Tα ταλέντα του 2015: Η τρίτη 5άδα (vids, poll)

Θάνος Σαρρής
Tα ταλέντα του 2015: Η τρίτη 5άδα (vids, poll)

bet365

Το FourFourTwo του gazzetta.gr σας δίνει την ευκαιρία να διαλέξετε τον καλύτερο παίκτη U21 για το 2015! Δείτε την τρίτη 5άδα και την επιλογή του Θάνου Σαρρή.

Η συντακτική ομάδα των διεθνών του gazzetta.gr αποφάσισε να σας δώσει την ευκαιρία να επιλέξετε τον καλύτερο παίκτη κάτω των 21 ετών για το 2015. Τα κριτήρια είναι ίδια με εκείνα του Golden Boy, του βραβείου που έχει θεσπίσει η Tuttosport, όμως πρόκειται για διαδικασία που συμμετέχουν μόνο δημοσιογράφοι.

Άντονι Μαρσιάλ: Ο 19χρονος που άλλαξε τις ισορροπίες

Μολονότι τελευταία έχει ανοίξει μεγάλη συζήτηση για το κατά πόσο μπορεί να προσφέρει στα άκρα, ο Άντονι Μαρσιάλ είναι ο νεαρός που στο ξεκίνημα της τρέχουσας σεζόν έκανε το Νησί να παραμιλά. Η Γιουνάιτεντ αποφάσισε την τελευταία μέρα των μεταγραφών να παίξει τα ρέστα της και να τον φέρει στο Old Trafford από τη Μονακό, δαπανώντας ένα ποσό που προκάλεσε ίλιγγο. Το ρίσκο μαζί με το κόστος ήταν μεγάλο και η πίεση σημαντική για να την διαχειριστεί ένας 19χρονος που κλήθηκε να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά στην επίθεση ενός συλλόγου όπως η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, σε ένα πρωτάθλημα όπως η Premier League.

Ο Μόργκαν Σνάιντερλεν, αποκάλυψε ένα περιστατικό που έγινε στο αεροπλάνο: «Ο Γουέιν Ρούνεϊ ήρθε και με ρώτησε ποιος είναι ο Μαρσιάλ». Δεν τον ήξερε καν! Ο μέσος της Γιουνάιτεντ απάντησε: «Έχει τεχνική και δύναμη. Κάτι σαν τον Τιερί Ανρί, ακόμα κι αν η συγκεκριμένη σύγκριση γίνεται από τις εφημερίδες».Αρκετοί γκρίνιαξαν για την μεταγραφή, κάνοντας λόγο για κίνηση πανικού. Σύντομα άλλαξαν γνώμη.

Ξεκίνησε σκοράροντας σκοράροντας ανελλιπώς σε όποια διοργάνωση κι αν έπαιζε, ξεκινώντας να καταρρίπτει μια σειρά από ρεκόρ. Πριν υπογράψει, η Γιουνάιτεντ είχε πετύχει 3 γκολ σε 4 ματς. Με το που εμφανίστηκε, οι κόκκινοι διάβολοι έβαλαν 12 σε 4. Από μέσο όρο 0,75 πήγαμε στο 2,4. Δεν ήταν όμως μόνο αυτό. Η προσθήκη του στην επίθεση της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, ουσιαστικά ανέτρεψε τα δεδομένα σε ένα σύλλογο που στην αρχή της σεζόν, παίζοντας με μοναδικό επιθετικό τον Ρούνεϊ, έδειχνε να της λείπει αυτό ακριβώς το στιλ ποδοσφαιριστή.

