MotoGP: Τα σενάρια τίτλου στον «τελικό» της Βαλένθιας

Κώστας Παστρίμας
MotoGP: Τα σενάρια τίτλου στον «τελικό» της Βαλένθιας
Ο Μπανάια θα χάσει το πρωτάθλημα μόνο με ένα μικρό θαύμα αλλά όλα θα κριθούν στην πίστα.

Το συναρπαστικό Παγκόσμιο Πρωτάθλημα MotoGP του 2022 φτάνει στο τέλος του, με το επόμενο GP στη Βαλένθια να είναι ο τελευταίος αγώνας της σεζόν. Στην πίστα Ρικάρντο Τόρμο την προσεχή Κυριακή θα στεφθεί και ο φετινός Παγκόσμιος Πρωταθλητής.

Έπειτα από 19 αγώνες και μεγάλες ανατροπές κατά τη διάρκεια της χρονιάς, στον 20ό και τελευταίο, επιτέλους θα μάθουμε ποιος από τους Πέκο Μπανάια ή Φάμπιο Κουαρταραρό θα πανηγυρίσει τον τίτλο.

Με το ένα χέρι στο τρόπαιο

Μετά τον προηγούμενο αγώνα στη Μαλαισία, ο Πέκο Μπανάια της Ducati προηγείται στη βαθμολογία του Πρωταθλήματος Αναβατών με διαφορά 23 βαθμών από τον Φάμπιο Κουαρταραρό της Yamaha (258 βαθμοί για τον Ιταλό και 235 β. για τον Γάλλο).

Αυτό σημαίνει ότι ο Μπανάια χρειάζεται απλώς δύο (2) βαθμούς στον αγώνα της Βαλένθιας για να εξασφαλίσει τον τίτλο χωρίς να τον απασχολεί τι θα κάνουν οι υπόλοιποι. Δύο βαθμούς δίνει ο τερματισμός στη 14η θέση. Ο Μπανάια δηλαδή θα είναι πρωταθλητής αν τερματίσει σε οποιαδήποτε θέση από την 1η μέχρι τη 14η. Με τους δύο βαθμούς η διαφορά του από τον Κουαρταραρό θα είναι 25 βαθμοί, όσους δίνει η νίκη. Έτσι, ακόμα και αν ο Γάλλος κερδίσει τον αγώνα, στο τέλος οι δύο αναβάτες θα είναι ισόβαθμοι και ο Ιταλός θα είναι πρωταθλητής γιατί θα έχει περισσότερες νίκες μέσα στη σεζόν.

Mission impossible για τον Κουαρταραρό

Ο Φάμπιο Κουαρταραρό από την πλευρά του το μόνο που μπορεί να κάνει για να διατηρήσει τις ισχνές ελπίδες του είναι να κερδίσει την Κυριακή. Αν ο Γάλλος της Yamaha τερματίσει σε οποιαδήποτε άλλη θέση εκτός της πρώτης, ο τίτλος θα πάει αυτομάτως στον Μπανάια, ακόμα κι αν ο Ιταλός αντί να τρέξει κάτσει στο καφέ της πίστας για να πιει το εσπρεσάκι του.

Ότι ο Κουαρταραρό έχει το ταλέντο να κερδίσει είναι δεδομένο. Το μεγαλύτερο πρόβλημά του όμως δεν είναι ο ίδιος ο Μπανάια αλλά η αρμάδα των Ducati. Στο φετινό πρωτάθλημα παίρνουν μέρος οκτώ (8) αναβάτες με μοτοσικλέτες της Ducati και όλοι τους θα έχουν μία αποστολή: να τερματίσουν μπροστά από τον Κουαρταραρό. Η πρόσφατη ιστορία είναι μαζί τους, καθώς στον περσινό αγώνα στη Βαλένθια οι Ducati κατέλαβαν και τις τρεις θέσεις του βάθρου.

Διαβάστε ακόμα
» Τι έγινε στο FP2 του MotoGP στη Βαλένθια

Ακόμα κι αν ο Γάλλος όμως ξεφύγει μπροστά στον αγώνα και δεν μπορεί να απειληθεί για τη νίκη και ο Μπανάια για κάποιο λόγο έχει πέσει πολύ πίσω, για παράδειγμα στην 20ή θέση, η Ducati έχει κι άλλους τρόπους να βοηθήσει τον Ιταλό, δίνοντας εντολή σε όλους τους υπόλοιπους αναβάτες της να επιβραδύνουν -να σταματήσουν εν ανάγκη- και να του επιτρέψουν να φτάσει τουλάχιστον στη 14η θέση.

Επομένως, το μόνο βιώσιμο σενάριο που δεν βγάζει πρωταθλητή τον Μπανάια είναι ο Κουαρταραρό να κερδίσει και ταυτόχρονα ο αναβάτης της Ducati να εγκαταλείψει τον αγώνα. Απίθανο, αλλά όχι αδύνατο. Το σίγουρο είναι ότι όλοι θα παρακολουθήσουμε τον αγώνα της Κυριακής 6 Νοεμβρίου στη Βάλενθια (εκκίνηση στις 3:00 μ.μ.) με κομμένη την ανάσα. Όπως σε κάθε αγώνα του MotoGP φέτος, μέσα από το LIVE του Gazzetta θα μπορείτε να παρακολουθήσετε την εξέλιξή του και να μη χάσετε τίποτα από τη δράση.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!