Αρης: Ο Μάντζιος πήρε αυτό που άξιζε

Αρης: Ο Μάντζιος πήρε αυτό που άξιζε

Αρης: Ο Μάντζιος πήρε αυτό που άξιζε

bet365

Ο Βασίλης Βλαχόπουλος γράφει για την επικύρωση της συμφωνίας του Άρη με τον Άκη Μάντζιο ο οποίος κέρδισε πολλά περισσότερα από ένα διετές συμβόλαιο συνεργασίας αλλά και γι’ αυτό που χρειάζονται οι «κίτρινοι» στη μεταγραφική περίοδο…
bwin - Ώρα τελικών με μοναδικές προσφορές* σε Champions και Europa League! | 21+ *Ισχύουν όροι & προϋποθέσεις

Σε αντίθεση με το πρόσφατο παρελθόν, αυτή τη φορά η επιλογή προπονητή έγινε δίχως ενδοιασμούς και δεύτερες σκέψεις. Χωρίς αμφιβολία, ξινισμένα πρόσωπα και επαφές με άλλους προπονητές, αλλά ήταν μια συνειδητή απόφαση η οποία εμπεριέχει δικαιοσύνη και πραγματικότητα. Δικαιοσύνη βάσει του έργου που παρουσίασε ο Άκης Μάντζιος στους οκτώ μήνες παρουσίας του στην τεχνική ηγεσία του Άρη. Γιατί απ’ όποια σκοπιά κι αν το εξετάσει κανείς – δηλαδή, είτε κρίνει βάσει του αποτελέσματος είτε συμπεριλάβει στην αξιολόγησή του τις συνθήκες υπό τις οποίες ανέλαβε – θα διαπιστώσει ότι εισήλθε στη λίστα των πιο πετυχημένων προπονητών στη σύγχρονη ιστορία του συλλόγου, πράγμα που πιστοποιείται μέσα από την κατάρριψη ρεκόρ 40ετίας. Κατάφερε να ταιριάζει τα αγωνιστικά χαρακτηριστικά των παικτών στη δική του φιλοσοφία και μέσα από την ποδοσφαιρική δικαιοσύνη που τον χαρακτήρισε σε επίπεδο επιλογών και ευκαιριών κέρδισε την εμπιστοσύνη τους. Γιατί είναι σημαντικό να νιώθει ένας παίκτης ότι δεν αδικείται.

Με την επικύρωση της συμφωνίας, ο Άκης Μάντζιος κέρδισε πολλά περισσότερα από ένα διετές συμβόλαιο. Προφανώς μετράει η ουσία, αλλά θα πρέπει να αναζητηθεί και το κίνητρο. Αυτό βρίσκεται στη σχέση εμπιστοσύνης που αναπτύχθηκε μεταξύ του Έλληνα τεχνικού με τον Θόδωρο Καρυπίδη. Αυτή δομήθηκε μέσα από το αγωνιστικό αποτέλεσμα, αλλά και από μικρά ή μεγάλα… πραγματάκια που έλαβαν χώρα στη διάρκεια της χρονιάς, δεν κοινοποιήθηκαν, τα οποία έδειξαν στον ιδιοκτήτη της ΠΑΕ ότι ο τωρινός τεχνικός της ομάδας έχει σωστό τρόπο αξιολόγησης των καταστάσεων και εν τέλει, αποδείχθηκε γνώστης και ρεαλιστής. Γι’ αυτόν τον λόγο, ο Θόδωρος Καρυπίδης είχε προαποφασίσει να συνεχίσει τη συνεργασία μαζί του και στη δική του ζυγαριά, η πορεία της ομάδας στα Playoffs δεν είχε τόσο βάρος. Βέβαια η σχέση εμπιστοσύνης συντηρείται μόνο από τα αποτελέσματα και αυτό το γνωρίζουν και οι δύο. Όπως ξέρουν τους σκληρούς κανόνες του επαγγελματικού αθλητισμού.

