Ράλλυ Ντακάρ: «Πετάει» ο Αλ-Ατίγια, σε... παγίδα έπεσαν οι Σάινθ και Πετερανσέλ (vid)

Κώστας Μπιτσικώκος
Ράλλυ Ντακάρ: «Πετάει» ο Αλ-Ατίγια, σε... παγίδα έπεσαν οι Σάινθ και Πετερανσέλ (vid)
Ο Αλ-Ατίγια της Toyota αύξησε και άλλο το προβάδισμά του, τη στιγμή που οι δύο οδηγοί της Audi είχαν ατύχημα στον ίδιο αμμόλοφο!

Οι διοργανωτές του 45ου Ράλλυ Ντακάρ μείωσαν το μήκος της 6ης ειδικής διαδρομής, από τη Χαΐλ προς το Αλ Νταβάντμι, στα 358 χιλιόμετρα. Η αμμώδης επιφάνεια έγινε πιο εύκολη για τους συμμετέχοντες από τη βροχή που είχε προηγηθεί, όμως οι αμμόλοφοι έκρυβαν παγίδες. Κάτι που διαπίστωσαν σκληρά οι Στεφάν Πετερανσέλ και Κάρλος Σάινθ της Audi. Κερδισμένος βγήκε ο Νάσερ Αλ-Ατίγια, που πλησιάζει στην επανάληψη της περσινής του νίκης.

Ας δούμε αναλυτικά τι έγινε σε κάθε μία από τις κατηγορίες.

Αυτοκίνητα

Ένας αμμόλοφος στο 212ο χιλιόμετρο της ειδικής, έβαλε τέλος σε κάθε ελπίδα νίκης για τους Στεφάν Πετερανσέλ και Κάρλος Σάινθ. Τα ηλεκτρικά Audi RS Q e-tron προσγειώθηκαν... άτσαλα, με τον συνοδηγό του Γάλλου, Εντουάρ Μπουλανζέ να τραυματίζεται και να μεταφέρεται στο νοσοκομείο, ενώ o Iσπανός έχασε πολλές ώρες περιμένοντας βοήθεια.

Ο Νάσερ Αλ-Ατίγια (Toyota Gazoo Racing) κέρδισε μία ακόμα ειδική, με τον Σεμπαστιάν Λεμπ (Bahrain Raid Xtreme) να ακολουθεί στα 3,5 λεπτά. Στη γενική κατάταξη, ο Αλ-Ατίγια έχει ασφαλή διαφορά άνω της μίας ώρας από τον teammate του, Χενκ Λάτεγκαν.

Μοτοσικλέτες

Το εντυπωσιακό στατιστικό στο φετινό Ντακάρ, με διαφορετικό νικητή ειδικής κάθε μέρα, συνεχίστηκε και την Παρασκευή. Αυτή τη φορά ήταν η σειρά του Αργεντίνου Λουσιάνο Μπεναβίδες (Husqvarna Factory Racing) να σημείωσει τον ταχύτερο χρόνο, μπροστά από τους Σκάιλερ Χόουζ (της ίδιας ομάδας) και Τόμπι Πράις (Red Bull KTM Factory Racing).

Στη γενική κατάταξη, ο Χόουζ διεύρυνε τη διαφορά του από τον Πράις, στα 3,5 λεπτά. Τρίτος γενικής είναι ο Κέβιν Μπεναβίδες (+7 λεπτά), αδελφός του Λουσιάνο.

T3-T4-Quad

Στην κατηγορία Τ3 (Lightweight Prototypes) ο επικεφαλής Γκιγιόμ ντε Μεβιού πάτησε γκάζι και αύξησε τη διαφορά από τους διώκτες του. Ο Βέλγος της GRally Team ήταν κατά 99 δευτερόλεπτα ταχύτερος του Όστιν Τζόουνς της Red Bull Off-Road Junior Team και πλέον έχει προβάδισμα 9 λεπτών. Στην 3η θέση της ειδικής αλλά και της κατάταξης της Τ3, ένας ακόμα οδηγός της Red Bull, o Σεθ Κιντέρο (απέχει όμως πάνω από μία ώρα από την κορυφή)

Στην Τ4 (SSV) τον πρώτο και το δεύτερο καλύτερο χρόνο στην ειδική σημείωσαν δύο Πολωνοί και μάλιστα αδέλφια που αγωνίζονται για την Energylandia Rally Team! Ο Μάρεκ Γκοκζάλ ήταν κατά 2,5 λεπτά ταχύτερος από τον μικρό αδελφό του Μίκαλ, όμως αυτός που παραμένει άνετα στην κορυφή της κατάταξης είναι ο Βραζιλιάνος Ροντρίγκο Λούπι ντε Ολιβέιρα, της South Racing Can-Am.

Στα Quad, τις γνωστές μας «γουρούνες», o Αργεντίνος Μανουέλ Αντούχαρ (7240 Team) σημείωσε τον καλύτερο χρόνο, όντας κατά 4 λεπτά και 17 δευτερόλεπτα ταχύτερος από τον Αλεξάντρ Ζιρού (Yamaha Racing - SMX - Dragon). Ο Γάλλος πάντως δεν έχει κανένα λόγο να ρισκάρει, καθώς έχει διαφορά 43 λεπτών από το δεύτερο στη γενική κατάταξη της κατηγορίας.

Φορτηγά

Στην κατηγορία των φορτηγών, η 6η ειδική συνοψίζεται στο «γιος κερνάει, πατέρας πίνει». Ο νεαρός Ολλανδός Μίχελ Φαν Ντε Μπρινκ σημείωσε τον καλύτερο χρόνο στην ειδική (Eurol Team De Rooy Iveco), όμως ο πατέρας του Μάρτιν (Eurol Team De Rooy Iveco), αν και 4ος στην ημέρα, ανέβηκε στην κορυφή της γενικής κατάταξης, περνώντας τον Τσέχο Αλές Λοπρές (Instaforex Loprais Praga), με διαφορά μόλις 37 δευτερολέπτών.

Η επόμενη ημέρα

Η έβδομη ειδική διαδρομή του φετινού Ράλλυ Ντακάρ είναι κυκλική, με εκκίνηση και τερματισμό το Αλ Νταβάντμι. Το συνολικό μήκος είναι 861 χιλιόμετρα, εκ των οποίων τα 333 χλμ. είναι χρονομετρημένα. Η διαδρομή ξεχωρίζει για το ποικίλο ανάγλυφο, με αλλεπάλληλους αμμόλοφους που κρύβουν παγίδες.

Οι διοργανωτές αποφάσισαν να ακυρώσουν την 7η ειδική διαδρομή του Σαββάτου για τους αναβάτες των μοτοσικλετών και των Quad, λόγω των καιρικών συνθηκών και της κούρασής τους.

Δείτε στο παρακάτω βίντεο τον Κώστα Παστρίμα να συνομιλεί με τον Βασίλη Ορφανό, ο οποίος εξηγεί τις προκλήσεις του δυσκολότερου αγώνα στον πλανήτη!

Φωτογραφίες: Toyota Gazoo Racing

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!