Ο Παναθηναϊκός θα βρει μπροστά του την αδυναμία του Μπόλονι να εμπνεύσει και να επιβληθεί
- Αδυνατεί να εμπνεύσει και να επιβληθεί παρά την βελτίωση της ομάδας
- Η λύση βρίσκεται στα χέρια του Αλαφούζου και του Ντρεοσί
Δεδομένο πρώτο: Ο Λάζλο Μπόλονι έχει καταφέρει να μετατρέψει σε ομάδα, το σκορποχώρι που παρέλαβε από τον Ντάνι Πογιάτος, μπόρεσε σε σύντομο χρονικό διάστημα να δώσει ταυτότητα στο σύνολο και να παρουσιάζει έναν Παναθηναϊκό συμπαγή, ανταγωνιστικό, που προσπαθεί να παίξει άμεσο ποδόσφαιρο, με συγκεκριμένες αρχές στο παιχνίδι του. Με τα καλά του και τα κακά του. Ένα συγκρότημα που μπορεί να μην προσπαθεί να παίξει κυριαρχικό, επιθετικό ποδόσφαιρο, αλλά παρουσιάζεται εμφανώς αλλαγμένο προς το καλύτερο με τον Ρουμάνο προπονητή στον πάγκο, έχοντας καταφέρει να βάλει και ένταση στα παιχνίδια του και να φύγει από την... ευθεία γραμμή που κυριαρχούσε επί των ημερών του νεαρού Ισπανού προπονητή.
Το ζητούμενο στη μετά Πογιάτος εποχή ήταν να μπούν στο σακούλι οι βαθμοί, ώστε να μείνει ζωντανός ο σύλλογος στο κυνήγι της τέταρτης θέσης. Προς το παρόν τα καταφέρνει αλλά το έργο του εξακολουθεί να είναι πάρα πολύ δύσκολο, καθώς έχει χάσει πολύτιμο έδαφος. Όλα τα παραπάνω, λοιπόν, τα πιστώνεται πέρα για πέρα ο 67χρονος κόουτς, ο οποίος σε εννιά παιχνίδια, έχει πέντε νίκες, μία ισοπαλία και τρεις ήττες, οι δύο από αυτές σε εκτός έδρας ντέρμπι με Ολυμπιακό και ΠΑΟΚ, όπου ο Παναθηναϊκός έχασε πραγματικά στις λεπτομέρειες.
Δεδομένο δεύτερο: Το πόσο καλά είναι τα αποδυτήρια μίας ομάδας, το πόσο ενωμένο και δεμένο είναι το γκρουπ με τον προπονητή, δεν φαίνεται στις νίκες. Στις νίκες όλα είναι εύκολα. Το θέμα είναι τι συμβαίνει στις δύσκολες στιγμές. Στις ήττες, στην διαχείριση των κρίσεων. Τον Σεπτέμβριο του 2019, για παράδειγμα, ο Παναθηναϊκός έχασε 4-0 από τον Άρη στο Βικελίδης. Στιγμές αργότερα ο Γιώργος Δώνης έθετε την παραίτησή του στην διάθεση της διοίκησης. Το ίδιο βράδυ, σχεδόν όλη η ομάδα βρέθηκε στο δωμάτιό του και ζήτησε την παραμονή του στον πάγκο. Δείγμα της εξαιρετικής σχέσης που είχε ο Έλληνας τεχνικός σχεδόν με το σύνολο των ποδοσφαιριστών του.
Δεδομένο τρίτο: Πριν καν συμπληρωθεί ο μήνας του μέλιτος που έχει κάθε προπονητής που αναλαμβάνει μία ομάδα μεσούσης της περιόδου, ξεκίνησαν οι πρώτες... ανταρσίες των παικτών του Παναθηναϊκού στο πρόσωπο του Λάζλο Μπόλονι. Στο παιχνίδι με τον Ατρόμητο στις 7 Νοεμβρίου ο Φεντερίκο Μακέντα γίνεται αλλαγή, ανταλλάζει λόγια με τον προπονητή του και στην συνέχεια νευριασμένος πετάει ένα μπουκάλι.
Στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό, ο Χατζηγιοβάνης αντέδρασε και εκείνος κατά την αλλαγή του, στο ημίχρονο υπήρξε έντονος διάλογος του Χουάνκαρ με τον Ρουμάνο προπονητή, ο Μακέντα αντέδρασε σε οδηγίες από τον πάγκο.
Κοινός παρανομαστής και στα τρία αυτά τα παιχνίδια; Η πορεία και η κατάληξή τους. Είχαν στραβώσει κατά την διάρκειά τους και στο τέλος ο Παναθηναϊκός τα έχασε.
