Ποιος φταίει που δεν «βγαίνουν» οι μεταγραφές εκατομμυρίων;
Σε μια υψηλού κόστους μεταγραφή στο εξωτερικό, ο κόσμος θεωρεί ως μανατζερική επιτυχία τον αριθμό των γκολ που ο ποδοσφαιριστής θα πετύχει με τη νέα του ομάδα. Σωστό ως ανάλαφρη, καφενειακού τύπου κριτική, λάθος ως σοβαρή ανάλυση. Ορθά έπραξε ο Γιακουμάκης που πήγε στη Φένλο, λάθος έκανε ο Λημνιός που επέλεξε την Κολονία! Εκ των υστέρων είναι πολύ εύκολο διαβάζοντας απλώς έναν πίνακα που να απεικονίζει συμμετοχές και γκολ, να «βαφτίζουμε» αποτυχημένους και επιτυχημένους. Η διαδικασία μετακίνησης ενός ποδοσφαιριστή σε έναν σύλλογο του εξωτερικού πρέπει να αναλύεται με συγκεκριμένα κριτήρια και –κυρίως- εκ των προτέρων. Εκεί φαίνεται η σωστή προεργασία στην οποία παίζει ρόλο η επάρκεια του agent. Πόσο τον θέλει ο προπονητής; Είναι διατεθειμένοι να τον στηρίξουν; Ταιριάζει στο σύστημα της ομάδας; Και –τέλος- πόσα χρήματα θα πάρει;
Τι θα συμβεί μετά, είναι άσχετο. Στο φινάλε, ο ποδοσφαιριστής παίζει μπάλα και όχι ο διαμεσολαβητής.
Η ανάλυσή μας περιλαμβάνει τρεις Έλληνες επιθετικούς που αποτελούσαν (και ακόμα αποτελούν) το μέλλον της εθνικής ομάδας. Σχεδόν συνομήλικοι, ο Δημήτρης Λημνιός ο Τάσος Δώνης και ο Ευθύμης Κουλούρης πραγματοποίησαν μεταγραφές πολλών εκατομμυρίων στο εξωτερικό, όμως τώρα βρίσκονται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας για διαφορετικούς λόγους ο καθένας. Κοινό τους χαρακτηριστικό, ότι κατά τη διάρκεια της εφετινής σεζόν δεν έχουν πετύχει ούτε ένα γκολ.
1. ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΗΜΝΙΟΣ (27/5/1998): Συνεργάζεται με το πανίσχυρο γκρουπ διαμεσολαβητών LIAN Sports του Φάλι Ραμαντάνι, όμως αυτό δεν ήταν αρκετό για να «πιάσει» στην Κολονία. Πήρε κάποιες ευκαιρίες μέχρι το Νοέμβριο και από τότε παρεπιδημεί μεταξύ πάγκου και εξέδρας, χωρίς γκολ, χωρίς ασίστ. Ήταν μια μεταγραφή που απέφερε στον ΠΑΟΚ περίπου 3.500.000 ευρώ και στον ποδοσφαιριστή την ευκαιρία να παίξει στη Μπουντεσλίγκα. Εάν όμως υποβιβαστεί η Κολονία (είναι προτελευταία δύο αγωνιστικές πριν από το τέλος της σεζόν) τότε το όνειρο του εξωτερικού θα έχει μετατραπεί σε εφιάλτη. Το παράδοξο είναι ότι στη Γερμανία γράφουν ότι η Κολονία τον προορίζει για δανεικό σε σύλλογο της Zweite Liga! Συνεπώς μόνο έκπληξη δεν προκαλούν τα σήματα καπνού πού στέλνει η πλευρά Λημνιού για πιθανό επαναπατρισμό. Κι όμως, η επιλογή ήταν ιδανική. Σε μια ομάδα που έπαιζε σύστημα στο οποίο ο Έλληνας εξτρέμ ταιριάζει απόλυτα, σε έναν σύλλογο που οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ θεωρούν «ελεγχόμενο» από τον Φάλι Ραμαντάνι. Ο γνωστός agent του Λημνιού έχει γραφείο στο Βερολίνο, μεγάλη επιρροή στη Γερμανία και συνεπώς είναι αδύνατο να έκανε λανθασμένη επιλογή για τον πελάτη του.
