Top 10: Οι 10 μεγαλύτερες καραμπόλες αυτοκινήτων στην ιστορία

Κώστας Παστρίμας
Top 10: Οι 10 μεγαλύτερες καραμπόλες αυτοκινήτων στην ιστορία
Οι δύσκολες καιρικές συνθήκες και η χαμηλή ορατότητα μπορεί να προκαλέσουν πολύ μεγάλα ατυχήματα.

Πολύ συχνά μιλάμε για καραμπόλες, όταν αναφερόμαστε σε ατυχήματα που περιλαμβάνουν περισσότερα από δύο οχήματα. Συνήθως τα ατυχήματα αυτά συμβαίνουν όταν οι συνθήκες στο δρόμο είναι δύσκολες, λόγω καιρού ή -ακόμα συνηθέστερα- ομίχλης. Πρόσφατα, για παράδειγμα, συνέβη μια μεγάλη καραμπόλα σε χιονισμένο δρόμο στις ΗΠΑ, με συμμετοχή 85 αυτοκινήτων.

Όταν οι καιρικές συνθήκες είναι άσχημες, όπως για παράδειγμα με τις χιονοπτώσεις που αντιμετωπίζουμε αυτές τις ημέρες, η προσοχή των οδηγών πρέπει να είναι ιδιαίτερα αυξημένη. Οι καραμπόλες είναι το αποτέλεσμα μιας αλυσιδωτής αντίδρασης, που ίσως ξεκινάει από μια απροσεξία αλλά έπειτα μπορεί να πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις.

crash

Τι περισσότερες φορές όταν ακούμε για καραμπόλα έχουμε στο μυαλό μας την εμπλοκή τριών ή τεσσάρων αυτοκινήτων. Αν ακούσουμε ότι ήταν, για παράδειγμα, 10 αυτοκινήτων, τη θεωρούμε μεγάλη. Στην ιστορία όμως έχουν καταγραφεί τεράστιες καραμπόλες εκατοντάδων οχημάτων, που σε κάποιες περιπτώσεις κόστισαν και αρκετές ζωές. Ας ρίξουμε μια ματιά στις μεγαλύτερες που έχουν καταγραφεί.

 

Νο 10, Ολλανδία

Πού: Ochten
Πότε: Οκτώβριος 1991
Οχήματα: 150

Διαβάζοντας αυτήν τη λίστα θα διαπιστώσετε ότι στην πλειονότητα των περιπτώσεων οι καραμπόλες δημιουργούνται λόγω κακής ορατότητας που προκαλεί η ομίχλη. Αυτό έγινε το 1991 σε αυτοκινητόδρομο στο Όχτεν στην Ολλανδία, όπου 150 αυτοκίνητα συγκρούστηκαν και ορισμένα από αυτά έπιασαν φωτιά. Το αποτέλεσμα ήταν ένας νεκρός και 64 τραυματίες.

Νο 9, Αγγλία

Πού: Worcestershire
Πότε: Μάρτιος 1997
Οχήματα: 160

Και πάλι η ομίχλη ήταν η αιτία της καραμπόλας, και καθώς μιλάμε για την Αγγλία η ομίχλη είναι κάτι καθόλου σπάνιο. Μία σύγκρουση δύο φορτηγών ξεκίνησε την αλυσιδωτή αντίδραση στην οποία ενεπλάκησαν 160 οχήματα και τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 60 τραυματίστηκαν.

Νο 8, ΗΠΑ

Πού: Hendersonville, Τενεσί
Πότε: Δεκέμβριος 2011
Οχήματα: 176

Άλλη μία περίπτωση που η πυκνή ομίχλη προκάλεσε μεγάλη καραμπόλα. Λίγο έξω από το Νάσβιλ του Τενεσί, τρεις διαφορετικές συγκρούσεις, που έγιναν κοντά μεταξύ τους, προκάλεσαν μια πολύ μεγάλη καραμπόλα 176 αυτοκινήτων. Μέσα σε αυτά ήταν και ένα σχολικό λεωφορείο, με τους μικρούς μαθητές όμως να μην παθαίνουν τίποτα. Δυστυχώς υπήρξε μία απώλεια ζωής και 16 ακόμα τραυματισμοί.

Νο 7, ΗΠΑ

Πού: Galesburg, Μίτσιγκαν
Πότε: Ιανουάριος 2015
Οχήματα: 193

Η ομίχλη στην περιοχή είχε σχηματιστεί και δεν διαλυόταν για μέρες και όταν ξέσπασε η χιονοθύελλα, η μεγάλη καραμπόλα ήταν απλώς θέμα χρόνου. Όταν συνέβη, 193 οχήματα ενεπλάκησαν σε αυτό το τεράστιας κλίμακας ατύχημα. Η ομίχλη μάλιστα επέμενε, κάνοντας πολύ δύσκολο το έργο των σωστικών συνεργείων και ο αυτοκινητόδρομος που σημειώθηκε το ατύχημα έκλεισε εντελώς για μία ημέρα. Ένα από τα φορτηγά μετέφερε πυροτεχνήματα, που εξερράγησαν και τραυμάτισαν δύο πυροσβέστες. Δυστυχώς και εδώ ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του.

crash

Νο 6, ΗΠΑ

Πού: Lansing, Μίτσιγκαν
Πότε: Ιανουάριος 2005
Οχήματα: 200

Άλλη μία περίπτωση που η ομίχλη στις ανατολικές πολιτείες των ΗΠΑ προκάλεσε μεγάλη καραμπόλα. Τα οχήματα που ενεπλάκησαν ήταν περίπου 200 σε ένα ατύχημα που κάλυψε μεγάλη επιφάνεια του Διαπολιτειακού I-96. Και εδώ υπήρξαν θύματα, με δύο ανθρώπους να χάνουν τη ζωή τους και τουλάχιστον 35 να τραυματίζοτνται.

