Πόσο λίπος έχει ακόμη να κάψει;

Πόσο λίπος έχει ακόμη να κάψει;

bet365

Ο Δημήτρης Τσορμπατζόγλου γράφει για τις αποχωρήσεις παικτών του ΠΑΟΚ που ξεκίνησαν πέρσι τον Ιούλιο και συνεχίζονται με τον ίδιο εντυπωσιακό ρυθμό ακόμη και τώρα τον Ιανουάριο… Ποια τα συμπεράσματά από όλη αυτή τη διαδικασία;

Καθημερινά Novi Specials στοιχήματα & σούπερ ενισχυμένες αποδόσεις! (21+)

Πάμε πάλι από την αρχή… Ο στόχος του ΠΑΟΚ τη φετινή σεζόν όπως εξ’ αρχής τέθηκε από τον Ιβάν Σαββίδη και επικοινωνήθηκε από τους παράγοντες της ομάδας, ήταν ο οικονομικός εξορθολογισμός του μπάτζετ, που θα επέφερε μία ανανέωση του ρόστερ, το οποίο όμως θα έπρεπε –και πάλι- να κάνει πορεία πρωταθλητισμού. Ποιος δεν το έχει καταλάβει μετά από 50 φορές που έχει ειπωθεί, γραφθεί και αναλυθεί;

Πρώτη φορά γράψαμε εδώ για το σχέδιο του ΠΑΟΚ στις 17 Μαρτίου του 2020! Από τότε εξηγήθηκαν πολλά από όσα στην πορεία υλοποιήθηκαν.

Το φοβερό είναι ότι σε δύο μήνες συμπληρώνεται ένας χρόνος από τότε που τέθηκε ο στόχος, έχουμε φθάσει στους εφτά μήνες από τότε που ξεκίνησε η διαδικασία και ακόμη ο ΠΑΟΚ δεν έχει ολοκληρώσει την πρώτη φάση υλοποίησης του σχεδίου με τις αποχωρήσεις παικτών!

 

Έγραφα τότε: «Εξορθολογισμός δεν σημαίνει απαραίτητα και μείωση-ελαχιστοποίηση του μπάτζετ. Από την άλλη όμως δεν γίνεται ο ΠΑΟΚ να πληρώνει και τόσα συμβόλαια που δεν προσφέρουν! Αυτή τη περίοδο λοιπόν το μπάτζετ είναι δυσανάλογο της ομάδας και αυτό επιβάλλεται να αλλάξει. Είναι δεδομένο ότι ο ΠΑΟΚ θα αρχίσει τις διαδικασίες με την… ελάφρυνση της ομάδας. Ελάφρυνση στα χρήματα και στις ηλικίες, με στόχο και ένα ρόστερ με μεγαλύτερα αθλητικά προσόντα. Ο Κυριάκος Κυριάκος που επέστρεψε και ήδη συμμετέχει στις διεργασίες μέσω και του αναβαθμισμένου ρόλου που έχει, έγραψε προχθές σε μία ανοικτή συνομιλία που είχε με φιλάθλους: «Ο σχεδιασμός είναι διαρκής, δεν θα γίνει το καλοκαίρι. Προφανώς θα γίνουν στοχευμένες προσθήκες και ανανέωση. Η αξιοποίηση των ταλέντων μας είναι προτεραιότητα».

Ας αρχίσουμε την καταμέτρηση, να δούμε πότε θα τελειώσουμε…

Από τον ΠΑΟΚ με διάφορους τρόπους και συνθήκες, με μεταγραφές ή ελεύθεροι έχουν φύγει από το καλοκαίρι και μετά: Λημνιός, Άκπομ, Πέλκας, Μιχόγεβιτς, Μάτος, Μαουρίσιο, Μουλέν. Μπαλογιάννης, Κάτσε, Διαμαντής, Γκαργκαλατζίδης, Μελίσσας, Βέρνμπλουμ, Στοχ, Μίσιτς!

(Παραχωρήθηκε -με άλλη λογική βέβαια- ακόμη και ένας νεαρός γκολκήπερ, ο Μπότης στην Ίντερ!)