2. ΤΑΣΟΣ ΔΩΝΗΣ (29/8/1996): Έγινε επαγγελματίας από τα 16 του όταν πήγε από τον Παναθηναϊκό στη Γιουβέντους. Έκτοτε πραγματοποίησε μεταγραφές συνολικού κόστους 10εκ. ευρώ. Ανήκει στη Ρεμς η οποία δαπάνησε 5.000.000 για να τον αποκτήσει από τη Στουτγκάρδη, αρχικά (2019) ως δανεικό και στη συνέχεια μόνιμα. Οι εκπρόσωποί του της Sports Connection του Αντ. Αποστολόπουλου, εταιρία με μακρά παράδοση σε deals στο εξωτερικό, επέλεξαν μια ραγδαία ανερχόμενη δύναμη της Γαλλίας που έπαιζε ένα σύστημα (4-2-3-1) στο οποίο ο Δώνης ταίριαζε «γάντι» αφού μπορούσε να αξιοποιηθεί σε όλες τις θέσεις της επίθεσης. Στην πορεία άλλαξε εκπρόσωπο και σίγουρα χρεώνεται την ακατανόητη επιλογή του δανεισμού στην άσημη Φένλο. Ο Τάσος παραμένει «άσφαιρος» εδώ και δύο χρόνια καθώς το τελευταίο του γκολ σημειώθηκε στις 23/5/19 όταν αγωνιζόταν στη Στουτγκάρδη. Επί ένα χρόνο τον στήριξαν απόλυτα στη Ρεμς παρότι το «κοντέρ» παρέμενε κολλημένο στο μηδέν, σε ασίστ και γκολ. Επέλεξε τη Φένλο του Γιώργου Γιακουμάκη για να πάρει κάποια παιχνίδια στα πόδια του, όμως ούτε εκεί τα κατάφερε. Παρόλα αυτά, οι Γάλλοι δημοσιογράφοι εξακολουθούν να τον έχουν σε μεγάλη εκτίμηση, ενώ αταλάντευτη παραμένει η στήριξη από τη διοίκηση της Ρέμς. Συνεπώς ουδείς μπορεί να χαρακτηρίσει αποτυχημένη την επιλογή του συγκεκριμένου club.
3. ΕΥΘΥΜΗΣ ΚΟΥΛΟΥΡΗΣ (6/3/1996): Τον Ιούλιο του 2019 ο ΠΑΟΚ αποδέχτηκε την πρόταση 3.5εκ. ευρώ της Τουλούζ και παραχώρησε τον –τότε 23χρονο- πρώτο σκόρερ της Super League, Ευθύμη Κουλούρη. Εκπρόσωπος του παίκτη ήταν ο Πολ Κουτσολιάκος, όμως το deal έκλεισε ο Πιέρ Ισά, δηλαδή συνεργάστηκαν δύο πολλοί ισχυροί agents, ο ένας εκ των οποίων με φοβερές διασυνδέσεις στη Γαλλία. Στην πρώτη του χρονιά ήταν βασικός (24 ματς, 4 γκολ) όμως η ομάδα του δεν απέφυγε τον υποβιβασμό. Φέτος, στην Β΄ Γαλλίας βρίσκεται στα... αζήτητα και παίζει μόνο σε ματς κυπέλλου, καθώς βασικοί στράικερ είναι ο Ρις Χίλι που αποκτήθηκε από την Γ΄ Αγγλίας (Division 1) και την MK Ντονς και ο Βακούν Μπαγιό, ενώ συμμετοχές παίρνουν και οι νεαροί Αντίστ, Σπίρινγκς. Ο Κουλούρης έχασε τη θέση του και στην εθνική ομάδα, ενώ σημείωσε το τελευταίο του γκολ πριν από 1,5 χρόνο, τον Οκτώβριο του 2019. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, «ψάχνεται» κι αυτός για επαναπατρισμό έχοντας αλλάξει μάνατζερ όπως ο Δώνης, αλλά κανείς δεν γνωρίζει με ποιον (και εάν) έχει υπογράψει. Με βάση τις εκτιμήσεις του transfermarkt, η μετοχή του έχει πέσει κατά 60% τα τελευταία δύο χρόνια με τον τελευταίο υπολογισμό να αφορά το Νοεμβριο του 2020. Λογικά θα είναι ακόμα πιο κάτω αφού από τότε μέχρι σήμερα έχει πάρει μόνο 180 αγωνιστικά λεπτά.
Αντίστοιχη ανάλυση θα μπορούσε να περιλαμβάνει και τους δύο πιο ακριβοπληρωμένους αμυντικούς στην Ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου. Ο Πάνος Ρέτσος πήγε το 2017 στη Λεβερκούζεν με μεταγραφή-ρεκόρ 17,5εκ. ευρώ από τον Ολυμπιακό. Τρία χρόνια αργότερα ακολούθησε ο Κώστας Τσιμίκας στη Λίβερπουλ. Κοινός παρονομαστής, ότι κατά την εφετινή σεζόν αμφότεροι έφτασαν μόλις και μετά βίας διψήφιο αριθμό συμμετοχών. Συνολικά! Ο Ρέτσος έχει τέσσερις με την Σεντ Ετιέν, ο «Τσίμι» έξι με τη Λίβερπουλ. Φταίει η ROGON του Κουτσολιάκου που έκανε deal 17.500.000 το 2017 ή η Prosport του Τουντούρη, που «σφράγισε» τη συμφωνία του πελάτη της με έναν κολοσσό όπως η Λίβερπουλ; Πολύ απλά σε τέτοιες προτάσεις δεν λες ποτέ «όχι». Ακριβώς σε αυτό το γήπεδο «κάνει παιχνίδι» ο σωστός διαμεσολαβητής μεταγραφών και μετά από το σημείο αυτό η μπάλα βρίσκεται στα πόδια του ποδοσφαιριστή-πελάτη. Μεταφορικά και κυριολεκτικά.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τι συμβαίνει με τον Κώστα Τσιμίκα;
Πόσες απουσίες μπορεί να «σηκώσει» τώρα ο ΠΑΟΚ;
Η ώρα τα βασικά... όπλα του Ολυμπιακού να ανεβάσουν ξανά φουλ στροφές
Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.