Σε ποιότητα απόδοσης, ο ΠΑΟΚ τερμάτισε 1ος

Σε ποιότητα απόδοσης, ο ΠΑΟΚ τερμάτισε 1ος

Βασίλης Σαμπράκος Βασίλης Σαμπράκος
Σε ποιότητα απόδοσης, ο ΠΑΟΚ τερμάτισε 1ος

bet365

Ο Βασίλης Σαμπράκος κοιτάζει την βαθμολογία του Wyscout με την ποιότητα της απόδοσης των ομάδων της Superleague, στην οποία ο ΠΑΟΚ προπορεύεται, και γράφει για την ποιότητα της δουλειάς που έχει δείξει μέχρι εδώ ο Πάμπλο Γκαρσία και για τις εντυπώσεις που δημιουργούν δυσαρέσκεια και εκνευρισμό στον ΠΑΟΚ πριν από τις τελευταίες στροφές σε πρωτάθλημα και κύπελλο.

Η 4η θέση στην τελική κατάταξη της “κανονικής περιόδου” προκαλεί δυσαρέσκεια και εκνευρισμό στην ευρύτερη κοινωνία των φίλων του ΠΑΟΚ. Και όλο αυτό έχει ως συνέπεια να προκαλείται αμηχανία και εκνευρισμός στον προπονητή του ΠΑΟΚ. Προτού αναλάβει, στο τέλος του περασμένου Οκτωβρίου, αν του έλεγε κάποιος του Πάμπλο Γκαρσία ότι στην πρώτη του φορά σε πάγκο, προτού καν ακόμη αποκτήσει το UEFA Pro δίπλωμα της προπονητικής, θα παραλάμβανε μια ομάδα μεσούσης της σεζόν, στην περίοδο του COVID, και θα κατάφερνε να συγκεντρώσει τους ίδιους βαθμούς με την ΑΕΚ και τον Αρη (38) και τέσσερις λιγότερους από τον Παναθηναϊκό (42) λογικά στο μυαλό του δεν θα την αντιλαμβανόταν αυτή την συγκομιδή ως αποτυχία. Κι ας απέχει αυτή η συγκομιδή πολύ από την αντίστοιχη του πρωτοπόρου Ολυμπιακού (54). Διότι ο Ουρουγουανός δεν παρέλαβε μια “έτοιμη” ομάδα για να την συνεχίσει. Πήρε στα χέρια του μια ομάδα, η οποία αφενός δεν λειτουργούσε/απέδιδε πολύ καλά και αφετέρου έπρεπε, για μια σειρά από λόγους, να αλλάξει αρκετά το ρόστερ της με προσθαφαιρέσεις.

Γιατί τερμάτισε 4ος ο ΠΑΟΚ στα χέρια του Γκαρσία; Μια ανάλυση των δεδομένων της απόδοσης του βοηθά πολύ το μυαλό να επιβεβαιώσει αυτά που είδαν τα μάτια του στη διάρκεια των αγώνων της Superleague. Σύμφωνα με τη σχετική ανάλυση του Wyscout, ο ΠΑΟΚ, η ομάδα με την δεύτερη καλύτερη επίθεση (49 γκολ, 62 ο πρώτος Ολυμπιακός), ήταν η ομάδα που δημιούργησε τις περισσότερες ποιοτικές ευκαιρίες, δηλαδή τις περισσότερες κλασσικές ευκαιρίες από οποιαδήποτε άλλη. Στην ποιότητα των ευκαιριών του ΠΑΟΚ αναλογούσαν 56.6 γκολ, και πέτυχε 49. Στην ποιότητα των ευκαιριών του Ολυμπιακού αναλογούσαν 55.5 γκολ και πέτυχε 64. Είναι πολύ εύκολο το συμπέρασμα που γεννιέται από τον συνειρμό: αν είχε πετύχει τα γκολ που του αναλογούσαν, ακόμη και με τα ίδια λάθη και τις ίδιες αδυναμίες που φανέρωσε στην ανασταλτική λειτουργία του, ο ΠΑΟΚ θα είχε τερματίσει ψηλότερα.

 

Στο ίδιο συμπέρασμα οδηγεί η ανάλυση και σύγκριση της ποιότητας της επιθετικής λειτουργίας των ομάδων της Superleague. Ο ΠΑΟΚ ήταν η ομάδα με τα περισσότερα σουτ (391, 2ος ο Ολυμπιακός με 342 και τρίτη η ΑΕΚ με 295). Εκανε σε 26 παιχνίδια περίπου 100 σουτ παραπάνω από την τρίτη πιο επιθετική ομάδα, δηλαδή 4 σουτ παραπάνω ανά αγώνα. Ήταν η ομάδα που έκανε τις περισσότερες σέντρες (520, 2ος ο Ολυμπιακός με 476), η ομάδα που είχε τις περισσότερες επαφές με την μπάλα στην αντίπαλη μεγάλη περιοχή (629, 2ος ο Ολυμπιακός με 554 και 3η η ΑΕΚ με 482), η δεύτερη ομάδα σε πάσες (12.860, 1ος ο Ολυμπιακός με 14.135), η 2η ομάδα σε πάσες που διασπούν τις αμυντικές γραμμές (212, 1ος ο Ολυμπιακός με 223), η 2η ομάδα σε πάσες - κλειδιά (108, 1ος ο Ολυμπιακός με 114), η 2η ομάδα στα ποσοστά κατοχής της μπάλας (59.8%, 1ος ο Ολυμπιακός με 61.9%). Όσο περισσότερο προχωρά κανείς στο βάθος της ανάλυσης της επιθετικής απόδοσής του, τόσο πιο κοντά έρχεται στο συμπέρασμα ότι το αγωνιστικό μοντέλο του δεν ήταν για να βρεθεί στην 4η θέση. Με άλλα λόγια, οι εκτελέσεις αδίκησαν το ποδόσφαιρο που έπαιξε ο ΠΑΟΚ.

To Wyscout αναλύει την απόδοση των ομάδων απολύτως αντικειμενικά. Μετρά την ποιότητα της απόδοσής τους μέσα από την ανάλυση όλων των ενεργειών τους εντός του τερέν. Κι όλο αυτό συμβαίνει δίχως να επεμβαίνει άνθρωπος με υποκειμενική κρίση. Γι’ αυτό και έχει αξία, διότι λειτουργεί ως πιστοποίηση των παραπάνω, να ρίξει κανείς μια ματιά στην βαθμολογική συγκομιδή που αναλογούσε στις ομάδες της Superleague με βάση την ποιότητα της απόδοσής τους. Βάσει αυτής της αξιολόγησης, ο ΠΑΟΚ θα ήταν η ομάδα που θα τερμάτιζε στην πρώτη θέση, με “μισό βαθμό” παραπάνω από τον Ολυμπιακό και πολύ ψηλότερα από τον Άρη, την ΑΕΚ και τον Παναθηναϊκό. Με άλλα λόγια, αν οι βαθμοί δίνονταν με κριτήρια σχετικά με τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της απόδοσης των ομάδων, ο ΠΑΟΚ θα ήταν ψηλότερα. Ο ΠΑΟΚ όμως υστέρησε πολύ έναντι του Ολυμπιακού σε ατομική ποιότητα· και τελικά σε αυτό το κομμάτι υστέρησε ελαφρώς και έναντι του Άρη και της ΑΕΚ.

Πόση σημασία μπορεί να έχουν όλα αυτά στη συνείδηση της πλατιάς μάζας των φίλων του ΠΑΟΚ, οι οποίοι αποτελούν, ως ενδιαφερόμενα μέρη, ένα μεγάλο κομμάτι των κριτών της δουλειάς του Πάμπλο Γκαρσία; Στην πραγματικότητα η κύρια ερώτηση δεν είναι αυτή· η πιο ουσιαστική ερώτηση είναι σχετική με το πόσο ανεπηρέαστοι μένουν από το περιβάλλον αυτοί που αποφασίζουν για το ζητήματα τόσο σημαντικά όσο είναι το έργο της πρώτης ομάδας, η αγωνιστική ταυτότητά της και η εξέλιξή της.

