Formula 1: Τι έλεγε ο Χόρνερ το 2020 για το Budget Cap

Formula 1: Τι έλεγε ο Χόρνερ το 2020 για το Budget Cap
Έπειτα από την παραβίαση του Budget Cap από τη Red Bull Racing, έχουν ενδιαφέρον παλαιότερες δηλώσεις του επικεφαλής της, Κρίστιαν Χόρνερ,που είδαν πάλι το φως της δημοσιότητας.

Τους τελευταίους μήνες υπήρχε έντονη φημολογία σχετικά με πιθανή παραβίαση των οικονομικών κανονισμών της Formula 1 για το 2021. Τελικά η FIA, έπειτα από πολύμηνη καθυστέρηση, ανακοίνωσε πως η Red Bull Racing ήταν αυτή που υπερέβη το όριο δαπανών για την περασμένη σεζόν, δίχως όμως να ανακοινώνει κατά πόσο ή ποια θα είναι η σχετική ποινή.

Η αυστριακή ομάδα αρνήθηκε την οποιαδήποτε κατηγορία και τώρα περιμένουμε να δούμε ποιο θα είναι το επόμενο βήμα στην υπόθεση. Όπως ποια ήταν η στάση της Red Bull Racing γύρω από τα όρια δαπανών έως τώρα; Έχουν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον όσα είχε γράψει το 2020 στο blog του ο επικεφαλής της, Κρίστιαν Χόρνερ...

«Τα χρήματα είναι ένα καυτό ζήτημα στη Formula 1 αυτή την περίοδο. Τίθεται θέμα για το μέγεθος του budget cap, αλλά πιστεύω πως χάνουν το νόημα. Οι ομάδες της F1 θα βρουν τρόπο να ξοδέψουν όλα τα διαθέσιμα χρήματα που έχουν, συν ένα 10%. Είναι αδύνατον να συγκρίνουμε τα έξοδα της Ferrari με της Haas, της Mercedes με της Racing Point, ή ακόμα και της Red Bull Racing με της AlphaTauri. Όλες οι ομάδες έχυν διαφορετικές δομές και εμπορικά μοντέλα. Η λύση είναι να βρούμε το τι οδηγεί στην αύξηση του κόστους. Αυτό είναι η έρευνα και η εξέλιξη και το κόστος κατασκευής και βελτίωσης των μονοθεσίων ώστε να είναι οι ομάδες ανταγωνιστικές. Στηρίζω πλήρως την ανάγκη για μείωση των εξόδων για να διασφαλίσουμε πως και οι 10 ομάδες θα μείνουν στο σπορ. Υπάρχουν τρόποι για να επιτευχθεί ο στόχος αυτός και δεν είναι μόνο η μείωση του ορίου δαπανών», είχε αναφέρει ο Χόρνερ.

Red Bull F1

 

Μάλιστα, είχε προτείνει και μία εναλλακτική του Budget Cap ώστε όλες οι ομάδες να είναι ανταγωνιστικές: «Αν ο κύριος στόχος του Budget Cap είναι να κάνει όλες τις ομάδες ανταγωνιστικές και να βοηθήσει τις μικρές, τότε θα ήμουν ανοικτός στο να πουλήσουμε τα μονοθέσιά μας στο τέλος κάθε σεζόν στο Άμπου Ντάμπι. Κάποιοι λένε πως τα πελατειακά μονοθέσια πάνε ενάντια στο DNA της Formula 1 όπου σχεδιάζεις και κατασκευάζεις το δικό σου μονοθέσιο. Λοιπόν, οι καιροί έχουν αλλάξει και πρέπει να βρούμε την καλύτερη δυνατή λύση ώστε να κάνουμε τις μικρότερες ομάδες πιο ανταγωνιστικές και να επιβιώσουν της τωρινής κρίσης. Αυτό δουλεύει καλά στο MotoGP και προσελκύει νέες ομάδες, κάτι το οποίο θα έπρεπε καλωσορίζαμε κι εμείς. Θα έβγαζε περισσότερο νόημα για μία ομάδα να είναι ανταγωνιστική, αντί να ξοδεύουν χρήματα για να εξελίξουν κάτι για το οποίο δεν υπάρχει ο προϋπολογισμός. Πιστεύω πως η λύση των πελατειακών μονοθεσίων θα βοηθήσει μεσοπρόθεσμα και πρέπει να το σκεφτούμε σοβαρά».

Red Bull F1

Φωτογραφίες: Redbullcontentpool.com

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!