Φθάσαμε στον χειμώνα και η διαδικασία συνεχίζεται με τον δανεισμό και την υποχρεωτική οψιόν πώλησης του Γιαννούλη! Χθες αποχώρησε και ο Μπίσεσβαρ, ενώ για να φεύγουν είναι και οι: Εσίτι, Ρέι. Συζήτηση γίνεται και για τον Σφιντέρσκι. Στην λίστα των παικτών που είναι προς αποχώρηση, μπήκε ακόμη και ο Τσόλακ, ο οποίος αποκτήθηκε πριν τέσσερις μήνες!

Δεν είναι όλες οι περιπτώσεις ίδιες! Δεν έφυγαν όλοι γιατί κρίθηκαν ανεπαρκείς. Δεν επιβάρυναν όλοι το μπάτζετ, όντας σχετικά ανενεργοί. Το θέμα όμως είναι ότι φεύγουν! Κάτω από διάφορες συνθήκες και μέσα από διαφορετικές συμφωνίες…

Φεύγουν-φέγουν-φεύγουν και… δεν τελειώνουν τα περιθώρια που ο ΠΑΟΚ έχει θέσει για να διαμορφώσει τις συνθήκες εκείνες που πιστεύει ότι πρέπει να προκύψουν για να πετύχει τον εξορθολογισμό του μπάτζετ, σε σχέση με την ομάδα και τους στόχους που πρέπει να έχει!

Δεν είναι εντυπωσιακό; Έχουν φύγει μέσα σε λίγους μήνες 17 παίκτες που πλήρωνε ο ΠΑΟΚ, φεύγουν σήμερα-αύριο άλλοι τρεις-τέσσερις και μην τυχόν υπάρχουν και άλλα περιθώρια να αποχωρήσουν λίγοι ακόμη…

Μετά από όλα τα παραπάνω, ποια είναι τα βασικά συμπεράσματα που βγαίνουν;

  1. Ο ΠΑΟΚ είχε και ίσως ακόμη έχει πάρα-πάρα πολύ… λίπος για να κάψει! Ήταν αδιανόητο το νούμερο των παικτών που διέθετε και πλήρωνε, πολλοί εκ των οποίων δεν προσέφεραν το παραμικρό.
  2. Παρολ’ αυτά και μετά από όλες αυτές τις παραχωρήσεις, το επίπεδο της ομάδας παραμένει υψηλό. Δεν είναι εκεί που βρίσκονταν το 2018-2019, αλλά δεν μιλάμε και για το ρόστερ του 2013 ή του 2015. Ο ΠΑΟΚ παραμένει δυνατός και πολύ-πολύ ανανεωμένος-φρεσκαρισμένος, έχοντας ανοίξει το δρόμο για τα εκπληκτικά ταλέντα των ακαδημιών του.
  3. Το πρόβλημα και το άγχος για τον κόσμο δεν είναι ποιοι φεύγουν μέσα από τις διάφορες συνθήκες. Το ζήτημα είναι πώς θα καλυφθούν τα όποια κενά δημιουργούνται (αριθμητικά ή ποιοτικά) και πώς θα δημιουργηθεί μία νέα ομάδα που θα έχει πολλές πιθανότητες να κάνει πορεία πρωταθλητισμού. Γιατί… για τον ΠΑΟΚ και τον κόσμο, νομίζω ότι το μεγάλο θέμα δεν είναι αν πουλήθηκε ο Άκπομ (ακόμη και με λίγα χρήματα), το πρόβλημα είναι ποιος ή πώς αντικαταστάθηκε. Το ίδιο και για τον Μάτος, τον Λημνιό, ακόμη και τώρα για τον Γιαννούλη. Ή και για τον Σφιντέρσκι που μπορεί να παραχωρηθεί. Το άγχος προκύπτει από την αντικατάστασή τους και όχι από την διαπραγμάτευση για την παραχώρηση.
  4. Μέσα από όλη αυτή τη διαδικασία που ξεκίνησε πέρσι τον Ιούλιο και συνεχίζεται ακόμη και τώρα, σε περίοδο που άλλαξε ακόμη και ο προπονητής, πόσα άραγε είναι τα περιθώρια για να γίνει πορεία πρωταθλητισμού; Καλώς μπαίνει ψηλά ο πήχης, καλώς πιέζονται όλοι για να πετύχουν τους στόχους, αλλά στο τέλος-τέλος… να είμαστε και λίγο ρεαλιστές.

Μακάρι ο ΠΑΟΚ να ολοκληρώσει αυτή τη διαδικασία στους επόμενους μήνες. Τότε που θα έχουν καλυφθεί τα κενά τα οποία προέκυψαν, τότε που όσοι φεύγουν θα έχουν αντικατασταθεί από ποδοσφαιριστές (έστω φθηνότερους) οι οποίοι θα μπορούν να ανταποκριθούν. Τότε που και ο νέος προπονητής βάλει στο 100% τη σφραγίδα του στη δημιουργία της νέας ομάδας που οραματίζεται, αφού και οι νεαροί των ακαδημιών έχουν σκληραγωγηθεί από τις πρώτες παραστάσεις που απέκτησαν στο ανδρικό ποδόσφαιρο.

Τότε ναι, θα έχουν μπει οι βάσεις για να ξαναζήσουν οι ΠΑΟΚτσήδες πολύ μεγάλα πράγματα.

Μέχρι τότε έχουμε ακόμη δρόμο…

* ΠΑΟΚ-ΑΕΛ σήμερα για το κύπελλο και νομίζω ότι έτσι όπως είναι το πρόγραμμα, ο Γκαρσία δεν θα θέλει με τίποτα να βάλει στο καλεντάρι έναν ακόμη κρίσιμο αγώνα στις 3 Φεβρουαρίου, όταν και θα γίνουν οι επαναληπτικοί. Για να δούμε αν ο ΠΑΟΚ λίγο πριν από τα ντέρμπι με ΑΕΚ και Ολυμπιακό, μπορεί να «καθαρίσει» την υπόθεση πρόκριση.

* Μετά και τη χθεσινή συνειδητή επιλογή του Κλάτενμπεργκ να μην σχολιάσει τη φάση της αγωνιστικής που έκρινε το Ολυμπιακός-ΠΑΣ στο 90+4 και ενώ πριν δύο εβδομάδες με τον ίδιο προκλητικό τρόπο δεν σχολίασε και το 1-0 του Ολυμπιακού στην Τρίπολη με το διπλό επιθετικό φάουλ, ποιος έχει αμφιβολία για τον ρόλο του συγκεκριμένου;

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Δημήτρης Τσορμπατζόγλου
Δημήτρης Τσορμπατζόγλου

Πρέπει να ήταν με μία μπάλα στα χέρια (οποιουδήποτε μεγέθους και χρώματος) από τότε που περπάτησε…
Αγαπάει το ποδόσφαιρο, λατρεύει το μπάσκετ το οποίο έπαιξε (όχι με μεγάλη επιτυχία…) γι’ αρκετά χρόνια στον ιστορικό ΒΑΟ, βλέπει βόλεϊ, του αρέσει το χάντμπολ, μπορεί να βλέπει με τις ώρες στίβο, καταδύσεις, ιππασία, σκοποβολή, χόκει επί χόρτου, αλλά και στον πάγο! Παρακολουθεί και πάλη, και άρση βαρών, φυσικά και πινγκ πονγκ και τέννις και … και... και...
Στο γήπεδο πήγε πρώτη φορά το 1983 σε αγώνα ΠΑΟΚ-Απόλλων Αθηνών. Μεγάλη και ωραία εμπειρία. Από το δημοτικό κρατούσε σημειώσεις, στατιστικά, πρόγραμμα αγώνων, είχε αρχείο και έκανε διάφορες αναλύσεις- συγκρίσεις.
Όλα τα άλλα ήρθαν φυσιολογικά…
Από τα 17 του το 1994, ξεκίνησε να ασχολείται με την δημοσιογραφία στην Αθλητική Μακεδονίας Θράκης, όπου τα πρώτα βήματα έγιναν από τις χαμηλές κατηγορίες του μπάσκετ. Φοβερές οι χρονιές που έκανε το ρεπορτάζ και του αγαπημένου του ΒΑΟ, σε Α2 και Α1!
Ακολούθησαν πολλά άλλα Μέσα στην Θεσσαλονίκη και όχι μόνο, εμπειρίες σε εφημερίες, ραδιόφωνα, τηλεόραση, φυσικά και στο διαδικτυο. Τα τελευταία 15 χρόνια είναι πιο κοντά στο ρεπορτάζ του ποδοσφαιρικού ΠΑΟΚ.