Με αντίληψη, δύναμη, ικανότητα με τη μπάλα στα πόδια, τελειώματα και φυσικά άμεση προσαρμογή στο πλάνο του προπονητή. Δεν είναι μόνο τα δικά του ατομικά επιτεύγματα, αλλά ο τρόπος που ολόκληρη η ομάδα δουλεύει τριγύρω του. Σύντομα άρχισαν οι ταμπέλες. «Νέος Ανρί», αποφάνθηκαν νωρίς-νωρίς οι Άγγλοι, ακολουθώντας τον συνειρμό του Σνάιντερλεν. Ο ίδιος, πάντως δεν δείχνει να καταλαβαίνει από πίεση. Στο ματς της Γαλλίας με τη Γερμανία, το οποίο στιγματίστηκε από τις τρομοκρατικές επιθέσεις, πρόλαβε να αδειάσει όλη την άμυνα των «πάντσερ» από τα αριστερά και να σερβίρει έτοιμο γκολ στον Ζιρού. Οι συμπατριώτες του τον περιμένουν πως και πως στο Euro.

Απρόβλεπτος, με ταχύτητα σε μυαλό και πόδια και εξαιρετικά τελειώματα, αποτελεί ένα σπάνιο είδος επιθετικού. Το ματς με την Κρίσταλ Πάλας, στο οποίο η Γιουνάιτεντ «κόλλησε» στο 0-0, ήταν ένα χαρακτηριστικό δείγμα για το ότι όταν παίζει στα άκρα αφενός μπορεί να μπλοκαριστεί καλύτερα, αφετέρου δεν έχει την ίδια συμβολή στο επιθετικό παιχνίδι της ομάδας του. «Δεν γνωρίζουμε ακόμα, καθώς στην Μονακό έπαιζε στα άκρα. Ως προπονητής πρέπει να δω ποια είναι η καλύτερη ισορροπία για την ομάδα. Αυτό δεν είναι τόσο απλό. Επιλέγω κάθε εβδομάδα αναλόγως με το παιχνίδι και τις ανάγκες του», σχολίασε σχετικά ο Φαν Χάαλ, που ακόμα ψάχνει στο πως να βγάλει τον καλύτερο εαυτό του νεαρού Γάλλου. Αναμφίβολα πάντως, ο αντίκτυπος και η άμεση προσαρμογή του στις απαιτήσεις ενός συλλόγου όπως οι «Κόκκινοι Διάβολοι» αφήνουν πολλές υποσχέσεις για το μέλλον...

Τζόρτον Άιμπ: Η μεγάλη ελπίδα του Μέρσεϊσαϊντ

Ένα ακόμα ταλέντο που έλαμψε στην Premier League μέσα στο 2015 και παρότι βγήκε στον αφρό με τον Μπρένταν Ρότζερς, δείχνει από τις πρώτες βδομάδες στην νέα εποχή του συλλόγου να κερδίζει και τον Γίργκεν Κλοπ.

Ήταν παραμονές του Μέρσεϊσαϊντ ντέρμπι. Ο Ρότζερς προετοίμαζε τη Λίβερπουλ, χωρίς να έχει πει στον Τζόρντον Άιμπ ότι σχεδιάζει να τον ρίξει στα βαθιά. Του το κράταγε μέχρι την Παρασκευή. Ο 19χρονος, στο τελευταίο ντέρμπι του Τζέραρντ απέναντι στα «Ζαχαρωτά», ήταν εκείνος που έκλεψε τις εντυπώσεις και τον τίτλο του MVP παίζοντας δεξιά στην τετράδα του κέντρου στο 3-4-3. Με τη μπάλα στα πόδια, θύμισε σε πολλούς Στέρλινγκ. Ήταν και εκείνος που έφτασε πιο κοντά από όλους στο να ανοίξει το σκορ, με το τρομερό του σουτ να σταματάει στο δοκάρι. Ο Ρότζερς είχε πειστεί. Τον ξεκίνησε και στο επόμενο ματς με την Τότεναμ, ανταμείβοντάς τον. Ο Άιμπ ήταν έτοιμος να συνεισφέρει στους Ρεντς, έχοντας κάνει με απόλυτη επιτυχία το «αγροτικό» του ως δανεικός σε Μπέρμιγχαμ Σίτι και Ντέρμπι Κάουντι.

