Οι 26 ομάδες που έχουν αγοράσει οι Κινέζοι μετά και την πώληση της Γκρασχόπερ

Οι 26 ομάδες που έχουν αγοράσει οι Κινέζοι μετά και την πώληση της Γκρασχόπερ

bet365

Με αφορμή την εξαγορά της Γκρασχόπερ από κινεζικό κοντσόρτιουμ το gazzetta καταγράφει την λίστα των ομάδων από την Ευρώπη, την Λατινική Αμερική και την Αυστραλία όπου έχουν εμπλακεί επιχειρηματικοί όμιλοι από την ασιατική χώρα.

Ο Κινέζος πρόεδρος, Σι Τζινπίνγκ από το 2013 όταν και επίσημα ανέλαβε τα καθήκοντα του έδωσε το σύνθημα για επενδύσεις στον χώρο του ποδοσφαίρου, όντας θιασώτης του «βασιλιά των σπορ». Εκτός από την αναβάθμιση του κινεζικού πρωταθλήματος με τις μεταγραφές-ρεκόρ μεγάλων αστεριών που παγκόσμιου ποδοσφαίρου, οι Κινέζικοί επιχειρηματικοί παράγοντες έκαναν απόβαση στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο, ελέγχοντας πλέον τις τύχες ουκ ολίγων συλλόγων.

Τελευταίο παράδειγμα η ελβετική Γκρασχόπερς, με την Champion Union HK Holdings Limited να αποκτά τον απόλυτο έλεγχο (100% των μετοχών) του άλλοτε κραταιού συλλόγου που πλέον βολοδέρνει στην Β΄ κατηγορία. Ιδιοκτήτρια της κινεζικής εταιρίας είναι η Τζένι Γουάνγκ, αυτοδημιούργητη επιχειρηματίας και πρώην δημοσιογράφος και παρουσιάστρια ειδήσεων, η οποία σήμερα είναι στην 35η θέση των συλλεκτών έργων τέχνης σε όλη την Κίνα. Σύζυγός της είναι ο Γκούο Γκουάντσανγκ, ο οποίος με περιουσία 6.7 δισεκατομμυρίων δολαρίων κατατάσσεται στην 24η θέση των πιο πλούσιων Κινέζων. Η εταιρία Fosun International Limited, της οποίας είναι πρόεδρος και συνιδρυτής έχει αποκτήσει τον πλήρη μετοχικό έλεγχο και της Γουλβς.

Πρόσφατα, η Kehua Sports, μια εταιρία που εδρεύει στη Σαγκάη αποφάσισε να επενδύσει στην Λόκερεν, η οποία επίσης μετέχει στη Β΄ κατηγορία του Βελγίου. Σκοπός της είναι να δημιουργήσει μια πλατφόρμα Κινέζων ποδοσφαιριστών και προπονητών που θα εκπαιδεύονται στο Βέλγιο.

 

Αξίζει να σημειωθεί πως οι Κινέζοι μέχρι στιγμής έχουν εμπλακεί σε 26 ευρωπαϊκούς συλλόγους, αλλά και τρεις άλλους από Η.Π.Α., Βραζιλία και Αυστραλία. Συνολικά έχουν απλώσει δίχτυα σε 14 χώρες, με την Γερμανία ωστόσο να απουσιάζει μέχρι στιγμής από την σχετική λίστα εμπλοκής τους.

Αναλυτικά οι χώρες, οι ομάδες αλλά και το ποσοστό που έχουν επενδύσει κινεζικοί επιχειρηματικοί όμιλοι.

ΑΓΓΛΙΑ

Μάντσεστερ Σίτι (20%)

Γουλβς (100%)

Σαουθάμπτον (80%)

Μπάρνσλεϊ (90%)

Ρέντινγκ (75%)

Μπέρμιγχαμ (51%)

Γουέστ Μπρομ (100%)

ΓΑΛΛΙΑ

Οσέρ (60%)

Σοσό (100%)

Λιόν (20%)

ΙΣΠΑΝΙΑ

Γρανάδα (99%)

Εσπανιόλ (56%)

Ρεάλ Οβιέδο (100%)

Ζουμίλα (100%)

IΤΑΛΙΑ

Ίντερ (70%)

ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ

Οριεντάλ Ντράγκον (100%)

Ουνιάο Σιντρένσε (70%)

Πινιαλνοβένσε (100%)

Τορένσε

ΒΕΛΓΙΟ

Ροζελάρε

Λόκερεν

ΤΣΕΧΙΑ

Σλάβια Πράγας (99%)

ΟΛΛΑΝΔΙΑ

Ντεν Χάαγκ (98%)

ΔΑΝΙΑ

Βέιλε

ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ

Ελσίνκι (51%)

ΕΛΒΕΤΙΑ

Γκρασχόπερς (100%)

Η.Π.Α.

Φοίνιξ Ράιζινγκ (30%)

ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ

Νιούκαστλ Τζετς (100%)

ΒΡΑΖΙΛΙΑ

Ντεσπορτίβο Μπραζίλ (100%)

* Αντίθετα σύλλογοι όπως οι Μίλαν, Πάβια, Πάρμα, Ατλέτικο Μαδρίτης, Λόρκα, Νις, Άστον Βίλα και Νορθάμπτον δεν ελέγχονται πλέον από Κινέζους.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα