Formula 1: O Μάσα ετοιμάζεται να διεκδικήσει τον τίτλο του 2008 στα δικαστήρια (vid)

Formula 1: O Μάσα ετοιμάζεται να διεκδικήσει τον τίτλο του 2008 στα δικαστήρια (vid)
Μετά τις αποκαλύψεις του Μπέρνι Έκλεστον σχετικά με όσα έγιναν εκείνη τη χρονιά στη Σιγκαπούρη, ο βετεράνος οδηγός της F1 ζυγίζει τις επιλογές του.

Έχει περάσει ένας μήνας από τις δηλώσεις που έκανε ο Μπέρνι Έκλεστον και άνοιξαν ξανά τη συζήτηση για όσα έγιναν στο Grand Prix Σιγκαπούρης του 2008 και το πως αυτό επηρέασε τη μάχη του τίτλου εκείνης της χρονιάς.

Όμως όλο αυτό το διάστημα, ο Φελίπε Μάσα που ήταν ο μεγάλος χαμένος εκείνης της χρονιάς, δεν μένει άπραγος.

Η αποκάλυψη του Έκλεστον

Ο άλλοτε κάτοχος των εμπορικών δικαιωμάτων της Formula 1, παραδέχθηκε μιλώντας στο F1 Insider πως τόσο αυτός, όσο και ο τότε πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Μηχανοκίνητου Αθλητισμού, Μαξ Μόσλεϊ, γνώριζαν για το «στημένο» Grand Prix Σιγκαπούρης του 2008. Τότε που ο δαιμόνιος Φλάβιο Μπριατόρε είχε δώσει εντολή στον Νέλσον Πικέ Τζούνιορ να στείλει το μονοθέσιο της Renault στον τοίχο, αλλάζοντας τις ισορροπίες υπέρ του μετέπειτα νικητή, Φερνάντο Αλόνσο.

Συγκεκριμένα, ο 92χρονος είχε πει: «Ο Μαξ Μόσλεϊ κι εγώ ενημερωθήκαμε κατά τη διάρκεια της σεζόν το 2008 για όσα είχαν συμβεί το 2008 στη Σιγκαπούρη. Ο Πικέ Τζούνιορ είχε πει στον πατέρα του, Νέλσον, πως η ομάδα του είχε ζητήσει να καταλήξει στον τοίχο σε συγκεκριμένο σημείο, ώστε να προκαλέσει καθεστώς αυτοκινήτου ασφαλείας και να βοηθήσει τον teammate του, (Φερνάντο) Αλόνσο. Ο Πικέ Τζούνιορ φοβόταν για την επέκταση του συμβολαίου του, ήταν υπό μεγάλη πίεση και συμφώνησε. Αποφασίσαμε να μην κάνουμε κάτι άμεσα. Θέλαμε να προστατεύσουμε το σπορ και να το σώσουμε από ένα τεράστιο σκάνδαλο. Γι’ αυτό καλόπιασα τον πρώην οδηγό μου, Νέλσον, ώστε να παραμείνει ψύχραιμος. Τότε υπήρχε ένας κανονισμός που έλεγε πως η τελική κατάταξη του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος, δεν μπορούσε να αλλάξει μετά την απονομή των βραβείων της FIA στο τέλος της χρονιάς. Έδωσαν στον (Λιούις) Χάμιλτον το πρωτάθλημα κι όλα ήταν μια χαρά».

Έστω και 15 χρόνια μετά, ο Έκλεστον παραδέχθηκε το λάθος χειρισμό και με τον τρόπο του, απολογήθηκε στον Φελίπε Μάσα. Ο Βραζιλιάνος είχε έναν καταστροφικό αγώνα μετά την είσοδο του αυτοκινήτου ασφαλείας και αν δεν είχε χάσει εκείνους τους βαθμούς, θα ήταν εκείνος που θα είχε επικρατήσει στο photo-finish της σεζόν.




«Σύμφωνα με το καταστατικό, βάσει όλων αυτών, θα έπρεπε να ακυρώσουμε τον αγώνα της Σιγκαπούρης. Αυτό θα σήμαινε πως δεν θα προσμετρούσε στις βαθμολογίες. Και τότε, θα ήταν Παγκόσμιος Πρωταθλητής ο Φελίπε Μάσα κι όχι ο Χάμιλτον. Νιώθω ακόμα λύπη για τον Μάσα. Κέρδισε τον τελευταίο αγώνα, εντός έδρας στο Σάο Πάολο και έκανε τα πάντα σωστά. Του έκλεψαν τον τίτλο που άξιζε το 2008 ενώ ο Χάμιλτον είχε όλη την τύχη του κόσμου και κατέκτησε το πρώτο δικό του πρωτάθλημα. Σήμερα, θα έκανα τα πράγματα διαφορετικά
», παραδέχθηκε ο Βρετανός.

Τι είχαν πει οι δικηγόροι της Ferrari

Το σκάνδαλο είχε προκύψει το 2009, μόλις ένα χρόνο μετά το συμβάν. Όμως βάσει των παραπάνω κανόνων, στη Ferrari ήξεραν πως δεν μπορούσαν να αλλάξουν τα πράγματα.



Συγκεκριμένα, ο Μάσα είπε στο Motorsport.com: «Υπάρχει ο κανονισμός που λέει πως όταν ένα πρωτάθλημα έχει κριθεί, από τη στιγμή που ο οδηγός έχει παραλάβει επίσημα το τρόπαιο του πρωταθλητή, τότε τα πράγματα δεν μπορούν να αλλάξουν. Ακόμα κι αν υπάρχει αποδεδειγμένα κλοπή. Τότε, οι δικηγόροι της Ferrari με είχαν ενημερώσει σχετικά. Πήγαμε και σε άλλους δικηγόρους και η απάντησή τους ήταν πως δεν μπορούσε να γίνει κάτι. Και είχα συμβιβαστεί με αυτό».

Ο Μάσα σκέφτεται να πάει στα δικαστήρια

Μετά από τις αποκαλύψεις του Έκλεστον, τα δεδομένα αλλάζουν και φαίνεται πως ο Βραζιλιάνος οδηγός που εκείνη τη σεζόν είχε χάσει στο νήμα τον τίτλο, δεν θα μείνει με σταυρωμένα τα χέρια.

Ο 41χρονος σήμερα Μάσα, πρόσθεσε: «Μετά από 15 χρόνια, ακούμε τον τότε κάτοχο εμπορικών δικαιωμάτων του σπορ να λέει πως το ήξερε από το 2008, όπως και ο Πρόεδρος της FIA αλλά δεν έκαναν τίποτα… Αυτό είναι πολύ λυπηρό, να ξέρεις πως τα αποτελέσματα εκείνου του αγώνα θα έπρεπε να είχαν ακυρωθεί και πως θα είχα έναν παγκόσμιο τίτλο. Στο τέλος, εγώ ήμουν ο μεγάλος χαμένος από εκείνο το αποτέλεσμα. Το ψάχνουμε λοιπόν το θέμα, προσπαθούμε να καταλάβουμε όλα τα ενδεχόμενα. Υπάρχουν νόμοι, ανάλογα τη χώρα, όπου δεν μπορείς να γυρίσεις 15 χρόνια και να υπάρξει κάποια δικαστική λύση. Όμως μελετώ τη νομοθεσία, έχουμε μία ιδέα του πως μπορούμε να κινηθούμε από εδώ και πέρα».

Φελίπε Μάσα

Φωτογραφίες: Scuderia Ferrari

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!