Το «my fault» και το μεγάλο πρόβλημα του Κλάτενμπεργκ και του Παναθηναϊκού
- ΔΕΝ ΘΑ ΧΑΣΕΙ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΓΚΕΣΤΡΑΝΙΟΥΣ
- ΤΟΥ ΕΥΝΟΗΜΕΝΟΥ Η ΜΑΝΑ ΔΕΝ ΜΙΛΗΣΕ ΠΟΤΕ
- ΑΣ ΑΡΧΙΣΕΙ ΝΑ ΣΥΖΗΤΑ ΜΕ ΤΟΝ ΝΤΡΕΟΣΙ
Ο Ματίας Γκεστράνιους βρήκε ο μπαγάσας μια από τις ελάχιστες φάσεις στις οποίες δεν μπορεί να παρέμβει ο VAR. Και έγραψε ιστορία παραδεχόμενος το σφάλμα του με το ανεξίτηλο πια “my fault, my fault” στον Βιγιαφάνιες αφού είχε σφυρίξει τη στιγμή που ο Καμπετσής κάνει την ασίστ στον Μακέντα και όχι όταν δέχεται το μαρκάρισμα του Λύρατζη.
Στέρησε από τον Παναθηναϊκό τη νίκη εναντίον του ΠΑΟΚ; Ουδείς το ξέρει: ο Βαρέλα ολοφάνερα «φρενάρει» στο μαρκάρισμα του Μακέντα και ο ΠΑΟΚ δημιούργησε και έχασε δύο ευκαιρίες στα τελευταία τέσσερα λεπτά. Μπορεί μετά το 0-1 να ήταν ακόμα πιο πιεστικός και να ισοφάριζε εναντίον μιας ομάδας που συνηθίζει τελευταία να δέχεται γκολ στο 93’ (ΑΕΚ), στο 96’ (Ολυμπιακός), στο 97’ (Αστέρας Τρίπολης).
Στέρησε από τον Παναθηναϊκό μια θέση στην Ευρώπη; Πάλι ουδείς το γνωρίζει. Ηδη οι Πράσινοι παρά την κακή εικόνα τους στην πλειονότητα των play offs αγώνων έχουν «αυτοκτονήσει» σε τέσσερα ματς. Δηλαδή σε όλα εκτός από τις δύο αναμετρήσεις με τον ΠΑΟΚ! Δύο αποβολές με Ολυμπιακό και Αρη, δύο γκολ στο φινάλε από Αστέρα και ΑΕΚ.
Αυτό που στέρησε ο Γκεστράνιους από τον Παναθηναϊκό χθες είναι η δυνατότητα για τη νίκη. Όχι μόνο με το βιαστικό σφύριγμα στη φάση του Αργύρη Καμπετσή τον οποίο ξαφνικά θυμήθηκε ο απίθανος Μπόλονι και πήγε να γυρίσει ένα ματς μόνος του. Αλλά και με τη μη αποβολή του Λύρατζη, ο οποίος εννιά λεπτά πριν από το «κλάδεμα» του Καμπετσή θα έπρεπε να είχε τιμωρηθεί με κίτρινη κάρτα για βίαιο μαρκάρισμα στη μεσαία γραμμή. Ηταν το ίδιο νόμισμα που πλήρωσε πανάκριβα ο Παναθηναϊκός για τον τσαμπουκά Πούγγουρα – Ελ Αραμπί στο Φάληρο (πρώτη κίτρινη Πούγγουρα) και τη διαμαρτυρία του Μαουρίσιο στον ρέφερι του Παναθηναϊκός – Αρης (πρώτη κίτρινη του Βραζιλιάνου πριν από την αποβολή του στο 51’).