Δεν είμαι σε θέση να ξέρω τι ζήτησε ο ΠΑΟΚ από τον Πάμπλο Γκαρσία όταν τον προβίβασε στην πρώτη ομάδα. Δηλαδή δεν γνωρίζω ποιοι ήταν οι στόχοι που του τέθηκαν και με ποια σειρά. Στη διάρκεια των 4,5 μηνών ο Ουρουγουανός έδειξε μια ομάδα που βγάζει στο τερέν τις ιδέες του για το ποδόσφαιρο· ιδέες σύγχρονες και αποτελεσματικές. Ο ΠΑΟΚ είχε αδυναμίες, και στην εξέλιξη του χρόνου κάλυψε κάποιες από αυτές. Όταν άρχισε να βρίσκει μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα στην επίθεση και μεγαλύτερη ισορροπία στις δύο φάσεις του παιχνιδιού, άρχισε να προδίδεται από σημαντικά ατομικά λάθη. Σε μια διαδικασία ανανέωσης και αλλαγών σε πρόσωπα, με μια παράλληλη διαδικασία ανάδειξης νέων ποδοσφαιριστών, η οποία έμεινε στα μισά, ένας προπονητής πρωτόπειρος δεν θα μπορούσε να δείξει περισσότερα πράγματα από όσα έχει δείξει μέχρι εδώ ο Ουρουγουανός.

Τον κάνουν τον Γκαρσία τον κατάλληλο για να συνεχίσει το project του ΠΑΟΚ τα όσα έχει δείξει μέχρι εδώ; Για να απαντήσει κανείς σε αυτή την ερώτηση πρέπει να γνωρίζει τους συγκεκριμένους στόχους που είχαν τεθεί από την διοίκηση στον προπονητή. Και φυσικά πρέπει να περιμένει την ολοκλήρωση της σεζόν, δηλαδή τα όσα θα δείξει ο ΠΑΟΚ στα playoffs και τους αγώνες του κυπέλλου, διότι αυτά αποτελούν πεδίο κρίσης για την ανθεκτικότητα του προπονητή και την ικανότητά του να διαχειρίζεται ψυχοπνευματικά την ομάδα του στις δοκιμασίες και τις προκλήσεις. Όμως μέχρι εδώ ο ΠΑΟΚ δεν θα μπορούσε να περιμένει πολύ περισσότερα από τον Γκαρσία στην πρώτη του φορά με αυτό το υλικό υπό αυτές τις συνθήκες. Συνεπώς αν ήξερε ποιον προσέλαβε και τι θα μπορούσε να περιμένει, ο ΠΑΟΚ σήμερα θα έπρεπε να χτυπά την πλάτη του Γκαρσία και να τον εμψυχώνει πριν από τους τελευταίους γύρους της φετινής κούρσας.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Βασίλης Σαμπράκος
Βασίλης Σαμπράκος

Έχει συμπληρώσει 3 δεκαετίες στην αθλητική δημοσιογραφία. Μετά από τόσα χρόνια και τόσα διαφορετικά έργα, δεν λειτουργεί στην δημοσιογραφία για να εκφράζει οπαδικά αισθήματα ή συλλογικές προτιμήσεις. Γράφει και μιλάει για όλους, απευθυνόμενος προς όλους. Και τρελαίνεται στην ιδέα ότι υπάρχει κάπου ένας άνθρωπος, μια μέθοδος ή ένα εργαλείο που θα τον βοηθήσει να κατανοήσει καλύτερα και βαθύτερα το ποδόσφαιρο. Πάνω από όλα, ο Βασίλης Σαμπράκος συστήνεται ως ο συγγραφέας του “Εξηγώντας το θαύμα” ή “The Miracle 2004”, ενός βιβλίου που έφτασε να σταθεί ανάμεσα στα καλύτερα ποδοσφαιρικά βιβλία του 2022 στην Αγγλία.