Δεδομένο τέταρτο: Μέχρι και τα περιστατικά στην Τούμπα, όλα τα υπόλοιπα πειθαρχικά παραπτώματα λύθηκαν με τον διάλογο, κυρίως ανάμεσα στους πρωταγωνιστές και τα διοικητικά στελέχη της ομάδας. Ο Μπόλονι δεν το πήρε πάνω του, δεν άφησε κανέναν εκτός ενδεκάδας ή αποστολής για να στείλει το μήνυμα σε όλη την ομάδα και αποφάσισε να αναλάβει δράση (με τον εντελώς λάθος τρόπος) με την δημόσια τοποθέτησή του για τον Λούκας Βιγιαφάνιες.
Αδυνατεί να εμπνεύσει και να επιβληθεί παρά την βελτίωση της ομάδας
Από όσα έχουν καταγραφεί αλλά και από το κλίμα που υπάρχει στο... στρατόπεδο των ποδοσφαιριστών, μέχρι στιγμής ο Λάζλο Μπόλονι δεν έχει καταφέρει να εμπνεύσει τους παίκτες του, δεν έχει μπορέσει να τους πείσει πως έχει τον τρόπο να τους οδηγήσει σε επιτυχίες. Παρά το γεγονός πως μαζί του η ομάδα βελτιώθηκε, έχτισε ένα σερί τριών νικών, ήταν ανταγωνιστική στα ντέρμπι, ο Ρουμάνος δεν έχει κερδίσει τα αποδυτήρια.
Εδώ είναι και το παράδοξο της υπόθεσης, καθώς βάσει των αποτελεσμάτων και της εικόνας της ομάδας, το αντίθετο θα έπρεπε να συμβαίνει. Αυτή, όμως, είναι η σκληρή πραγματικότητα, η οποία έχει συνοδευτεί και από συμπεριφορές που έγιναν μπροστά στις κάμερες, ώστε κανείς να μην μπορεί να μιλήσει για... σενάρια ή ιστορίες φαντασίας.
Και το χειρότερο όλων είναι πως αντιδρούν παίκτες, οι οποίοι είναι βασικοί και αναντικατάστατοι με τον Ρουμάνο τεχνικό!
Ο Μπόλονι είναι άλλης εποχής προπονητής, έχει έναν δικό του τρόπο πνευματικής διαχείρισης των παικτών και ίσως αυτά τα δεδομένα να μεγαλώνουν το χάσμα ανάμεσα σε εκείνον και τους ποδοσφαιριστές. Παράλληλα είναι ένας πολύ απαιτητικός άνθρωπος, σε ένα περιβάλλον... καλομαθημένο, που είχε μάθει να ζει χωρίς σοβαρή πίεση, χωρίς στόχους, σε μια γυάλα που δεν ανταποκρινόταν στις απαιτήσεις που θα είχε ο Παναθηναϊκός υπό φυσιολογικές συνθήκες.
Η λύση βρίσκεται στα χέρια του Αλαφούζου και του Ντρεοσί
Το πρόβλημα είναι δεδομένο. Και θα πρέπει να βρεθεί άμεση λύση, διότι αργά ή γρήγορα, δεν θα μαζεύεται το πράγμα. Ειδικά αν... κάτσουν δύο-τρία σερί ανεπιτυχή αποτελέσματα. Η λύση, προφανώς, και δεν είναι η αντικατάσταση του προπονητή. Όχι μέχρι να κριθεί από τα αποτελέσματα στο τέλος της σεζόν.
Η λύση είναι απλή. Η διοίκηση, ο Αλαφούζος και ο Ντρεοσί θα πρέπει να στείλουν το μήνυμα σε όλη την ομάδα, πως προπονητής τουλάχιστον μέχρι το τέλος της σεζόν θα είναι ο Μπόλονι. Τελεία και παύλα. Είτε αρέσει σε μερικούς πολλούς είτε όχι. Θα πρέπει να τον θωρακίσουν, να τον προστατεύουν τον 67χρονο κόουτς για να μπορέσει να κάνει σωστά την δουλειά.
Και αυτό μπορεί να συμβεί μόνο με κανόνες, με λουριά που θα σφίξουν, με πειθαρχία που θα είναι ίδια για όλους και όχι κατά περίπτωση. Σίγουρα, πάντως, δεν είναι εικόνα ομάδας με υγεία οι γκρίνιες στις αλλαγές, τα μούτρα στα πέναλτι και οι... συσκέψεις για μια εκτέλεση φάουλ έξω από την περιοχή. Και σε αυτά δεν φέρουν ευθύνη μόνο οι ίδιοι οι ποδοσφαιριστές αλλά και η διοίκηση του κλαμπ και φυσικά ο ίδιος ο Μπόλονι...
Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.