Φινλανδία: Το πρώτο εμπόδιο της Ελλάδας στο νέο Nations League

Βασίλης Μπαλατσός
Φινλανδία - Nations League

bet365

Η Ελλάδα ξεκινάει τη νέα της «περιπέτεια» στο Nations League από το παιχνίδι με τη Φινλανδία στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης» και το Gazzetta σας παρουσιάζει το προφίλ της πρώτης αντιπάλου της γαλανόλευκης.

Η στιγμή του ντεμπούτου του Ιβάν Γιοβάνοβιτς στον πάγκο της Ελλάδας πλησιάζει. Η γαλανόλευκη άλλαξε εποχή με τον Σέρβο τεχνικό να παίρνει τα κλειδιά με στόχο να γίνει ο πορπονητής που θα επαναφέρει την Εθνική σε μεγάλη διοργάνωση. Πριν όμως από τα παιχνίδια των προκριματικών του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2026 το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα έχει μπροστά του την «πρόκληση» του Nations League.

Η Ελλάδα κατάφερε υπό τις οδηγίες του Γκουστάβο Πογιέτ να ανέβει για πρώτη φορά από τη League C στη League B και έχει την «αποστολή» να χτυπήσει τη φιναλίστ του EURO 2024 Αγγλία ώστε να πάρει την πρωτιά. Πρώτο βήμα της Εθνικής στο νέο Nations League είναι η Φινλανδία, την οποία θα υποδεχτεί η γαλανόλευκη στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης», για την πρώτη αγωνιστική του 2ου γκρουπ.

Το Gazzetta σας παρουσιάζει το προφίλ της πρώτης αντιπάλου της Ελλάδας στην εποχή Γιοβάνοβιτς.

Το τείχος στο τέρμα, το μηχανάκι του κέντρου και το επιθετικό δίδυμο

Μπορεί η Φινλανδία να μην είναι το όνομα αντιπάλου που τρομάζει όμως έχει στο ρόστερ της ορισμένες εξαιρετικές μονάδες. Φυσικά το όνομα που ξεχωρίζει είναι αυτό του Λούκας Χραντέρτσκι. Ο 34χρονος τερμφατοφύλακας ήταν ο βασικός άσος της τρομερής Λεβερκούζεν του Τσάμπι Αλόνσο που σήκωσε αήττητο νταμπλ στη Γερμανία.

Όπως στις Ασπιρίνες έτσι και στο αντιπροσωπευτικό του συγκρότημα ο πολύπειρος πορτιέρε φοράει το περιβραχιόνιο του αρχηγού. Έχει υπερασπιστεί την εστία της εθνικής του σε 92 παιχνίδια και στα 35 κράτησε «clean sheet».

Σύμφωνα με την πλατφόρμα του «transfermarkt» ο παίκτης με τη μεγαλύτερη χρηματιστηριακή αξία στο ρόστερ είναι ο Γκλεν Καμαρά, των 6 εκατομμυρίων ευρώ. Ο 28χρονος είναι ένας μέσος «μηχανάκι» που αγωνίζεται στο «8» και στο «6», με βασικό του στοιχείο την ταχυδύναμη.

To 2019 έκανε το μεγάλο βήμα της καριέρας του, όταν πήγε στη Ρέιντζερς, την περσινή σεζόν η Λιντς της Championship έδωσε 5,8 εκατομμύρια ευρώ για να τον αγοράσει και πριν από περίπου δυο μήνες η Ρεν έδωσε δέκα εκατομμύρια για να τον κάνει δικό της. Με το εθνόσημο έχει 59 συμμετοχές και δυο γκολ, ενώ ήταν από τους παίκτες που έκαναν τη διαφορά στις τέσσερις προηγούμενες εμφανίσεις του κόντρα στην Ελλάδα, έχοντας εκτός της εξαιρετικής παρουσίας του στη μεσαία γραμμή ένα γκολ και μια ασίστ.

Εκτός από σπουδαίο τερματοφύλακα και πληθωρικό μέσο η Φινλανδία έχει και πολύ ποιοτικό επιθετικό δίδυμο. Από τη μία είναι ο γνώριμος μας Τέεμου Πούκι. Ο 34χρονος επιθετικός είναι ο πρώτος σκόρερ της εθνικής του ομάδας, έχοντας 42 γκολ σε 122 εμφανίσεις. Μάλιστα ο νυν striker της Μινεσότα έχει βρει από μια φορά δίχτυα και στα δυο τελευταία του παιχνίδια κόντρα στην Ελλάδα. Θυμίζουμε πως ο υπαρχηγός των Φινλανδών έχει παίξει τα τελευταία χρόνια στα μεταγραφικά ομάδων της Superleague, χωρίς όμως να τον δούμε ποτέ να παίζει στο πρωτάθλημα μας.

