Σαν Σήμερα: Η τελευταία νίκη του Τόιβονεν και η πρεμιέρα της Williams BMW

Στάθης Κοκκορόγιαννης
Σαν Σήμερα: Η τελευταία νίκη του Τόιβονεν και η πρεμιέρα της Williams BMW
Ο κόσμος του μηχανοκίνητου αθλητισμού είναι γεμάτος ιστορίες που έχουν γραφτεί με χρυσές σελίδες στα βιβλία. Ας δούμε τα σημαντικότερα γεγονότα που έγιναν σαν σήμερα.

Το πάθος για αγώνες ταχύτητας είναι διαχρονικό και έχει κατακτήσει τις καρδιές εκατομμύρια ανθρώπων. Κορυφαίοι οδηγοί στους δύο και τους τέσσερις τροχούς, έχουν γράψει τη δική τους ιστορία και τα ονόματά τους είναι με χρυσά γράμματα στα βιβλία.

Κάθε ημέρα του έτους έχει και από κάτι να μας διηγηθεί. Ας δούμε λοιπόν τι έγινε σαν σήμερα, 24/1, στη Formula 1 και το μηχανοκίνητο αθλητισμό.

Σαν σήμερα το 1954 γεννήθηκε ο Τζο Γκάρτνερ. Ο Αυστριακός οδηγός, αγωνίστηκε με την μικρή ομάδα της Osella στη Formula 1 σε 8 Grand Prix το 1984. Mάλιστα, κατάφερε να τερματίσει 5ος στο Grand Prix Ιταλίας. Ωστόσο, οδηγούσε το δεύτερο μονοθέσιο της ομάδας, κι επειδή η Osella είχε δηλώσει μόνο μία επίσημη συμμετοχή για εκείνη τη σεζόν, οι δύο βαθμοί της 5ης θέσης δεν του απονεμήθηκαν. Ο Γκάρντερ βρήκε τραγικό θάνατο στις 24 Ώρες Λε Μαν το 1986, σε μια πολύ άσχημη σύγκρουση με μια Porsche 962C.

Τζο Γκάρτνερ

Σαν σήμερα 1983, γεννήθηκε ο ένας και μοναδικός, Σκοτ Σπιντ. Ο Αμερικανός έκανε ντεμπούτο στη Formula 1 το 2006 με την ομάδα της Toro Rosso. Μάλιστα έγινε ο πρώτος οδηγός από τις ΗΠΑ μετά το 1993 και τον Μάικλ Αντρέτι. Οι επιδόσεις του δεν έπεισαν την ομάδα και μετά το μέσον της σεζόν του 2007, αντικαταστάθηκε από ένα νέο ταλέντο που άκουγε στο όνομα Σεμπάστιαν Φέτελ. Η καριέρα του Σπιντ συνεχίστηκε στο NASCAR και στο Rallycross.

Σκοτ Σπιντ

Σαν σήμερα το 1986, ο «Ιπτάμενος Φινλανδός» Χένρι Τόιβονεν πήρε τη νίκη στο Ράλλυ Μόντε Κάρλο για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα (WRC). Συνοδηγός του ήταν ο Σέρτζιο Κρέστο. Οι δυο τους επικράτησαν με την θηριώδη Lancia Delta S4 έναντι των Τίμο Σάλονεν με Peugeot και Χάνου Μίκολα με Audi. Αυτή έμελλε να είναι και η τελευταία τους νίκη, καθώς λίγους μήνες αργότερα σκοτώθηκαν αμφότεροι στον Γύρο της Κορσικής.

Χένρι Τόβονεν

Σαν σήμερα το 2000, η Williams έκανε τα αποκαλυπτήρια του πρώτου της μονοθεσίου με κινητήρα της BMW. Στην παρουσίαση της FW22, επισημοποιήθηκε πως το δεύτερο cockpit κέρδισε ο (τότε) νεαρός Τζένσον Μπάτον. Εκείνη τη σεζόν έγινε ο νεότερος οδηγός από τη Μ. Βρετανία που οδήγησε στη Formula 1 μετά τον Σερ Στέρλινγκ Μος.

Τζένσον Μπάτον

Φωτογραφίες: CrystalRacin/Twitter, TheBishF1/Twitter, RSFMotoorsport/Twitter

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!