Στόματα ερμητικά κλειστά
- Ο ΜΑΝΤΖΙΟΣ ΕΚΑΝΕ ΠΟΛΛΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΞΗΣ ΕΝΑ
- ΠΟΙΟ ΜΑΤΣ ΔΕΝ ΑΞΙΖΕ ΝΑ ΚΕΡΔΙΣΕΙ;
- ΝΑ ΜΗΝ ΤΟ ΞΑΝΑΚΑΝΕΙ
- Διαβάστε επίσης:
Η αναρρίχηση από το πεδίο της καταστροφής δεν είναι απλή υπόθεση, απαιτεί δύναμη ποδιών, προσωπικότητα και ψυχικά αποθέματα για να τα καταφέρεις. Εκ του αποτελέσματος αποδείχθηκε ότι ο Άρης τα διαθέτει σε υπερθετικό βαθμό κι έτσι από εκείνη την «καταραμένη» μέρα της 17ης του Σεπτέμβρη (του αποκλεισμού από την Κόλος Κοβαλίβκα), σήμερα βρίσκεται στη 2η θέση της βαθμολογίας έχοντας εκπλήξει κόσμο και κοσμάκη με το επίπεδο αγωνιστικότητάς του και τι αντοχές του. Καταρρίπτοντας τις απόψεις κάθε… αντιρρησία συνείδησης ή παραδοσιακού αμφισβητία. Στην πραγματικότητα, τα δικά τους λόγια λάδωναν συνεχώς την αγωνιστική μηχανή του, ενίσχυαν το πείσμα των ποδοσφαιριστών και με τους ποδοσφαιριστές δεν τα βάζεις ποτέ. Θα χάσεις. Όπως έχασε δηλαδή κομμάτι του ελληνικού ποδοσφαιρικού στερεώματος επενδύοντας το σκάσιμο μιας φούσκας, επαναλαμβάνοντας με επιχειρήματα που δεν είχαν αγωνιστικό υπόβαθρο περί μίας εικονικής πραγματικότητας κι ενός ποδοσφαιρικού ψέματος που ήταν θέμα χρόνου να αποδειχθεί. Πολλούς μήνες τώρα, τα στόματα των ποδοσφαιριστών του Άρη ήταν… ερμητικά κλειστά. Τώρα είναι κάποιων άλλων.
Αυτό που αποδείχθηκε είναι η δικαιοσύνη του ποδοσφαίρου αλλά μ’ έναν αστερίσκο στο πλάι γιατί ο Άρης οφείλει να πράξει το ίδιο και στα Playoffs για να μην αδικήσει μια πολύμηνη προσπάθεια. Δεν έχει καταφέρει τίποτε περισσότερο από το να μπει στην τελική ευθεία μ’ ένα μικρό πλεονέκτημα έναντι των υπολοίπων. Έχει αποδείξει ότι είναι στο χέρι του να το μεγαλώσει.
Η δικαιοσύνη του ποδοσφαίρου αναδείχθηκε γιατί στο χορτάρι φαίνεται η σπορά της κάθε ομάδας, η ορθότητα των επιλογών της και αποδεικνύεται, ποιος έχει σχέδιο και ποιος στηρίζεται στην τύχη ή σε άλλους παράγοντες. Με καθαρά αγωνιστικά κριτήρια, η περίπτωση του φετινού Άρη αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση γιατί είδε, διόρθωσε και πέτυχε. Το λάθος είναι μέρος του παιχνιδιού, είναι αναπόφευκτο για όλους όσοι παράγουν έργο. Το επαναλαμβανόμενο λάθος είναι έγκλημα.
Ο ΜΑΝΤΖΙΟΣ ΕΚΑΝΕ ΠΟΛΛΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΞΗΣ ΕΝΑ
Ο Άρης διόρθωσε το λάθος στην τεχνική ηγεσία με την απομάκρυνση του Μίκαελ Ένινγκ και την πρόσληψη του Άκη Μάντζιου με τη λογική του γνώστη της ελληνικής πραγματικότητας και του περιβάλλοντος του οργανισμού. Ο Άκης Μάντζιος διόρθωσε το λάθος με τον κακό τρόπο διαχείρισης παικτών, με τρανό παράδειγμα την περίπτωση του Ντάνιελ Σούντγκρεν και δεν κρύφτηκε πίσω από αυτά που έγιναν ή δεν έγιναν το καλοκαίρι για να τα χρησιμοποιήσει ως εύκολη δικαιολογία. Γενικώς δεν ασχολήθηκε με τα πεπραγμένα. Ο Θόδωρος Καρυπίδης διόρθωσε λάθη που έγιναν στις επιλογές παικτών και αντιλήφθηκε παράλληλα ότι η ενίσχυση ήταν αναπόφευκτη πράξη κι έτσι προχώρησε στη δημιουργία γεμάτου ρόστερ, όπως είναι το τωρινό.