No 5, ΗΠΑ

Πού: Mobile, Αλαμπάμα
Πότε: Μάρτιος 1995
Οχήματα: 200

Το ατύχημα αυτό ξεκίνησε πάνω σε μια γέφυρα, στον Διαπολιτειακό Ι-10 στην Αλαμπάμα. Η ομίχλη ήταν ξανά η αιτία αυτής της καραμπόλας, με 200 οχήματα να συγκρούονται. Ένας αυτόπτης μάρτυρας είπε ότι τα τρακαρισμένα αυτοκίνητα έμοιαζαν με «τσαλακωμένα κουτάκια μπίρας». Ένας νεκρός και 90 τραυματίες ήταν το αποτέλεσμα αυτής της καραμπόλας

Νο 4, ΗΠΑ

Πού: Λος Άντζελες, Καλιφόρνια
Πότε: Ιανουάριος 2002
Οχήματα: 216

Μια κυριακάτικη βόλτα μετατράπηκε λόγω -μαντέψτε- ομίχλης σε μια από τις μεγαλύτερες καραμπόλες στην ιστορία των ΗΠΑ. Ο αυτοκινητόδρομος Ι-710 στο Λος Άντζελες έκλεισε για πολλές ώρες καθώς 216 οχήματα συγκρούστηκαν μεταξύ τους. Ευτυχώς υπήρξαν μόνο τραυματισμοί από αυτό το ατύχημα και καθόλου θάνατοι. Το αξιοπερίεργο είναι ότι στην καραμπόλα αυτή ενεπλάκησαν και 45 μοτοσικλετιστές.

Νο 3, Τσεχία

Πού: Vysocina
Πότε: Μάρτιος 2008
Οχήματα: 231

Αυτή η τεράστια καραμπόλα προκλήθηκε από μια χιονοθύελλα στον αυτοκινητόδρομο D1 της Vysocina στην Τσεχική Δημοκρατία. Στην πολλαπλή αυτή σύγκρουση συμμετείχαν 231 οχήματα και 33 άνθρωποι τραυματίστηκαν, ενώ ευτυχώς κανείς δεν έχασε τη ζωή του. Μετά το ατύχημα, οι αρχές έκλεισαν τον αυτοκινητόδρομο, μέχρι να σταματήσει η χιονόπτωση.

Νο 2, Γερμανία

Πού: Μπράουνσβάιγκ
Πότε: Ιούλιος 2009
Οχήματα: 259

Ο συνδυασμός μιας δυνατής καλοκαιρινής βροχής και την υψηλής ταχύτητας των αυτοκινήτων προκάλεσε αυτήν την καραμπόλα στην Άουτομπαν Α2, έξω από το Μπράουνσβάιγκ στην Κάτω Σαξονία της Γερμανίας. Σε αυτήν ενεπλάκησαν 259 οχήματα και ο απολογισμός της ήταν 60 τραυματίες, αρκετοί από τους οποίους σοβαρά.

Νο 1, Βραζιλία

Πού: Σάο Πάουλο
Πότε: Σεπτέμβριος 2011
Οχήματα: 300

Η μεγαλύτερη καραμπόλα που έχει καταγραφεί έγινε στον αυτοκινητόδρομο Rodovia dos Imigrantes στο Σάο Πάουλο. Λόγω της πυκνής ομίχλης, πάνω από 300 αυτοκίνητα συγκρούστηκαν, σε ένα τεράστιο ατύχημα που είχε μήκος περισσότερο από 1,5 χιλιόμετρο. Αρκετά από τα αυτοκίνητα έπιασαν φωτιά κατά τη σύγκρουση και θεωρείται ένα μικρό θαύμα που μόνο ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του ενώ 49 ακόμα τραυματίστηκαν.

crash

Η παραπάνω λίστα είναι μια πολύ καλή υπενθύμιση των πραγμάτων που πρέπει πάντα να έχουμε στο νου μας όταν οδηγούμε. Ιδιαίτερα όταν οι συνθήκες γίνονται πιο δύσκολες, πρέπει να προσαρμόζουμε ανάλογα τη συμπεριφορά μας στο δρόμο. Πρέπει να μειώνουμε την ταχύτητά μας, να αυξάνουμε τις αποστάσεις και να έχουμε το 100% της προσοχής μας στην οδήγησή μας και στο τι συμβαίνει γύρω μας. Το όχημά μας πρέπει επίσης να είναι σωστά συντηρημένο και να διαθέτει τον εξοπλισμό ασφαλείας που απαιτείται.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!