Κακά τα ψέματα, η σιγουριά του ιδιοκτήτη της ΠΑΕ και η λήψη αποφάσεων που ικανοποιούν την ψυχοσύνθεσή του, είναι απαραίτητα συστατικά για την υγεία της εταιρίας, δεδομένου του τρόπου λειτουργίας της. Για παράδειγμα, το περασμένο καλοκαίρι δεν ήθελε να συνεχίσει τη σχέση με τον Μίκαελ Ένινγκ, αποφάσισε τελικώς να κάνει ένα βήμα πίσω και τη νύχτα της 17ης του Σεπτέμβρη (έπειτα από τον αποκλεισμό από την Κόλος Κοβαλίβκα) ήταν να τον… κλαίνε οι ρέγκες. Τότε λειτούργησε τίμια και ως ιδιοκτήτης της εταιρίας, υπό την έννοια ότι ανέλαβε την ευθύνη της αποτυχίας και στη συνέχεια πήρε στις πλάτες του το βάρος των αποφάσεων. Με τον τρόπο του φώναξε… «my way» κι έτσι προσέλαβε τον Άκη Μάντζιο κλείνοντας τα αυτιά του στις φωνές που ακούγονταν πέριξ του «Κλ. Βικελίδης» και οι οποίες χαρακτήριζαν ανεπαρκή τον Έλληνα τεχνικό. Το αποτέλεσμα τους εξέθεσε. Γι’ αυτόν τον λόγο η επιτυχία του Μάντζιου αποτελεί και δικό του credit.

 

Οι προϋποθέσεις επιτυχίας

Εφόσον το CAS επιτρέψει την επιστροφή στην κανονικότητα και δώσει το δικαίωμα πραγματοποίησης μεταγραφών στην ΠΑΕ Άρης, η βάση αυτής της συνεργασίας είναι η κοινή γλώσσα, η φιλοδοξία που κυκλοφορεί έντονα στον οργανισμό και των δύο αλλά και τα ίδια αγωνιστικά πιστεύω. Στην ίδια βάση βρίσκονται και τα λάθη που έγιναν και δεν πρέπει να επαναληφθούν. Λάθη σαν αυτά της μεταγραφικής περιόδου του Γενάρη και τα οποία πλήρωσε ο Άρης στην τελική φάση του Πρωταθλήματος γιατί όταν έφτασε η στιγμή απόδειξης της ιδέας του πλήρους ρόστερ, διαπίστωσε ότι αυτό ήταν «γεμάτο» αριθμητικά αλλά όχι ποιοτικά. Αυτά συνδυάστηκαν με αντίστοιχα που είχαν γίνει τον περασμένο Οκτώβρη.

Αν δηλαδή ο Άρης θέλει να δει την αλήθεια, θα πρέπει να αποδεχθεί ότι το ποσοστό επιτυχίας του στις δύο τελευταίες μεταγραφικές περιόδους δεν ήταν ιδιαιτέρως υψηλό και να αναγνωρίσει ότι ο βασικός λόγος της φετινής αγωνιστικής επιτυχίας του ήταν η διατήρηση των παικτών του κορμού της αγωνιστικής περιόδου 2019-20, συν τις προσθήκες των Φακούντο Μπερτόγλιο, Τζέιμς Τζέγκο, Δημήτρη Μάνου και Εμάνουελ Σάκιτς οι οποίες «κούμπωσαν» εξαιρετικά σε μια άρτια αγωνιστική μηχανή.

Μεταγραφές ουσίας και όχι «φαντεζί»

Οι υποθέσεις εργασίας δεν οδηγούν σε ασφαλή συμπεράσματα, πιθανολογώ όμως ότι η εξέλιξη των πραγμάτων θα ήταν διαφορετική για τον Άρη αν τον περασμένο Γενάρη ενεργοποιούσε τη συμφωνία με τον Χερόνιμο Μπαράλες. Στο σημείο που είχε φτάσει η όλη ιστορία, απέμενε ένα τελικό τηλεφώνημα για να επικυρωθεί η συμφωνία και να ανηφορίσει ο Αργεντίνος στη Θεσσαλονίκη. Αυτή η ιστορία στοιχειοθετεί το τέλειο παράδειγμα για το πώς θα πρέπει να λειτουργήσουν οι «κίτρινοι» στην ερχόμενη μεταγραφική περίοδο, εφόσον ασφαλώς αποκτήσουν το δικαίωμα πραγματοποίησης μεταγραφών. Στην περίοδο των αγορών, είναι απίθανη η αποφυγή λάθους και σύμφωνα με τους κανόνες της αγοράς, συνήθως το ποσοστό επιτυχίας (στις μεταγραφές) δεν ξεπερνά το 30%-40%. Ωστόσο, κάθε λάθος θα πρέπει να κάνει σοφότερο έναν οργανισμό κι αυτή η απαίτηση υπάρχει από τον Άρη ενόψει του Ιούλη. Η δε απόφαση αύξησης του αγωνιστικού προϋπολογισμού προσφέρει τη δυνατότητα επιλογών με χαμηλότερο ρίσκο, αρκεί φυσικά να γίνουν σωστές επιλογές επένδυσης.