ΔΕΝ ΘΑ ΧΑΣΕΙ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΓΚΕΣΤΡΑΝΙΟΥΣ
Όχι, δεν έχει καλές διαιτησίες ο Παναθηναϊκός στα play offs. Όμως δεν είναι ορθό να στήσει επιχείρημα του στυλ «αν χάσουμε την Ευρώπη θα τη χάσουμε από τον Γκεστράνιους και τη διαιτησία». Είναι λάθος, χωρίς αυτό να συνεπάγεται ότι δεν δικαιούται να «φωνάζει», να διαμαρτύρεται και να εκφράζει την άποψή του. Πιθανότατα, άλλωστε, είναι και το μοναδικό που θέλει και μπορεί να κάνει, διότι στα περισσότερα από όσα είπε χθες ο Νικόλας Βασιλαράς έχει δίκιο. Ανεξάρτητα από την ποδοσφαιρική ανάλυση ενός ματς στο οποίο ο Παναθηναϊκός κατά τη διάρκεια του α’ ημιχρόνου δεν έκανε τίποτα (εκτός από ένα φάουλ του Νιάς στον περιστερώνα της Τούμπας) και στο β΄ μέρος παρά τις βελτιωτικές κινήσεις του Μπόλονι με 4-2-3-1, αλλαγή του ανύπαρκτου Σανκαρέ και εξτρέμ Καμπετσή – Ενγκμπακοτό, κατόρθωσε να δημιουργήσει μια ημιτελή ευκαιρία στο «my fault» του Γκεστράνιους και μια… ολοκληρωμένη με τον Καρλίτος στο 90’ + 6’. Φάση στην οποία ο Ισπανός σουτάρει χωρίς να κοιτάξει την εστία σχεδόν πάνω στον Πασχαλάκη και ο Λάμπρου με καταπληκτικό τάκλιν «του θανάτου» αποκρούει τη μπάλα προτού ο Ενγκμπακοτό πλασάρει στην κενή εστία.
Πέραν τούτων, ο Παναθηναϊκός αγωνιστικά έχασε ακόμα μια σπουδαία ευκαιρία αντιμετωπίζοντας έναν ΠΑΟΚ ο οποίος πέραν της ολοφάνερης «συντήρησης» ενόψει της ρεβάνς εναντίον της ΑΕΚ, έπαιζε με Λύρατζη, Τσιγγάρα, Μιχαηλίδη, δεν είχε τους δυο MVP της σεζόν του (Ζίβκοβιτς – Ινγκασον) και έδειχνε να αγωνίζεται πάλι χωρίς το μαχαίρι στα δόντια. Με στόχο τη «μη ήττα, κι’ ό,τι βγει». Τι έκανε ο Παναθηναϊκός σε «τελικό» απέναντι σ’ αυτή την ομάδα στην οποία έβαλε πέντε γκολ σε δύο εντός έδρας ματς; Σίγουρα όχι το καλύτερο που μπορούσε. Ούτε στην ενδεκάδα του (χωρίς έστω έναν υποτυπωδώς ταχύ για τα δεδομένα του σύγχρονου ποδοσφαίρου παίκτη από τη μέση και μπροστά!), ούτε πνευματικά, με το πάθος και τη φλόγα που έχει καταθέσει σε άλλα παιχνίδια. Το μόνο που παρουσίασε ήταν η βελτίωση μετά τις αλλαγές του Μπόλονι (παικτών και διάταξης) στο 70’.
