ΑΕΚ: Στρατηγική, ή "να 'χαμε να λέγαμε"

ΑΕΚ: Στρατηγική, ή "να 'χαμε να λέγαμε"

Βασίλης Σαμπράκος Βασίλης Σαμπράκος
ΑΕΚ: Στρατηγική, ή "να 'χαμε να λέγαμε"

bet365

Ο Βασίλης Σαμπράκος γράφει για τις 70 ημέρες που θα δείξουν αν η ΑΕΚ φτιάχνει νέο αγωνιστικό στρατηγικό σχέδιο ή απλώς σκοτώνει τον χρόνο της μέχρι να λήξει η σεζόν.

Δεν περίμενε το βράδυ της 3ης Ιανουαρίου 2021 η ΑΕΚ για να βεβαιωθεί ότι τα έκανε σχεδόν όλα λάθος κατά τον σχεδιασμό της σεζόν 2020-’21. Η ιστορία δείχνει ότι αυτή την παραδοχή η διοίκηση, δηλαδή ο Δημήτρης Μελισσανίδης την έκανε πριν από τις 22 Δεκεμβρίου που απέλυσε τον Μάσιμο Καρέρα. Ακόμη και πριν από τις αρχές του Δεκεμβρίου, όταν ο Μελισσανίδης εμφανιζόταν στα αποδυτήρια για να πει στους ποδοσφαιριστές ότι θα στηρίξει τον Ιταλό προπονητή, όταν έπαιξε το τελευταίο χαρτί στήριξης προς αυτόν με την ελπίδα ο Καρέρα να σώσει την παρτίδα.

Πλέον η ερώτηση δεν αφορά το παρελθόν, το χθες, αλλά το σήμερα και το αύριο για την ΑΕΚ. Με άλλα λόγια, το ερώτημα είναι αν η επαναπρόσληψη του Μανόλο Χιμένεθ και η τοποθέτηση του Παναγιώτη Κονέ στην θέση του τεχνικού διευθυντή ήταν η όχι «συνειδητές» επιλογές. Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα θα βοηθούσε να αντιληφθούμε αν υπάρχει και ποια είναι η στρατηγική της ΑΕΚ σε σχέση με το αγωνιστικό κομμάτι. Δηλαδή να καταλάβουμε αν το όραμα είναι «να τελειώσει η σεζόν και βλέπουμε τι κάνουμε το καλοκαίρι», ή αν πρόκειται για μια επανεκκίνηση με προσδιορισμένους και σαφείς στόχους.

Δεν χρειάζεται να κάνει κανείς δεύτερη ανάγνωση στα όσα έδειξε η ΑΕΚ στην διάρκεια των τελευταίων 107 ημερών, δηλαδή από τις 19 Σεπτεμβρίου που έδωσε τον πρώτο αγώνα πρωταθλήματος μέχρι το βράδυ της Κυριακής, για να έχει επίγνωση της κατάστασης. Στο διάστημα αυτών των περίπου 3,5 μηνών η ΑΕΚ έδειξε φτωχή σε δουλειά και, κατά συνέπεια, ομαδική ποιότητα. Και μια σειρά από ποδοσφαιριστές που δοκιμάστηκαν επί μακρόν έδειξαν ότι δεν μπορούν σήμερα να αποτελούν μέλη μιας ομάδας που θέλει να σηκώνει στην πλάτη της την απαίτηση του πρωταθλητισμού. Συνεπώς εύκολα κανείς φτάνει στο συμπέρασμα σχετικά με το τι πρέπει να κάνει η ΑΕΚ: να δουλέψει καλύτερα, με καλύτερους παίκτες.

Θεωρητικώς, δεδομένου ότι προσέλαβε προπονητή για ενάμιση χρόνο και όχι για έξι μήνες, η ΑΕΚ αντιλαμβάνεται τον Μανόλο Χιμένεθ ως τον προπονητή της επόμενης σεζόν. Αρα, θεωρητικά πάντα, έχει αγοράσει μια εγγύηση ότι θα δουλέψει καλύτερα και κατά συνέπεια θα βελτιώσει την ομαδική ποιότητα και την ομαδική απόδοση. Τι θα κάνει για να βελτιώσει την ατομική ποιότητα;

 

