Formula 1, Ιταλία: Ο Λεκλέρ πήρε την pole μέσα στο σπίτι της Ferrari

Κώστας Παστρίμας
Formula 1, Ιταλία: Ο Λεκλέρ πήρε την pole μέσα στο σπίτι της Ferrari
Ο Σαρλ Λεκλέρ ήταν ο ταχύτερος στη Μόντσα και πήρε μια pole που πανηγυρίστηκε έντονα από τους tifosi.

Οι κατατακτήριες δοκιμές του GP Ιταλίας στη Μόντσα ήταν υπόθεση του Σαρλ Λεκλέρ και της Ferrari. Ο Μονεγάσκος οδηγός ήταν ταχύτατος εντός έδρας και πήρε την pole που «απαιτούσαν» οι οπαδοί της Scuderia. Ο Μαξ Φερστάπεν σημείωσε τον δεύτερο χρόνο αλλά λόγω ποινής θα ξεκινήσει χαμηλότερα, ενώ και ο 3ος στην κατάταξη Κάρλος Σάινθ έχει ποινή και θα ξεκινήσει από το τέλος του grid. Όπως δείχνουν τα πράγματα, από τη 2η θέση θα εκκινήσει ο Τζορτζ Ράσελ της Mercedes, που σημείωσε τον 6ο χρόνο.

Q1

Οι κατατακτήριες δοκιμές στη Μόντσα ξεκίνησαν κάτω από ιδανικές καιρικές συνθήκες και με τους χιλιάδες Ιταλούς στις εξέδρες να έχουν δημιουργήσει πολύ ωραία ατμόσφαιρα. Αρχικά η δράση στην πίστα ήταν κάπως υποτονική, καθώς οι οδηγοί δεν βιάστηκαν να βγουν στην πίστα, όσο περνούσε η ώρα όμως όλο και περισσότερα μονοθέσια έκαναν την εμφάνισή τους.

Οι δύο Ferrari στον εντός έδρας αγώνα τους έδειξαν από νωρίς τις προθέσεις τους και ανέβηκαν στις δύο πρώτες θέσεις της κατάταξης, με τον Σαρλ Λεκλέρ μπροστά από τον Κάρλος Σάινθ. Ο Μαξ Φερστάπεν όμως δεν είχε πει ακόμα την τελευταία του λέξη και λίγο αργότερα έκανε εκείνος τον καλύτερο χρόνο και ανέβηκε πρώτος.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε όμως ότι η συμπεριφορά των οδηγών και των ομάδων στις κατατακτήριες καθορίστηκε σε μεγάλο βαθμό από τις πολλές ποινές που επιβλήθηκαν στη Μόντσα. Το ίδιο ισχύει και για τις πέντε τελευταίες θέσεις που οδηγούν στον αποκλεισμό από τη συνέχεια των κατατακτηρίων. Σε αυτές τις θέσεις και εκτός συνέχειας βρέθηκαν τελικά οι Νίκολας Λατίφι, Σεμπάστιαν Φέτελ, Λανς Στρολ, Κέβιν Μάγκνουσεν και Μικ Σουμάχερ. Πολύ καλή εμφάνιση από τον Νικ ντε Βρις, που σε αυτόν τον αγώνα αντικαθιστά τον Άλεξ Άλμπον στη Williams, ο οποίος πέρασε στο Q2. Ο Μάγκνουσεν θα μπορούσε να είχε περάσει αλλά ο ταχύτερος γύρος του διαγράφηκε λόγω παραβίασης των ορίων της πίστας.

Q2

Στο ξεκίνημα του Q2 κανείς δεν έδειχνε να έχει τη διάθεση να βγει στην πίστα αλλά μόλις πέρασαν τα πρώτα λεπτά σχεδόν δημιουργήθηκε συνωστισμός στο pit lane, όταν αποφάσισαν σχεδόν όλοι μαζί να κάνουν την εμφάνισή τους. Οι Ferrari αυτήν τη φορά απάντησαν στον Φερστάπεν και πήραν τις δύο πρώτες θέσεις, με τον Σάινθ μπροστά από τον Λεκλέρ, ενώ ο Φερστάπεν ήταν 3ος.

