24 Ώρες Λε Μαν: Ο ρόλος των ελαστικών στο θρυλικό αγώνα

24 Ώρες Λε Μαν: Ο ρόλος των ελαστικών στο θρυλικό αγώνα
Ο μεγαλύτερος αγώνας του μηχανοκίνητου αθλητισμού, δεν είναι μία πρόκληση μόνο για τις ομάδες και τους οδηγούς, αλλά και τα ελαστικά των αγωνιστικών πρωτοτύπων.

Ένας πολύ σημαντικός παράγοντας στην απόδοση ενός αγωνιστικού είναι τα ελαστικά. Στις 24 Ώρες Λε Μαν του 2022, τα 27 εκ των 62 αγωνιστικών που θα πάρουν μέρος φορούν τα ελαστικά της Goodyear. Η αμερικανική φίρμα είναι ο αποκλειστικός προμηθευτής ελαστικών στην κατηγορία LMP2 στα πρωταθλήματα αντοχής που διοργανώνονται υπό την αιγίδα των FIA και ACO. Τα αγωνιστικά ελαστικά Eagle F1 SuperSport είναι αυτά που θα χρησιμοποιηθούν στο φετινό αγώνα και είναι αντιμέτωπα με μία τεράστια πρόκληση στο σιρκουί Σαρτ. Η αποκλειστική συμφωνία της Goodyear για την προμήθεια ελαστικών στην κατηγορία LMP2 περιλαμβάνει την στενή συνεργασία με τις ομάδες καθόλη τη διάρκεια της σεζόν, τόσο για το σετάρισμα των ελαστικών όσο και για τη στρατηγική στους αγώνες, συμπεριλαμβανομένου του 24ωρου αγώνα στο Λε Μαν.

Την περασμένη σεζόν, η νικήτρια ομάδα WRT στην κατηγορία LMP2, ολοκλήρωσε 363 γύρους στο σιρκουί συνολικού μήκους 13,6 χιλιομέτρων, καλύπτοντας απόσταση ίση με 16 Grand Prix της Formula 1. Οι γύροι μεταξύ των 2 pits-stop αποτελούνται συνήθως από 11 γύρους το καθένα και κάποιες ομάδες διανύουν 4 γύρους μεταξύ 2 pitstops ή 600 χιλιόμετρα, χρησιμοποιώντας το ίδιο σετ ελαστικών. Στον αγώνα της περασμένης χρονιάς, η μεγαλύτερη απόσταση που διανύθηκε με ένα σετ ελαστικών Goodyear ήταν 650 χιλιόμετρα. Αυτή η απόσταση ισούται με παραπάνω από το διπλάσιο ενός Grand Prix της Formula 1, και που συνήθως απαιτεί περίπου έξι σετ ελαστικών.

24 Ώρες Λε Μαν

Ο διευθυντής αγώνων της Goodyear, Μπεν Κρόουλι, αναφέρθηκε στην πρόκληση του Λε Μαν: «Η Goodyear λατρεύει να επιστρέφει στο Λε Μαν κάθε χρόνο. Είναι το κορυφαίο γεγονός των αγώνων αντοχής, ενώ και για εμάς στη Goodyear αποτελεί ένα από τα κορυφαία γεγονότα της χρονιάς. Ενώ ο αγώνας του Λε ΜΑν διαρκεί 24 ώρες, η προετοιμασία μας για το γεγονός αυτό διαρκεί ολόκληρο το χρόνο, και όλη η ομάδα μας ανυπομονεί περισσότερο για το Λε ΜΑν από οποιοδήποτε άλλο αγώνα. Η απίστευτη ατμόσφαιρα και ο έντονος ανταγωνισμός κάνουν το Λε Μαν τόσο ξεχωριστό».

Για πρώτη φορά αυτή τη σεζόν, οι ομάδες του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Αντοχής (WEC) της κατηγορίας LMP2 έχουν πρόσβαση σε ένα ελαστικό της Goodyear το οποίο είναι κατάλληλο και για βρεγμένο αλλά και για στεγνό οδόστρωμα. Πρόκειται για μια αλλαγή σε σχέση με το παρελθόν και την προμήθεια ενός «ενδιάμεσου» ελαστικού. Ενώ μέχρι στιγμής, τα ελαστικά «ενδιάμεσου» τύπου ήταν αυτά που χρησιμοποιούνταν στους αγώνες του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Αντοχής της FIA, αυτή θα είναι η πρώτη φορά που η Goodyear παρουσιάζει τη στρατηγική ελαστικών διπλής χρήσης στο Λε Μαν.

Ο υπεύθυνος της Goodyear στο τμήμα των αγώνων αντοχής, Μάικ Μαγκρέγκορ, αναφέρθηκε στο νέο αυτό ελαστικό: «Δουλέψαμε σκληρά για να αναπτύξουμε ένα ελαστικό για βρεγμένο οδόστρωμα το οποίο όμως να έχει πολύ μεγαλύτερο εύρος λειτουργίας. Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι με την απόδοση αυτού του ελαστικού και είμαστε σίγουροι ότι οι οδηγοί θα απολαύσουν την πρόκληση του να αγωνίζονται με ένα τύπου ελαστικό. Δημιουργώντας ένα τύπου ελαστικό, οι μηχανικοί μας σχεδίασαν ένα ελαστικό που μπορεί να ανταπεξέλθει με την ίδια ευκολία στην υπερβολική ζέστη του Μπαχρέιν μέχρι και τις ψυχρές νύχτες στο Λε Μαν. Επίσης, με το νέο αυτό ελαστικό, αναμένουμε να χρησιμοποιηθούν λιγότερα ελαστικά κατά τη διάρκεια της διοργάνωσης, επιτυγχάνοντας έτσι και τους στόχους βιωσιμότητας».

Η εκκίνηση για τις 24 Ώρες Λε Μαν του 2022 είναι προγραμματισμένη για τις 17:00 ώρα Ελλάδος το Σάββατο 11 Ιουνίου.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!