Στο σενάριο δικαίωσης από το CAS ή αναστολής εκτέλεσης της ποινής, το πλάνο περιλαμβάνει την πραγματοποίηση 6-7 μεταγραφών, εκτός κι αν προκύψουν διαζύγια ή πωλήσεις. Για λόγο που προσωπικά δεν γνωρίζω, διαπιστώνω ότι ο Άρης χρησιμοποιείται από κάποιους για τη διαφήμιση της πραμάτειας του, σε σημείο να διαβάζουμε για συμφωνίες με παίκτες τους οποίους ούτε που γνωρίζουν στην Αλκμήνης. Πιθανότατα αποτελεί έναν έμμεσο τρόπο πρότασης ενός παίκτη.

Η ουσία είναι ότι ο Άρης δεν χρειάζεται να μπει σε διαδικασία διάσωσης καριέρων ούτε πρέπει να θαμπωθεί από πρότερους αγωνιστικούς βίους, αλλά να αξιολογήσει με τωρινά δεδομένα και να αποκτήσει παίκτες που θα του κάνουν τη δουλειά και θα έχουν τα στοιχεία για να ταιριάξουν στη λογική του προπονητή. Βασικός άξονας αυτής είναι το περιβόητο «ένας για όλους και όλοι για έναν» και όσο ο Άρης φώναζε αυτό το σύνθημα με την εμφάνισή του στο γήπεδο ήταν στην 1η ή στη 2η θέση. Όταν όμως η φωνή αλλοιώθηκε, αυτομάτως τον πήρε η κάτω βόλτα.

Εν τέλει, αυτό που πραγματικά χρειάζεται είναι παίκτες με φιλοδοξία και διάθεση να πετύχουν μέσα από την επιτυχία του συνόλου. Παίκτες που θα παραδειγματίζονται και θα εμπνέονται από περιπτώσεις παικτών όπως ο Μπρούνο Γκάμα ο οποίος στα 34α του χρόνια, παραμένει «σκύλος» στην προπόνηση που δεν αφήνει ούτε λεπτό χαμένο. Εξάλλου, κανείς από τους νεοφερμένους παίκτες που πέτυχαν φέτος δεν είχε… βαρύ όνομα. Κανείς (μας) δεν πίστευε στον Μπερτόγλιο, ελάχιστοι γνώριζαν τον Τζέγκο, οι περισσότεροι υποτίμησαν τον Μάνο, ενώ για τον Σάκιτς κυριαρχούσε η αίσθηση ότι είναι καλό «εργαλείο».

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Βασίλης Βλαχόπουλος
Βασίλης Βλαχόπουλος

Ασχολήθηκε με τη δημοσιογραφία στα τελευταία χρόνια της… λαδόκολλας. Χάριν οικονομίας, το λευκό χαρτί χρησιμοποιούταν σε έκτακτες και ιδιαιτέρως σοβαρές καταστάσεις, ούτως ή άλλως ήταν δυσεύρετο. Πρόλαβε τη διαδικασία αποστολής των φαξ, αλλά και τις πρώτες συσκευές κινητής τηλεφωνίας με τη λαστιχένια κεραία που θύμιζαν στρατιωτικούς ασυρμάτους.

Παρακολουθεί όλες… τις μπάλες, αλλά η αδυναμία του είναι η πορτοκαλί, η σπυριάρα, λόγω της ειδοποιού διαφοράς μεταξύ ποδοσφαίρου και μπάσκετ. Στο μπάσκετ ΠΑΝΤΑ κερδίζει ο καλύτερος. Στο ποδόσφαιρο, μπορεί να κερδίσει ο πιο τυχερός.

ΥΓ: Οσα χρόνια κι αν περάσουν, όσα περιοδικά κι αν πέσουν στα χέρια του, το «Τρίποντο» ήταν, είναι και θα είναι το κορυφαίο forever and ever.