«Ο Ντρεοσί καθιέρωσε στη Γαλλία τον ρόλο του Γενικού Διευθυντή, η Ρεν βελτιώθηκε σε όλα τα επίπεδα»

Γιάννης Γεωργόπουλος
«Ο Ντρεοσί καθιέρωσε στη Γαλλία τον ρόλο του Γενικού Διευθυντή, η Ρεν βελτιώθηκε σε όλα τα επίπεδα»

bet365

Ο ρεπόρτερ Ρεν του ιστορικού περιοδικού Onze, Τομάς Ρασουλί εξηγεί στο gazzetta.gr τι άλλαξε ο νέος γενικός διευθυντής του Παναθηναϊκού, Πιερ Ντρεοσί στον γαλλικό σύλλογο, ενώ σχολιάζει τη συνεργασία του με τον Λάσλο Μπόλονι.

Ο Πιερ Ντρεοσί στις πρώτες μέρες του στον Παναθηναϊκό, καταγράφει, αξιολογεί και συνεχίζει να ενημερώνεται για όσα συμβαίνουν στο «τριφύλλι».

Ο Γάλλος Γενικός Διευθυντής, ο οποίος είχε επιδείξει αξιοθαύμαστο έργο στη Ρεν όπου παρέμεινε για εφτά χρόνια, αποφάσισε στα 61 του να αποδεχθεί την πρόταση του Παναθηναϊκού και να εργαστεί για πρώτη φορά εκτός Γαλλίας.

Ο πολύπειρος director, ασφαλώς και δεν βιάζεται να πάρει αποφάσεις έχοντας ωστόσο μπροστά του ένα ολόκληρο βουνό από αρμοδιότητες. Ο Ντρεοσί έχει επιφορτιστεί με το σκάουτινγκ των «πρασίνων» ρίχνοντας το βάρος του στη γαλλική, την βελγική, αλλά και την αφρικανική αγορά, συγκεντρώνει συνεχώς πληροφορίες και παρακολουθεί κάθε αγωνιστική δραστηριότητα του συλλόγου προτού λάβει αποφάσεις για το ρόστερ, ενώ προτεραιότητα αποτελούν και οι ακαδημίες.

 

Ο ρεπόρτερ Ρεν του ιστορικού γαλλικού περιοδικού Onze, Τομάς Ρασουλί μίλησε στο gazzetta.gr για τον τρόπο με τον οποίο ο Ντρεοσί αναδιοργάνωσε σε όλα τα επίπεδα την Ρεν, την σχέση του με τον Μπόλονι, την απόφαση του να εργαστεί ακόμα και ως πρώτος προπονητής, αλλά και τη νέα πρόκληση της καριέρας του στην Ελλάδα για λογαριασμό του Παναθηναϊκού.

Ο Πιερ Ντρεοσί εργάστηκε στη Ρεν τόσο ως γενικός διευθυντής, όσο και ως προπονητής. Πως αξιολογείς την καριέρα του στον σύλλογο; Ποιες ήταν οι επιτυχίες που του πιστώνεις;

«Ο Ντρεοσί ήρθε από τη Λιλ στη Ρεν ως γενικός διευθυντής. Ουσιαστικά επρόκειτο για ένα πόστο, το οποίο εκείνη την εποχή δεν υπήρχε στο γαλλικό ποδόσφαιρο. Αποτέλεσε σημαντικό κομμάτι στο νέο κεφάλαιο της Ρεν, η οποία στα τέλη της δεκαετίας του '90 έδινε μάχη για παραμονή στην κατηγορία.

Από το 2004 μέχρι το 2010, η Ρεν σταθεροποιήθηκε στην 6η-7η θέση της Ligue και διεκδικούσε ευρωπαϊκή έξοδο. Ο Ντρεοσί εργάστηκε σε κάθε τομέα που αφορούσε την ανάπτυξη της ομάδας. Στο οικονομικό κομμάτι, στα τμήματα υποδομής, αλλά και στη δημιουργία νέου προπονητικού κέντρου. Ανέλαβε μάλιστα χρέη προπονητή μετά την αποχώρηση του Λάζλο Μπόλονι. Δεν ήθελε να κάνει αυτή τη δουλειά, αλλά ένιωθε πως ήταν εκείνη την περίοδο η κατάλληλη κίνηση για την ομάδα.

