Άρης: Οι δύο αποφάσεις που έφεραν την αμυντική ισορροπία
Οι κρίσεις κατατίθενται βάσει των δεδομένων που ήδη υπάρχουν κι αυτά «λένε» ότι ο Άρης διαθέτει τη δεύτερη καλύτερη άμυνα του Πρωταθλήματος (πίσω από τον πρώτο Ολυμπιακό) με 14 γκολ παθητικό σε σύνολο 23 αγώνων. Είναι επίσης η ομάδα η οποία σε έντεκα αγώνες εντός του 2021 περιόρισε τους αντιπάλους της στα επτά γκολ. Πάνω στην αμυντική συμπεριφορά της πατάει για τη διατήρηση της στα υψηλά πατώματα της βαθμολογίας, είναι η κατάκτηση που μπαίνει στη μία πλευρά της ζυγαριάς για να ισορροπήσει την αναποτελεσματικότητα που την χαρακτηρίζει στην επίθεση καθώς τα οκτώ γκολ σε σύνολο 11 αγώνων (πάντα εντός του 2021) στοιχειοθετούν εξαιρετικά πενιχρή επίδοση.
Είναι επίσης ο τομέας στον οποίον εστίασε ο Άκης Μάντζιος, όταν ανέλαβε την τεχνική ηγεσία της ομάδας. Κι όσα συμπεράσματα είχε εξάγει παρακολουθώντας τον Άρη στην πρεμιέρα του Πρωταθλήματος με τη Λαμία αλλά και στον ευρωπαϊκό αποκλεισμό από την Κόλος Κοβαλίβκα, επιβεβαιώθηκαν στην εντός έδρας αναμέτρηση με τον ΠΑΣ Γιάννινα. Το αμυντικό πρόβλημα έβγαλε μάτι, η συμπεριφοράς της ομάδας στην transition άμυνα ήταν (επιεικώς) κακή, ταυτόχρονα διαπίστωσε ότι ήταν απαραίτητη και η αλλαγή προσώπων.
Ανεξαρτήτως της εκτίμησης που έχει στην προσωπικότητα αλλά και στον χαρακτήρα του Τόνι Ντάτκοβιτς (σ. σ. ο Κροάτης είχε υποδειγματική συμπεριφορά στα αποδυτήρια και γενικώς όλοι στον Άρη έχουν να λένε για τον επαγγελματισμό του), η άποψη του προπονητή του Άρη ήταν ότι ο συγκεκριμένος ποδοσφαιριστής δεν είχε την ταχύτητα για να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της θέσης του αριστερού στόπερ. Γι’ αυτόν τον λόγο, επανέφερε στο αρχικό σχήμα τον Γιώργο Δεληζήση και παράλληλα έγιναν ενέργειες για την άφιξη του Γιοχάν Μπεναλουάν. Υπό αυτές τις συνθήκες, ο Ντάτκοβιτς αντιλήφθηκε ότι κατρακύλησε στην 3η επιλογή για τη θέση του αριστερού στόπερ, συνθήκη η οποία οδήγησε στον δανεισμό του στην Καρταχένα.
Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΠΟΥ ΓΥΡΙΣΕ ΤΟ ΑΠΟ ΤΟ ΚΡΥΟ
Αυτός είναι ο Ντάνιελ Σούντγκρεν. Η εικόνα είναι ο αδιάψευστος μάρτυρας κάθε κατάστασης και στην προκειμένη περίπτωση ο Σουηδός ποδοσφαιριστής απέδειξε ότι κακώς ο Μίκαελ Ένινγκ προχώρησε στον παραγκωνισμό του και δεν εμπεριέχει υπερβολή η άποψη ότι ο 30χρονος μπακ εκθέτει τον Γερμανό τεχνικό κάθε φορά που αγωνίζεται. Η ενεργοποίηση του Σούντγκρεν άρχισε από μια συζήτηση που είχε μαζί του ο Άκης Μάντζιος και από τη δέσμευση του τελευταίου να του δώσει την ευκαιρία της επιστροφής στην ομάδα. Τα υπόλοιπα, τα κέρδισε με το σπαθί του ο ίδιος ο παίκτης.
