MotoGP: Τι αλλάζει στο αγωνιστικό 3ήμερο

Κώστας Παστρίμας
MotoGP: Τι αλλάζει στο αγωνιστικό 3ήμερο
Η Επιτροπή των Grand Prix ενέκρινε τις αλλαγές που θα εφαρμοστούν από τον επόμενο αγώνα στη Μ. Βρετανία.

Η φετινή σεζόν είναι η πρώτη στην ιστορία του MotoGP που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα κάθε αγωνιστικού 3ημέρου οι Αγώνες Σπριντ, οι οποίοι διεξάγονται τα Σάββατα σε κάθε grand prix. Η σημαντική αυτή αλλαγή έφερε και τις αναπόφευκτες τροποποιήσεις στο πρόγραμμα των αγωνιστικών 3ημέρων. Έτσι, από φέτος γίνονται δύο περίοδοι ελεύθερων δοκιμών την Παρασκευή (45 και 60 λεπτών), το Σάββατο έχουμε άλλο ένα 30λεπτο FP το πρωί και αμέσως μετά τις κατατακτήριες ενώ το απόγευμα γίνεται ο Αγώνας Σπριντ.

Μια άλλη μεγάλη αλλαγή που εφαρμόστηκε από φέτος είναι ότι οι χρόνοι που μετρούν για να καθοριστούν οι αναβάτες που περνούν αυτομάτως στο Q2 των κατατακτήριων είναι οι χρόνοι των δύο περιόδων της Παρασκευής.

Η νέα αυτή κατάσταση δεν άφησε καθόλου ικανοποιημένες τις ομάδες, κάποιες από τις οποίες εδώ και μήνες έχουν ζητήσει να αλλάξει. Οι λόγοι που δεν τους αρέσει αυτό το καθεστώς είναι βασικά δύο: πρώτον, πρέπει και στα δύο FP να ξοδεύουν χρόνο στην προσπάθεια να σημειώσουν καλό χρόνο με μαλακό ελαστικό για να περάσουν στο Q2, χρόνο που θα ήθελαν να αφιερώσουν στο στήσιμο των μοτοσικλετών τους. Δεύτερον, οι αναβάτες τους αναγκάζονται να πιέζουν περισσότερο για να σημειώσουν καλούς χρόνους με όχι ιδανικά στημένες μοτοσικλέτες, κάτι που σημαίνει περισσότερες πτώσεις και τραυματισμούς.

Έτσι, όπως αποφασίστηκε από την Επιτροπή MotoGP, που συγκροτείται από εκπροσώπους της FIM, της Dorna, την ένωσης των κατασκευαστών και της ενωσης των ομάδων, οι χρόνοι των αναβατών στην πρώτη περίοδο ελεύθερων δοκιμών της Παρασκευής δεν θα μετρά για την είσοδό τους στο Q2. Για αυτό θα μετρούν μόνο οι χρόνοι που θα κάνουν στη δεύτερη περίοδο της Παρασκευής, που έχει διάρκεια 60', και πλέον θα ονομάζεται απλώς Practice. Η περίοδος ελεύθερων δοκιμών το πρωί του Σαββάτου παραμένει ως έχει στα 30'.

motogp

Μέχρι στιγμής, η προσπάθειες των ομάδων για αλλαγή προσέκρουε πάνω στην άρνηση της Ducati, η οποία δεν έβλεπε το λόγο να αλλάξει κάτι. Φαίνεται όμως ότι οι αντιρρήσεις της ιταλικής ομάδας κάμφθηκαν, καθώς όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, υπήρξε ομόφωνη συμφωνία ανάμεσα στις ομάδες.

Επομένως, παρότι οι ώρες διεξαγωγής των ελεύθερων δοκιμών από το Σίλβερστον και μετά δεν αλλάζει, είναι πολύ διαφορετικός ο τρόπος με τον οποίο ομάδες και αναβάτες θα προσεγγίσουν την πρώτη ημέρα που θα βγουν στην πίστα την Παρασκευή.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!