Κροατία - Ισπανία 0-0 (4-5 πέν.): Οι «Φούριας Ρόχας» πήραν (και) το Nations League!
- Φοβάται ο Γιάννης το θεριό...
- Ο Πέρισιτς είπε «όχι» στο γκολ του Φατί
- Η Ισπανία άξιζε περισσότερο το γκολ
- Ήρωας ο Ουνάι Σιμόν
Έντεκα χρόνια μετά την κατάκτηση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος του 2012, η Ισπανία κατέκτησε και πάλι έναν τίτλο. Με ήρωα τον Ουνάι Σιμόν στη διαδικασία των πέναλτι, οι «Φούριας Ρόχας» λύγισαν την Κροατία με 5-4 (κ. δ. και παρ. 0-0) και έγιναν η δεύτερη ομάδα, μετά την Γαλλία, που έχει στη συλλογή της Παγκόσμιο Κύπελλο, Euro και, πλέον, Nations League.
Ο κεντρικός αμυντικός της ΑΕΚ, Ντομαγκόι Βίντα, έδωσε την θέση του στον Μάρτιν Έρλιτς στην βασική ενδεκάδα, στην μοναδική αλλαγή που έκανε ο Ζλάτκο Ντάλιτς σε σχέση με τον ημιτελικό απέναντι στην Ολλανδία.
Με δύο αλλαγές σε σχέση με τον ημιτελικό κόντρα στην Ιταλία παρέταξε την ομάδα του ο Λουίς Ντε λα Φουέντε, με τον Φαμπιάν Ρουίθ αντί του Μίκελ Μερίνο στα χαφ και τον Μάρκο Ασένσιο αντί του Ροντρίγκο στην τριάδα πίσω από τον Άλβαρο Μοράτα.
Φοβάται ο Γιάννης το θεριό...
Πίεση ψηλά από τους Ισπανούς, μεγαλύτερος και καλύτερος έλεγχος της μπάλας από τους Κροάτες, οι οποίοι πάντως γλίτωσαν από το γκολ στο 12ο λεπτό, όταν ο Γκάβι μετά από κλέψιμο πλάσαρε ελάχιστα άουτ από το ύψος της μεγάλης περιοχής, ενώ είχε σε καλύτερη θέση στα δεξιά του τον Ασένσιο.
Η Κροατία απάντησε με δύο τετ – α – τετ ευκαιρίες του Αντρέι Κράμαριτς μέσα σε δύο λεπτά (23’ και 24’), με τους κεντρικούς αμυντικούς της Ισπανίας να τον προλαβαίνουν προτού γίνει πραγματικά επικίνδυνος για την εστία του Ουνάι Σιμόν.
Οι άμυνες, μετά από ένα αρκετά συντηρητικό 25λεπτο, άνοιξαν κάπως, με Ρόδρι και Ιβάν Πέρισιτς να απειλούν με κεφαλιές εκατέρωθεν και την Κροατία να περιορίζει σημαντικά την δράση του μέσου της Μάντσεστερ Σίτι και MVP του Champions League, κάτι που στοίχιζε στην Ισπανία.
Μια κεφαλιά άουτ του Μοράτα έπειτα από ωραίο ομαδικό συνδυασμό ήταν η τελευταία άξια αναφοράς φάση σε ένα πολύ ισορροπημένο πρώτο ημίχρονο όπου οι δύο ομάδες ήταν ιδιαιτέρως προσεκτικές και έριξαν το βάρος στην άμυνα, παρά στην επίθεση.
Ο Πέρισιτς είπε «όχι» στο γκολ του Φατί
Χωρίς αλλαγές μπήκαν οι δύο ομάδες στο δεύτερο μέρος, με την Κροατία να αγγίζει το γκολ στο 51ο λεπτό όταν, μετά από εξαιρετική ενέργεια και σέντρα του Πέρισιτς, ο Γιόσιπ Γιουράνοβιτς μέσα από την περιοχή σούταρε πολύ διαγώνια άουτ.
Οι Ισπανοί απάντησαν με κεφαλιά άουτ του Ασένσιο από καλή θέση ύστερα από σέντρα του Τζόρντι Άλμπα (56’), ο Μάριο Πάσαλιτς είχε επίσης κεφαλιά άουτ λίγο αργότερα (60’), στην τελευταία του ενέργεια προτού δώσει την θέση του στον ήρωα του ημιτελικού, Μπρούνο Πέτκοβιτς.
Οι Βαλκάνιοι έδιναν μεγαλύτερη αίσθηση κινδύνου στις επιθέσεις τους, με τον Ντε λα Φουέντε να ψάχνει αντίδραση με δύο αλλαγές, ρίχνοντας στη μάχη τον Ανσού Φατί και τον «χρυσό» σκόρερ του ημιτελικού Χοσέλου, αντί των Γιέρεμι Πίνο και Μοράτα αντίστοιχα.
Μακρινό πλασέ άουτ του Φαμπιάν Ρουίθ προ κενής εστίας ύστερα από έξοδο και διώξιμο του Ντόμινικ Λιβάκοβιτς προ του Φατί (75’), σουτ άουτ του Ασένσιο λίγο αργότερα για μια Ισπανία που είχε πάρει λίγο τα πάνω της μετά από ένα μάλλον παθητικό πρώτο μέρος στην επανάληψη.
Νέα διπλή αλλαγή του Ντε λα Φουέντε, η μια υποχρεωτική λόγω ενοχλήσεων του Ρομπέν Λε Νορμάντ, με τον Νάτσο να τον αντικαθιστά και τον Μερίνο να παίρνει την θέση του κουρασμένου Φαμπιάν Ρουίθ, την ώρα που ο Ντάλιτς έκανε την δεύτερη κίνησή του με τον Νίκολα Βλάσιτς αντί του Λούκα Ιβανούσεκ.