ΤΟΥ ΕΥΝΟΗΜΕΝΟΥ Η ΜΑΝΑ ΔΕΝ ΜΙΛΗΣΕ ΠΟΤΕ
Οσο για την «επικοινωνία»; Ο Παναθηναϊκός έχει αποφασίσει εδώ και ένα μήνα να αλλάξει τακτική και να είναι πιο αιχμηρός και δυναμικός σ’ αυτό το πεδίο. Οσα είπε χθες ο Βασιλαράς στην Τούμπα θα τα είχε πει και στο ΟΑΚΑ και στο «Βικελίδης» και στο Φάληρο και παντού αν υπήρχε παρόμοιο με του Γκεστράνιους σφύριγμα. Δεν υπάρχει κάτι... επί προσωπικού του Παναθηναϊκού εναντίον του ΠΑΟΚ σ' αυτό το timing. Aλλωστε εφέτος ο Παναθηναϊκός έχει τα καλύτερα αποτελέσματά του εναντίον του Δικέφαλου, συγκριτικά με όλους τους υπόλοιπους «μεγάλους». Η δημοσιοποίηση της επικοινωνίας Αλαφούζου – Κλάτενμπεργκ στις 14 Απριλίου ήταν ανούσια και εν τέλει λανθασμένη, αυτή η πολιτική ενέχει γενικά κινδύνους και μένει να δούμε πώς θα το πάει από εδώ και πέρα ο Παναθηναϊκός. Διότι ο προπονητής του, υπερασπιζόμενος χθες τους Ελληνες διαιτητές, είναι εκτός "γραμμής": ολοφάνερα είναι σε άλλο κόσμο σ' αυτό το θέμα, διότι ουδείς μιλά μαζί του για τέτοια ζητήματα.
Ο ΠΑΟΚ επισήμως δεν τοποθετήθηκε. Ούτε με δήλωση, ούτε με ανακοίνωση, ούτε με τίποτα. Είναι γνωστό, άλλωστε, ότι ανεξαρτήτως φανέλας, του ευνοημένου η μάνα δεν μίλησε ποτέ (πλην του Πανόπουλου που όντας «περίεργος» από τις αλησμόνητες κασέτες του Μάκη Τριανταφυλλόπουλου, είχε βγει πολλάκις να πει ότι η Ξάνθη είχε ευνοηθεί στον τάδε ή δείνα αγώνα). Συνεπώς, πλην της παντοτινής αμηχανίας του ευνοημένου δεν μπορεί να σχολιαστεί κάτι από την πλευρά του Δικέφαλου, εκτός κι αν ο Σαββίδης βγει και πει ότι «η άποψη του ΠΑΟΚ είναι η άποψη που εκφράζουν οι δημοσιογράφοι που καλύπτουν το ρεπορτάζ του». Και επειδή αυτό δεν έχει γίνει ακόμα, ας αρκεστούμε στο εξής: είναι λογικό να τον πείραξε τον ΠΑΟΚ ο θόρυβος του Παναθηναϊκό ενόψει της διαιτησίας στη ρεβάνς Κυπέλλου με την ΑΕΚ. Είναι λογικό, διότι ο Κλάτενμπεργκ όρισε τον Γκεστράνιους, ο Κλάτενμπερκ θα ορίσει και τον ρέφερι του ημιτελικού. Επειδή, όμως, ευνοείται σε δεύτερο ματς play offs (μετά το χέρι του Κρέσπο στην Τρίπολη) καλύτερο είναι να σιωπήσει και να επικεντρωθεί αποκλειστικά στο ποδόσφαιρο, όπως προτείνουν άλλωστε και οι ρεπόρτερ του, υπερτονίζοντας σωστά την καχεκτική απόδοση του Παναθηναϊκού στην Τούμπα.
ΑΣ ΑΡΧΙΣΕΙ ΝΑ ΣΥΖΗΤΑ ΜΕ ΤΟΝ ΝΤΡΕΟΣΙ
Ο Παναθηναϊκός για να παίξει στο Conference League χρειάζεται πλέον τρεις εντός έδρας νίκες επί Αστέρα, ΑΕΚ, Ολυμπιακού (λίγες μέρες πριν από τον τελικό του Κυπέλλου) στη Λεωφόρο και 1-3 βαθμούς επί του Αρη στο «Κλεάνθης Βικελίδης». Για μια ομάδα η οποία έχει πάρει μόνο ένα τρίποντο στα play offs (3-0 επί του ΠΑΟΚ) και έχει χάσει βαθμούς με κάθε πιθανό και απίθανο τρόπο (γκολ από τερματοφύλακα στο 97’, γκολ Λιβάι Γκαρσία με μονότερμα στο 93’, δύο αποβολές στις αρχές του β’ μέρους, αρνητική διαιτησία στην Τούμπα) αυτό μοιάζει απίθανο. Πολύ περισσότερο από τη στιγμή που πρόκειται για ένα σύνολο το οποίο εκτός από τις ατυχείς συγκυρίες και τα πάμπολλα ατομικά σφάλματα σ’ αυτό το τουρνουά, δείχνει τρομερή αδυναμία δημιουργικά.