Κέρδισε δηλαδή τον τίτλο του πιο σταθερού παίκτη του Άρη, τη θέση του στο δεξί άκρο της άμυνας, αλλά και τη βεβαιότητα του προπονητή του για το επίπεδο ανταπόκρισής του, σε σημείο να τον τοποθετεί (και) στο αριστερό άκρο της άμυνας, νιώθοντας βέβαιος ότι μπορεί να ανταποκριθεί και σ’ αυτή την ευθύνη. Το έκανε για πρώτη φορά στον αγώνα του Πρωταθλήματος με τον Ατρόμητο στο Περιστέρι, όταν λόγω της αποβολής του Λίντσεϊ Ροζ, ρίσκαρε και δικαιώθηκε με την επιστροφή του Άρη στο παιχνίδι παρότι βρέθηκε σε μειονεκτική θέση. Το επανέλαβε στον αγώνα του Κυπέλλου με τον Ολυμπιακό βλέποντας τον Εμάνουελ Σάκιτς να χωλαίνει στο αριστερό άκρο της άμυνας, το ξανάκανε και χθες στο «Καραϊσκάκη». Ο Σούντγκρεν απέδειξε ότι πολλές φορές η συζήτηση για τη θέση στην οποία πρέπει να αγωνίζεται ένας ποδοσφαιριστής είναι τουλάχιστον περιττή.
Η απόφαση ενεργοποίησης του Σούντγκρεν δεν έγινε τυχαία. Αντλήθηκε από την άποψη του Άκη Μάντζιου για τον τρόπο χρησιμοποίησης του Ροζ. Ο Γάλλος δοκιμάστηκε με επιτυχία στο δεξί άκρο της άμυνας, στη διάρκεια της περσινής χρονιάς, αλλά ο νυν προπονητής του Άρη είχε άλλη άποψη. Οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ ξέρουν ότι ευθύς εξαρχής εκτίμησε ότι δεν πρέπει ο Ροζ να χρησιμοποιείται ως δεξί μπακ παρά μόνο σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης. Γι’ αυτόν τον λόγο, φέτος, δεν έπαιξε στο δεξί άκρο αλλά παραμένει σταθερός στη θέση του δεξιού στόπερ.
ΟΙ «ΕΞΟΛΟΘΡΕΥΤΕΣ»
Η αλήθεια είναι ότι έτσι αυτοσυστήθηκαν χάριν υπερβολής, αλλά αυτός ο χαρακτηρισμός δεν απέχει πολύ από την πραγματικότητα. Τζέιμς Τζέγκο και Λούκας Σάσα είναι η δύναμη του φετινού Άρη γιατί κάνουν εξαιρετική δουλειά στον άξονα της μεσαίας γραμμής, διευκολύνουν το έργο της αμυντικής τετράδας με την αποτελεσματικότητά τους στον ανασταλτικό τομέα. Για παράδειγμα, στον πρόσφατο αγώνα με τον Ολυμπιακό, ο Άκης Μάντζιος επένδυσε στη δική τους συνέπεια αλλά και στην ικανότητα του Γιώργου Δεληζήση στο ψηλό παιχνίδι, γνωρίζοντας ασφαλώς ότι οι Πειραιώτες στηρίζουν κομμάτι της επιθετικής λειτουργίας τους στις σέντρες που βγαίνουν από τα άκρα.
Στα παραπάνω προστίθεται φυσικά το γεγονός ότι άπαντες αντιλήφθηκαν την ευθύνη τους στην αμυντική λειτουργία της ομάδας. Ήταν κάτι στο οποίο επέμενε και συνεχίζει να επιμένει ο 51χρονος τεχνικός του Άρη και το αποτέλεσμα αναδεικνύεται μέσα από τη γλώσσα των αριθμών.Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.