Τα ρόστερ ΑΕΚ και Παναθηναϊκού έχουν κακοποιηθεί από τους τέσσερις προπονητές τους

Τα ρόστερ ΑΕΚ και Παναθηναϊκού έχουν κακοποιηθεί από τους τέσσερις προπονητές τους

bet365

Ο Γιάννης Σερέτης γράφει για την πορεία Παναθηναϊκού και ΑΕΚ, το ντέρμπι «σωτηρίας» της Κυριακής στη Λεωφόρο και τις ευθύνες προπονητών και διοικήσεων.

O Παναθηναϊκός κάνει «δώρα» στην ΑΕΚ και εκείνη τα πετάει. Η ΑΕΚ κάνει «δώρα» στον Παναθηναϊκό και εκείνος... αρνείται να ξετυλίξει την κορδέλα: αυτό είναι το «στιγμιότυπο». Αυτό φαίνεται στο αποτύπωμα του σήμερα για τη μάχη δύο ομάδων οι οποίες σωστά και ακριβοδίκαια βάσει εικόνας και βαθμολογικής κατάταξης διεκδικούν το τρίτο και τελευταίο «ευρωπαϊκό» εισιτήριο. Δυο «κακοποιημένες» από τους τέσσερις προπονητές τους ομάδες κατά τη διάρκεια της σεζόν, οι οποίες εκτός των εξαιρέσεων που επιβεβαιώνουν τον κανόνα παρουσίασαν πολύ χειρότερη εικόνα στην τρέχουσα αγωνιστική περίοδο συγκριτικά με αυτή που άξιζε στην ποιότητα του ρόστερ τους.

ΕΧΕΙ Ο ΑΡΗΣ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΜΠΑΤΖΕΤ Η' ΒΑΘΟΣ;

Να το κάνουμε «πενηνταράκια» με απλοϊκό επιχείρημα: έχει μεγαλύτερο βάθος ή μεγαλύτερο μπάτζετ ο Αρης που αγωνίζεται σχεδόν σε όλη τη σεζόν με πιο αξιόπιστο σέντερ φορ του τον «τίμιο» Δημήτρη Μάνο; Όχι ασφαλώς. Ο Αρης, όμως, έχτισε γρήγορα ποδοσφαιρική ταυτότητα. Ο Μάντζιος (κι ας δέχεται κριτική συχνότατα για το coaching) βρήκε τους ρόλους στους παίκτες και έναν τρόπο παιχνιδιού που να ταιριάζει στην ομάδα του, αξιοποιώντας όσο μπορεί περισσότερο (δεν είναι και ο Γκουαρδιόλα) τα χαρίσματά τους και καμουφλάροντας όσο μπορεί περισσότερο τα προβληματικά χαρακτηριστικά τους. Αυτό δεν συνέβη ούτε στην ΑΕΚ ούτε στον Παναθηναϊκό. Ούτε επί των άπειρων Πογιάτος και Καρέρα, ούτε από τους πολύ πιο έμπειρους Χιμένεθ και Μπόλονι, οι οποίοι σαφώς έχουν μικρότερο, αλλά όχι αμελητέο ποσοστό ευθύνης για την απόδοση των ομάδων τους.

 

Να το ξεκαθαρίσουμε: ασφαλώς ουδεμία εκ του «τυφλού» και του «μονόφθαλμου» (θα δούμε στο τέλος των play offs πoιος θα «βασιλέψει») είχε ρόστερ για πρωταθλητισμό. Η ΑΕΚ όμως, δεν διαθέτει ρόστερ στο οποίο να αξίζει διαφορά 28 βαθμών από τον Ολυμπιακό και ο Παναθηναϊκός δεν διαθέτει ρόστερ για να βρίσκεται στο -7 από τον Αρη και να αποκλείεται με «κατεβασμένα χέρια», «σβηστά» με δύο ήττες από τον ΠΑΣ Γιάννινα στο Κύπελλο (έχει… ξεχαστεί αυτό, είναι σαν να μην έγινε, λες και το Κύπελλο δεν υπήρχε εφέτος για τον Μπόλονι και για τον σύλλογο!). Οι διοικήσεις τους ασφαλώς φέρουν τη μεγαλύτερη ευθύνη για την εφετινή σεζόν. Για την αρχική επιλογή των ανθρώπων που «έτρεξαν» το αγωνιστικό τμήμα των ομάδων και εν συνεχεία για την επιλογή των Μπόλονι – Χιμένεθ. Διαφορετικές οι αφετηρίες, μεγαλύτερο το μπάτζετ και οι προσδοκίες της Ενωσης, αλλά παρόμοιες οι «κακοτεχνίες» σε πολλά επίπεδα, οι κακοτυχίες τους (τραυματισμοί/απουσίες σημαντικών παικτών κατά διαστήματα) και οι λανθασμένες διοικητικές επιλογές στην εκκίνηση της σεζόν, όταν μπαίνουν οι βάσεις ολόκληρης της αγωνιστικής περιόδου.

