Ο Φαν’τ Σχιπ αλλάζει την αγωνιστική ταυτότητα της Ελλάδας

Ο Φαν’τ Σχιπ αλλάζει την αγωνιστική ταυτότητα της Ελλάδας

Βασίλης Σαμπράκος Βασίλης Σαμπράκος
Ο Φαν’τ Σχιπ αλλάζει την αγωνιστική ταυτότητα της Ελλάδας

bet365

Ο Βασίλης Σαμπράκος γράφει για το αγωνιστικό σχέδιο της Εθνικής απέναντι στην Μολδαβία, αλλά και για την αξιολόγηση της δουλειάς που κάνει ο Ολλανδός προπονητής από την Ομοσπονδία.
Καθημερινά Novi Specials στοιχήματα & σούπερ ενισχυμένες αποδόσεις! (21+)

Απέναντι στην Μολδαβία, που κλείνεται μπροστά από την μεγάλη περιοχή της και προσπαθεί να καλύπτει τους χώρους και να μην επιτρέπει στον αντίπαλο να εκτελέσει από θέσεις και καταστάσεις με υψηλό συντελεστή ευστοχίας, η Εθνική έπαιξε σωστά. Για περίπου 30’ λεπτά έβγαλε στο τερέν μια εικόνα που δείχνει πολλά:

  • Καλή δουλειά στην προετοιμασία, δηλαδή στην περίοδο που ο προπονητής και το επιτελείο του δουλεύουν πάνω στα στοιχεία που θέλουν να βάλουν στο συγκεκριμένο παιχνίδι.
  • Καλό επίπεδο φυσικής κατάστασης, από μια ομάδα με ποδοσφαιριστές που έρχονται από διαφορετικούς συλλόγους και διαφορετικά πρωταθλήματα.
  • Καλή αγωνιστική νοοτροπία: ο προπονητής ζήτησε ένταση και επιθετικότητα από το πρώτο λεπτό και οι ποδοσφαιριστές του το έκαναν στον απόλυτο βαθμό αυτό μέχρι το 30’, που άρχισαν να μένουν από δυνάμεις.
  • Εμπιστοσύνη της ομάδας στο αγωνιστικό σχέδιο: οι ποδοσφαιριστές ήταν παραπάνω από συνεπείς τακτικά στο πλάνο του προπονητή, δηλαδή έδειχναν με πράξεις ότι εμπιστεύονται το σχέδιο και το ακολουθούν.
  • Καλή ενδοεπικοινωνία μεταξύ ποδοσφαιριστών που δεν έχουν πολλές ώρες αγώνων μαζί στα πόδια τους.

Για περίπου 30’ λεπτά η Εθνική έπαιζε για να δημιουργήσει τις συνθήκες και τις καταστάσεις που θα ευνοούσαν την εκμετάλλευση των προτερημάτων της: ανέπτυσσε τις επιθέσεις της με ταχύτητα, και το έκανε με μεγάλη ακρίβεια στις μεταβιβάσεις (89%). Κι αυτό το έκανε επειδή οι ποδοσφαιριστές της έκαναν διαρκώς τακτικές κινήσεις για να καταφέρουν να δημιουργήσουν χώρους απέναντι σε μια ομάδα που είχε στήσει τους 10 ποδοσφαιριστές της σε πολύ λίγα μέτρα του τερέν. Αυτή ήταν μια από τις πιο κινητικές εκδόσεις της Εθνικής που έχουμε δει ποτέ. Το έκανε και επειδή οι προπονητές είχαν δημιουργήσει συστήματα ανάπτυξης επιθέσεων που λειτουργούσαν αποτελεσματικά:

  • Ο Φορτούνης στον άξονα και ο Τσιμίκας στην γραμμή όταν η Εθνική επέλεγε την αριστερή ως πλευρά ανάπτυξης της επίθεσης, άλλοτε για να εκμεταλλευτεί ο Τσιμίκας τις πάσες του Τζαβέλα στην πλάτη της άμυνας των Μολδαβών και άλλοτε για να υποδεχθεί τις διαγώνιες πάσες του Μπουχαλάκη και του Κουρμπέλη και να συνδυαστεί με τον Φορτούνη ή να σεντράρει.
  • Ο Λημνιός στην αριστερή πλευρά, σε δύο επιθέσεις που η Εθνική αναπτύχθηκε από αριστερά, για να δημιουργήσει υπεραριθμία η Ελλάδα έξω από την μεγάλη περιοχή και να καταφέρει να φέρει έναν εκτελεστή δίχως μεγάλη πίεση μπροστά από την εστία.
  • Ο Φορτούνης με τον Μπακασέτα να αλλάζουν θέση/ρόλο, και να εναλλάσσονται στους ρόλους του μέσου και του επιθετικού.

 

Η Εθνική έδειξε ότι ήταν προετοιμασμένη και για αυτό που της συνέβη στην αρχή του δεύτερου ημιχρόνου, όταν η Μολδαβία ανέβηκε ψηλά στο τερέν για να κάνει επιθετική άμυνα αλλάζοντας την ένταση του παιχνιδιού της: ο Μπουχαλάκης σχημάτισε τριάδα με τους Τζαβέλα και Χατζηδιάκο για να βοηθήσει στο χτίσιμο των επιθέσεων, ο Ζέκα οπισθοχώρησε και κάπως έτσι η Εθνική περνούσε σχεδόν απροβλημάτιστα στην δεύτερη φάση ανάπτυξης των επιθέσεών της – δηλαδή κυκλοφορούσε με ασφάλεια την μπάλα (89% ακρίβεια στις μεταβιβάσεις) και κάπως έτσι έβγαλε ένα 20’λεπτο πίεσης με μόνο 4 επικίνδυνες επιθέσεις από τους Μολδαβούς (συνολικά στο ματς εκδήλωσαν 10 επικίνδυνες επιθέσεις).

Ηταν όλα σωστά και καλώς καμωμένα στο παιχνίδι της Εθνικής απέναντι στην Μολδαβία; Όχι. Δυσκολεύτηκε στο γκολ, επειδή δεν έφτασε σε πολλές τελικές προσπάθειες και επειδή καμία από αυτές δεν βγήκε στον σέντερ φορ (μέχρι αυτός να αντικατασταθεί), που υποτίθεται ότι βρίσκεται στο τερέν για να σχεδιάζονται πάνω του αρκετά συστήματα επιθέσεων. Βρήκε το γκολ χάρη κυρίως στην ατομική ποιότητα του Φορτούνη. Δυσκολεύτηκε να κρατήσει την συνοχή της μετά το 65’, όταν ο προπονητής άρχισε τις αλλαγές για να κάνει οικονομία δυνάμεων ενόψει του τελικού με την Σλοβενία. Και σε ακόμη ένα παιχνίδι δεν έδειξε μεγάλη αποτελεσματικότητα στις στατικές φάσεις. Όμως πέρα και πάνω από τα λάθη και τις αδυναμίες υπάρχει η μεγάλη εικόνα· η εικόνα που ήταν ακόμη ένα τεκμήριο που ισχυροποιεί τον ισχυρισμό ότι αυτή η ομάδα προπονητών κάνει δουλειά που δεν είχε ξαναδεί η Εθνική από το καλοκαίρι του 2014, που αποχώρησε ο Φερνάντο Σάντος από τον πάγκο της.

Ποτέ άλλοτε το ποδόσφαιρο της Εθνικής δεν ήταν τόσο δημιουργικό. Και πάντα ήταν πιο απλό, φυσικό ποδόσφαιρο. Ο Φαν’τ Σχιπ αλλάζει την αγωνιστική ταυτότητα της Εθνικής. Παιχνίδι με το παιχνίδι σβήνει τα παλιά στοιχεία, μιας ομάδας που άφηνε την μπάλα στον αντίπαλο και έκλεινε τους διαδρόμους προς την εστία της με κύριο όραμα να μην επιτρέπει στον αντίπαλο να εκτελεί από προνομιακές θέσεις στο τερέν και να ψάχνει το γκολ μέσα από ατομικές επινοήσεις στην αντεπίθεση και μέσα από στατικές φάσεις. Συμπεριφέρεται πιο επιθετικά χωρίς την μπάλα, και πολύ πιο δημιουργικά με την μπάλα. Δεν παίζει φυσικό ποδόσφαιρο που στηρίζεται στην ατομική ποιότητα και τις ατομικές επινοήσεις. Προσπαθεί να παίξει σύνθετο, «δουλεμένο» ποδόσφαιρο, παρουσιάζει διαφορετικά συστήματα ανάπτυξης, με ομαδική τακτική που μοιάζει με τακτική συμπεριφορά συλλόγου και όχι μιας τυπικής εθνικής ομάδας.

Θα διατηρήσει αυτή την αγωνιστική ταυτότητα στην προκριματική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου, εκεί όπου θα βρει δυνατούς αντιπάλους; Η εικόνα που είχε η Εθνική του Φαν’τ Σχιπ στην Ιταλία τον Οκτώβριο του 2019 και η αγωνιστική φιλοσοφία που εκφράζεται μέσα από τα παιχνίδια της Εθνικής σε οδηγεί στην εντύπωση ότι στον καιρό του η Ελλάδα θα προσπαθεί δημιουργικά, δηλαδή θα προσπαθεί να παίξει ποδόσφαιρο και όχι να καταστρέψει, όποιος και αν είναι ο αντίπαλος.

Είναι όλα τα παραπάνω αρκετά για να συντηρήσουν το σημερινό καθεστώς στην Εθνική και να κρατήσουν τον Ολλανδό προπονητή και τους συνεργάτες του στον πάγκο της για την προκριματική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου; Ναι, αν νικήσει τη Σλοβενία και τερματίσει 1η η Ελλάδα στο Nations League. Όχι αν δεν τα καταφέρει και χάσει την πρωτιά. Διότι είναι τέτοια η Ομοσπονδία και τέτοιοι αυτοί που λαμβάνουν τις αποφάσεις, που ένα κείμενο σαν αυτό εδώ δεν μπορούν να το διαβάσουν, τους μοιάζει γραμμένο σε μια γλώσσα που δεν έχουν μάθει να διαβάζουν. Στην πραγματικότητα δεν τους αφορά αυτό το μέρος της κουβέντας. Δεν αποφασίζουν με «ποδοσφαιρικά κριτήρια». Τα συμφέροντα είναι που αποφασίζουν. Αν νικήσει η Εθνική και βγει πρώτη, τα συμφέροντα δεν μπορούν να αγγίξουν τον Φαν’τ Σχιπ. Αν χάσει…

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Βασίλης Σαμπράκος
Βασίλης Σαμπράκος

Έχει συμπληρώσει 3 δεκαετίες στην αθλητική δημοσιογραφία. Μετά από τόσα χρόνια και τόσα διαφορετικά έργα, δεν λειτουργεί στην δημοσιογραφία για να εκφράζει οπαδικά αισθήματα ή συλλογικές προτιμήσεις. Γράφει και μιλάει για όλους, απευθυνόμενος προς όλους. Και τρελαίνεται στην ιδέα ότι υπάρχει κάπου ένας άνθρωπος, μια μέθοδος ή ένα εργαλείο που θα τον βοηθήσει να κατανοήσει καλύτερα και βαθύτερα το ποδόσφαιρο. Πάνω από όλα, ο Βασίλης Σαμπράκος συστήνεται ως ο συγγραφέας του “Εξηγώντας το θαύμα” ή “The Miracle 2004”, ενός βιβλίου που έφτασε να σταθεί ανάμεσα στα καλύτερα ποδοσφαιρικά βιβλία του 2022 στην Αγγλία.