Διαρροή εσωτερικών εγγράφων της ΕΑ επιβεβαιώνει την προώθηση μηχανισμών τζόγου στο FIFA (vids)
Τρικυμία στο εσωτερικό της ΕΑ και στην εικόνα της προς τη βιομηχανία ξεκινάει ένας νέος κύκλος διαρροών που αποδεικνύει πως η εταιρεία έχει απώτερο σκοπό να «σπρώξει» ολοένα και περισσότερο κόσμο στους μηχανισμούς τζόγου που έχουν ενσωματωθεί στα παιχνίδια της. Ο λόγος για το FIFA Ultimate Team, ένα μέρος της γνωστής σειράς παιχνιδιών, όπου ο παίκτης καλείται να συλλέξει (ή να αγοράσει κάρτες) και να δημιουργήσει την καλύτερη δυνατή ομάδα.
Μέχρι και πριν λίγα χρόνια, μια τέτοια διαδικασία θα θεωρούταν «αθώα», αλλά η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική. Με μηχανισμούς που ουσιαστικά οδηγούν τους παίκτες να αγοράσουν πακέτα καρτών, αλλά τα οποία δεν τους εξασφαλίζουν σε καμία των περιπτώσεων πως θα αποκτήσουν κάτι που αξίζει, η ΕΑ κατάφερε να γεμίζει κάθε χρόνο το ταμείο της, οδηγώντας τους σε έναν ανελέητο ηλεκτρονικό τζόγο μέσα από το λογισμικό της. Χαρακτηριστικό είναι πως σε πρόσφατη ενημέρωση επενδυτών, σημειώθηκε πως το FIFA Ultimate Team παίζουν περί τα 6 εκ. καταναλωτών ημερησίως και πως ο τζίρος της εταιρείας έφτασε για το 2020 έως και τα 4 δισ. δολάρια από αυτές τις «live υπηρεσίες» σε όλα τα παιχνίδια της (με το 1.5 δισ. από αυτά πάντως να προέρχεται από το FIFA Ultimate Team). Όπως σημειώνουν αναλυτές της αγοράς, το FIFA Ultimate Team είναι υπεύθυνο για το 27% των ετήσιων εσόδων του γνωστού publisher.
Το νέο ρεπορτάζ του CBC έχει πληροφορίες και ένα εσωτερικό έγγραφο 54 σελίδων, στο οποίο εμφανίζεται πλέον ξεκάθαρα η προτροπή της ΕΑ προς τους συνεργάτες της να «σπρώξει» τον κόσμο προς αυτά τα κουτιά τυχαίου περιεχομένου. H εταιρεία πάντως απάντησε στις πολλές και έντονες αντιδράσεις, βγάζοντας μια σχετική ανακοίνωση και δηλώνοντας πως τα παιχνίδια της είναι έτσι δημιουργημένα, ώστε να προσφέρουν διασκέδαση ακόμη και σε αυτούς που δεν δαπανούν ούτε σεντ πέραν του κόστους αγοράς. Το ζήτημα είναι όμως πως κάτι τέτοιο απέχει έτη φωτός από την πραγματικότητα και μπορεί να το επιβεβαιώσει οποιοσδήποτε έχει δοκιμάσει το FIFA Ultimate Team.
Πολλές χώρες έχουν αντιδράσει και το θέμα των loot boxes (όρος που χρησιμοποιείται ευρέως πλέον στα videogames για όλα τα είδη και ουσιαστικά χαρακτηρίζει αυτά τα κουτιά που προσφέρουν εντελώς random περιεχόμενο). Η βελγική κυβέρνηση χαρακτηρίζει από το 2018 τα loot boxes «τζόγο» και τα έχει απαγορεύσει από το 2018, ενώ οι ρυθμιστικές αρχές της Ολλανδίας επέβαλαν το 2020 πρόστιμο ύψους 5.85 εκ. δολαρίων την ΕΑ για αυτό το τμήμα του παιχνιδιού της.
Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία αξιολόγησης παιχνιδιών (PEGI) κινείται προς το να κατηγοριοποιεί εντελώς διαφορετικά τα παιχνίδια που περιλαμβάνουν τέτοιους μηχανισμούς και αυτό ίσως οδηγήσει σε περαιτέρω προβλήματα παιχνίδια όπως το FIFA. Στην παρούσα φάση, είναι πλέον υποχρεωτικό να αναγράφεται στο εξωτερικό μέρος του κουτιού αν ένα παιχνίδι περιλαμβάνει in-game αγορές, αλλά υπάρχουν φωνές σε υψηλά κλιμάκια που θέλουν να οδηγήσουν σε εντελώς διαφορετική κατηγοριοποίηση και αλλαγή του χαρακτηρισμού «κατάλληλο για ηλικίες 3+», σε «κατάλληλο για ηλικίες 18+».
Ομάδα καταναλωτών από το Παρίσι έκανε τον Φεβρουάριο μήνυση στην ΕΑ για το θέμα, ενώ έχει προηγηθεί παρόμοιο περιστατικό από τον περσινό Οκτώβριο στον Καναδά. Πρόσφατη έρευνα, τέλος, αναφέρει πως οι νέοι δεν μπορούν να υπολογίσουν πόσα χρήματα δαπανούν σε loot boxes. Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα για τα ευρήματά της εδώ.
Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.