Όταν η ΑΕΚ νίκησε τον πόλεμο (pics & vids)

Όταν η ΑΕΚ νίκησε τον πόλεμο (pics & vids)

Gazzetta team
Όταν η ΑΕΚ νίκησε τον πόλεμο (pics & vids)

bet365

Σήμερα συμπληρώνονται 22 χρόνια από τη μέρα που η ΑΕΚ ταξίδεψε στο Βελιγράδι μέσα στον πόλεμο για το ιστορικό φιλικό με την Παρτίζαν.

AEK - ΠΑΟΚ: Ειδικά στοιχήματα σε όλη τη διάρκεια του αγώνα και κορυφαίο live. |21+ *Ισχύουν όροι και προϋποθέσεις.

Την άνοιξη του 1999, ο πόλεμος στην Γιουγκοσλαβία περνούσε την πιο κρίσιμη καμπή. Το ΝΑΤΟ συμμετείχε πλέον ενεργά στις εχθροπραξίες με καθημερινούς βομβαρδισμούς που στόχο είχαν κατά κύριο λόγο το Βελιγράδι. Επίσημα νούμερα δεν υπάρχουν, αλλά οι άμαχοι που έπεσαν θύματα των νατοϊκών πυραύλων υπολογίζονται σε χιλιάδες.

Εν μέσω πολέμου, ο τότε πρόεδρος της ΑΕΚ Δημήτρης Μελισσανίδης πήρε μία τολμηρή απόφαση. Η ομάδα του θα ταξίδευε σύσσωμη στο εμπόλεμο Βελιγράδι για να αναμετρηθεί με την Παρτιζάν σε έναν φιλικό αγώνα ποδοσφαίρου.

Ετσι λοιπόν την Μεγάλη Τετάρτη, 7 Απριλίου 1999 η ΑΕΚ ταξίδεψε στο Βελιγράδι για να αναμετρηθεί με την Παρτιζάν κι έδωσε τον πιο σημαντικό αγώνα της ιστορίας της. Έναν αγώνα ζωής. Έναν αγώνα ενάντια στον πόλεμο αφού μια ποδοσφαιρική ομάδα τολμούσε και κατάφερνε να πάει στην καρδιά των βομβαρδισμών και να τους σταματήσει για λίγες ώρες, με το θάρρος, την τόλμη της και της ιδανικά που πρεσβεύει. Το αγωνιστικό κομμάτι, φυσικά, δεν ενδιέφερε την ομάδα. Στόχος της ΑΕΚ, μιας ομάδας με προσφυγικές ρίζες, ήταν να δείξει ότι βρίσκεται στο πλευρό των Σέρβων στέλνοντας ένα ηχηρό μήνυμα ειρήνης μέσω του αθλητισμού.

 

Από την άλλη η ENIC είχε δεχθεί πιέσεις από το υπουργείο Αθλητισμού της Αγγλίας, εξ και η προσπάθειά της να πείσει τον Μελισσανίδη να μην πραγματοποιηθεί αυτό το ταξίδι, ωστόσο τόσο εκείνος όσο και οι υπόλοιποι «κιτρινόμαυροι» είχαν πάρει την απόφασή τους.

«Θα παίξουμε για τη φανέλα της ειρήνης», ήταν το κεντρικό μήνυμα στο στρατόπεδο της ΑΕΚ, η αποστολή της οποίας αναχώρησε αεροπορικώς για τη Βουδαπέστη το απόγευμα της Μεγάλης Τρίτης από το αεροδρόμιο του Ελληνικού.

Ποδοσφαιριστές, τεχνικό τιμ και διοίκηση αψήφησαν τους κινδύνους και πέρασαν οδικώς τα σύνορα τα ξημερώματα της Μεγάλης Τετάρτης, αφού προηγουμένως είχαν διανυκτερεύσει στην ουγγρική πρωτεύουσα.

Παρόντες ήταν και αρκετοί πολιτικοί, μεταξύ των οποίων οι: Γιώργος Κατσιφάρας, Μανώλης Γλέζος, Θόδωρος Κασσίμης, Νικήτας Κακλαμάνης, Λεωνίδας Βασιλικόπουλος, Παρασκευάς Παρασκευόπουλος, Παναγιώτης Γρετζελιάς (δήμαρχος Ν. Φιλαδελφείας), Στέλιος Λανδράκης (δήμαρχος Γλυφάδας).

Επιπλέον, στο «αεροπλάνο της ειρήνης» βρέθηκαν μεταξύ άλλων και οι: Σοφία Σακοράφα, Αλέξης Κούγιας, Μίλτος Παπαποστόλου, Αντώνης Αντωνιάδης, Δημήτρης Μουρίκης (ΕΠΟ), Τάκης Ανδριάς (ΕΠΟ) Γιάννης Κανάκης (παλαίμαχος), Μίλτος Βεντούρης (Πρόεδρος Ένωσης Δικαστικών Υπαλλήλων), Γιάννης Βούρος (ηθοποιός), Πασχάλης Τσαρούχας (ηθοποιός), Αντώνης Καλογιάννης (τραγουδιστής).

Καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδρομής προς το Βελιγράδι, κυρίως στη Σουμποντίτσα και το Νόβισαντ, οι ντόπιοι σταματούσαν τα λεωφορεία για να αποθεώσουν τους παίκτες αλλά και για να προσφέρουν ψωμί κι αλάτι, σερβικό έθιμο φιλοξενίας.

Το εμπάργκο του πολέμου είχε αρχίσει να σπάει και χαρακτηριστικό είναι πως για πρώτη φορά από τις 24 Μαρτίου δεν ακούστηκαν καθόλου σειρήνες.

Τότε, αυτός που υποδέχθηκε την ελληνική αποστολή ήταν ο πρόεδρος της Σερβίας, Μίλαν Μιλουτίνοβιτς, ο οποίος εξέφρασε τη συγκίνηση και τις θερμές ευχαριστίες του. Τα εισιτήρια που είχαν κοπεί για το παιχνίδι μεταξύ της ΑΕΚ και της Παρτιζάν, μπορεί να ήταν 40.000, ωστόσο στο γήπεδο δεν βρέθηκαν περισσότεροι από 25.000, κυρίως λόγω έλλειψης καυσίμων!

«Θερμά ευχαριστούμε τον ελληνικό λαό» και «Σταματήστε τον πόλεμο», ήταν τα μηνύματα που αναγράφονταν στους φωτεινούς πίνακες του γηπέδου.

Οι δύο ομάδες μπήκαν μαζί στο γήπεδο κρατώντας ένα πανό που έγραφε το μήνυμα του αγώνα: «NATOstopthewar, stopthebombing». Πριν από τη σέντρα, τηρείται ένα λεπτό σιγής εις μνήμην των θυμάτων από τους βομβαρδισμούς. Ο αγώνας δεν έληξε ποτέ. Ή μάλλον, έληξε πρόωρα όταν οι οπαδοί των δύο ομάδων εισέβαλαν στον αγωνιστικό χώρο. Ισως η πιο όμορφη διακοπή στην ιστορία του ποδοσφαίρου. Ο κόσμος δεν άντεξε. Ήθελε να μπει στο γήπεδο. Να αγκαλιάσει τους παίκτες της Παρτιζάν. Να αγκαλιάσει τους παίκτες της ΑΕΚ. Να τους πει ευχαριστώ που γύρισαν την πλάτη στον πόλεμο και ήρθαν στα μέρη τους.

Όσο για τον Δημήτρη Μελισσανίδη, είπε ότι: «Είμαι συγκινημένος. Αυτά που ζω είναι δύσκολο να περιγραφούν με ακρίβεια. Όλη η Γιουγκοσλαβία άνοιξε την αγκαλιά της και μας υποδέχθηκε με τη φράση "Είσαστε αδέλφια μας". Έκλαιγαν στους δρόμους ανεμίζοντας ελληνικές σημαίες. Μου έκαναν εντύπωση τα παιδιά. Βγήκαν από τα καταφύγια και ήρθαν στο γήπεδο. Μας ζητούσαν σημαίες της ΑΕΚ, μας έσφιγγαν τα χέρια, έκλαιγαν, μας έλεγαν ότι έγιναν οπαδοί της ΑΕΚ. Σίγουρα η ΑΕΚ έδωσε την ψυχή της, ένωσε τους χτύπους της καρδιάς της με τους δοκιμαζόμενους φίλους μας Γιουγκοσλάβους. Ήταν ό,τι καλύτερο μπορούσαμε να κάνουμε».

Ενδιαφέρον έχουν και τα πρωτοσέλιδα της επόμενης μέρας στην Σερβία, που έγραφαν μεταξύ άλλων: «Είναι Έλληνες και παραμένουν ήρωες» αλλά και «Νικήσαμε τον πόλεμο δίπλα στους Έλληνες ήρωες».

Οι συνθέσεις των δύο ομάδων:

Παρτίζαν (Λιούμπισα Τουμπάκοβιτς): Νταμιάνοβιτς, Κράσοβιτς, Σάβιτς, Σανόγεβιτς, Στογιάνοβιτς, Βούκοβιτς, Ιλιτς, Ιβιτς, Μπιέκοβιτς, Τόμιτς, Κέζμαν

ΑΕΚ (Όλεγκ Μπλαχίν): Ατματσίδης (29’ Μιχαηλίδης – 40’ Κουρκούνας), Κοπιτσής (40’ Κωστένογλου), Μπαμπούνσκι (42’ Καψής) Καλιτζάκης, Τσέκολι (46’ Ζήκος), Κατσαβός, Σαβέβσκι (32’ Κασάπης), Μαλαδένης, Μιλοβάνοβιτς, Ζουμπούλης, Νικολαΐδης

Διαβάστε επίσης:

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα