Σκωτία: Πολύ σκληρή για να... υποβιβαστεί και τώρα στον δρόμο της Ελλάδας
Η ήττα της Εθνικής Ελλάδος από την Αγγλία στο «ΟΑΚΑ» αποδείχθηκε καθοριστική για την οικονομία του ομίλου, στερώντας από το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα την πρώτη θέση που οδηγεί απευθείας στη League A του Nations League.
Μπορεί, ωστόσο, ο στόχος της κορυφής και το «μαξιλαράκι» για τα μπαράζ του Μουντιάλ να χάθηκε, όμως, η ομάδα του Ιβάν Γιοβάνοβιτς θα έχει δεύτερη ευκαιρία για να πατήσει στο «ρετιρέ» του θεσμού, μέσω των play-offs ανόδου.
Αντίπαλός μας στους διπλούς αγώνες (20-23 Μαρτίου) θα είναι η Σκωτία. Η ομάδα που έμεινε οριακά εκτός του Pot 2 των προκριματικών του Μουντιάλ (εκεί που συμπεριλήφθηκε η Ελλάδα), η οποία πριν το παράθυρο του Νοεμβρίου έμοιαζε ξεγραμμένη από όλους για τον στόχο της παραμονής, αποδείχθηκε πολύ σκληρή για να... υποβιβαστεί.
Με το γκολ του Άντι Ρόμπερτσον στο 90+3', οι «Χαϊλάντερς» απέδρασαν με τη νίκη και την πρόκριση από την έδρα της Πολωνίας βυθίζοντας την στη League B και έρχονται με φόρα κόντρα στην Εθνική μας για να υπερασπιστούν για μια ακόμα φορά τη θέση τους, σε διπλούς αγώνες σε Αθήνα (20/3) και Γλασκώβη (23/3).
Σκωτία: Τι έκανε στο Nations League
Μετά τις πρώτες τέσσερις αγωνιστικές τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο, η κατάσταση που είχε διαμορφωθεί στον όμιλό της έμοιαζε με... mission impossible. Η Σκωτία βρισκόταν στον πάτο της κατάταξης χωρίς βαθμό σε όμιλο με Πορτογαλία, Κροατία και Πολωνία, αν και έδειξε ψήγματα επικείμενης αντίδρασης καθώς στα τρία πρώτα ματς ηττήθηκε δύσκολα (3-2 από Πολωνία, 2-1 από Πορτογαλία και Κροατία) και την 4η αγωνιστική κατάφερε να κρατήσει την παρέα του Κριστιάνο Ρονάλντο στο μηδέν (0-0).
Για να καταφέρει να μείνει στη League A και να βρίσκεται σήμερα στα μπαράζ, υπήρχε ένα και μόνο σενάριο. Να κάνει το 2/2 στο φινάλε του ομίλου κι ενώ μέχρι πρότινος στο 2024 μετρούσε μόλις μία νίκη σε φιλικό απέναντι στο Γιβραλτάρ. Κι όμως το πέτυχε, με δραματικό τρόπο!
Η αρχή έγινε στις 15 Νοεμβρίου, όταν η Σκωτία αντιμετώπισε εντός έδρας την Κροατία και κατάφερε να πάρει το τρίποντο με γκολ του ΜακΓκίν στο 86' (1-0). Λίγες μέρες αργότερα, ήταν προγραμματισμένος ο άτυπος τελικός επιβίωσης στην έδρα της Πολωνίας. Εκεί, η Σκωτία πλήρωσε τους Πολωνούς με το ίδιο νόμισμα για την ήττα της πρεμιέρας με γκολ στο 90+7'. Αυτή τη φορά το γκολ στις καθυστερήσεις το βρήκε η Σκωτία, με τον αρχηγό της, Άντι Ρόμπερτσον να χρίζεται «ήρωας» στο 90+3' και με κεφαλιά να γράφει το 1-2, στέλνοντας την ομάδα του πανηγυρικά στα play-offs.
Το αστέρι
Ο Άντι Ρόμπερτσον είναι ο ηγέτης της και ο πιο επιδραστικός της παίκτης εδώ και πολλά χρόνια. Οι Γκίλμορ και ΜακΓκίν γεμίζουν τη μεσαία γραμμή με ποιότητα και τρεξίματα, καθιστώντας κομβική τη μάχη του άξονα για την Εθνική μας στις δύο αναμετρήσεις. Αυτός που όμως αγωνίζεται με τη μεγαλύτερη σταθερότητα και εσχάτως εξελίσσεται σε σταρ αυτής της ομάδας είναι ο Σκοτ ΜακΤόμινεϊ.
Ο πρώην μέσος της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ανέκαθεν «μεταμορφωνόταν» όταν φορούσε τη φανέλα με το εθνόσημο κι από το περασμένο καλοκαίρι όταν μετακόμισε στη Νάπολι έχει ανεβάσει κατακόρυφα την απόδοσή του, συνιστώντας μια από τις μεγαλύτερες απειλές του ρόστερ των Σκωτσέζων που θα πρέπει να αντιμετωπίσει με αποτελεσματικότητα η Εθνική μας.
Ο προπονητής
Η εθνική Σκωτίας είναι μια ομάδα με συνέχεια και ριζωμένες τις αρχές του παιχνιδιού της, προϊόν της μακροημέρευσης του Στιβ Κλαρκ στον πάγκο της.
Ο αρχιτέκτοντας των «Χαιλάντερς» έχει πιστωθεί τις δύο σερί προκρίσεις σε τελική φάση μεγάλης διοργάνωσης (EURO 2020 και 2024) έπειτα από απουσία 23 ετών και παρά το άδοξο φινάλε στα γήπεδα της Γερμανίας το περασμένο καλοκαίρι όπου η ομάδα του δεν έκανε νίκη στον όμιλο (0-2-1), συνεχίζει στο τιμόνι με κίνητρο να επαναφέρει τη Σκωτία και σε Παγκόσμιο Κύπελλο μετά το μακρινό 1998. Θιασώτης του 4-2-3-1 στην εθνική του.
Το γήπεδο
Η Εθνική μας θα δώσει την πρώτη «μάχη» επί ελληνικού εδάφους, πριν μαζέψει αποσκευές με προορισμό τη Γλασκώβη και το «Χάμπντεν Παρκ». Το ιστορικό γήπεδο της Σκωτίας χωρητικότητας 51.000 θεατών φιλοξενεί αδιάκοπα την εθνική της ομάδα και οι φίλοι της αναμένεται να δώσουν βροντερό παρών, καθώς συνηθίζουν να αγγίζουν τα όρια του sold-out. Στις αναμετρήσεις του Nations League ο πήχης κυμάνθηκε από 46.000 ως 49.000 φιλάθλους.
Το «Χάμπντεν Παρκ» έχει φιλοξενήσει συνολικά έξι ευρωπαϊκού τελικούς, μεταξύ των οποίων αυτός ανάμεσα σε Ρεάλ και Άιντραχτ το μακρινό 1960 με ρεκόρ προσέλευσης τους 127.000 θεατές, αλλά και τον τελικό του Champions League το 2002 ανάμεσα και πάλι στη Ρεάλ Μαδρίτης και τη Λεβερκούζεν. Το 2021 φιλοξένησε τέσσερα ματς του ομίλου της Σκωτίας στο Euro.
Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.