#ΜένουμεΣπίτι και διαβάζουμε 5 βιβλία ξένης λογοτεχνίας!
Εδώ στο gazzetta.gr έχουμε υιοθετήσει από την πρώτη στιγμή το «μένουμε σπίτι» συμβάλλοντας στην προσπάθεια να σταματήσει η περεταίρω εξάπλωση του COVID 19. Η παραμονή μας τις τελευταίες εβδομάδες στο σπίτι λόγω της καραντίνας προφανώς και δεν είναι μια εύκολη διαδικασία, ωστόσο όπως έχουμε ξαναπεί, μπορούμε να βρούμε δημιουργικές δραστηριότητες για να περνάμε όμορφα!
Υπάρχουν πράγματα που προηγουμένως δεν τους δίναμε σημασία ή δεν βρίσκαμε τον απαραίτητο χρόνο λόγω της πολυάσχολης καθημερινότητάς μας. Και ένα από αυτά είναι σίγουρα το διάβασμα! Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε βιβλία στη βιβλιοθήκη μας να… σκονίζονται για μήνες. Βιβλία που είτε τα αγοράσαμε εμείς, είτε μας τα έκαναν δώρο, αλλά μέχρι σήμερα για τον έναν ή τον άλλο λόγο δεν τα είχαμε ανοίξει. Κρίμα δεν είναι;
Στη σημερινή ψηφιακή εποχή πολλοί είναι εκείνοι που επιλέγουν να διαβάζουν μέσω του διαδικτύου, ωστόσο το χαρτί πάντα είχε άλλη χάρη. Και μέχρι και σήμερα, αναφορικά με τη λογοτεχνία, δεν μπορεί να αντικατασταθεί!
Ας δούμε λοιπόν 5 αξιόλογα βιβλία της ξένης λογοτεχνίας τα οποία μπορούμε να… ρουφήξουμε αυτές τις ημέρες που ο χρόνος μας στο σπίτι είναι άπλετος!
Ο ιδιωτικός βίος του Μάξουελ Σιμ (Εκδόσεις ΠΟΛΙΣ)
Από τον εξαιρετικό Άγγλο συγγραφέα Τζόναθαν Κόου, ο οποίος, όπως αναφέρεται στο οπισθόφυλλο του βιβλίου, «φιλοτεχνεί μια ρεαλιστική εικόνα της Αγγλίας σήμερα, με κάθε τραγική και ξεκαρδιστική της λεπτομέρεια. Ο ιδιωτικός βίος του Μάξουελ Σιμ είναι ένα "μυθιστόρημα δρόμου" αλλά και μια πραγματεία για τη ζωή και την επιβίωση στον 21ο αιώνα, την οικογένεια, τη δουλειά, την κρίση - παγκόσμια και προσωπική».
Επίσης, όσον αφορά την παρουσίαση του έργου στο πίσω μέρος του βιβλίου, τονίζεται: «Ο Μάξουελ Σιμ έχει πολλά προβλήματα. Είναι σαράντα οκτώ, η γυναίκα του τον έχει εγκαταλείψει, η σχέση του με τον πατέρα του παραμένει δυσλειτουργική, έχει παρατήσει τη δουλειά του λόγω κατάθλιψης, και οι εβδομήντα-τόσοι φίλοι του είναι όλοι από το Facebook. Ελπίζοντας σε μια καινούργια αρχή, αποδέχεται μια επαγγελματική πρόταση που θα τον οδηγήσει σε ένα μεγάλο ταξίδι, οδικώς, από το Λονδίνο έως το βορειότατο άκρο του Ηνωμένου Βασιλείου. Εκεί, στον δρόμο, με συντροφιά την ιστορία του βασανισμένου θαλασσοπόρου Ντόναλντ Κρόουχερστ και του δικού του μοιραίου ταξιδιού, ο Μάξουελ θα συναντηθεί με το παρελθόν και το παρόν του, θα αναμετρηθεί μαζί τους και θα ανακαλύψει την αλήθεια για τον εαυτό του και την οικογένειά του».
Τι ωραίο πλιάτσικο! (Εκδόσεις ΠΟΛΙΣ)
Ακόμα ένα πραγματικά αξιόλογο βιβλίο του Άγγλου συγγραφέα Τζόναθαν Κόου, ο οποίος επικεντρώνεται στη βρετανική κοινωνία και πως αυτή διαμορφώθηκε από την εποχή της Μάργκαρετ Θάτσερ. Συγκεκριμένα στο επίμετρο του βιβλίου από τη Σώτη Τριανταφύλλου αναφέρεται: «Τη Βρετανία που ανέδειξε τη Μάργκαρετ Θάτσερ ως σύμβολο ενός συλλογικού κακού χαρακτήρα, περιγράφει ο Κόου. Το "Τι ωραίο πλιάτσικο!" περιλαμβάνει μια σειρά από βρετανικές εικόνες και στερεότυπα -για να τα παραμορφώσει και να τα εξωθήσει στο γελοίο: Τις μεγάλες αριστοκρατικές οικογένειες που σπαράσσονται αναίμακτα (ή αιματηρά), τις εκκεντρικές γριές, τα στοιχειωμένα αρχοντικά, ολόκληρο το γκραν γκινιόλ της αστικής τάξης, σ' ένα βασίλειο κάθε άλλο παρά ενωμένο, όπου "κατεστημένο" είναι η αδυσώπητη οικονομική εξουσία».
Διαβάζοντας στη Χάννα (Εκδόσεις ΚΡΙΤΙΚΗ)
Από τον Γερμανό συγγραφέα, νομικό και ακαδημαϊκό Μπέρναρντ Σλινκ. Ένα βιβλίο το οποίο έγινε παγκόσμιο best seller. Μεταφράστηκε σε 54 γλώσσες και πήρε πολλές λογοτεχνικές διακρίσεις, ενώ το έργο μεταφέρθηκε και στο σινεμά με την ταινία «Σφραγισμένα Χείλη». Στην παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου αναφέρεται: «Επιστρέφοντας στο σπίτι του, ο δεκαπεντάχρονος Μίχαελ Μπεργκ έχει μια κρίση ίκτερου. Τον βοηθά μια τριανταπεντάρα. Αργότερα ο έφηβος την επισκέπτεται με μια ανθοδέσμη, για να την ευχαριστήσει. Η Χάννα είναι η πρώτη γυναίκα που ποθεί. Είναι η αρχή ενός κρυφού έρωτα. Όμως ένα μυστήριο περιβάλλει τη Χάννα. Κάποια μέρα εξαφανίζεται από τη ζωή του, όχι από τη σκέψη του. Χρόνια αργότερα τη βλέπει, φοιτητής πια της νομικής αυτός, στην αίθουσα του δικαστηρίου. Η Χάννα κατηγορείται ως εγκληματίας πολέμου. Ο νεαρός νομικός κλονίζεται. Το παρελθόν -του έρωτά του αλλά και της χώρας του- ξαναζωντανεύει».
Εγώ και ο Καμίνσκι (Εκδόσεις ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ)
Του Γερμανού συγγραφέα Ντάνιελ Κέλμαν, ο οποίος στο μυθιστόρημά του καυτηριάζει με ένα σατιρικό τρόπο την προσπάθεια για την καταξίωση μέσω της φήμης, αλλά και το πόσο ωμά μπορούν να εξελιχθούν τα ΜΜΕ. Όπως αναφέρεται στην παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου: «Το "Εγώ και ο Καμίνσκι" είναι ένα σύγχρονο μυθιστόρημα μαθητείας με απρόβλεπτες εξελίξεις, γραμμένο με ιδιαίτερη παρατηρητικότητα και ζωντάνια, με σαρκασμό για τους "παράγοντες" της καλλιτεχνικής ζωής, με απολαυστικό χιούμορ αλλά και λεπτή μελαγχολία. Με αυτό το ευφυές και κωμικό παιχνίδι παρεξηγήσεων για το ψέμα και την αλήθεια, την ηθική και την τέχνη, ο Ντάνιελ Κέλμαν, συγγραφέας του διεθνούς μπεστ σέλερ "Η μέτρηση του κόσμου", καθιερώθηκε στη Γερμανία αλλά και διεθνώς».
Ο φύλακας στη σίκαλη (Εκδόσεις ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ)
Από τον Αμερικανό συγγραφέα Τζερόμ Ντέιβιντ Σάλιντζερ. Το μυθιστόρημα αυτό, το οποίο γράφτηκε το 1951, επηρέασε σημαντικά το νεορεαλιστικό ρεύμα. Ο πρωταγωνιστής του βιβλίου μεταφέρεται σε ένα μέρος στο οποίο τον πήγαν οι γονείς του προκειμένου να ηρεμήσει, παίρνοντας βοήθεια από έναν ψυχαναλυτή για να τον συμμορφώσει και να επιστρέψει πίσω στο σχολείο του. Εκεί φέρνει στο μυαλό του διάφορα περιστατικά που έλαβαν χώρα στο σπίτι του έπειτα από την αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος για τρίτη φορά. «Ο φύλακας στη σίκαλη» πραγματεύεται ζητήματα όπως η ταυτότητα, η ταύτιση, η απώλεια και οι ανθρώπινες σχέσεις.
Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.