Formula 1, Αζερμπαϊτζάν: O Λεκλέρ ξανά στην pole παρά την έξοδο

Κώστας Παστρίμας
Formula 1, Αζερμπαϊτζάν: O Λεκλέρ ξανά στην pole παρά την έξοδο
Ο οδηγός της Ferrari επιβεβαίωσε την ταχύτητά του στο Μπακού και θε εκκινήσει από την πρώτη θέση στο Σπριντ.

Για πρώτη φορά σε αγώνα Formula 1, στο GP Αζερμπαϊτζάν διεξάχθηκε η διαδικασία του Sprint Shootout, που είναι μια ξεχωριστή περίοδος κατατακτήριων για να προκύψει η σειρά εκκίνησης στο Σπριντ του Σαββάτου. Ο Σαρλ Λεκλέρ της Scuderia Ferrari ήταν εκείνος που πήρε την πρώτη θέση στην εκκίνηση, καθώς παρά την έξοδο και την πρόσκρουση στις μπαριέρες που είχε στο τέλος της περιόδου σημείωσε τον καλύτερο χρόνο. Δίπλα του στην εκκίνηση θα έχει τον Σέρχιο Πέρεζ της Red Bull Racing ενώ από τη δεύτερη σειρά θα εκκινήσουν ο Μαξ Φερστάπεν (3ος) και ο Τζορτζ Ράσελ της Mercedes-AMG.

 

SQ1

Η διαδικασία στο Shootout είναι παρόμοια με αυτήν στις «κανονικές» κατατακτήριες και χωρίζεται σε τρία σκέλη, τα οποία όμως έχουν μικρότερη διάρκεια: το SQ1 διαρκεί 12 λεπτά, το SQ2 διαρκεί 10 λεπτά και το SQ3 έχει διάρκεια μόλις 8 λεπτά. Επίσης, οι οδηγοί είναι υποχρεωμένοι να χρησιμοποιήσουν φρέσκα μεσαία ελαστικά στα SQ1 και SQ2 και φρέσκα μαλακά ελαστικά στο SQ3.

Με αυτά τα δεδομένα, το Sprint Shootout ξεκίνησε κάτω από ένα λαμπρό ήλιο στο Μπακού, με πολλούς οδηγούς να βγαίνουν στην πίστα αμέσως μόλις άνοιξε το pitlane. Συνεχίζοντας την καλή φόρμα που είχε από την Παρασκευή, ο Σαρλ Λεκλέρ ανέβηκε από νωρίς στην πρώτη θέση του πίνακα των χρόνων, μπροστά από τον Μαξ Φερστάπεν. Την έκπληξη όμως έκαναν οι Williams, με τους Άλεξ Άλμπον και Λόγκαν Σάρτζεντ να βρίσκονται πολύ ψηλά στην κατάταξη στις πρώτες τους προσπάθειες.

Σε αυτό το μικρότερης διάρκειας σκέλος οι οδηγοί δεν επέστρεψαν στα γκαράζ τους και έμειναν στην πίστα για συνεχόμενους γύρους, βελτιώνοντας σε πολλές περιπτώσεις τους χρόνους τους, καθώς τα μονοθέσια ελάφρωναν από καύσιμα και στρωνόταν περισσότερο ελαστικό στην άσφαλτο. Κανείς ωστόσο δεν μπόρεσε να εκθρονίσει τον Λεκλέρ από την κορυφή.

Η 5άδα των οδηγών που αποκλείστηκαν καθορίστηκε περίπου 30 δευτερόλεπτα πριν από την καρό σημαία, όταν ο Σάρτζεντ, ο οποίος είχε ήδη περάσει στο Q2, έπεσε στον τοίχο και προκάλεσε την εμφάνιση της κόκκινης σημαίας. Έτσι, οι πέντε οδηγοί που έμειναν εκτός ήταν οι Ζου, Μπότας, Τσουνόντα, Γκασλί και Ντε Βρις.