Στο 84’, οι ανεβασμένοι Ίβηρες έχασαν μοναδική ευκαιρία για να ανοίξουν το σκορ και να κάνουν άλμα για την κατάκτηση του τροπαίου, όταν μετά από πολύ ωραίο συνδυασμό Άλμπα – Μερίνο η μπάλα έφτασε στον Φατί μέσα στην περιοχή, αλλά το σουτ του επιθετικού της Μπαρτσελόνα σταμάτησε πάνω στον Πέρισιτς, λίγο πριν από την γραμμή της εστίας.
Ο Ντε λα Φουέντε αποφάσισε να ρισκάρει με την είσοδο του Ντάνι Όλμο αντί του Γκάβι για να κάνει ακόμα πιο επιθετική την ομάδα του, με τον Ασένσιο να σουτάρει διαγώνιο άουτ μέσα από την περιοχή, ύστερα από εξαιρετική μπαλιά του αιεθαλούς Νάβας.
Ο Ντάλιτς έψαξε μεγαλύτερη δημιουργικότητα με την είσοδο του Λόβρο Μάγιερ αντί του Κράμαριτς ενόψει, ουσιαστικά, της παράτασης, στην οποία οδηγήθηκε το ματς, όπως συνέβη και στο τελευταίο ραντεβού των δύο ομάδων, στους «16» του Euro2020. Εκείνο το παιχνίδι, βεβαίως, ήταν 3-3 μετά το 90λεπτο και έληξε 5-3 υπέρ των Ισπανών μετά το έξτρα ημίωρο…
Η Ισπανία άξιζε περισσότερο το γκολ
Ο Ρόδρι δεν είχε άλλες ανάσες (κατέβασε ακόμα και τις κάλτσες του...), αλλά ο Ντε λα Φουέντε υποχρεώθηκε να αντικαταστήσει τον εξαντλημένο Νάβας στη διάρκεια της παράτασης, στην οποία ο Νάτσο με αυτοθυσία πρόλαβε τον Μάγιερ προτού αυτός σουτάρει, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί και να παίξει χωλαίνοντας στη συνέχεια.
Η εκατέρωθεν κούραση άνοιξε διαδρόμους και παραλίγο να τους εκμεταλλευτεί ο Ντάνι Όλμο, ο οποίος σούταρε ψηλά άουτ από πολύ καλή θέση (104’), σε μια παράταση που μάλλον ευνόησε την Κροατία, αφού στην τελική ευθεία του 90λεπτου η Ισπανία ήταν ανώτερη.
Ο Μαρσέλο Μπρόζοβιτς σούταρε πέφτοντας για να μπλοκάρει ο Σιμόν, ο Ντάνι Όλμο άγγιξε ξανά το γκολ σε σουτ μέσα από την περιοχή που κόντραρε σε αντίπαλο και πήγε κόρνερ, με τις δύο ομάδες να «επιλέγουν» εντέλει να πάει ο τελικός στα πέναλτι, ρισκάροντας ελάχιστα στα τελευταία λεπτά.
Πριν από την διαδικασία από την άσπρη βούλα, υπήρξε έντασση και μια μικρή… κλοτσοπατινάδα (!) στην οποία συμμετείχε και ο Βίντα, χωρίς πάντως να… ξεφύγει η κατάσταση.
Ήρωας ο Ουνάι Σιμόν
Στα πέναλτι, ο Ουνάι Σιμόν εξελίχθηκε σε ήρωα των Ιβήρων, απέκρουσε τα σουτ των Μάγιερ και Πέτκοβιτς, ο Αϊμερίκ Λαπόρτ έστειλε το δικό του στο οριζόντιο δοκάρι και ο Ντάνι Καρβαχάλ, με εκτέλεση α λα Πανένκα, έστεψε την Ισπανία.
Η σκηνή του τελικού, βεβαίως, οι Ισπανοί παίκτες της Ρεάλ Μαδρίτης που έσπευσαν να παρηγορήσουν τον Λούκα Μόντριτς, ο οποίος δεν μπόρεσε για άλλη μια φορά να σηκώσει έναν τίτλο με την απίθανη παρέα του...
Η διαδικασία των πέναλτι:
- Βλάσιτς 1-0
- Χοσέλου 1-1
- Μπρόζοβιτς 2-1
- Ρόδρι 2-2
- Μόντριτς 3-2
- Μίκελ Μερίνο 3-3
- Μάγιερ απόκρουση
- Ασένσιο 3-4
- Πέρισιτς 4-4
- Λαπόρτ οριζόντιο δοκάρι
- Πέτκοβιτς απόκρουση
- Ντάνι Καρβαχάλ 4-5
Κροατία (Ζλάτκο Ντάλιτς): Λιβάκοβιτς – Γιουράνοβιτς (112’ Στάνισιτς), Σουτάλο, Έρλιτς, Πέρισιτς – Μόντριτς, Μπρόζοβιτς, Κόβατσιτς – Πάσαλιτς (60’ Πέτκοβιτς), Κράμαριτς (90’ Μάγιερ), Ιβανούσεκ (78’ Βλάσιτς).
Ισπανία (Λουίς Ντε λα Φουέντε): Ουνάι Σιμόν – Χεσούς Νάβας (90’+6’ Ντάνι Καρβαχάλ), Λε Νορμάντ (78’ λ. τρ. Νάτσο), Λαπόρτ, Τζόρντι Άλμπα – Ρόδρι, Φαμπιάν Ρουίθ (78’ Μίκελ Μερίνο) – Ασένσιο, Γκάβι (87’ Ντάνι Όλμο), Γιέρεμι Πίνο (66’ Φατί) – Μοράτα (66’ Χοσέλου).
Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.