Έλλειψη ημιαγωγών: Η Intel έρχεται να «σώσει» την ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία

Έλλειψη ημιαγωγών: Η Intel έρχεται να «σώσει» την ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία
Ο αμερικάνικος τεχνολογικός κολοσσός θα επενδύσει 80 δισ. ευρώ εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσα στα επόμενα 10 χρόνια.

Σημαντική «ανάσα» στην… ασθμαίνουσα Ευρώπη, όσον αφορά τον τομέα παραγωγής ημιαγωγών (microchip) θα παρέχει η Intel. Ο τεχνολογικός γίγαντας από τις ΗΠΑ ανακοίνωσε ένα τεράστιο πλάνο επενδύσεων στο έδαφος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο θα ανέλθει στα 80 δισ. ευρώ. Από αυτά, τα 33 δισ. ευρώ θα επενδυθούν σε πρώτη φάση, μέσα στα επόμενα χρόνια, για την κατασκευή εργοστασίων παραγωγής microchip αλλά και Κέντρων Έρευνας και Ανάπτυξης (R&D).

Η ανακοίνωση αυτή αναμένεται να προσφέρει σημαντική βοήθεια τόσο στην ΕΕ (η οποία θέλει να αυξήσει το μερίδιό της στην παγκόσμια παραγωγή ημιαγωγών από το 9% στο 20% έως το 2030), αλλά και στις αυτοκινητοβιομηχανίες, που αδυνατούν να ανταποκριθούν στη ζήτηση του καταναλωτικού κοινού για νέα αυτοκίνητα.

Η σημαντικότερη επένδυση της Intel – ύψους 17 δισ. ευρώ – αφορά την κατασκευή δύο γιγάντιων εργοστασίων παραγωγής ημιαγωγών στο Μαγδεμβούργο της Γερμανίας. Τα εργοστάσια θα συνθέσουν την Silicon Junction (από τη Silicon Valley στην Καλιφόρνια). Θα απασχοληθούν 7.000 άτομα κατά την κατασκευή τους, ενώ θα δημιουργηθούν 3.000 μόνιμες θέσεις εργασίας από την Intel. Δεκάδες χιλιάδες άτομα αναμένεται να εργάζονται στους προμηθευτές και τους συνεργάτες της Intel.

Intel microchips

 

Η σχεδίαση για την κατασκευή του Silicon Junction αρχίσει άμεσα, ενώ η έναρξη των εργασιών προγραμματίζεται για το πρώτο εξάμηνο του 2023. Αναμένοντας την τελική έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η έναρξη παραγωγής ημιαγωγών στη Γερμανία σχεδιάζεται για το 2027. Τα microchip που θα παράγονται από την Intel στην Ευρώπη θα είναι τελευταίας γενιάς, με μονάδα μέτρησης τα Angstrom, η οποία είναι μικρότερη από το νανόμετρο (20 Angstrom αντιστοιχούν σε 2 νανόμετρα).

Η Intel θα δημιουργήσει επίσης ένα νέο κέντρο R&D στη Γαλλία, νότια του Παρισιού, στην επονομαζόμενη «ευρωπαϊκή Silicon Valley». Από το 2024 θα εργάζονται εκεί 450 άτομα, με τις θέσεις εργασίας να αυξάνονται σταδιακά στις 1.000. Επενδύσεις θα γίνουν επίσης σε κέντρα R&D και παραγωγής σε Ιρλανδία, Ιταλία, Πολωνία και Ισπανία.

Intel microchips

«Η επένδυση της Intel θα δημιουργήσει νέες, καλοπληρωμένες, θέσεις εργασίας στην Ευρώπη και θα ανοίξει το δρόμο και για άλλες εταιρείες να ακολουθήσουν», δήλωσε η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. «Δεσμευόμαστε να διαδραματίσουμε ένα σημαντικό ρόλο στο σχεδίαση του ψηφιακού μέλλοντος της Ευρώπης κατά τις επόμενες δεκαετίες», σχολίασε ο Πατ Γκέλσινγκερ, Διευθύνων Σύμβουλος της Intel.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!