Αφού οι τέσσερις κορυφαίοι έκαναν τις «δηλώσεις» τους αι επέστρεψαν στα γκαράζ τους, οι υπόλοιποι ξαναβγήκαν στην πίστα για να διεκδικήσουν τις θέσεις στη 10άδα και στο Q3. Σε αυτήν τη διαδικασία οι πέντε οδηγοί που αποκλείστηκαν από τη συνέχεια ήταν οι Εστεμπάν Οκόν, Βάλτερι Μπότας, Νικ ντε Βρις, Γκουάνγιου Ζου και Γιούκι Τσουνόντα, με την AlphaTauri να αποφασίζει ότι δεν υπάρχει λόγος να τρέξει αφού αύριο θα ξεκινήσει έτσι κι αλλιώς τελευταίος.

Q3

Το τρίτο σκέλος των κατατακτήριων δοκιμών ξεκίνησε με την πιθανότητα, όπως έχει συμβεί ξανά φέτος, ο ταχύτερος οδηγός στην πίστα να μην είναι εκείνος που θα ξεκινήσει από την pole position τον αυριανό αγώνα, αφού ποινές λόγω αλλαγής μερών της μονάδας ισχύος είχαν -μεταξύ άλλων- οι Φερστάπεν, Πέρεζ και Χάμιλτον.

Στο ξεκίνημα και πάλι υπήρχε διστακτικότητα να βγουν από τα γκαράζ, αφού όλοι περίμεναν να ξεκινήσει πρώτος κάποιος άλλος και να εκμεταλλευτούν το slipstream πίσω του. Όταν τελικά ο Νόρις έβγαλε τη McLaren του στην πίστα, είδε πίσω του να σχηματίζεται μια σειρά από μονοθέσια.

Στην πρώτη γρήγορη προσπάθεια οι δύο Ferrari ξεχώρισαν. Η επιλογή της ομάδας ήταν ο Λεκλέρ να δώσει το slipstream στον Σάινθ και έτσι ο Ισπανός έκανε τον καλύτερο χρόνο, μπροστά από τον Λεκλέρ. Οι δύο Red Bull ακολούθησαν με τον Φερστάπεν και τον Πέρεζ, μπροστά από τους Ράσελ, Νόρις, Χάμιλτον και Ρικάρντο.

Στη δεύτερη προσπάθεια ο Λεκλέρ έβαλε το κεφάλι κάτω και σημείωσε τον καλύτερο χρόνο, που του δίνει την pole position στον αγώνα. Ο Μαξ Φερστάπεν έγραψε τον δεύτερο καλύτερο χρόνο αλλά δεν θα ξεκινήσει δεύτερος. Ο Κάρλος Σάινθ έκανε τον τρίτο χρόνο τελικά αλλά ούτε αυτός θα ξεκινήσει τρίτος. Ο Πέρεζ έκανε τον 4ο χρόνο αλλά και αυτός θα ξεκινήσει πιο πίσω. Ο Λούις Χάμιλτον ήταν 5ος στον πίνακα των χρόνων αλλά κι αυτός έχει ποινή. Ο Τζορτζ Ράσελ με τον 6ο χρόνο όμως θα βρεθεί στην πρώτη σειρά της εκκίνησης, δίπλα στον Λεκλέρ. Ο Λάντο Νόρις της McLaren ήταν 7ος στην κατάταξης αλλά θα ξεκινήσει 3ος. Ρικάρντο, Γκασλί και Αλόνσο έκλεισαν τη 10άδα.

Ο αγώνας της Κυριακής θα ξεκινήσει στις 5 μ.μ. και αναμένεται με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον, ιδιαίτερα με το grid τόσο ανακατωμένο.

Αποτελέσματα

qp

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!