Παρτενέρ του Πούκι στη γραμή κρούσης και δεύτερος ποδοσφαιριστής του ρόστερ σε χρηματιστηριακή αξία (5,5 εκατ. ευρώ) είναι ο Ζοέλ Πογιάνπαλο. Ο 29χρονος γκολτζής ανήκει στη Βενέτσια, η οποία το 2022 έδωσε 3,2 εκατομμύρια ευρώ στη Λεβερκούζεν για να τον αγοράσει. Προέρχεται από σεζόν με 23 γκολ και 5 ασίστ σε 38 εμφανίσεις, όντας εκ των πρωταγωνιστών της ομάδας της Βενετίας στην επιστροφή της στη Serie A. Mε τους Φινλανδούς έχει βρει δίχτυα 15 φορές σε 72 εμφανίσεις.

Ο πιο επιτυχημένος προπονητής της ιστορίας της Φινλανδίας

Φυσικά η προσωπικότητα που ξεχωρίζει από την ομάδα των Φινλανδών δεν είναι ποδοσφαιριστής αλλά ο προπονητής. Ο Μάρκου Κάνερβα είναι από τους πλέον μακροβιότερους ομοσπονδιακούς τεχνικούς στην Ευρώπη, καθώς τον ερχόμενο Δεκέμβριο θα συμπληρώσει οκτώ χρόνια!

Ο 60χρονος κόουτς ανέλαβε την εθνική ομάδα της πατρίδας του στις 12/12 του 2016 και έχει συμβόλαιο μέχρι το καλοκαίρι του 2026. Σε 83 παιχνίδα στον πάγκο της Φινλανδίας έχει απολογισμό 36 νίκες, 14 ισοπαλίες και 33 ήττες.

Χωρίς αμφισβήτηση πρόκειται για τον πιο πετυχημένο τεχνικό που έχει περάσει από τη Φινλανδία, καθώς είναι ο πρώτος και ο μοναδικός που κατάφερε να οδηγήσει τη χώρα σε τελική φάση μεγάλης διοργάνωσης. Συγκεκριμένα οι Σκανδιναβοί έκαναν την παρθενική τους εμφάνιση σε τουρνουά αυτού του επιπέδου στο EURO 2020, όπου και αποκλείστηκαν από τη φάση των ομίλων, έχοντας απολογσιμό δυο ισοπαλίες και μια ήττα.

kanerva

Πρόκειται για προπονητή που προτιμάει το 4-3-3, όμως χρησιμοποιεί και σχηματισμούς με τριάδα στην άμυνα (3-5-2 και 3-4-3), όπως και το 4-4-2 σε πιο σπάνιες περιπτώσεις.

Στη Φινλανδία τον θεωρούν ως τακτικά καινοτόμο προπονητή με βαθιά κατανόηση του ποδοσφαίρου. Η οξυδέρκεια του και η διαχείριση των προσωπικοτήτων της ομάδας του είναι τα μυστικά της επιτυχίας της Φινλανδίας των τελευταίων χρόνων. Υπό την καθοδήγηση του οι Σκανδιναβοί έχουν υιοθετήσει μια τακτική προσέγγιση που χαρακτηρίζεται από πειθαρχία, οργάνωση και αποτελεσματικότητα. Ο Κανέρβα δίνει έμφαση στην ανασταλτική λειτουργία και στις γρήγορες μεταβάσεις.

Η Φινλανδία στο Nations League και η «παράδοση» με την Ελλάδα

Σε αντίθεση με την Ελλάδα που χρειάστηκε τρία τουρνουά για να ανέβει στη League B η Φινλανδία τα κατάφερε με την πρώτη και έκτοτε παραμένει στη δεύτερη κατηγορία του Nations League. Μάλιστα στο τουρνουά του 2018 οι Σκανδιναβοί πήραν την πρωτιά με 12 βαθμούς, ανέβηκαν μαζί με τη δεύτερη Ουγγαρία των 10 βαθμών και άφησαν στην τρίτη θέση την Ελλάδα των εννέα πόντων. Στις δυο συναντήσεις τους η Φινλανδία και η γαλανόλευκη είχαν από μια νίκη.

H Φινλανδία μπορεί να μην κατάφερε να πάρει την άνοδο στη League Α στα δυο Nations League που ακολούθησαν, όμως είχε άκρως ανταγωνιστική παρουσία και σε αμφότερες τις σεζόν τερμάτισε στη δεύτερη θέση του ομίλου της.

Το ματς στο Φάληρο θα είναι η 19η αναμέτρηση μεταξύ της Φινλανδίας και της Ελλάδας. Η Εθνική έχει το πάνω χέρι με εννέα νίκες, οι Σκανδιναβοί έχουν επικρατήσει έξι φορές και τρία ματς ολοκληρώθηκαν χωρίς νικητή.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως εντός έδρας η γαλανόλευκη σε δέκα ματς έχει εννέα νίκες και μια ήττα, στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης» το 2015 (0-1) για τα προκριματικά του EURO 2016. Αυτό είναι και το μόνο «διπλό» στις συναντήσεις των δυο ομάδων.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

UEFA NATIONS LEAGUE Τελευταία Νέα