Έμεινε σε αυτό το πόστο για 1,5 χρόνο, διεκδικώντας την 3η θέση που θα ήταν η καλύτερη στην ιστορία της ομάδας, αλλά και την πρόκριση για το Champions League, αλλά η Ρεν ηττήθηκε στο κρίσιμο ματς από την Λιλ. Έπειτα αποφάσισε να επιστρέψει στη θέση του τεχνικού διευθυντή.

Με τους Γκιλ Λακόμπ και Φρεντερίκ Αντονετί, έχασε δύο τελικούς σε Κύπελλο Γαλλίας και League Cup. Θεωρώ πως ο Ντρεοσί έκανε πολλά στη Ρεν αναφορά με την δομή και την ανάπτυξη της ομάδας φέρνοντας επιτυχίες για μια δεκαετία».

Ποιο ήταν το όραμα του για την Ρεν και ποια η σχέση του με τον Λάζλο Μπόλονι;

«Ήρθε σε έναν σύλλογο όπου βελτιώθηκε σε όλα τα επίπεδα. Υποδομή, στελέχωση ποδοσφαιρικού τμήματος, ψυχολογία. Η αποστολή του, ήταν να φέρει επιτυχίες και νίκες στη Ρεν από το πόστο του γενικού διευθυντή. Στην εποχή του αναδείχθηκαν για παράδειγμα ποδοσφαιριστές όπως ο Αλεξάντερ Φράι, Κιμ Κάλστρομ και Πετρ Τσεχ. Ποδοσφαιριστές που θεωρούνται σημαντικοί για την ιστορία της Ρεν.

Ο Μπόλονι ήταν επιλογή του. Είχαν καλές σχέσεις μέχρι που η Ρεν άρχισε να κάνει και κάποιοι παίκτες να μην συμφωνούν με τον Ρουμάνο προπονητή. Έτσι ο Ντρεοσί αναγκάστηκε να τον αντικαταστήσει».

Ο Ντρεοσί θεωρείται καλά δικτυωμένος, ωστόσο πολλοί θεωρούν πως του ταιριάζει μόνο ο ρόλος του γενικού διευθυντή και όχι του sporting director. Συμφωνείς με αυτή την άποψη;

«Νομίζω πως κάθε σύλλογος χρειάζεται έναν καλά δικτυωμένο director ανεξάρτητα από την δουλειά του. Αθλητικός διευθυντής δίχως διασυνδέσεις δεν έχει καμιά χρησιμότητα στις μέρες μας. Ο Ντρεοσί είχε την απόλυτη εμπιστοσύνη των ιδιοκτητών της Ρεν (οικογένεια Πινό). Είχε άμεση επαφή μαζί τους με εξαίρεση το τελευταίο διάστημα της συνεργασίας του. Για το νέο του βήμα στον Παναθηναϊκό αυτή η επαφή με τους ανθρώπους που 'τρέχουν' τον σύλλογο θα είναι πολύ σημαντική».

Τι θα πρέπει να περιμένουμε από τον Ντρεοσί στον Παναθηναϊκό;

«Μετά την περιπέτεια του στη Ρεν ο Ντρεοσί για δύο χρόνια σταμάτησε να δουλεύει αναλαμβάνοντας κάποιο πόστο στη γαλλική ομοσπονδία. Επανήλθε το 2015 πιάνοντας δουλειά στην Παρί FC στην Ligue 2. Πρόκειται για μια εντελώς διαφορετική κατάσταση σε σχέση με την Ligue 1, αφού εκτός τον άλλων, το μπάτζετ είναι πολύ μικρότερο.

Η ομάδα πάλευε πέρυσι για την παραμονή κάτι που απείχε πολύ από την καλύτερη σεζόν του στη Ρεν πριν από 10 χρόνια. Το νέο κεφάλαιο της καριέρας του στον Παναθηναϊκό αποτελεί πρόκληση για εκείνον, αλλά εμπεριέχει και ρίσκο γιατί είναι η πρώτη φορά που εργάζεται σε ξένη χώρα, είτε ως παίκτης, είτε ως γενικός διευθυντής».

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα