Αστέρας Τρίπολης: Το ισπανικό μοντέλο που δεν έτυχε και... πέτυχε!
- Deals με φόντο την Μπαρτσελόνα, τη Ρεάλ Μαδρίτης, τη Βιγιαρεάλ, τη Θέλτα, την Μπενφίκα...
- Οι πρώτοι «θ»
- Η ισπανική παροικία έχει ήδη δημιουργηθεί
- Μικρές προσθαφαιρέσεις
- Η επιμονή κι η υπομονή έφεραν τη δικαίωση
- Tα συμβόλαια που... καίνε
Όχι! Ο Αστέρας δεν έφερε κάποιο «μεγάλο» όνομα από τη La Liga. Δεν θα μπορούσε να το κάνει αυτό εξάλλου. Τα οικονομικά μεγέθη, το πρωτάθλημα κι η πόλη δεν τον βοηθούν, ακόμα και να ήθελε.
Οι άνθρωποι της ομάδας όμως έβαλαν κάτω τα «θέλω» και τα «μπορώ», τα πάντρεψαν και με πολλή πίστη στο πλάνο πορεύτηκαν τα χρόνια που ακολούθησαν. Κι αυτά που είναι να έρθουν.
Τα αφεντικά της ομάδας, Γιάννης Καϋμενάκης και Δημήτρης Μπάκος, εμπιστεύτηκαν την... ισπανοποίηση της ομάδας στον τεχνικό διευθυντή της ομάδας Νίκο Γαλανακόπουλο.
Με συνεχή ταξίδια από άκρη σε άκρη της Ισπανίας αρχίζει να οργώνεται η χώρα. Η Β' και η Γ' εθνική της Ισπανίας θα αποτελέσουν... στόχο και μέσα σε μια τριετία, θα αρχίσουν να βγαίνουν οι καρποί, για να φτάσουμε στο σήμερα. Δηλαδή στην εποχή της συγκομιδής.
Το πλάνο ήταν να βρεθούν ταλαντούχοι παίκτες 22-24 ετών, οι οποίοι θα είχαν ταλέντο αλλά ακόμη δεν θα είχαν κάνει το... μπαμ τους.
Ο Αστέρας, λοιπόν, κατάφερε να φέρει αυτά τα παιδιά, το οποία στην αρχή φυσικά έπρεπε να δουλέψουν πολύ στο κομμάτι της φυσικής τους κατάστασης αλλά και στην ενδυνάμωσή τους, ώστε να μπορούν να ανταπεξέλθουν σ' ένα πρωτάθλημα που απαιτούνται περισσότερα φυσικά χαρακτηριστικά.
Σήμερα, αυτό το στοίχημα έχει πετύχει.
Deals με φόντο την Μπαρτσελόνα, τη Ρεάλ Μαδρίτης, τη Βιγιαρεάλ, τη Θέλτα, την Μπενφίκα...
Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή...
Σεζόν 2016-2017 και 2017-2018. Στον Αστέρα δεν υπάρχει ούτε ένας Ισπανός.
Τα ταξίδια στη χώρα όμως είχαν ξεκινήσει και ήδη τα πρώτα deals με σπουδαίους συλλόγους της χώρα είχαν γίνει.
Ο Γκιεόλ-χι Γιανγκ είναι ένα παιδί που έρχεται από τις Ακαδημίες της Μπαρτσελόνα, ενώ ο Λέβι Μαντίντα αποτελεί μία κίνηση που εντυπωσίασε τότε, αν αναλογιστεί κανείς ότι ήταν ένας διεθνής Γκαμπονέζος χαφ που άνηκε στη Θέλτα. Αργότερα ήρθαν οι Σουάρεθ (Ρεάλ Μαδρίτης), Καστάνιο - Λουίς Φερνάντεθ (Βιγιαρεάλ).
Σ' αυτά να υπολογίσουμε ότι είχε έρθει στην Τρίπολη κι ο Φαρίνια, ένας παίκτης που «μεγάλωσε» ποδοσφαιρικά στην Μπενφίκα.
Οι πρώτοι «θ»
Η... ισπανοποίηση του Αστέρα ξεκινά δυναμικά τη σεζόν 2019-2019. Οι Άνχελ Μαρτίνεθ, Μαρκ Φερνάντεθ και Βλιέντε είναι η πρώτη τριάδα.
Ο Άνχελ, που σήμερα είναι στη Λαμία, ερχόταν ως βασικός της Σαραγόσα, ο Μαρκ Φερνάντεθ ήρθε ως MVP της Μούρθια, ενώ ο Βαλιέντε ένα παιδί που ξεκίνησε τα πρώτα του βήματα στην Ακαδημία της Βαλένθια, μέχρι και σήμερα αποτελεί ένα πολύτιμο «εργαλείο» για τον άξονα της ομάδας κι όχι μόνο, καθότι έχει αγωνιστεί κι ως στόπερ.
Η ισπανική παροικία έχει ήδη δημιουργηθεί
Το καλοκαίρι του 2019, ο Νίκος Γαλανακόπουλος, ύστερα από στοχευμένες κινήσεις φέρνει τους: Ντάνι Σουάρεθ, Μπόρχα Φερνάντεθ, Ενέκο Καπίγια, Σίτο, Ριέρα, Κρέσπι, Λουίς Φερνάντεθ, Χαουρέγκι.
Ο Σουάρεθ, είναι ένα παιδί που άρχισε τα πρώτα του βήματα στις Ακαδημίες της Ρεάλ Μαδρίτης. Ο Μπόρχα Φερνάντεθ ανδρώθηκε στη Θέλτα, ενώ για τον Καπίγια χρειάστηκαν σκληρές διαπραγματεύσεις με τη Ρεάλ Σοσιεδάδ αλλά και με τον ίδιο τον παίκτη ώστε να αφήσει το παχυλό του συμβόλαιο και να ντυθεί στα κιτρινομπλέ.
Ο Σίτο άνηκε στη Λόρκα αλλά κι αυτός είναι δημιούργημα των ακαδημιών της Βαλένθια. Ο Κρέσπι προήλθε από τη Βιτόρια, αλλά είχε περάσει από τη δεύτερη ομάδα της Μαγιόρκα κι ο Λουίς Φερνάντεθ, άνηκε στη Μούρθια. Η αγωνιστική του ταυτότητα ωστόσο δημιουργήθηκε στην Ντεπορτίβο Λα Κορούνια.
Ο Ριέρα, από την άλλη, έπαιζε στη Β' ομάδα της Βιγιαρεάλ, ενώ ο Χαουρέγκι είχε αρχίσει να μαθαίνει τα μυστικά της μπάλας στην ομάδα Νέων της Ρεάλ Σοσιεδάδ.
Σ' αυτό να προσθέσουμε ότι ως τεχνικός τότε ήρθε ο Μπόρχα Χιμένεθ. Ο Ισπανός κόουτς, είχε κερδίσει την άνοδο της ΜΙράντες στη Β' εθνικής Ισπανίας και απέρριψε αρκετές προτάσεις από τη χώρα του για να έρθει στην Τρίπολη. Ύστερα από 14 ματς όμως αποχώρησε κι ο Ράσταβατς ήρθε να τον αντικαταστήσει. Η συνέχεια γνωστή...
Η ομάδα σώζεται στα χέρια του Σέρβου, ούσα μάλιστα αήττητη στα play out. Η συνέχεια γνωστή...
Μικρές προσθαφαιρέσεις
Ο Αστέρας, το καλοκαίρι που μας μας πέρασε, κινήθηκε ξέροντας πολύ καλά το τί ήθελε. Ας μη ξεχνάμε ότι είναι κι η μόνη ομάδα που δεν έκανε ούτε μία μεταγραφή το χειμώνα.
Πάμε, όμως, σ' αυτό για το οποίο ξεκινήσαμε να γράφουμε...
