
Εθνική Ελλάδος: Έδειξε πως «την έχει» και πάει στη Γλασκώβη για να πάρει αυτό που αξίζει

Το τελικό αποτέλεσμα του αγώνα δεν είναι αυτό που θα ήθελαν ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς και οι ποδοσφαιριστές του. Το τελικό αποτέλεσμα, όμως, δεν λέει και την αλήθεια για την εικόνα της Εθνικής ομάδας. Η Ελλάδα, αφού πρώτα πέταξε ένα ημίχρονο στο οποίο δέχθηκε γκολ από το σημείο του πέναλτι, παρουσίασε ένα εξαιρετικό πρόσωπο στην επανάληψη. Δεν βρήκε το γκολ που, βάσει εικόνας, άξιζε, όμως θα ταξιδέψει στη Γλασκώβη, προκειμένου να κυνηγήσει μία νίκη που έδειξε πως μπορεί να πάρει. Ασφαλώς και αν στο φινάλε της βραδιάς, αναζητήσει κάποιος το πρόσωπο που ξεχώρισε, ήταν ο νεαρός Καρέτσας.
Στο πρώτο ημίχρονο, η Σκωτία ήταν πολύ καλά οργανωμένη στο αμυντικό κομμάτι. Οι ποδοσφαιριστές του Γιοβάνοβιτς δεν μπορούσαν να κρατήσουν καθόλου την μπάλα στα πόδια τους, ούτε και να δημιουργήσουν επικίνδυνες καταστάσεις για την εστία του Γκόρντον. Εκτός αυτού, έδωσαν και τους χώρους στους αντιπάλους για να δημιουργήσουν κάποιες – λιγοστές – καλές στιγμές.
Το δεύτερο 45λεπτο, όμως, έμελλε να εξελιχθεί σε μία τελείως διαφορετική ιστορία. Η Εθνική μας ανέβασε κατακόρυφα την απόδοσή της και ουσιαστικά μετέτρεψε το ματς σε έναν δικό της επιθετικό μονόλογο. Καθοριστική σε αυτήν την αλλαγή της εικόνας του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος ήταν η κίνηση του Ιβάν Γιοβάνοβιτς να περάσει στο ματς τον Καρέτσα. Ο ποδοσφαιριστής της Γκενκ έδωσε ζωντάνια στην επίθεση.
Κάποιες φορές μία εικόνα μπορεί να πει πολλά και με τρόπο άκρως πειστικό. Ο Κωνσταντίνος Καρέτσας πέρασε στο ματς στο ξεκίνημα του δευτέρου ημιχρόνου και αμέσως έδειξε πόσο μπορεί να βοηθήσει. Μα και πόση αυτοπεποίθηση έχει. Ένα παιδί που κλήθηκε για πρώτη φορά στην Εθνική Ανδρών, έγινε ο νεότερος παίκτης που φορά τη φανέλα του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος σε επίσημο ματς. Αυτό το παιδί, λοιπόν, στην πρώτη του ενέργεια δοκίμασε να σκοράρει με εντυπωσιακό γυριστό σουτ, ενώ στην εξέλιξη της φάσης και πριν την εκτέλεση του κόρνερ που κέρδισε, θέλησε να ξεσηκώσει τον κόσμο στην εξέδρα. Δεν είναι και το πιο συνηθισμένο.
Ασφαλώς και δεν ήταν μόνο ο Καρέτσας. Όλοι οι διεθνείς μας πίεσαν ασφυκτικά τους Σκωτσέζους, ανακτούσαν την μπάλα στο χώρο της μεσαίας γραμμής και προσπαθούσαν να απειλήσουν τους Σκωτσέζους, πότε από αριστερά με τον εξαιρετικό στο δεύτερο ημίχρονο Τσιμίκα και πότε από δεξιά με τον Καρέτσα. Σε όλη τη διάρκεια του δευτέρου 45λεπτου, οι Σκωτσέζοι υπέφεραν. Δεν κατάφεραν παρά σε ελάχιστες περιπτώσεις να περάσουν την μεσαία γραμμή. Παρ’ όλα αυτά, το γκολ δεν ήρθε.
Στο φινάλε της βραδιάς, η Εθνική κέρδισε το ζεστό χειροκρότημα του κόσμου. Το άξιζε. Θα το πάρει μαζί της στο ταξίδι για τη Γλασκώβη. Θα αποτελέσει μία ψυχολογική ώθηση για τους διεθνείς, στην προσπάθεια που θα κάνουν να ανατρέψουν τα εις βάρος τους δεδομένα. Η Εθνική έδειξε στο δεύτερο ημίχρονο, όταν και κυριάρχησε στο ματς, πως «τους έχει» τους Σκωτσέζους. Το ζητούμενο είναι το απόγευμα της Κυριακής να είναι η ομάδα του Ιβάν Γιοβάνοβιτς πιο αποτελεσματική και να εκμεταλλευτεί τους χώρους που θα βρει.
Φυσικά, είναι άξιο αναφοράς, ενόψει της ρεβάνς, πως σε ένα χρονικό σημείο που η Εθνική έμοιαζε να ελέγχει απόλυτα τον ρυθμό του αγώνα, ο Σιώπης στην προσπάθειά του να ανακόψει μία αντεπίθεση των Σκωτσέζων είδε την κίτρινη κάρτα. Μία κάρτα που θα του στοιχίσει τη συμμετοχή του στη ρεβάνς της Κυριακής. Θα είναι μεγάλο το πλήγμα για την Εθνική σε μία θέση που έτσι και αλλιώς «πονά». Πολύ περισσότερο από τη στιγμή που δεν θα είναι διαθέσιμος ούτε ο Δημήτρης Κουρμπέλης λόγω τραυματισμού.
Όπως και να’ χει, η Εθνική τώρα έχει μία πιο καθαρή εικόνα της αντιπάλου της. Κατάλαβε μέσα από το πρώτο ματς πως δεν έχει κάτι να φοβηθεί από τη Σκωτία. Πόσο όσο και αν βοηθηθούν οι αντίπαλοί της το βράδυ της Κυριακής από την καυτή ατμόσφαιρα που αναμένεται να δημιουργήσει ο κόσμος στην εξέδρα, πρέπει να παίξει το ποδόσφαιρό της και να πάρει στο φινάλε αυτό που αξίζει.
Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.