ΑΠΑΙΔΕΥΤΟΣ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ, ΣΜΠΑΡΑΛΙΑΣΜΕΝΗ Η ΕΝΩΣΗ

Η ΑΕΚ έχει σημαντικότερες απώλειες στα play offs (Μάνταλος, Λιβάι Γκαρσία, Ολιβέιρα, Μπακάκης, Λάτσι και ο μονίμως απών Σιμόες μόνο στο τελευταίο 1-2 από τον ΠΑΟΚ) και ορισμένα ματς στα οποία έπαιξε πραγματικά καλά. Ο Παναθηναϊκός έχει περισσότερη γκρίνια για τη διαιτησία (Τόβερ για την πρώτη κίτρινη του Μαουρίσιο εναντίον του Αρη, Γκεστράνιους στη φάση πλεονεκτήματος του Καμπετσή στην Τούμπα, Γκορτσίλας στο χθεσινό πέναλτι του Μπαράλες). Κανένα απ’ αυτά τα σφυρίγματα δεν ήταν καθοριστικό για τους Πράσινους, όλα επηρέασαν ως έναν βαθμό την εξέλιξη των αγώνων (ίσως και το τελικό αποτέλεσμα, δεν το ξέρουμε), αλλά αν τελικά οι Πράσινοι μείνουν πάλι στον καναπέ τους, βασικά θα τους φταίει το δικό τους το κεφάλι. Δυο χαμένοι βαθμοί στην Τρίπολη με γκολ στο 97’. Δυο χαμένοι βαθμοί στο 93’ με την Ενωση (+ 1 κερδισμένος για την ΑΕΚ στο ματς του ΟΑΚΑ με την ισοφάριση του Λιβάι Γκαρσία στο 93'). Δυο επιπλέον πεταμένοι βαθμοί χθες στη Λεωφόρο με τον Αστέρα, όπου ο Χατζηγιοβάνης ισοφάρισε νωρίς - νωρίς στο 53’ και επί 40 λεπτά, εναντίον μιας αδιάφορης ομάδας στην οποία είχε ζητήσει μόνος του αλλαγή ο Μπαράλες (!!!), δεν βρήκε ένα γκολ για να πάρει το τρίποντο.

Δεν το βρήκε στις τρεις ευκαιρίες που προέκυψαν από δύο εμπνεύσεις (έξοχο τακουνάκι του Μακέντα στον Χουάνκαρ και θαυμάσια ασίστ – «τρύπα» του Καρλίτος στον Σανκαρέ) και από μια γιόμα (του Μολό προς Πούγγουρα – Καρλίτος). Δεν το βρήκε διότι στο μοναδικό ματς μετά το 2-2 της Τρίπολης στο οποίο είχε κατοχή μπάλας, δεν έχει εκπαιδευτεί προπονητικά για να ξέρει τι θα κάνει με τη μπάλα! Οι μέθοδοι ανάπτυξης είναι ο εξής ένας: κατεβαίνει «χαμηλά» πίσω από τη σέντρα σαν υβρίδιο Δομάζου – Καραγκούνη ο Βιγιαφάνιες για να κάνει τον play maker και να σημαδέψει είτε τον Χατζηγιοβάνη, είτε τον Χουάνκαρ. Από εκεί και πέρα… «αυτοσχεδιάζουμε» όλα μαζί τα παιδάκια στην τάξη. Ανάλογα με το ταλέντο, την ποδοσφαιρική ευφυϊα και τις ικανότητες του καθενός, κάνει ο παίκτης ό,τι μπορεί: διείσδυση ή σέντρα. Κανένας αυτοματισμός μεταξύ μπακ – εξτρέμ, κανένας συνδασμός εσωτερικά στις γραμμές: πράγματα που τα έχουμε δει και με καλύτερο αλλά φτηνότερο ρόστερ (Αναστασίου – Ουζουνίδης) και με χειρότερο και πολύ μικρότερο μπάτζετ (Δώνης).

O ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΚΡΑΤΑ ΤΗΝ ΤΥΧΗ ΤΟΥ, Η ΑΕΚ ΑΚΛΟΝΗΤΟ ΦΑΒΟΡΙ ΕΣΤΩ ΜΕ ΙΣΟΠΑΛΙΑ

Μ’ αυτά και μ’ αυτά, φτάσαμε στο Παναθηναϊκός – ΑΕΚ της Κυριακής. Μετά απ΄αυτό, η Ενωση έχει πιο βατό πρόγραμμα: Αστέρα στην Τρίπολη, πιθανότατα «αδιάφορο» στο τελευταίο ματς και Αρη στο ΟΑΚΑ. Ο Παναθηναϊκός έχει Αρη στο «Κλεάνθης Βικελίδης» και «αδιάφορο», αλλά μόλις μία εβδομάδα πριν από τον τελικό Κυπέλλου, Ολυμπιακό, στη Λεωφόρο. Προσοχή: ο Αρης δεν θα είναι «χαλαρός» σε κανένα από τα δύο ματς, λόγω της αιωρούμενης απειλής του «-6» για την υπόθεση Λάσκοφ. Και η μοναδική συνθήκη για να κερδίσει αυτό το εισιτήριο ο Παναθηναϊκός είναι να κάνει το 3/3! Οσο αλλόκοτο κι αν ακούγεται, μετά από τόσες και τόσες «αυτοκτονίες», ο Παναθηναϊκός που είχε φτάσει και στην τέταρτη θέση για μια και μοναδική στιγμή (στη 2η αγωνιστική, μετά τη μοναδική νίκη του στα play offs επί του ΠΑΟΚ και την ταυτόχρονη πεντάρα του Ολυμπιακού επί της ΑΕΚ), κρατά την τύχη στα χέρια του. Κάνει τρεις νίκες και πάει στο Conference League, χωρίς να εξαρτάται από τα αποτελέσματα της Ενωσης που θα είναι ακλόνητο φαβορί έστω με «Χ» στη Λεωφόρο. Ωραίο; Ναι, ακούγεται πολύ… εύκολο.

Μοιάζει ακατόρθωτο, όμως, για μια ομάδα η οποία σε επτά ματς play offs έχει νικήσει μόνο τον ΠΑΟΚ και χθες κατάφερε κι αυτό που δεν είχε κάνει στα προηγούμενα ματς: να «γυρίσει» για πρώτη φορά παιχνίδι (δις μάλιστα) και τελικά να μην το πάρει, ψάχνοντας ένα και μοναδικό γκολ από το 53’ έως το 93’. Μέχρι χθες προηγούνταν σε όλα τα παιχνίδια του. Σε όλα εκτός από το 0-0 της Τούμπας! Και έχει νικήσει μόνο σε ένα. Για τέτοια «αυτοχειρία» μιλάμε…

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Γιάννης Σερέτης
Γιάννης Σερέτης

Τυχερός που πρόλαβε τα 80's πιτσιρίκι, τα 90's έφηβος, τα 00's ως επαγγελματίας. Παιδιόθεν λάτρης των στατιστικών και της μπάλας παντός χρώματος.
Κυρίως της παλιάς... ασπρόμαυρης, αν και στο κλειστό του ΓΣΠ έχει περάσει δεκάδες απογεύματα. Σχεδόν πάντα “αντιρρησίας”, σχεδόν πάντα αισιόδοξος, σχεδόν πάντα ξεροκέφαλος: είναι αφόρητοι αυτοί οι Ταύροι...