Φέτος όλοι πήραν τους τίτλους χωρίς να οδηγούν!

Πάνος Σεϊτανίδης
Φέτος όλοι πήραν τους τίτλους χωρίς να οδηγούν!
Οι πρωταθλητές της F1, F2, F3, της Βρετανικής F4 αλλά και η πρωταθλήτρια του W Series είχαν ένα απίστευτο κοινό στοιχείο!

Η έκφραση κλισέ θέλει «τα πρωταθλήματα να κρίνονται στην πίστα». Όμως ειδικά φέτος, οι θεσμοί που είδαμε οδηγούς να κατακτούν τίτλους βλέποντας την καρό σημαία ήταν -όσο παράξενο κι αν ακούγεται- λίγοι!

Τα περισσότερα σημαντικά πρωταθλήματα αγώνων πίστας παγκοσμίως, έχουν ήδη κριθεί. Κι από αυτά, μόνο ένα είχε πρωταθλητή που το γιόρτασε όπως έπρεπε!

Η εξαίρεση

Ο Στόφελ Φαντούρν είναι ίσως ο μοναδικός πρωταθλητής που πανηγύρισε με το που πέρασε τη γραμμή του τερματισμού στον τελευταίο αγώνα της σεζόν 2021-2022 της Formula E, που έγινε στους δρόμους της Σεούλ στη Νότια Κορέα.

Στόφελ Φαντούρν

Αυτός ήταν ο πρώτος τίτλος του πρώην οδηγού της Formula 1, με την επιτυχία του οποίου η Mercedes-EQ αποχαιρέτησε με στιλ το πρωτάθλημα ηλεκτρικών μονοθεσίων. Μάλιστα κατέκτησε και τον τίτλο στους κατασκευαστές.

Formula 1

Το μπάχαλο μετά τον τερματισμό στο Grand Prix Ιαπωνίας, θα το θυμόμαστε για χρόνια. Ο Μαξ Φερστάπεν πραγματοποίησε μία επιβλητική εμφάνιση στη μουσκεμένη Σουζούκα όμως περνώντας τη γραμμή του τερματισμού, δεν ήταν παγκόσμιος πρωταθλητής.

Μαξ Φερστάπεν

Μάλιστα, ακόμα και μετά την ετυμηγορία εξπρές από τους αγωνοδίκες που επέβαλλαν ποινή 5 δευτερολέπτων στον Σαρλ Λεκλέρ ρίχνοντάς τον τρίτο, πάλι ο Ολλανδός δεν πίστευε πως έχει κατακτήσει τον δεύτερο παγκόσμιο τίτλο του. Ούτε η ομάδα του, ούτε καν ο οργανισμός F1. Το ήξερε μόνο η FIA, με αποτέλεσμα ο 25χρονος να μη πανηγυρίζει στο φινάλε – όπως θα άρμοζε στην κατάκτηση του τίτλου.

Formula 2

Η τρίτη σεζόν ήταν και η τυχερή για τον Φελίπε Ντρούγκοβιτς. Ο Βραζιλιάνος κατέκτησε τον πολυπόθητο τίτλο από τον αγώνα Sprint της Μόντσα, παρότι είχαμε ακόμα μπροστά τον Feature αγώνα αλλά και τις δύο μάχες που θα γίνουν στο Άμπου Ντάμπι τον Νοέμβριο.

Φελίπε Ντρούγκοβιτς

Ποια ήταν η λεπτομέρεια; Πως ο 22χρονος οδηγός της MP Motorsport είχε εγκαταλείψει από τον αγώνα και παρακολουθούσε τη δράση από τα pit του «Ναού της Ταχύτητας».

Formula 3

Κι εδώ όλα κρίθηκαν στη Μόντσα, στο πλαίσιο του ένατου γύρου της σεζόν. Η σύγκρουση των Κους Μαϊνι και Μπραντ Μπεναβίδες κατά τη διάρκεια του Feature αγώνα, προκάλεσε ζημιά στις μπαριέρες της πίστας. Αυτό έφερε καθεστώς κόκκινης σημαίας αλλά καθώς δεν υπήρχε αρκετός χρόνος, ο αγώνας δεν άρχισε ξανά.

Ο Βικτόρ Μαρτάνς ήταν τρίτος, μετά από ποινή έπεσε τέταρτος αλλά ακόμα κι αυτό το πλασάρισμα ήταν αρκετό για να τον χρίσει πρωταθλητή, με διαφορά 5 βαθμών από τον Ζέιν Μαλόνει και 7 από τον Όλιβερ Μπέαρμαν.

Βρετανική Formula 4

Κι αν στους προαναφερθέντες θεσμούς οι πρωταθλητές έμαθαν για την επιτυχία τους ενώ ήταν απλά εκτός μονοθεσίου, εδώ ο Άλεξ Ντιουν εξασφάλισε και μαθηματικά τον τίτλο ενώ δεν ήταν καν στην πίστα – έτρεχε σε άλλο θεσμό!

Ο Ιρλανδός που είχε 9 νίκες και μόνο παρουσίες στο βάθρο, ήταν απών από τον τελευταίο γύρο της σεζόν που έγινε στο Σίλβερστον, αφού αγωνιζόταν στην ιταλική Formula 4, κόντρα στον δικό μας, Τζώρτζη Μαρκογιάννη. Όμως. αν και ήταν 1200 χιλιόμετρα μακριά, στέφθηκε πρωταθλητής αφού ο Όλιβερ Γκρέι δεν κατάφερε να καλύψει τη μεταξύ τους διαφορά.

W Series

Η Τζέιμι Τσάντγουικ έκανε το χατ τρικ – έχει κατακτήσει τον τίτλο και στις τρεις σεζόν διεξαγωγής του W Series, του θεσμού με grid που αποτελείται αποκλειστικά από εκπροσώπους του όμορφου φύλου. H Βρετανίδα είχε πάρει πέντε νίκες σε επτά αγώνες και απολάμβανε προβάδισμα 50 βαθμών από την Μπλάιτσκε Βίσερ και 57 από την Άλις Πάουελ, με τρεις αγώνες ακόμα να απομένουν για την ολοκλήρωση της σεζόν: ένας στο Circuit of the Americas του Τέξας των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής και δύο στο Autodromo Hermanos Rodriguez στο Μεξικό.

Ωστόσο, τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει το W Series, είχαν ως αποτέλεσμα να πέσει πρόωρα καρό σημαία στο θεσμό. Και η 24χρονη να κατακτήσει έναν ακόμα τίτλο.

Τζέιμι Τσάντγουικ

Φωτογραφίες: Red Bull Content Pool, W Series, Aston Martin F1

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!