Εκανε τον Σφιντέρσκι... Λεβαντόφσκι και πάει διακοπές πληγωμένος παντού
Το βράδυ του Σαββάτου αναφέραμε ότι ο href="https://www.gazzetta.gr/teams/paok" target="_blank">ΠΑΟΚ επρόκειτο να συναντήσει τον href="https://www.gazzetta.gr/teams/panathinaikos" target="_blank">Παναθηναϊκό href="https://www.gazzetta.gr/football/superleague/article/1545467/o-paok-synanta-ton-panathinaiko-stin-kalyteri-stigmi-toy">στην καλύτερη στιγμή του κατά τη διάρκεια της τρέχουσας σεζόν. Αλλά τελικά αυτό αποδείχθηκε… εν μέρει αληθές. Διότι ο φοβικός, αγύμναστος και δίχως ποδοσφαιρική ταυτότητα Παναθηναϊκός του Ντάνι Πογιάτος χωρίς Κουρμπέλη, Διούδη και με τους Ζαγαρίτη – Αλεξανδρόπουλο στον πάγκο, δεν θα είχε μείνει στο παιχνίδι μέχρι το 94’. Αυτός ο Παναθηναϊκός του Μπόλονι, χωρίς τους δύο εκ των τριών αρχηγών του που έμειναν νοκ άουτ λόγω προβλημάτων, χωρίς τον πιο δυναμικό/τρεχαλατζή χαφ του που έχει το καλύτερο ποσοστό σε κερδισμένες μονομαχίες/ανακτήσεις μπάλας και δίχως τον πιο φορμαρισμένο του αμυντικό τον τελευταίο μήνα, href="https://www.gazzetta.gr/football/superleague/article/1545811/paok-panathinaikos-2-1-ta-eipan-meta-mats-gkarsia-kai-mpoloni-vid">θα μπορούσε να φύγει τουλάχιστον με έναν βαθμό και ηττήθηκε στις λεπτομέρειες.
id="head-0">ΟΙ «ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ» ΠΟΥ ΕΚΑΝΑΝ ΤΗ ΔΙΑΦΟΡΑ
Αφήνοντας, λοιπόν, τον ρέφερι στην άκρη…
- «Λεπτομέρεια» είναι η ανοησία (ποιος Φωστήρας του προπονητικού τιμ άραγε το αποφάσισε;) της «μετατόπισης» του Μακέντα από το πρώτο δοκάρι στα κόρνερ του αντιπάλου. Από την αρχή της σεζόν (και με Μπόλονι και με Πογιάτος) ο Ιταλός πάντα στεκόταν στο πρώτο δοκάρι και συχνότατα ήταν εκείνος που αναχαίτιζε τον κίνδυνο, όντας ο ψηλότερος παίκτης της ομάδας. Κάποιος αποφάσισε σ’ αυτό το ματς να παίζει ο Βέλεθ στο πρώτο δοκάρι. href="https://www.gazzetta.gr/football/superleague/article/1545788/paok-panathinaikos-me-kefalia-toy-ingkason-2-1-vid">Με τα γνωστά αποτελέσματα του… Σφιντέρσκι στο 2-1, παρότι ο ΠΑΟΚ είχε «προειδοποιήσει» και σε προηγούμενες εκτελέσεις κόρνερ...
- «Λεπτομέρεια» είναι η κομβική απόφαση του Μπόλονι απόντος του Κουρμπέλη να κρατήσει στον πάγκο και τον Αλεξανδρόπουλο, ο οποίος είχε κάνει τρεις «δυνατές» προπονήσεις και μπορούσε να αγωνιστεί τουλάχιστον για ένα ημίχρονο. Κι όχι μόνο αυτό! Βλέποντας τι είχε συμβεί στο πρώτο ημίχρονο (σκορ 1-1) και τους Βέλεθ-Σένκεφελντ-Πούγγουρα να έχουν κάνει τον Σφιντέρσκι υβρίδιο Λεβαντόφσκι – Βαζέχα, ο Ρουμάνος τεχνικός «αρνήθηκε» να κάνει και το πασιφανές έστω στο 46': μέσα ο Αλεξανδρόπουλος, έξω ο Πούγγουρας, Βέλεθ – Σένκεφελντ δίδυμο στόπερ.