Από το 2012, όταν η Λίβερπουλ τον απέκτησε από τη Γουίκομπ σε ηλικία 15 ετών, αρκετοί έβλεπαν κοινά στοιχεία με τον Στέρλινγκ: «Αέρινοι» wingers, με ταχύτητα, ντρίμπλα, προσαρμοστικότητα, Λονδρέζοι με μη ευρωπαϊκές ρίζες. Μολονότι άργησε περισσότερο από τον νυν παίκτη της Μάντσεστερ Σίτι να συστηθεί στο ευρύ κοινό, ο Άιμπ δείχνει πανέτοιμος. «Είναι ένας πραγματικά ταλαντούχος ποδοσφαιριστής, με εκπληκτικό ποδοσφαιρικό μυαλό και μπορεί να αγωνιστεί σε όλες τις θέσεις τις επίθεσης του συστήματος που παίζουμε. Η αγαπημένη του θέση -και αυτή πρέπει πάντα να κοιτάς- είναι στα πλάγια, προκειμένου να βγαίνει σε μονομαχίες ένας εναντίον ενός. Οι τοποθετήσεις του έχουν βελτιωθεί και αυτό το δίνει την ελευθερία να κινείται εντός και εκτός περιοχής», έλεγε ο Ρότζερς. Έχει τα physicals και την τακτική
προσήλωση να παίξει και ως wing back όλη την πλευρά.

Το 2014-15 έκανε 12 εμφανίσεις στην Premier League και δύο στην Ευρώπη και φέτος, με την αλλαγή στην τεχνική ηγεσία, δείχνει να κερδίζει από την αρχή τον Κλοπ. Είχε την ασίστ στο τρίτο γκολ απέναντι στην Τσέλσι, έβαλε γκολ με την Ρούμπιν, είχε θετική παρουσία στην ήττα με 2-1 από την Κρίσταλ Πάλας. Δείχνει να έχει εξαιρετική αλληλοκατανόηση με τον Κλάιν και τους μεσοεπιθετικούς των Ρεντς, αν και ορισμένες φορές καθυστερεί στην πάσα. «Είναι πολύ καλός, τεχνικά προικισμένος και με μεγάλο ταλέντο. Είναι γρήγορος, δυνατός, καλός στην ντρίμπλα. Έχει ακόμα πολλά να μάθει, αλλά υπάρχει μια πολύ δυνατή βάση. Όπως όλοι, πρέπει να δουλέψει σκληρά», τόνισε ο Γερμανός που δείχνει έτοιμος να τον ρίξει ακόμα περισσότερο στα βαθιά.

Στα 19 του, ο Άιμπ έχει αρκετή δουλειά μπροστά του, ωστόσο τα θεμέλια έχουν μπει και το μέλλον είναι μπροστά. Η παρουσία του Κλοπ αποτελεί ένα ακόμα μεγάλο πλεονέκτημα στην εξέλιξή του...

Ντέλε Αλί: Το «λιονταράκι» μεγάλωσε στο White Hart Lane

Σας τον είχαμε παρουσιάσει στην αρχή του 2015, όταν η Τότεναμ με μια κίνηση της τελευταίας στιγμής τον πρόσθεσε στο δυναμικό της, δαπανώντας 5 εκατομμύρια λίρες για να τον πάρει από την ΜΚ Ντονς, μια ομάδα που κάνει πολύ καλή δουλειά με τα τμήματα υποδομής. Είχε τραβήξει το ενδιαφέρον της Λίβερπουλ και της Νιούκαστλ, ενώ για χάρη του είχαν ταξιδέψει στο Μίλτον Κέινς άνθρωποι της Μπάγερν προκειμένου να τον δουν από κοντά. «Οι Σπερς απέκτησαν τον νέο Τζέραρντ», έγραψε χαρακτηριστικά η Independent. Είχε προλάβει να συστηθεί στο αγγλικό κοινό στη νίκη με 4-0 επί της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Ο Ποκετίνο, ο οποίος έχει αποδείξει ότι χειρίζεται εξαιρετικά τα ταλέντα, αποτελούσε πιθανόν τον καταλληλότερο προπονητή για να αναλάβει το δύσκολο έργο της μετάβασής του. Έχουν υπάρξει πολλά παραδείγματα ταλαντούχων πιτσιρικάδων που λυγίζουν στο βάρος μιας μεταγραφής. Ο Ντέλε Αλί δεν δείχνει να ανήκει σε αυτή την κατηγορία. Είναι χαρακτηριστικό πως μετά το 1-1 με την Άρσεναλ, ο προπονητής του στάθηκε στη ωριμότητα που επιδεικνύει παρά τα 17 του χρόνια: «Από το ξεκίνημα της σεζόν άρχισε να δείχνει ότι είναι πολύ καλός παίκτη. Πολύ νεαρός, αλλά πολύ ώριμος». Από την τρίτη κατηγορία της Αγγλίας, βρέθηκε στην 11άδα top-6 συλλόγου της Premier. Δεν είναι και λίγο.