Ενας προπονητής που λειτουργεί με συνείδηση ότι θα κριθεί την επόμενη σεζόν θα έπρεπε να εκμεταλλευθεί το ερχόμενο δίμηνο, μέχρι τη λήξη της κανονικής σεζόν της Superleague 1 αλλά και τα play offs προκειμένου να δοκιμάσει όλους τους ποδοσφαιριστές και να διαλέξει αυτούς που θα συνεχίσουν. Αυτή θα έπρεπε να είναι η μια προτεραιότητα. Η άλλη θα έπρεπε να είναι η άμεση μονιμοποίηση, αλλά και η χρησιμοποίηση όσο το δυνατόν περισσότερων εκ των νεαρών ποδοσφαιριστών. Ο Μαχαίρας και ο Μιτάι θα έπρεπε να έχουν ήδη γίνει βασικοί, κι ύστερα ο Λάτσι, ο Ραντόνια, ο Σαρδέλης, ο Χριστόπουλος θα έπρεπε να πάρουν όσο το δυνατόν περισσότερο χρόνο συμμετοχής προκειμένου να καταλάβει το συντομότερο η ΑΕΚ σε ποιους εξ αυτών έχει νόημα να επενδύσει. Αυτή ναι, είναι μια στρατηγική επιλογή, που την κάνουν αυτή την εποχή, των σκληρών περικοπών λόγω κορονοϊού, εταιρείες του μεγέθους της Μπαρτσελόνα . Τα υπόλοιπα για την ΑΕΚ αυτή την εποχή είναι χαμένος χρόνος.

Όμως όλα αυτά δεν έχουν κανένα νόημα αν γίνονται αφηρημένα, δηλαδή σχεδιάζονται «στο πόδι» μόνο για να υπηρετήσουν σκοπούς Επικοινωνίας. Αν η ΑΕΚ βάλει αυτά τα παιδιά στο τερέν μόνο για να δείξει ότι προσπαθεί κάτι να κάνει, θα κάνει μια τρύπα στο νερό. Αυτά γίνονται μόνο με προπονητή και τεχνικό διευθυντή που έχουν αυτή την ιδέα και γνωρίζουν αυτή την μέθοδο. Με προπονητή που ξέρει να ωριμάσει και να ενσωματώσει σε ένα ομοιογενές σύνολο έναν νέο ποδοσφαιριστή. Με τεχνικό διευθυντή που ξέρει πώς να υποστηρίξει τον προπονητή στην εκπόνηση και την υλοποίηση ενός έργου σαν αυτό. Με διοίκηση που δίνει στον τεχνικό διευθυντή και τον προπονητή τον χρόνο και την άνεση να δουλέψουν για αυτό το έργο και να κριθούν επί στόχων που είναι συγκεκριμένοι, σαφείς και προσδιορισμένοι χρονικά.

Πόσο πιθανό θεωρώ να συμβούν όλα τα παραπάνω στην ΑΕΚ;

  • Ο προπονητής έχει εμπειρία, και ξέρει τον δρόμο της ανάδειξης ποδοσφαιριστών.
  • Ο τεχνικός διευθυντής δεν έχει εμπειρία, αλλά έχει επίγνωση των διαδικασιών. Όχι μόνο επειδή υπήρξε σημαντικός ποδοσφαιριστής, ή επειδή ήταν παίκτης της ΑΕΚ, αλλά και επειδή ο ίδιος διοικεί μια σειρά από επιχειρήσεις με εκατοντάδες εργαζόμενους.
  • Και η διοίκηση; Μπορεί να ορίσει μια στρατηγική και να την υποστηρίξει με συνέπεια για καιρό; Εχει αποφασίσει να αφήσει στον τεχνικό διευθυντή και τον προπονητή την ευθύνη για τις σημαντικές αποφάσεις; Προσέλαβε τον Κονέ και τον Χιμένεθ επειδή αυτοί είναι μέρη του νέου στρατηγικού σχεδίου ή μόνο επειδή ήθελε να απολύσει τον Ιβιτς και τον Καρέρα; Η απάντηση θα δοθεί στη διάρκεια των προσεχών 70 ημερών, μέχρι την 14η Μαρτίου που ολοκληρώνεται η κανονική περίοδος της Superleague 1. Στην πραγματικότητα στο τέλος της Superleague η κοινωνία των φίλων της ΑΕΚ δεν θα ξέρει μόνο τι θα έχει συμβεί φέτος· θα ξέρει και τι να περιμένει για του χρόνου.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Βασίλης Σαμπράκος
Βασίλης Σαμπράκος

Έχει συμπληρώσει 3 δεκαετίες στην αθλητική δημοσιογραφία. Μετά από τόσα χρόνια και τόσα διαφορετικά έργα, δεν λειτουργεί στην δημοσιογραφία για να εκφράζει οπαδικά αισθήματα ή συλλογικές προτιμήσεις. Γράφει και μιλάει για όλους, απευθυνόμενος προς όλους. Και τρελαίνεται στην ιδέα ότι υπάρχει κάπου ένας άνθρωπος, μια μέθοδος ή ένα εργαλείο που θα τον βοηθήσει να κατανοήσει καλύτερα και βαθύτερα το ποδόσφαιρο. Πάνω από όλα, ο Βασίλης Σαμπράκος συστήνεται ως ο συγγραφέας του “Εξηγώντας το θαύμα” ή “The Miracle 2004”, ενός βιβλίου που έφτασε να σταθεί ανάμεσα στα καλύτερα ποδοσφαιρικά βιβλία του 2022 στην Αγγλία.