν; Γιατί;

Από την άλλη γι αυτή την μεγάλη παικτάρα, που και εγώ αν είχα το ταλέντο και έπαιζα μπάλα, έτσι θα ήθελα να αγωνίζομαι, με τη φλέβα συνεχώς τεντωμένη στο λαιμό, θα έχω να λέω σε όλη μου τη ζωή ότι... ναι το έχω δει από τον Λέο Μάτος! Τον έχω δει αυτόν τον ποδοσφαιριστή να βγάζει σέντρα και να πηγαίνει μέσα στην περιοχή να πιάσει και την κεφαλιά!

Σεβασμός ατελείωτος στην προσωπικότητα, στη δύναμη, στο ταλέντο, στη αξεπέραστη νοοτροπία νικητή, στον τσαμπουκά του που έδενε τόσο πολύ με την ποδοσφαιρική ποιότητα!

Τι ζήσαμε...

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Δημήτρης Τσορμπατζόγλου
Δημήτρης Τσορμπατζόγλου

Πρέπει να ήταν με μία μπάλα στα χέρια (οποιουδήποτε μεγέθους και χρώματος) από τότε που περπάτησε…
Αγαπάει το ποδόσφαιρο, λατρεύει το μπάσκετ το οποίο έπαιξε (όχι με μεγάλη επιτυχία…) γι’ αρκετά χρόνια στον ιστορικό ΒΑΟ, βλέπει βόλεϊ, του αρέσει το χάντμπολ, μπορεί να βλέπει με τις ώρες στίβο, καταδύσεις, ιππασία, σκοποβολή, χόκει επί χόρτου, αλλά και στον πάγο! Παρακολουθεί και πάλη, και άρση βαρών, φυσικά και πινγκ πονγκ και τέννις και … και... και...
Στο γήπεδο πήγε πρώτη φορά το 1983 σε αγώνα ΠΑΟΚ-Απόλλων Αθηνών. Μεγάλη και ωραία εμπειρία. Από το δημοτικό κρατούσε σημειώσεις, στατιστικά, πρόγραμμα αγώνων, είχε αρχείο και έκανε διάφορες αναλύσεις- συγκρίσεις.
Όλα τα άλλα ήρθαν φυσιολογικά…
Από τα 17 του το 1994, ξεκίνησε να ασχολείται με την δημοσιογραφία στην Αθλητική Μακεδονίας Θράκης, όπου τα πρώτα βήματα έγιναν από τις χαμηλές κατηγορίες του μπάσκετ. Φοβερές οι χρονιές που έκανε το ρεπορτάζ και του αγαπημένου του ΒΑΟ, σε Α2 και Α1!
Ακολούθησαν πολλά άλλα Μέσα στην Θεσσαλονίκη και όχι μόνο, εμπειρίες σε εφημερίες, ραδιόφωνα, τηλεόραση, φυσικά και στο διαδικτυο. Τα τελευταία 15 χρόνια είναι πιο κοντά στο ρεπορτάζ του ποδοσφαιρικού ΠΑΟΚ.