Φέτος, οι τραυματισμοί στη μεσαία γραμμή του έδωσαν την ευκαιρία και την άρπαξε από τα μαλλιά. Σχημάτισε ένα πολύ αποδοτικό δίδυμο με τον Ντάιερ, παρότι στην αρχή οι οπαδοί δεν έβλεπαν με πολύ καλό μάτι τη συγκεκριμένη συνεργασία για τη βασική 11άδα. Διαβάζει εξαιρετικά το ματς και μόνο τρεις Άγγλοι ποδοσφαιριστές έχουν μεγαλύτερο αριθμό τάκλιν/κοψιμάτων από τα 59 που έχει πραγματοποιήσει ο 19χρονος. Η συνεισφορά του είναι καθοριστική στην εξαιρετική αμυντική λειτουργία των Λονδρέζων, που τους έχει κρατήσει στα μόλις 10 γκολ παθητικό. Κοίταξε με θράσος στα μάτια τους world class μέσους των μεγάλων αντιπάλων στην Αγγλία και φυσιολογικά κλήθηκε στην Εθνική από τον Ρόι Χόντσον.

Η μαχητικότητα στη μεσαία γραμμή, στοιχείο-σφραγίδα της εποχής Ποκετίνο, του ταιριάζει γάντι. Βγάζει τρομερή ενέργεια, τρεξίματα, μαρκαρίσματα και βοηθάει στη γρήγορη ανάκτηση της κατοχής. Παρότι δεν έχει την ικανότητα στην πάσα του Έρικσεν ή του Λαμέλα, έχει καταστήσει τον εαυτό του απαραίτητο στη λειτουργία των Σπερς, έχοντας τη δυνατότητα να παίξει και μπροστά από το αμυντικά χαφ, σε αγώνες που ο manager του απαιτεί ισχυρότερη παρουσία στον άξονα. Αν καταφέρει να έχει ανάλογη συμβολή και στην εθνική από τα 19 του, με το Euro να είναι προ των πυλών, η καριέρα του στα «λιοντάρια» ενδέχεται να αγγίξει αυτή του ειδώλου του. Του Στίβεν Τζέραρντ...

Έκτορ Μπεγερίν: Αναντικατάστατος

Ο τραυματισμός του Ματιέ Ντεμπισί πέρυσι το φθινόπωρο έφερε τον Έκτορ Μπεγερίν στην 11άδα της Άρσεναλ και ο νεαρός Ισπανός που αποκτήθηκε από τις ακαδημίες της Μπαρτσελόνα άρπαξε την ευκαιρία από τα μαλλιά. Οι εμφανίσεις έφεραν την καθιέρωση και η καθιέρωση την ανανέωση: Τον Μάρτιο ο Αρσέν Βενγκέρ έσπευσε να του επεκτείνει το συμβόλαιο μέχρι το 2019, βλέποντας ότι ο πιτσιρικάς αποτελεί τον σύγχρονο μπακ που ταιριάζει γάντι στο στιλ του. Ήταν άλλωστε εκείνος που είχε αναλάβει προσωπικά να πείσει τον πατέρα του το 2011, όταν αποφάσισε να αποχωρήσει από τη Μπαρτσελόνα για μια ομάδα που θα έβρισκε μικρότερο ανταγωνισμό και περισσότερες ευκαιρίες για να παίξει. Τον διεκδίκησαν αρκετοί. Ο Αλσατός τον κέρδισε.

