O ηγέτης Βιεϊρίνια και το «λάθος» του ΠΑΟΚ

O ηγέτης Βιεϊρίνια και το «λάθος» του ΠΑΟΚ

Σταύρος Σουντουλίδης Σταύρος Σουντουλίδης
O ηγέτης Βιεϊρίνια και το «λάθος» του ΠΑΟΚ

bet365

Ο Σταύρος Σουντουλίδης υποκλίνεται στην παρουσία του Αντρέ Βιεϊρίνια σ’ ένα απαιτητικό ντέρμπι κόντρα στην ανεβασμένη ΑΕΚ, αλλά έχει απορίες για το πιθανό «λάθος» με τον αριστερό μπακ και τα σφυρίγματα του Βίντσιτς.

Μπορεί να ακουστεί λίγο υπερβολικό, αλλά αυτή την εποχή ο Αντρέ Βιεϊρίνια είναι (μέσα στο γήπεδο) όλος ο ΠΑΟΚ. Η αρχή του, η μέση του, το τέλος του. Στα 35 του, αφού τόσα χρόνια δείχνει, πλέον, το… κοντέρ της ζωής, ο «κάπτεν» του «Δικεφάλου» είναι παντού. Με μπόλικη ενέργεια, καθαρό μυαλό, όπως στη φάση της ισοφάρισης όπου κάνει την καθοριστική επιπλέον κίνηση πριν σουτάρει, πρόθυμος να κάνει τάκλιν στο 95’ για να σταματήσει τον Λιβάι Γκαρσία, που έφευγε σαν σίφουνας στην κόντρα.

Στην περίπτωση του είπαμε και δεν αλλάζουμε ούτε κόμμα: «Οταν η ηλικία είναι απλά ένας αριθμός»!

Ένας πακτωλός ενέργειας που έχει καθοριστική συμβολή στη διαμόρφωση ενός ντέρμπι γεμάτου ένταση και πάθος από το πρώτο μέχρι το τελευταίο λεπτό. Ο αρχηγός φώναξε «παρών» σε πολλά κρίσιμα σημεία του ντέρμπι της Τούμπας. Ειδικά, όταν η ΑΕΚ έβαλε από κάτω τον ΠΑΟΚ στο σκορ. Από το δικό του πόδι προήλθε το γκολ του 1-1, από το δικό του και το γκολ του 2-2.

Προ ημερών, ο Πάμπλο Γκαρσία είπε πως για εκείνον δεν έχει την παραμικρή σημασία η ηλικία και το τι γράφει το δελτίο του κάθε ποδοσφαιριστή. Η διαχείριση του Βιεϊρίνια ήταν ένα μεγάλο στοίχημα για τον Ουρουγουανό τεχνικό, που ας μην κρυβόμαστε δεν έχει την εμπειρία ανάλογων καταστάσεων με προσωπικότητες όπως ο Αντρέ. Μέχρι πριν μερικούς μήνες διαχειριζόταν και όριζε τις τύχες 16αρηδων και 17αρηδων αμούστακων παιδιών, όχι παικτών με τους οποίους συνυπήρξε στα ίδια αποδυτήρια και έχουν κατακτήσει τίτλους και διακρίσεις.

 

Μέχρι τώρα αποδεικνύεται πως ο Γκαρσία ωριμάζει ως προπονητής, μεγαλώνει μέσα από τη διαχείριση σαν αυτή του Βιεϊρίνια. Ο Αντρέ ποτέ δεν ήταν το πρόβλημα, ούτε πρόκειται να γίνει. Η υπόθεση που χρειάζεται περισσότερη προσοχή από τον προπονητή του ΠΑΟΚ και τον Όλαφ Ρέμπε είναι αυτή του αριστερού μπακ. Εκεί, που θα μπορούσε να παίξει ο Βιεϊρίνια, αλλά δεν μπορούμε να τον κλωνοποιήσουμε.

Οι «ασπρόμαυροι» ετοιμάζονται να υποδεχθούν αύριο στη Θεσσαλονίκη τον Σίνζι Καγκάβα, μια σπουδαία μεταγραφική κίνηση που θα τους δυναμώσει και θα τους δώσει άλλη ποιότητα μεσοεποθετικά μόλις ο 31χρονος Ιάπωνας σούπερ σταρ προσαρμοστεί και αποκτήσει αγωνιστικό ρυθμό. Όμως, ούτε ο Καγκάβα μπορεί να παίξει… αριστερό μπακ. Εκεί, όπου η παραχώρηση του Δημήτρη Γιαννούλη έχει δημιουργήσει ένα απίστευτο κενό.

Στον ΠΑΟΚ, προφανώς, αποφάσισαν να στηρίξουν την καλοκαιρινή επιλογή τους όταν και αγόρασαν τον Άντριαν Περέιρα. Ο Νορβηγός αριστεροπόδαρος αμυντικό της Βίκινγκ είναι ένας ποδοσφαιριστής δίχως εμπειρίες και παραστάσεις, δείχνει να έχει σοβαρά προβλήματα στο αμυντικό κομμάτι, γενικώς θέλει πολύ δουλειά για να φτάσει στο υψηλό επίπεδο ή τουλάχιστον σ’ αυτό που θα τον κάνει να στέκεται αξιοπρεπώς στο χορτάρι και να μην εκτίθεται με τον ίδιο τρόπο σε τρεις φάσεις από τον Λιβάι Γκαρσία. Η ΑΕΚ «διάβασε» την αδυναμία του ΠΑΟΚ, στόχευσε στην πλευρά του Περέιρα, το ίδιο θα κάνουν κι άλλες ομάδες από την πρώτη ταχύτητα του πρωταθλήματος. Με ομάδες τύπου ΑΕΛ, Λαμία ο Νορβηγός μια χαρά μπορεί να τα πάει, όμως αυτό δεν αρκεί.

