Formula 1: Ο χρόνος κυλά εις βάρος του Κιαλάμι

Formula 1: Ο χρόνος κυλά εις βάρος του Κιαλάμι
Η επιστροφή της Νότιας Αφρικής στη Formula 1 συναντά πολλά εμπόδια και ο χρόνος ώστε να βρεθεί η «χρυσή τομή» ολοένα και λιγοστεύει.

Τα κομμάτια του παζλ ώστε η Formula 1 να επιστρέψει στο Κιαλάμι της Νότιας Αφρικής δεν έχουν μπει στη θέση τους, παρά το γεγονός πως όλοι στοχεύουν στην ένταξη της πίστας στο πρόγραμμα του 2023. Ο CEO της F1, Στέφανο Ντομενικάλι είχε βρεθεί στη χώρα στις αρχές Ιουνίου, ώστε να συζητήσει το ενδεχόμενο το σπορ να επιστρέψει στην αφρικανική ήπειρο από την επόμενη κιόλας χρονιά.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του racingnews365.com, τεχνικό επιτελείο της FIA και της Formula 1 θα βρεθεί εντός της εβδομάδας στη Νότια Αφρική, ώστε να κάνει αξιολόγηση στην πίστα. Αυτή τη στιγμή, το Κιαλάμι είναι στην κατηγορία Grade 2 της παγκόσμιας ομοσπονδίας και για να φιλοξενήσει τα μονοθέσια της Formula 1 πρέπει να ενταχθεί στη λίστα των Grade 1 διαδρομών.

Οι αλλαγές στο προσκήνιο των διαπραγματεύσεων

Αυτό, όπως αναφέρει το εν λόγω δημοσίευμα προϋποθέτει αλλαγές στην πίστα, όπως επέκταση εξόδων διαφυγής, αλλαγή προφίλ σε ορισμένες στροφές και ασφαλτόστρωση σημείων που η παγκόσμια ομοσπονδία κρίνει αναγκαίο. Οι αλλαγές πρέπει να συνάδουν με τα πρωτόκολλα της FIA αναφορικά με την ασφάλεια. Για το λόγο αυτό πρέπει να μεγαλώσουν τα γκαράζ των ομάδων, ενώ το σημείο προσγείωσης και απογείωσης του ελικοπτέρου πρέπει επίσης να αλλάξει.

GP Νοτίου Αφρικής

Όλα τα παραπάνω φυσικά κοστίζουν χρήματα, με το δημοσίευμα να αναφέρει πως θα χρειαστεί να επενδυθούν 4-6 εκατομμύρια ευρώ.

Ο χρόνος κυλά για το Κιαλάμι

Το μεγάλο πρόβλημα για τους διοργανωτές, είναι το γεγονός πως στοχεύουν σε ημερομηνία διεξαγωγής του αγώνα την άνοιξη του 2023 και προς το παρόν δεν έχει υπογραφεί κάποιο συμβόλαιο με τη Formula 1. Η κυβέρνηση επίσης, δεν επιθυμεί να στηρίξει οικονομικά την όλη προσπάθεια, ενώ έχει ήδη ξεκαθαριστεί πως πρέπει να υπάρχει ένα βιώσιμο εμπορικό πλάνο για να επιστρέψει το Grand Prix Νοτίου Αφρικής στο καλεντάρι.

Όπως όλα δείχνουν, η διορία ώστε να συμφωνηθεί η επιστροφή του Κιαλάμι στη Formula 1 είναι το τέλος του Ιουλίου. Σε περίπτωση που πέσουν οι υπογραφές, αυτόματα το Grand Prix Βελγίου, αναμένεται να αποτελέσει παρελθόν από το πρόγραμμα, καθώς το συμβόλαιό του ολοκληρώνεται στο τέλος του 2022 και η Liberty Media δεν επιθυμεί την ανανέωσή του.

Τελευταία φορά που είδαμε αγώνα της Formula 1 στο Κιαλάμι ήταν το 1993. Η πίστα ήταν προγραμματισμένο να επιστρέψει στο πρόγραμμα του WEC, όμως η πανδημία της Covid-19 οδήγησε στην ακύρωση του αγώνα.

Φωτογραφίες: Kyalami Circuit/Twitter

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!