Πήγε στο Λονδίνο ως εξτρτέμ, αλλά ο Βενγκέρ, όπως είχε κάνει πολλές φορές στο παρελθόν, του άλλαξε θέση απογειώνοντας το παιχνίδι του. Η μεθοδική δουλειά με τον Στιβ Μπόουλντ τον βοήθησε να ανεβάσει τα αμυντικά του στοιχεία, τις τοποθετήσεις και την τακτική συμπεριφορά του όταν η μπάλα βρισκόταν σε αντίπαλα πόδια, ενώ ο δανεισμός του στη Γουότφορντ τον βοήθησε να προσαρμοστεί στις επιταγές του physical παιχνιδιού. Το μόνο που χρειαζόταν, ήταν η ευκαιρία.

Ο Μπεγερίν αποτελεί τον ορισμό του σύγχρονου μπακ. Εξαιρετικός από τη μέση και μπροστά, με ένστικτο εξτρέμ και άριστος με τη μπάλα στα πόδια. Αντιλαμβάνεται εξαιρετικά τον τρόπο που θέλει ο Βενγκέρ να αναπτύσσεται η ομάδα του και είναι στους κορυφαίους σε όλη την Ευρώπη στη δημιουργία ευκαιριών.

Πλέον, όμως, είναι αρκετά συνειδητοποιημένος ώστε να γυρίσει πίσω ακριβώς όταν πρέπει και να κρατήσει τη θέση του όταν κρίνεται να απαραίτητο. Είναι, επίσης, ταχύτατος. Κατάφερε, άλλωστε, να σπάσει το ρεκόρ του Θίο Γουόλκοτ στα 40 μέτρα, κατεβάζοντας το χρόνο στα 4.42 δευτερόλεπτα από τα 4.82 του συμπαίκτη του. Αμυντικά προφανώς και υπάρχουν καλύτεροί του, ωστόσο το συνολικό «πακέτο» τον κάνει πραγματικά σπάνιο. Συν τοις άλλοις, σύμφωνα με τα όσα λένε στο Νησί, είναι και εκπληκτικός χαρακτήρας, με συνεχή για διάθεση για δουλειά και «προσγειωμένος». Το ότι στα 16 αποφάσισε να κάνει το καλύτερο για την εξέλιξη της καριέρας του, να φύγει δηλαδή από το όνειρο της Μπαρτσελόνα που του πρότεινε επαγγελματικό συμβόλαιο προκειμένου να αναζητήσει ευκολότερο χρόνο συμμετοχής, λέει πολλά.

Μετά την αναμέτρηση με την Μπάγερν, ο φακός τον «έπιασε» να μιλάει με παιδιά-οπαδούς της Άρσεναλ! Παρεμπιπτόντως, σε εκείνο το ματς με τους Βαυαρούς έδειξε και την εξαιρετική φυσική του κατάσταση: Για 93' λεπτά ήταν... μάχιμος απέναντι στη «μηχανή» του Πεπ Γκουαρδιόλα και στο 94' βρήκε τις δυνάμεις για κλέψιμο, σπριντάρισμα από το δικό του μισό γήπεδο και κατάληξη με ασίστ για το τελικό 2-0!

Ο Ντεουλοφέου της Έβερτον δήλωσε ότι... τον αγαπάει λόγω του τρόπου αγωνίζεται και παρότι ο Ντελ Μπόσκε έχει πολλές λύσεις στα μπακ, κάποια στιγμή θα του δώσει την ευκαιρία και στη Ρόχα. Δική του πρόθεση είναι να συνεχίσει σε τόσο υψηλό επίπεδο, ώστε να το κάνει στο Euro...