- «Λεπτομέρεια» είναι η ταυτόχρονη διπλή αλλαγή των Ιωαννίδη – Καρλίτος με Μακέντα – Βιγιαφάνιες στο 72’. Ουδείς λόγος αλλαγής του Μακέντα που έκανε τρομερό ματς στο α΄ ημίχρονο, ουδείς λόγος εισόδου του νεαρού Ιωαννίδη που μετρούσε μέχρι χθες έξι λεπτά συμμετοχής σε ολόκληρο το πρωτάθλημα! Παρεμπιπτόντως: href="https://www.gazzetta.gr/football/superleague/article/1546122/panathinaikos-oi-metagrafikes-proteraiotites-kai-oi-poliseis">αν ο Παναθηναϊκός όντως σκέφτεται να πουλήσει τον Ιταλό, πρέπει να πάρει σκόρερ. Μόνο με Καρλίτος – Καμπετσή – Ιωαννίδη «χλωμιάζει» επικίνδυνα η «εξάδα». Διότι ο Μακέντα κάνει… δέκα δουλειές στο γήπεδο που δεν μπορεί να υποστηρίξει κανένας από τους υπόλοιπους…
- «Λεπτομέρεια» είναι η απουσία του Διούδη: href="https://www.gazzetta.gr/football/superleague/article/1545956/panathinaikos-i-kryada-ta-gkol-kai-i-statherotita-toy-xenopoyloy">ναι, ο Ξενόπουλος νίκησε δύο φορές σε τετ α τετ τον Σφιντέρσκι, είχε γενικά θετική παρουσία αλλά στις εξόδους του είχε πρόβλημα και ο Παναθηναϊκός έπαιξε συνολικά με τρεις διαφορετικούς παίκτες στην αμυντική ζώνη του (Χουάνκαρ, Πούγγουρας, Ξενόπουλος). Η «χημεία» πήγε περίπατο...
- «Λεπτομέρεια» η απουσία του Κουρμπέλη: είχε λείψει και στην αγχωτική νίκη επί του Απόλλωνα, αλλά ο ΠΑΟΚ είναι άλλο μέγεθος. Ο Βέλεθ ήταν μαχητικός, συγκεντρωμένος, συνεπής τακτικά και ανασταλτικά αποτελεσματικός πλην των στατικών φάσεων, αλλά ο αρχηγός είναι ο κεντρικός υπολογιστής, συνδέει άμυνα με μεσαία γραμμή και παρέχει στον Μαουρίσιο την πολυτέλεια να παίρνει μέτρα προς την αντίπαλη περιοχή και να μην περιορίζεται στον «συντονισμό» και στο κράτημα της μπάλας.
Ασφαλώς όλα αυτά δεν είναι «λεπτομέρειες», αλλά σε γενικές γραμμές οι λόγοι για τους οποίους ηττήθηκε ο Παναθηναϊκός σ’ ένα ματς στο οποίο βάσει της εικόνας του αποκαρδιωτικού ΠΑΟΚ μπορούσε εύκολα να πάρει αποτέλεσμα. Διότι κατάφερε να εξουδετερώσει τον Ζίβκοβιτς και να διαγράψει από το ματς τον Τζόλη, διότι είχε την τύχη να ισοφαρίσει άμεσα το γκολ του MVP Σφιντέρσκι λόγω της ερασιτεχνικού επιπέδου αβλεψίας του Γιαννούλη στο μαρκάρισμα του Αϊτόρ, διότι πήρε πολύ καλή απόδοση από τον Μαουρίσιο, τον Μακέντα και τον Ισπανό εξτρέμ, διότι σε γενικές γραμμές παρά τις απώλειές του και την τραγική απόδοση Πούγγουρα – Σένκεφελντ ήταν τακτοποιημένος και με σωστούς προσανατολισμούς στο γήπεδο.
Δεν αξιοποίησε όσο μπορούσε τον Χατζηγιοβάνη, δεν εκμεταλλεύτηκε την απειρία του Μιχαηλίδη, τις αδυναμίες του Βιεϊρίνια (τρεξίματα, αντοχές, μαρκαρίσματα) και τη λανθασμένη επιλογή του Γκαρσία με Μουργκ αντί Σβαμπ (πήρε όμως ωραίες εκτελέσεις κόρνερ από τον τεχνίτη χαφ του), έκανε τα λάθη του στον πάγκο και στον αγωνιστικό χώρο, αποχώρησε και ηττημένος και «λαβωμένος».
ΟΙ ΠΛΗΓΕΣ ΣΤΑ ΑΠΟΔΥΤΗΡΙΑ ΚΑΙ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΝΤΡΕΟΣΙ
«Πληγωμένος» και κυριολεκτικά (πολύ δύσκολο το ματς με τον Αστέρα, να τον δούμε και με τον Απόλλωνα χωρίς Κουρμπέλη - Μακέντα και με οκτώ (!) ημέρες άδειας σε όλους), αλλά και εξωαγωνιστικά. Διότι το πρόβλημα στη σχέση Μπόλονι – παικτών, στους κανόνες και την τήρησή τους, διογκώνεται αντί να επιλύεται. Είναι πασιφανές και στον πιο αδαή ότι ο Ρουμάνος δεν μπορεί να κερδίσει τον σεβασμό κάποιων και ότι οι παίκτες δεν… σκιάζονται από κανέναν. href="https://www.gazzetta.gr/football/superleague/article/1545918/panathinaikos-tritose-i-gkrinia-gia-tis-allages-vids">Μακέντα – Χατζηγιοβάνης – Βιγιαφάνιες αντιδρούν στις αλλαγές τους, στο ματς με τον ΠΑΣ Γιάννινα έπρεπε να λυθεί το… Κυπριακό για να αποφασιστεί ποιος θα εκτελέσει ένα πέναλτι, χθες μαζεύτηκαν τέσσερις παίκτες για ένα φάουλ σε καταπληκτική θέση τέσσερα μέτρα εκτός περιοχής στο 44’... Και ο Μπόλονι href="https://www.gazzetta.gr/football/superleague/article/1545803/mpoloni-mporoysame-tin-isopalia-o-vigiafanies-ehei-provlima-symperiforas">βγαίνει και λέει δημοσίως μετά το τέλος του ματς ότι ο Βιγιαφάνιες έχει πρόβλημα συμπεριφοράς, ενώ είχε διαχειριστεί πιο ήπια τα θέματα του Μακέντα και του Χατζηγιοβάνη. Κι' όλα αυτά στην Τούμπα μετά από περίοδο νηνεμίας και χαράς, ως αποτέλεσμα των τριών σερί νικών που είχαν προηγηθεί! Δηλαδή τι θα είχε συμβεί αν δεν προερχόταν και από νίκες ο Παναθηναϊκός;
Η κατάσταση θα εκτονωθεί προσωρινά λόγω της εορταστικής περιόδου και της άδειας που θα «καθαρίσει» το μυαλό όλων, αλλά αν δεν αναλάβει δράση ο Πιερ Ντρεοσί, δηλαδή ο εκ της θέσεως και της ευθύνης του αρμόδιος για τέτοιου είδους θέματα, προκοπή δεν θα βρει ο Παναθηναϊκός σ’αυτό το ζήτημα και η σεζόν θα συνεχίσει να κυλά κάπως έτσι. Με βραδυφλεγείς «βομβίτσες» έτοιμες να εκραγούν με μια δυνατή αφορμή. Ο Γάλλος γενικός διευθυντής, ο οποίος το Σάββατο ταξίδεψε για πρώτη φορά