Πωλήσεις αυτοκινήτων: Αυξήθηκε το μερίδιο των diesel στην Ελλάδα

Πωλήσεις αυτοκινήτων: Αυξήθηκε το μερίδιο των diesel στην Ελλάδα
Με την τιμή πάντως του πετρελαίου κίνησης να έχει ξεπεράσει πλέον αυτή της αμόλυβδης βενζίνης, είναι πολύ πιθανό η τάση να ανακοπεί άμεσα.

Σημαντική άνοδο που ξεπέρασε το 30% σημείωσαν τον Σεπτέμβριο οι ταξινομήσεις νέων επιβατικών αυτοκινήτων στη χώρα μας. Σύμφωνα με τα πρωτογενή στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και την επεξεργασία του ΣΕΑΑ, το Σεπτέμβριο οι ταξινομήσεις ανήλθαν σε 8.608 αυτοκίνητα, έναντι 6.610 τον αντίστοιχο μήνα του 2021 (αύξηση 30,2%).

Η συγκεκριμένη άνοδος δεν συνεπάγεται ότι η αγορά επέστρεψε στα φυσιολογικά επίπεδα, καθώς τα προβλήματα με τη διαθεσιμότητα νέων αυτοκινήτων επιμένουν. Σε επίπεδο έτους (Ιανουάριος – Σεπτέμβριος) καταγράφεται φέτος άνοδος 1,4% σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2021 (82.938 ταξινομήσεις το 2022, έναντι 81.756 το 2021).

Άκρως ενδιαφέροντα είναι τα στοιχεία από τις πωλήσεις ανά καύσιμο. Ενώ τα συμβατικά αυτοκίνητα βενζίνης είδαν το μερίδιό τους κατά το Σεπτέμβριο να υποχωρεί στο 35,9% (έναντι 46,5% τον αντίστοιχο μήνα του 2021), οι πωλήσεις των μοντέλων diesel έφθασαν το 22,4%, από 15,6% το Σεπτέμβριο του 2021!

Είναι πάντως νωρίς να αποδοθεί η συγκεκριμένη άνοδος σε κάποιον παράγοντα, καθώς δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ανάμεσα στην παραγγελία και την παράδοση των νέων αυτοκινήτων μεσολαβεί ένα μεγάλο διάστημα, που πολλές φορές ξεπερνάει τους δέκα μήνες. Με την τιμή πάντως του πετρελαίου κίνησης να έχει ξεπεράσει αυτήν της αμόλυβδης βενζίνης (και αν δεν αλλάξει κάτι σύντομα), είναι πολύ πιθανό η τάση αυτή να διακοπεί.

Το Σεπτέμβριο τα υβριδικά αυτοκίνητα κατέγραψαν μερίδιο 30,4% (από 25,5%) τον αντίστοιχο μήνα του 2021, ενώ τα επαναφορτιζόμενα (αμιγώς ηλεκτρικά και plug-in υβριδικά) είδαν μείωση στο μερίδιό τους (στο 7,7% από 8,9%).

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!