Αλέν Χαλίλοβιτς: Έτοιμος για επιστροφή

Όταν το Μάρτιο του 2014 η Μπαρτσελόνα ανακοίνωνε την απόκτηση του από την Ντιναμό Ζάγκρεμπ, όπου είχε γράψει ιστορία όντας ο νεότερος παίκτης που σκοράρει στο πρωτάθλημα Κροατίας, οι προσδοκίες έφταναν στα ύψη. Πριν ακόμα τον δουν να αγωνίζεται, αρκετά ΜΜΕ έκαναν λόγο για το «Νέο Μόντριτς». Η απόφαση να πάει δανεικός στη Σπόρτινγκ Χιχόν, δείχνει να αποτελεί εξίσου σημαντικό βήμα για την καριέρα του.

Η πίεση στη δεύτερη oμάδα της Μπαρτσελόνα και η μανία του κόσμου να προσομοιώνει κάθε νέο ταλέντο που διαθέτει ακατέργαστη κλάση ως το «επόμενο-κάτι», έδειχνε να τον δυσκολεύει. Κατόπιν συνεννόησης του Λουίς Ενρίκε με τον Αμπελάρδο, τεχνικό της Σπόρτινγκ, τον έπεισε ότι ο καλύτερος τρόπος για να εξελιχθεί είναι εκεί. Στην Πριμέρα και όχι σε ένα άλλο πρωτάθλημα, σε νεανική ομάδα και με έναν τεχνικό που ξεκάθαρα θα δούλευε μαζί του μεθοδικά και θα του έδινε το ρόλο που έψαχνε για να ξεδιπλώσει το ταλέντο του. Το πρότζεκτ τον ενέπνευσε και ο 19χρονος Κροάτης στρώθηκε στη δουλειά. «Θυμάμαι ότι μίλησα με τον Αμπελάρδο και μου είπε ότι χρειάζεται έναν παίκτη σαν εμένα. Με τεχνική, καλό στο ένας εναντίον ενός. Αλλά επίσης είπε ότι εδώ είναι Λα Λίγκα και δεν τα καταφέρνεις μόνο με το ταλέντο», δήλωνε χαρακτηριστικά.

Έγινε με συνοπτικές διαδικασίες ο αγαπημένος της κερκίδας, καταλαμβάνοντας θέση-κλειδί στην ανάπτυξη της Σπόρτινγκ. Το στιλ ποδοσφαίρου της ομάδας του Αμπελάρδο, με συνεχείς κινήσεις χωρίς τη μπάλα και έμφαση στο σωστό πάσινγκ γκέιμ τον ευνοεί. Έχει την ικανότητα να ελέγξει το τέμπο, την τεχνική να «ανοίξει» με μια κάθετη την αντίπαλη άμυνα και την ακρίβεια για να μοιράσει το παιχνίδι από το κέντρο, κρατώντας ουσιαστικά τη μπαγκέτα του μαέστρου. Κινείται συνεχώς, δημιουργεί χώρους και βοηθάει στο παιχνίδι χωρίς τη μπάλα. Παράλληλα, έχει την κλάση με μια του ενέργεια να κρίνει το ματς.

Τα τεχνικά του χαρακτηριστικά δείχνουν ότι αν συνεχίσει στον ίδιο ρυθμό, σύντομα θα πάρει την ευκαιρία του στη Μπάρτσα. Είναι το στιλ ποδοσφαιριστή που μπορεί να κουμπώσει άψογα στην φιλοσοφία της. Τα πρόσφατα ρεπορτάζ αναφέρουν ότι ο Λούις Ενρίκε, απόλυτα ικανοποιημένος από την πρόοδό του, ενδέχεται να κινηθεί ήδη από το καλοκαίρι που μας έρχεται για την επιστροφή του στο Καμπ Νόου.

*Η ψήφος μου πήγε στον Άντονι Μαρσιάλ. Μολονότι υπάρχουν ταλέντα με μεγαλύτερη διάρκεια συνολικά μέσα στο 2015, ο δικός του αντίκτυπος έκανε τη διαφορά.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα