Αν αναρωτιέστε πώς να μεγαλώσετε τα παιδιά σας, μιλήστε τους για τον Τάσο

Αν αναρωτιέστε πώς να μεγαλώσετε τα παιδιά σας, μιλήστε τους για τον Τάσο

bet365

Ο Γιάννης Σαπουντζάκης γράφει για τα μαθήματα διαπαιδαγώγησης που παρέδωσε ο Τάσος Μπακασέτας τις μέρες που προηγήθηκαν και τα βασικά συστατικά μίας ολοκληρωμένης προσωπικότητας.

Το ποδόσφαιρο είναι πολύ όμορφο. Για όλους όσους βρισκόμαστε στο ευρύτερο ποδοσφαιρικό περιβάλλον, είναι κάτι παραπάνω από απλά όμορφο. Συνηθίζουμε να λέμε, πως είναι το ομορφότερο δευτερεύον πράγμα στη ζωή. Κλεμμένη η φράση από έναν άνθρωπο στον οποίο ο υπογράφων οφείλει αρκετά για το ότι κάνει αυτή τη δουλειά και γράφει τούτες τις γραμμές.

Δεν σημαίνει, όμως, ότι αυτό ισχύει για όλους. Για κάποιους το ποδόσφαιρο δεν έχει τίποτα το ενδιαφέρον. Δεν τους συνεπαίρνει όσο εμάς. Απόλυτα σεβαστό. Δεν θα προσπαθήσουμε να επηρεάσουμε τα γούστα κανενός.

Παρ’ όλα αυτά, δεν μπορούμε να παραγνωρίσουμε πως το ποδόσφαιρο κάποιες φορές δίνει μαθήματα έξω από τακτικές, από αριθμούς, από εντυπωσιακά γκολ. Δίνει μαθήματα ζωής, γιατί, δεν παύει να διέπεται από ανθρώπους. Οι έντεκα από κάθε ομάδα που αγωνίζονται στο χορτάρι, μαζί με εκείνους που βρίσκονται στον πάγκο, είναι πρώτα – πρώτα άνθρωποι. Διαφορετικοί μεταξύ τους χαρακτήρες. Αυτό, άλλωστε, συμβαίνει σε όλες τις δουλειές. Συνυπάρχουν άνθρωποι με τελείως διαφορετικά μεταξύ τους χαρακτηριστικά. Ο καθένας ξεχωρίζει στο δικό του στοιχείο.

Έτσι, λοιπόν, σε αυτήν την Εθνική ομάδα, υπάρχει ο Τάσος Μπακασέτας. Και πριν προχωρήσουμε παρακάτω, πρέπει να σημειωθεί ότι αυτό το γκρουπ έχει εξαιρετικά παιδιά. Όχι μόνο πολύ ταλαντούχους ποδοσφαιριστές, αλλά και σπουδαίους χαρακτήρες. Αυτό το γκρουπ, όμως, έχει κι έναν σπουδαίο αρχηγό. Ένα παιδί που διαθέτει προσωπικότητα, που δεν συναντάει εύκολα κάποιος.

 

Οδηγός για να βρεις κίνητρο

Στον Μπακασέτα δεν χαρίστηκε τίποτα. Δεν άκουγε διθυράμβους όταν ήταν σε μικρή ηλικία. Δεν χύνονταν για εκείνον τόνοι μελάνι προκειμένου να στηθεί χορός εκατομμυρίων γύρω από το όνομά του. Βρήκε πολλές δυσκολίες στον δρόμο του, αλλά δεν τα παράτησε ποτέ. Έκανε το βήμα πίσω όπου χρειάστηκε για να ακολουθήσει ένα ακόμα μεγαλύτερο προς τα εμπρός. Βγήκε, όμως, νικητής. Πέτυχε τους στόχους του, έγινε αρχηγός με όλη την έννοια της λέξης. Πρώτα στην Εθνική ομάδα και από φέτος και στον Παναθηναϊκό.

Πολλές φορές στις μέρες μας αναρωτιόμαστε πως ένα παιδί θα βρει κίνητρο για να προσπαθήσει, για να γίνει καλύτερο. Σε αυτό το παιδί αξίζει ένας γονιός να μιλήσει για τον Τάσο, να του δείξει πως στη ζωή δεν χαρίζεται τίποτα, μα αν κάποιος προσπαθήσει στο τέλος θα δικαιωθεί.

Η αξία της ωριμότητας και του σεβασμού

Πόσα και πόσα σπουδαία ταλέντα έχουμε δει να χάνονται στο ποδόσφαιρο εξαιτίας μίας λάθος επιλογής; Πάρα πολλά. Ποιος ήταν ο λόγος που αυτό συνέβη; Σε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό, την ευθύνη είχε μία λάθος επιλογή. Μία απόφαση που πάρθηκε χωρίς την πρέπουσα σοβαρότητα. Το κάθε παιδί πρέπει να έχει την ωριμότητα να αξιολογεί τις καταστάσεις και να δρα αναλόγως. Δεν είναι εύκολο, ειδικά σε νεαρή ηλικία. Ο Τάσος μέσα από τις δυσκολίες ωρίμασε, έμαθε να μην βιάζεται. Έτσι, πρέπει να μάθει και ένα παιδί.

Φυσικά, ένα στοιχείο απαραίτητο σε κάθε χαρακτήρα είναι και αυτό του σεβασμού. Όποιο παιδί δεν μάθει να σέβεται τους γύρω του, είναι καταδικασμένο. Και ο Τάσος δείχνει τον δρόμο προς όλους εκείνους που σταμάτησαν να έχουν τα πόδια στο έδαφος, όταν ήρθε μία σημαντική επιτυχία.

Το βίντεο που έμεινε στην ιστορία

Και θα αναρωτιέστε γιατί όλα τα παραπάνω, σήμερα. Γιατί πολύ απλά μέσα στο 5ήμερο που προηγήθηκε, ο Τάσος Μπακασέτας παρέδωσε μαθήματα για το πως πρέπει να μεγαλώνουν τα παιδιά, να πλάθονται οι άνθρωποι, να διαμορφώνονται οι χαρακτήρες. Όντας αρχηγός της Εθνικής και του Παναθηναϊκού κλήθηκε να σηκώσει – μαζί με τους συμπαίκτες του – το βάρος μίας ανθρώπινης τραγωδίας.

Και για να μπορέσει αυτό να το διαχειριστεί σωστά, ήταν πιο αναγκαίο από ποτέ να έχει σφυρηλατήσει έναν χαρακτήρα στιβαρό, ώριμο, ολοκληρωμένο. Η ομιλία του στα αποδυτήρια του Γουέμπλεϊ, μπορεί να προβάλλεται στα σχολεία, για να μαθαίνουν τα παιδιά τι σημαίνουν λέξεις όπως «αυτοθυσία». «σεβασμός», «κίνητρο» και πολλές ακόμα.

Του έφτανε αυτό του αρχηγού; Όχι. Ήθελε κι ένα γκολ, «σαν τρελός» όπως ο ίδιος παραδέχθηκε σε δηλώσεις του. Το πέτυχε. Και το αφιέρωσε στον Τζορτζ, που έφυγε τόσο πρόωρα. Έχει σκοράρει πολλά κρίσιμα γκολ. Γκολ που χάρισαν τίτλους, μα είναι βέβαιο πως αυτό θα το θυμάται πιο έντονα, θα τον συγκινεί πάντα πολύ περισσότερο.

@Photo credits: INTIME

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Γιάννης Σαπουντζάκης
Γιάννης Σαπουντζάκης

Όσο θυμάται τον εαυτό του, τρέχει πίσω από μία μπάλα. Για να δει αγώνες, όχι να παίξει (αν εκεί πήγε το μυαλό σας!) Σαν να έχει βάλει στόχο της ζωής του να γυρίσει κάθε γήπεδο του κόσμου στο οποίο κυλάει η ασπρόμαυρη θεά. Ονειρευόταν μια μέρα να ασχοληθεί με την δημοσιογραφία και εν τέλει τα κατάφερε. Κρατούσε πάντα αρχείο από όλους τους αγώνες που παρακολουθούσε (και όχι μόνο). Είχε πάντα αδυναμία στις συνεντεύξεις και όταν δεν έχει κανονίσει με κάποιον άλλον, προτιμά να στέκεται μπροστά στον καθρέφτη και να παίρνει από τον ίδιο του τον εαυτό. Γιατί όχι; Δεν έχει ενδιαφέρον να γνωρίζουμε καλύτερα τον εαυτό μας; Αφού εργάστηκε για τέσσερα και κάτι χρόνια ως δημοσιογράφος, έκανε το επόμενο βήμα στο γραφείο Τύπου του Παναθηναϊκού πριν φορέσει τη φανέλα με το g στο στήθος.