και με την πράσινη αποστολή σε εκτός έδρας ματς προς το παρόν δεν… ασχολείται με τα αποδυτήρια. href="https://www.gazzetta.gr/football/superleague/article/1546181/panathinaikos-dinoyn-exigiseis-makenta-kai-vigiafanies">Μπορεί να το κάνει από εδώ και στο εξής, καλώντας σε απολογία και τον Βιγιαφάνιες και τον Μακέντα για τη λογομαχία του με τον βοηθό Σεργκέι Κουζνετσόφ στον πάγκο. Είναι δύσκολο πολύ στην εσωτερική ισορροπία διότι ο Μπόλονι είναι τύπος που δεν γουστάρει παρεμβάσεις. Όμως η χύτρα «φουσκώνει» και η σεζόν είναι ακόμη… μακριά με Κύπελλο και πιθανώς με play offs, συνεπώς κάποια στιγμή ο Ντρεοσί πρέπει να αναλάβει δράση σ’ αυτό το ζήτημα. Δεν ευθύνεται για την κατάσταση που βρίσκει, οι αρχές και οι κανόνες «ριζώνουν» στην αρχή κάθε σεζόν. Αν δεν το κάνει, όμως, ο Παναθηναϊκός θα συνεχίσει να ζει εφέτος μ’ αυτό το πρόβλημα στα αποδυτήριά του.
Υ.Γ 1. Ο Ούγγρος Τάμας Μπόγκναρ είχε φοβερό πρόβλημα στον πειθαρχικό έλεγχο. Θα μπορούσε να είχε αποβάλει τον Αϊτόρ στο 5’, θα έπρεπε να καταλογίσει πέναλτι υπέρ του Ισπανού (αντί να τον επιπλήττει για προσπάθεια εκμαίευσης πέναλτι) στην ανόητη «τσαμπουκαλίδικου τύπου» σπρωξιά του Γιαννούλη, θα έπρεπε να είχε αποβάλει τον Σβαμπ με δεύτερη κίτρινη κάρτα στο 90’. Ασφαλως καθαρότατο το γκολ του Σφιντέρσκι, κανένα πέναλτι στο μαρκάρισμα του Βιεϊρίνια στον Χουάνκαρ. Δυστυχώς ο Μαρκ Κλάτενμπεργκ έχει αρχίσει να ορίζει ξένους διαιτητές κατώτερου επιπέδου συγκριτικά με εκείνους που «έφερνε» ο Βίτορ Μέλο Περέιρα και αυτό θα πρέπει να το προσέξει ο Αγγλος…
Υ.Γ. 2. Ο ΠΑΟΚ δεν είναι καλά και προφανώς τα στελέχη του το βλέπουν. Με απόδοση σαν και τη χθεσινή ή σαν αυτή εναντίον του Αρη δεν μπορεί να διεκδικήσει (όχι να πάρει, έστω να διεκδικήσει!) τον τίτλο από τον Ολυμπιακό, ο οποίος κατάφερε ήδη να χτίσει διαφορά παρά τα δικά του σοβαρά προβλήματα και τα ματς του Τσάμπιονς Λιγκ. Είναι μεταβατική η σεζόν, ο οργανισμός το έχει επικοινωνήσει σωστά κατά κάποιο τρόπο το «δεν είναι αυτοσκοπός το πρωτάθλημα εφέτος». Αλλά σιγά – σιγά θα πρέπει να κοιτάξει προσεκτικά για το μέλλον τις επιλογές του ρόστερ: α) συνολικά στην αμυντική γραμμή του, β) στη θέση του Τσόλακ γ) στους εξτρέμ, διότι Τζόλης – Ζίβκοβιτς είναι σούπερ, αλλά τους… έμαθαν οι αντίπαλοι και δεν είναι ακραίοι «γραμμής».Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.