SQ2

Το δεύτερο σκέλος ξεκίνησε με μικρή καθυστέρηση για να επισκευαστεί η μπαριέρα και το σκηνικό ήταν ίδιο με του SQ1. Τα μονοθέσια βγήκαν αμέσως στην πίστα και οι οδηγοί ξεκίνησαν τις προσπάθειές τους, όλοι με μεσαία ελαστικά, όπως ορίζουν οι κανονισμοί. Σε αυτό το σκέλος πήραν μέρος 14 μονοθέσια, αφού η διαλυμένη Williams του Σάρτζεντ βρισκόταν ακόμα κάπου πίσω από τις μπαριέρες.

Αυτήν τη φορά ήταν ο Μαξ Φερστάπεν εκείνος που ανέβηκε στην κορυφή του πίνακα των χρόνων, με τον Ολλανδό της Red Bull να κάνει ένα γρήγορο γύρο και μετά να επιστρέφει στο γκαράζ της ομάδας του. Ο Λεκλέρ επέμεινε και έκανε και άλλον ένα γύρο αλλά δεν κατάφερε να περάσει τον Φερστάπεν και αρκέστηκε στη 2η θέση, λιγότερο από ένα δέκατο του δευτερολέπτου πίσω.

Το ενδιαφέρον όπως πάντα σε αυτό το σημείο είναι οι πέντε οδηγοί που αποκλείονται από τη συνέχεια, που στην περίπτωση αυτήν ήταν τέσσερις, αφού ξέραμε ήδη τον πέμπτο, δηλαδή τον Σάρτζεντ. Τελικά, έπειτα από σκληρή μάχη, δεν τα κατάφεραν οι Πιάστρι, Χούλκενμπεργκ, Οκόν και Μάγκνουσεν. Αξιοσημείωτη ήταν η ομαδική δουλειά της Aston Martin, με τον Αλόνσο να δίνει slipstream στον Στρολ για να μπορέσει ο Καναδός, του οποίου το DRS δυσλειτουργούσε, να μπει στη 10άδα.

SQ3

Στο τρίτο σκέλος μπήκαν τα μαλακά ελαστικά στα μονοθέσια και οι οδηγοί βγήκαν να κυνηγήσουν τον απόλυτο χρόνο, τουλάχιστον οι εννέα από τους δέκα, καθώς ο Λάντο Νόρις δεν είχε στη διάθεσή του φρέσκο σετ μαλακών ελαστικών και επομένως, βάσει των νέων κανονισμών, δεν μπορούσε να πάρει μέρος στο SQ3.

Οι Red Bull έκαναν πρώτες την προσπάθειά τους και ο Πέρεζ ήταν ταχύτερος από τον Φερστάπεν αλλά ο Σαρλ Λεκλέρ ήρθε λίγο αργότερα και επιβεβαίωσε την ταχύτητά του στο Μπακού, κινούμενος ακόμα πιο γρήγορα και ανεβαίνοντας στην πρώτη θέση, τη στιγμή που ο Σάινθ ήταν 4ος.

Οι οδηγοί πρόλαβαν να κάνουν και δεύτερη γρήγορη προσπάθεια στους δρόμους του Μπακού για να διεκδικήσουν την pole position ή τουλάχιστον την καλύτερη δυνατή θέση στην εκκίνηση του Σπριντ. Ο Λεκλέρ στην προσπάθειά του να βελτιώσει το χρόνο του είχε έξοδο και χτύπησε στις μπαριέρες. Ωστόσο, πήρε τελικά την pole position, αφού ο Πέρεζ που ήταν 2ος και ο Φερστάπεν που ήταν 3ος δεν κατάφεραν να κάνουν καλύτερο χρόνο από τον οδηγό της Ferrari. Ακολούθησαν οι Ράσελ, Σάινθ, Χάμιλτον, Άλμπον, Αλόνσο και Νόρις, που δεν βγήκε από το γκαράζ της McLaren.

Ο Αγώνας Σπριντ θα ξεκινήσει στις 16:30 ώρα Ελλάδας.

Αποτελέσματα SQP

sqp

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!