Πλέον, οι Αρκάδες έχουν δημιουργήσει τη δική τους δεξαμενή παικτών από την ισπανική αγορά. Εχει δημιουργηθεί εκεί ένα δίκτυο συνεργατών, το οποίο στην ουσία αποτελεί και τα «μάτια» της ομάδας.
Στη συνέχεια, ο Νίκος Γαλανακόπουλος θα κάνει τα απαραίτητα ταξίδια για να τσεκάρει από κοντά τον εκάστοτε παίκτη.
Αυτό συνέβη και το καλοκαίρι που μας πέρασε. Ετσι, με τους Ανχελ και Μαρκ Φερνάντεθ να έχουν αποχωρήσει από την ομάδα, ήρθαν από την Ισπανία οι Καστάνιο (Βιγιαρεάλ Β') και Ρούμπεν Γκαρθία (Λεβάντε Β').
Η επιμονή κι η υπομονή έφεραν τη δικαίωση
Μέσα από την υπομονή και την πίστη που έδειξαν οι άνθρωποι της ομάδας σ' αυτά τα παιδιά ήρθε σήμερα η δικαίωση. Το πάντρεμα μεταξύ Ελλήνων και ξένων (κυρίως Ισπανών) πέτυχε άριστα, με τον Μπαράλες φυσικά να είναι το «πρώτο βιολί» στο σκοράρισμα και τον Μουνάφο να... καταπίνει ατελείωτα χιλιόμετρα σε κάθε ματς. Παπαδόπουλος - Τσιφτσής... κατεβάζουν τα ρολά όποτε χρειαστεί, ενώ η ομάδα διαθέτει τον Γιάννη Κώτσιρα στο δεξί άκρο της άμυνας και τον Άλβαρες στο αριστερό. Μπακ που έχουν σερβίρει 6 γκολ!
Η επιλογή, λοιπόν, να ποντάρουν σε άπειρα παιδιά, που όμως διψούσαν για διάκριση πέτυχε. Το 80% των παικτών που έγιναν κάτοικοι «Κολοκοτρώνης» έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο σ' αυτήν την ομάδα και ήδη για 6-7 απ' αυτούς υπάρχει ενδιαφέρον από ομάδες του εξωτερικού.
Μόνο εύκολο δεν είναι το να βρεις παίκτες από τη Γ' κατηγορία της Ισπανίας και να μπορέσουν να πρωταγωνιστήσουν με το... καλημέρα σ' ένα ξένο πρωτάθλημα, σε μία ξένη χώρα, καθώς οι περισσότεροι, πέρασαν τα σύνορα της χώρας τους για πρώτη φορά.
Tα συμβόλαια που... καίνε
Σήμερα, η ομάδα μετράει στο ρόστερ της 10 Ισπανούς. Απ' αυτούς τα 6 εκπνέουν το καλοκαίρι που έρχεται και μένει να δούμε ποιοι θα μείνουν και ποιοι θα ψάξουν να κεφαλαιοποιήσουν τη χρονιά που πραγματοποιούν.
Πάμε να δούμε αναλυτικά τον κάθε παίκτη...
- Ντάνι Σουάρεθ: 46 ματς, 4 γκολ, 30/6/2021
- Πέπε Καστάνιο: 17 ματς, 30/6/2023
- Λουίς Βαλιέντε: 85 ματς, 5 γκολ, 1 ασίστ, 30/6/2021
- Μπόρχα Φερνάντεθ: 40 ματς, 3 ασίστ, 30/6/2021
- Σίτο: 50 ματς, 3 γκολ, 4 ασίστ, 30/6/2022
- Ριέρα: 50 ματς, 4 γκολ, 8 ασίστ, 30/6/2021
- Κρέσπι: 46 ματς, 5 γκολ, 2 ασίστ, 30/6/2022
- Λουίς Φερνάντεθ: 43 ματς, 17 γκολ, 4 ασίστ, 30/6/2021
- Ρούμπεν Γκαρθία: 10 ματς, 30/6/2023
- Ενέκο Καπίγια: 27 ματς, 1 γκολ, 3 ασίστ, 30/6/2022
Photo credit: Κώστας Τόπας
Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.