Formula 1: Θέλει και δεύτερο αγώνα η Σαουδική Αραβία

Κώστας Παστρίμας
Formula 1: Θέλει και δεύτερο αγώνα η Σαουδική Αραβία
Η Σ. Αραβία είναι ανοιχτή στην ιδέα να φιλοξενήσει και δεύτερο αγώνα της F1 όταν ολοκληρωθεί η νέα πίστα.

Η Σαουδική Αραβία είναι ένας από τους πιο πρόσφατους προορισμούς της Formula 1, με τη χώρα της Μέσης Ανατολής να φιλοξενεί ένα grand prix στο σιρκουί δρόμου δρόμου στη Τζέντα. Αυτό όμως θεωρούνταν πάντα ως προσωρινή λύση μέχρι ολοκληρωθεί η νέα υπερσύγχρονη εγκατάσταση που κατασκευάζεται στην Qiddiya κοντά στο Ριάντ.

Η νέα αυτή πίστα αναμένεται να είναι έτοιμη το 2026 και το αρχικό σχέδιο ήταν ο αγώνας F1 της Σαουδικής Αραβίας να μετατοπιστεί μόνιμα εκεί. Ωστόσο, ο υπουργός Αθλητισμού της Σαουδικής Αραβίας, Πρίγκιπας Αμπντουλαζίζ μπιν Τουρκί Αλ-Φαϊσάλ, έχει εκφράσει το ενδιαφέρον να διατηρηθεί και ο αγώνας στην Τζέντα όταν η Qiddiya μπει στο πρόγραμμα.

Όταν ερωτήθηκε για το ενδεχόμενο δύο αγώνων στη Σαουδική Αραβία, ο Σαουδάραβας υπουργός είπε: «Δεν θα πούμε όχι. Βλέπουμε πραγματικά τα οφέλη από την πραγματοποίηση αυτών των εκδηλώσεων για το Βασίλειο, και γι' αυτό επενδύουμε τόσα πολλά. Ίσως εσείς εστιάζετε περισσότερο στον αθλητισμό, αλλά κάνουμε το ίδιο στον πολιτισμό, την ψυχαγωγία, ακόμη και τις εκθέσεις, και πολλά άλλα πράγματα που εξετάζουμε. Σίγουρα θα μπορούσαμε να φιλοξενήσουμε δύο αγώνες. Αλλά νομίζω ότι αυτό είναι κάτι που πρέπει να συζητήσουμε με τη Formula 1 και να δούμε πώς θα πάει. Αλλά σίγουρα θα θέλαμε να το έχουμε».

Jeddah f1

Καθώς η εγκατάσταση στην Τζέντα αποτελεί ήδη μια τεράστια επένδυση, η Σαουδική Αραβία θέλει να τη διατηρήσει λειτουργική. Αν δεν πάρει τελικά δύο αγώνες, τότε ένας άλλος τρόπος για να προχωρήσει θα μπορούσε να είναι να εναλλάσσει τον τόπο διεξαγωγής των αγώνων Formula 1 κάθε χρόνο.

«Αυτό συνέβη στη Γερμανία, μεταξύ του Nurburgring και του Hockenheim. Επομένως, αυτό θα μπορούσε να είναι μια επιλογή», πρόσθεσε ο πρίγκιπας Αμπντουλαζίζ.

Η Σαουδική Αραβία επενδύει πολλά στο διεθνή μηχανοκίνητο αθλητισμό. Εκτός από τη Formula 1, εκεί διεξάγεται τα τελευταία χρόνια το διάσημο Ράλλυ Ντακάρ ενώ πρόσφατα ανακοινώθηκε ότι πρόκειται στο μέλλον να φιλοξενήσει και αγώνα του MotoGP.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!