Ο Γκαρσία τον στήριξε. Αυτό όφειλε να κάνει ένας προπονητής. «Όταν έχουμε νεαρούς ποδοσφαιριστές που δεν έχουν εμπειρία μπορεί να κάνουν λάθη. Δεν το λέω για τον Περέιρα. Είμαι ικανοποιημένος μαζί του. Με όλους μπορεί να συμβεί», είπε ο Ουρουγουανός και αυτή είναι η μια όψη του νομίσματος. Η άλλη όψη έχει να κάνει με το διαφαινόμενο «έγκλημα» που μπορεί να γίνει σε περίπτωση που τις επόμενες μέρες ο «Δικέφαλος» αποφασίσει όντως να μην ασχοληθεί με την περίπτωση του αντί Γιαννούλη.

Και κάτι τελευταίο για τη διαιτησία του Βίντσιτς. Ο ΠΑΟΚ έφυγε απόψε από το γήπεδο με πολλά παράπονα για τη διαιτησία του Σλοβένου, αλλά και του συμπατριώτη Γιουγκ στο VAR. Ο Κρέσπο φωνάζει για φάουλ από τον Σάκχοφ στη φάση που κάνει το λάθος και δίνει την ευκαιρία στον Γαλανόπουλονα πετύχει το 1-2, ενώ υπάρχουν και οι δύο φάσεις στο δεύτερο μέρος, όπου οι «ασπρόμαυροι» ζήτησαν πέναλτι. Στην πρώτη ο Γκαρσία βρίσκει την μπάλα, αλλά ρίχνει μια ξεγυρισμένη κλωτσιά στον Ίνγκασον. Σ’ άλλα γήπεδα και με άλλες ομάδες, άλλα χρώματα, ο διαιτητής ίσως να πήγαινε απευθείας στην «άσπρη βούλα». Δε θα περίμενε καν το VAR.

Στη δεύτερη φάση, πάντως, είναι μάλλον πιο εξόφθαλμη η παράβαση του Λόπεθ πάνω στον Ουάρντα, που είδε να του βγαίνει το ένα παπούτσι από το μαρκάρισμα του αμυντικού της ΑΕΚ. Και εκεί ο Σλοβένος ρέφερι «έκλεισε τα μάτια» Και τα αφτιά αν κρίνουμε απ’ όσα είπα ο Βιεϊρίνια στις δηλώσεις του υποστηρίζοντας ότι ο βοηθός του είπε ότι υπήρχε σπρώξιμο, αλλά ο διαιτητής αποφάσισε να μην δώσει πέναλτι. «Από την ίδια χώρα δεν είναι; Μήπως έπρεπε να βγουν για ένα μπάρμπεκιου; Για ένα καφέ να τα πουν», αναρωτήθηκε ο αρχηγός του ΠΑΟΚ και ίσως να μην έχει άδικο. Αλλά ως εκεί. Στο ποδόσφαιρο του… 100-0 και της επιθυμίας για επιστροφή στο σκοτεινό παρελθόν, ο Βίντσιτς θα είχε στηθεί, ήδη, στο εκτελεστικό απόσπασμα. Στο κανονικό ποδόσφαιρο όλα μπορεί να επιτρέπονται, όλα είναι μέσα στο πρόγραμμα.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Σταύρος Σουντουλίδης
Σταύρος Σουντουλίδης

Στα 17 του έκανε τα πρώτα του βήματα, ανεβαίνοντας με «κοντό παντελονάκι» τα σκαλοπάτια του κτιρίου της «Μακεδονίας», επί της Μοναστηρίου, χαζεύοντας από απόσταση «ιερά τέρατα» της θεσσαλονικιώτικης δημοσιογραφίας. Ένας κλασικός «εφημεριδάς» ολκής, ο αείμνηστος Σταύρος Μπαλτίδης φρόντισε και του έδωσε τα κατάλληλα εφόδια στα πρώτα του βήματα, άλλωστε η εφημερίδα παραμένει η πρώτη και μοναδική αγάπη του.

Έχοντας περάσει από το σύνολο των εντύπων της Θεσσαλονίκης («Μακεδονία», «Αγγελιοφόρος», «Σπορ του Βορρά»), αποτέλεσε βασικό στέλεχος του περιοδικού «Φωνή των Σπορ», μιας πρωτοποριακής προσπάθειας για τα δεδομένα της Βόρειας Ελλάδας στα τέλη της δεκαετίας του ’90. Το 1995 η τηλεόραση μπήκε στη ζωή του με το Star Channel, ακολούθησε η ΕΡΤ-3, βίωσε τη «μαγεία» του ραδιοφώνου (FM-100, Helexpo 105 FM, Flash 96.0) και αρκετά νωρίς, κάπου γύρω στο 2005, «κολύμπησε» στον ωκεανό του διαδικτύου, με τις πρώτες αμιγώς αθλητικές ιστοσελίδες, το «Sportnews.gr», πολύ πριν δηλαδή αποτελέσει μέλος της μεγάλης παρέας του Gazzetta.

Η ενασχόληση του με το ρεπορτάζ του ΠΑΟΚ τον οδήγησε να περάσει το κατώφλι της Τούμπας και να ζήσει «από μέσα», ως μέλος του Γραφείου Τύπου, την περίοδο της… επανάστασης του Ζαγοράκη.