Σαν Σήμερα: Το τεστ που άλλαξε την ιστορία της Formula 1

Στάθης Κοκκορόγιαννης
Σαν Σήμερα: Το τεστ που άλλαξε την ιστορία της Formula 1
Ο κόσμος του μηχανοκίνητου αθλητισμού είναι γεμάτος ιστορίες που έχουν γραφτεί με... χρυσά γράμματα. Ας δούμε τα σημαντικότερα γεγονότα που έγιναν σαν σήμερα.

Το πάθος για αγώνες ταχύτητας είναι διαχρονικό και έχει κατακτήσει τις καρδιές εκατομμύρια ανθρώπων. Κορυφαίοι οδηγοί στους δύο και τους τέσσερις τροχούς, έχουν γράψει τη δική τους ιστορία και τα ονόματά τους είναι με χρυσά γράμματα στα βιβλία.

Κάθε ημέρα του έτους έχει και από κάτι να μας διηγηθεί. Ας δούμε λοιπόν τι έγινε σαν σήμερα, 22/1, στη Formula 1 και το μηχανοκίνητο αθλητισμό.

Σαν σήμερα το 1945 γεννήθηκε ο Ζαν-Πιέρ Νικολά. Ο Γάλλος αγωνίστηκε σε 40 αγώνες του WRC και κατέκτησε συνολικά 5 νίκες. Ένας εκ των συνοδηγών του, ήταν ο τέως πρόεδρος της FIA, Ζαν Τοντ.

Ζαν-Πιέρ Νικολά

Σαν σήμερα το 1956 ο θρύλος της Formula 1, Χουάν Μανουέλ Φάντζιο κέρδισε το Grand Prix Αργεντινής. Η Ferrari του αντιμετώπισε πρόβλημα κι έτσι οδήγησε και τερμάτισε τον αγώνα με το μονοθέσιο του Λουίτζι Μούσο. Η Maserati έκανε ένσταση για το αποτέλεσμα του Grand Prix, όμως οι αγωνοδίκες δεν την έκαναν δεκτή.

Χουάν Μανουέλ Φάντζιο

Σαν σήμερα το 1959 σκοτώθηκε σε τροχαίο δυστύχημα ο Μάικ Χόθορν μόλις στα 29 του χρόνια. Ο Βρετανός παγκόσμιος πρωταθλητής της Formula 1 για το 1958 είχε ήδη αποσυρθεί από την ενεργό δράση λόγω σοβαρών προβλημάτων υγείας.

Μάικ Χόθορν

Σαν σήμερα το 1993 γεννήθηκε ο Ρίο Χαριάντο, ο οποίος έγινε ο πρώτος οδηγός από την Ινδονησία που συμμετείχε στη Formula 1. Το 2016 η Manor του έδωσε την ευκαιρία να συμμετάσχει στο κορυφαίο μηχανοκίνητο σπορ, όμως αντικαταστάθηκε έπειτα από 12 αγώνες από τον Εστεμπάν Οκόν. Καλύτερο αποτέλεσμα του Χαριάντο η 16η θέση στο Grand Prix Μονακό.

Ρίο Χαριάντο

Σαν σήμερα το 2000 πραγματοποιήθηκε ένα τεστ της Williams στη Βαρκελώνη της Ισπανίας που άλλαξε την ιστορία της Formula 1. H ομάδα του Γκρόουβ δεν είχε αποφασίσει ποιος οδηγός θα πλαισιώσει τον Ραλφ Σουμάχερ για την επερχόμενη σεζόν. Εκείνη ήταν η πρώτη χρονιά που η βρετανική ομάδα χρησιμοποίησε τους κινητήρες της BMW.

Οι δύο υποψήφιοι οδηγοί για τη μία κενή θέση ήταν οι Μπρούνο Ζουνκουέιρα και Τζένσον Μπάτον. Ο Βρετανός που το 2009 έγινε παγκόσμιος πρωταθλητής με τη Brawn GP κατάφερε να γράψει χρόνο 0,16 δευτερόλεπτα ταχύτερο του Βραζιλιάνου και αυτό εν τέλει έπεισε τον Σερ Φρανκ Ουίλιαμς να τον επιλέξει για το δεύτερο cockpit. Ωστόσο έπρεπε να περιμένει να μάθει την τύχη του, την ημέρα της παρουσίασης του μονοθεσίου για τη σεζόν του 2000.

Τζένσον Μπάτον

Παρακολουθήστε στο παρακάτω βίντεο την ανασκόπηση του Gazzetta της σεζόν του 2022 για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Formula 1, με τους Πάνο Σεϊτανίδη και Κώστα Παστρίμα.

Φωτογραφίες: CrystalRacing/Twitter, TheBishF1/Twitter, franordaz3/Twitter, retroracingco/twitter, Mercmeup/Twitter

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!