Και επειδή μοιάζει πιο πιθανό να συνεχίσει να φτάνει σε κάθε ματς μόνο 2-3 φορές κοντά στο γκολ έχοντας πετάξει στα σκουπίδια αμέτρητες ευκαιρίες στα play offs (δεν έχει ανοίξει ούτε μία φορά το σκορ ο αντίπαλος, έχει ευστοχία άνω του 70% στις αξιόλογες φάσεις του ο Παναθηναϊκός!), ωφέλιμο μετά το Πάσχα για το κλαμπ είναι το εξής: ο καθένας να κάνει τη δουλειά του. Δηλαδή οι παίκτες και το προπονητικό τιμ να δώσουν τον καλύτερο εαυτό τους στα τέσσερα τελευταία ματς και οι διοικούντες να ξεκαθαρίσουν τι θα κάνουν με τον τεχνικό διευθυντή Πιερ Ντρεοσί και αν ο Γάλλος είναι διατεθειμένος να συνεχίσει σε περίπτωση διαζυγίου με τον Μπόλονι.
Διότι αν δεν ξέρεις ποιος θα είναι ο τεχνικός διευθυντής σου, δεν μπορείς να ξεκινήσεις γρήγορα και το πλάνο για την επόμενη σεζόν, ειδικά αν αυτό συμπεριλαμβάνει και πρόσληψη νέου τεχνικού τιμ. Πλάνο το οποίο μόνο εύκολο δεν είναι, είτε ο Παναθηναϊκός κάνει την τεράστια υπέρβαση, είτε μείνει στον καναπέ για τέταρτη σερί σεζόν. Ας μην ξεχνάμε ότι το μοναδικό συμβόλαιο που λήγει πλην του δανεικού Νιάς είναι αυτό το Γιοάν Μολό. Συνεπώς, αν θες να αλλάξεις προς το καλύτερο το ρόστερ, πρέπει και να πουλήσεις και να αποζημιώσεις: δύσκολα πράγματα…
* Ο Κλάτενμπεργκ έχει συμβόλαιο για δύο χρόνια. Αν αποχωρούσε σε έναν μήνα, δεν θα υπήρχε ουσία να γράψουμε κάτι. Όμως τώρα, μετά από τόσα σφάλματα ξένων διαιτητών στα play offs, καλείται να το ξανασκεφτεί ενόψει της επόμενης σεζόν: αν εδραιωθεί κακοπιστία και για τους «foreigners», τη βάψαμε! Θα έχει κάνει μια τρύπα στο νερό. Γι’ αυτό πρέπει να προσπαθήσει για συμφωνίες με ανώτερου επιπέδου ξένους διαιτητές από τη στιγμή που δεν φαίνεται διατεθειμένος ακόμα να εμπιστευτεί Ελληνες σε κρίσιμα ματς και ντέρμπι. Δεν είναι εύκολο για εφέτος: οι μισοί από τους 18 του Euro (Μπριχ, Ζίμπερτ, Μάκελι, Ντίας, Κάιπερς, Γκρίνφελντ, Βίντσιτς, Τουρπέν) έχουν έρθει στην Ελλάδα κατά διαστήματα και μπήκαν σε περίοδο προετοιμασίας για το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, δύσκολα θα τους ξαναδούμε εφέτος στην Ελλάδα. Μιλάμε για του χρόνου…Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.