Σεισμός: Τι κάνουμε αν μας βρει στο αυτοκίνητο
Μπορεί η πλειοψηφία των οδηγών να νιώθει πως μπορεί να διατηρήσει τον έλεγχο ότι κι αν βρεθεί μπροστά στο δρόμο, ωστόσο η αλήθεια είναι πολύ διαφορετική. Το βλέπουμε κάθε φορά που τα πράγματα δυσκολεύουν ή κάθε φορά που η κακοκαιρία αλλάζει τα δεδομένα.
Ειδικά όμως σε απρόβλεπτες συνθήκες όπως αυτές των φυσικών καταστροφών, η σημαντικότερη αρετή, είναι η ψυχραιμία. Πάμε να δούμε τι πρέπει να κάνουμε αν βρισκόμαστε μέσα στο αυτοκίνητο την ώρα που χτυπάει ο εγκέλαδος.
Πως θα το καταλάβουμε
Η αλήθεια είναι πως αν τα ρίχτερ δεν είναι εφιαλτικά, δύσκολα μπορεί κάποιος που βρίσκεται εν κινήσει με το αυτοκίνητό του να καταλάβει τι συμβαίνει. Εδώ χρειάζεται παρατηρητικότητα.
Εντός αστικού τοπίου, οι χαρακτηριστικές αντιδράσεις των πεζών είναι ενδεικτικές ενώ μπορεί να εντοπίσουμε την πιθανή κίνηση στα φώτα του δρόμου ή στους φωτεινούς σηματοδότες.
Όμως πέρα από την οπτική ειδοποίηση, μπορεί να αισθανθούμε ένα κούνημα στο τιμόνι ή με ισχυρό σεισμό, να νιώσουμε σαν και μας χτύπησε ξαφνική ριπή πλευρικού ανέμου, λες και υπάρχει αναπήδηση στο οδόστρωμα, ακόμα και να έχουμε την (ψευδή) αίσθηση απώλειας αέρα σε ελαστικό.
Τι κάνουμε την ώρα του σεισμού
Συνήθως οι σεισμοί κρατούν μόνο μερικά δευτερόλεπτα, ωστόσο υπάρχουν περιπτώσεις -όπως τώρα στην Τουρκία- που η διάρκεια είναι πολύ μεγαλύτερη. Τι κάνουμε λοιπόν αν είμαστε εν κινήσει;
Προσπαθούμε να ακινητοποιήσουμε το αυτοκίνητο στην άκρη του δρόμου, πάντα βάσει της ροής της κίνησης, δίχως δηλαδή να δημιουργήσουμε κίνδυνο ατυχήματος με την δική μας κίνηση. Αποφεύγουμε τη στάθμευση κάτω από γέφυρες και δίπλα σε πυλώνες ηλεκτρισμού.
Σηκώνουμε χειρόφρενο και ενεργοποιούμε το ραδιόφωνο για πληροφορίες και οδηγίες έκτακτης ανάγκης.
Παραμένουμε μέσα στο όχημα μέχρι να βεβαιωθούμε πως έχει ολοκληρωθεί η δόνηση, διότι μπορεί να υπάρχουν κομμένα ηλεκτροφόρα καλώδια κι άλλοι κίνδυνοι. Επίσης, σε ένα βαθμό η ασφάλεια της καμπίνας μπορεί να μας προστατεύσει από θραύσματα, τζάμια που σπάνε κτλ.
Αν ηλεκτροφόρα καλώδια της ΔΕΗ ή των τρόλεϊ πέσουν πάνω στο αυτοκίνητο, παραμένουμε στο εσωτερικό, έως ότου εκπαιδευμένο άτομο προσεγγίσει για να αφαιρέσει το καλώδιο.
Τι κάνουμε μετά το σεισμό
Προσέχουμε τυχόν ανοίγματα στο οδόστρωμα, κομμένα καλώδια που μπορεί να βρίσκονται στη δρόμο, αποφεύγουμε το πέρασμα κάτω από γέφυρες ή υπερυψωμένες διαβάσεις.
Αποφεύγουμε τα αυξανόμενα επίπεδα νερού κι αν είμαστε σε αστικό τοπίο και ο σεισμός που έχει προηγηθεί είναι πολύ μεγάλος, είμαστε σε συνεχή εγρήγορση για πιθανές καταρρεύσεις κτιρίων.
Είμαστε προετοιμασμένοι πως θα συναντήσουμε μεγάλη κίνηση στους δρόμους και ακολουθούμε ευλαβικά τις οδηγίες των αρχών.
Φωτογραφίες: Unsplash
Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!