Όλ’ αυτά έγιναν μέσα σε 20 ημέρες. Τότε που ο Άρης έμοιαζε με χαμένο στοίχημα. Την ίδια εποχή που κέρδιζε αλλά δεν ικανοποιούσε με την απόδοσή του. Ήταν η περίοδος κατά την οποία (υποχρεωτικά) δούλευε για ένα καλύτερο αύριο και με την ελπίδα ότι θα κυλούσε όσο το δυνατόν πιο ανώδυνα το παρόν. Τα στόματα όλων στον Άρη ήταν κλειστά και ο Μάντζιος έλεγε με το βλέμμα του «κάντε υπομονή».
Ερχόμενος στη Θεσσαλονίκη, ο 51χρονος τεχνικός ίσως να ένιωσε σαν τον Ηρακλή που περιτριγυρίστηκε από τις Στυμφαλίδες Όρνιθες. Έπεσε να τον φάει κόσμος και κοσμάκης. Οι δικές του σαΐτες ήταν η δουλειά που παρήγαγε η ομάδα του, η εξέλιξη που παρουσίασε προϊόντος του χρόνου. Στην πρώτη προπόνησή του, κάθισε σε μια γωνιά και παρακολούθησε. Μια ομάδα η οποία δεν είχε ένταση στην καθημερινότητά της, μιας ευθεία γραμμή που έμοιαζε με νανούρισμα μικρού παιδιού, ένα σύνολο παικτών δίχως ζωντάνια. Νύσταξε και ο ίδιος. Τους έβγαλε το λάδι στις επόμενες 2-3 εβδομάδες. Γι’ αυτό ο Άρης έμοιαζε κουρασμένος κι έπαιζε ένα ημίχρονο.
Η ένταση ήταν ο απαραίτητος παράγοντας για την αλλαγή της αγωνιστικής φιλοσοφίας, τη μετάλλαξη μιας (ποδοσφαιρικά) αφελούς ομάδας σε ουσιαστική, την απόκτηση του στοιχείου που σήμερα θεωρείται το πλέον αντιπροσωπευτικό της. Την ικανότητά της στο transition παιχνίδι. Πώς αλλιώς θα μπορούσαν τα χαφ να επιστρέφουν στην transition άμυνα; Πώς θα ανέβαιναν τα μπακ στην transition επίθεση; Αυτή η διαδικασία χρειάστηκε μπόλικες εργατοώρες, αρκετό κόπο. Προφανώς μέσα σ’ αυτόν μπήκε και η τακτική προσέγγιση αλλά αυτό ήταν το εύκολο κομμάτι της όλης ιστορίας.
Το δεύτερο πράγμα που κατάφερε ο Μάντζιος ήταν να πιστέψουν οι παίκτες σ’ αυτόν. Πολύ μεγάλη υπόθεση, ίσως η σπουδαιότερη. Κι έτσι ο ετών 34ων αρτίστας της μπάλας Μπρούνο Γκάμα διανύει το γήπεδο στο 75ο λεπτό για να κόψει μια μπάλα εκεί που εφάπτεται η γραμμή της τελικής και πλάγιας γραμμής. Βλέπεις τον ντελικάτο Φακούντο Μπερτόγλιο να μεταμορφώνεται από επιτελικό μέσο σε αμυντικό χαφ και δεξί μπακ.
ΠΟΙΟ ΜΑΤΣ ΔΕΝ ΑΞΙΖΕ ΝΑ ΚΕΡΔΙΣΕΙ;
Αυτή η λίστα δεν έχει περισσότερα από ένα ματς κι αυτό με αστερίσκο. Είναι ο εκτός έδρας αγώνας με τον Παναθηναϊκό. Αφού δεν εξασφάλισε σκορ νίκης στο πρώτο ημίχρονο, στο δεύτερο έπαιξε με τη φωτιά. Αυτό το παιχνίδι έγινε στις 4 Οκτωβρίου, τότε δηλαδή που ο Άκης Μάντζιος ετοίμαζε την ομάδα του για τον… βαρύ χειμώνα κι έκοβε ξύλα για να εξασφαλίσει ζεστασιά. Είναι το μοναδικό παιχνίδι όπου στο δεύτερο ημίχρονο οι «κίτρινοι» έχασαν τα αυγά και τα πασχάλια. Πήραν τρεις βαθμούς που δεν άξιζαν βάσει συνολικής απόδοσης. Αυτό όμως που στέρησε η τύχη στον Παναθηναϊκό του το ξεπλήρωσε και με το παραπάνω στον δεύτερο γύρο. Εκεί έγινε αυτό που συνηθίζουμε να λέμε στη Θεσσαλονίκη… «έπεσε από τον λευκό πύργο και βρήκε πορτοφόλι». Αντί μιας βαριάς ήττας απέδρασε με τους τρεις βαθμούς.
Δεν υπάρχει άλλο παιχνίδι στο οποίο ο Άρης πήρε περισσότερα απ’ όσα πραγματικά άξιζε. Με την ΑΕΚ στη Θεσσαλονίκη δεν άξιζε να κερδίσει αλλά ούτε και να χάσει. Αντιθέτως, υπάρχουν μπόλικα που έπρεπε να εισπράξει περισσότερα. Πλην του Παναθηναϊκού στο «Κλ. Βικελίδης», είναι το ντέρμπι της Τούμπας, ο αγώνας στην Τρίπολη, αυτός στα Γιάννινα με τον ΠΑΣ και με τον Παναιτωλικό εντός έδρας. Αν είχε πάρει αυτούς τους βαθμούς, τα Playoffs θα είχαν τυπικό χαρακτήρα ως προς τη δεύτερη θέση. Ο Άρης έπαιξε επίσης σε βούρκους και λιμνοθάλασσες σε αντίθεση με τις υπόλοιπες ομάδες που είναι στα Playoffs.
ΝΑ ΜΗΝ ΤΟ ΞΑΝΑΚΑΝΕΙ
Το τελευταίο αφορά τον αγώνα με τον ΟΦΗ. Δεκτό το ευχάριστο κλίμα, αλλά χθες (14/3) ο Άρης λίγο έλειψε να σκοτώσει τον εαυτό του. Οι παίκτες αφαίρεσαν από τον προπονητή τους τη δυνατότητα διαχείρισης ενός «πονηρού» αγώνα κι ενώ υπήρχαν τέσσερις απουσίες (σ. σ. Ματέο Γκαρσία, Χαβιέρ Ματίγια, Ντάνιελ Μαντσίνι, Έργκυς Κάτσε). Όφειλαν να είχαν εξασφαλίσει σκορ νίκης από τις αρχές του δεύτερου μέρους στις κλασικότατες φάσεις που δημιούργησαν, δεν το έκαναν και ο Μάντζιος πορεύτηκε με το φυλλοκάρδι του. Δεν φοβήθηκε τόσο την απώλεια βαθμών, όσο αυτή των παικτών ενόψει των Playoffs. Δεν είναι κάνα παιδαρέλι, ανήκει στους μπαρουτοκαπνισμένους του χώρου και η φασαρία που έκανε με τον διαιτητή Διαμαντόπουλο δεν ήταν τυχαία. Γι’ αυτό ο Λούκας Σάσα πατούσε… στις μύτες. Πήρε εντολή να προσέχει όσο ένας πιτσιρικάς που κάνει την κουτσουκέλα. Δεν ήθελε και πολύ να γίνει το κακό. Ως πιο νεαρός, λιγότερο ώριμος και υποψιασμένος ο Σάντε Σίλβα δεν την απέφυγε την κάρτα. Αυτά όμως είναι λεπτομέρειες μπροστά στα αντίστοιχα που όφειλε να είχε κάνει ο Άρης. Όταν σου δίνεται η ευκαιρία να «τελειώσεις» ένα παιχνίδι, το κάνεις. Ειδικά στα Playoffs η παροχή δεύτερων ευκαιριών θα στοιχειοθετήσει εγκληματική επιλογή και ο Άρης θα πρέπει να διδαχθεί από αυτές που έκανε στη διάρκεια της χρονιάς.
Διαβάστε επίσης:
Άρης: Οι 3+1 «αποκαλύψεις» της χρονιάς
Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.