F1 - Προστ: «Ανίκανος ο Ροσί, κατέστρεψε την Alpine»

F1 - Προστ: «Ανίκανος ο Ροσί, κατέστρεψε την Alpine»
Βαριές κατηγορίες και χαρακτηρισμούς που θα συζητηθούν εξαπέλυσε ο θρύλος της Formula 1, Αλέν Προστ, για τον πρώην CEO της Alpine.

Στο περιθώριο του Grand Prix Βελγίου της Formula 1, γνωστοποιήθηκαν μεγάλες αλλαγές στα διοικητικά της Alpine. Ο Επικεφαλής της ομάδας, Ότμαρ Σαφνάουερ, ο Αγωνιστικός Διευθυντής, Άλαν Περμέιν και ο CTO, Πατ Φράι αποχώρησαν αιφνιδίως από την ομάδα. Ο Σαφνάουερ ήταν στην πίστα του Σπα, με τη συνεργασία του να ολοκληρώνεται μετά από το Grand Prix της Κυριακής.

Ο αντιπρόεδρος της Alpine Motorsport, Μπρούνο Φαμέν, θα είναι ο προσωρινός Επικεφαλής της Alpine F1, έως ότου βρεθεί ο κατάλληλος αντικαταστάτης του.

Τα γεγονότα των τελευταίων ημερών στην ομάδα του Ένστον προκάλεσαν μεγάλες αντιδράσεις στον κόσμο της Formula 1. O πρώην παγκόσμιος πρωταθλητής, Αλέν Προστ, μίλησε στην L’Equipe και δεν «μάσησε» τα λόγια του για την ομάδα που έχει αγαπήσει: «Πρώτα απ’ όλα θέλω να πω το ότι αυτή η ομάδα σημαίνει πολλά για εμένα. Το όνομα Renault με έφερε στη Formula 1 και μου έδωσε την ευκαιρία να παλέψω για τον πρώτο μου τίτλο. Επιπλέον είχα αναμειχθεί τα τελευταία χρόνια στην τωρινή δομή της ομάδας στο Ένστον και στο Βιρί Σατιγιόν. Αγαπώ αυτή την ομάδα και το να τη βλέπω σε αυτή την κατάσταση με πονά και με στενοχωρεί. Αξίζει περισσότερα και έχει όλα όσα χρειάζεται για να φτάσει στην κορυφή. Πρέπει να δούμε την ιστορία της ομάδας για να δούμε τι πήγε λάθος. Τα τελευταία 30 χρόνια όταν μετρούσε επιτυχίες, ήταν μέσω μιας απλής δομής, που είχε ανεξαρτητοποιηθεί από την αυτοκινητοβιομηχανία και είχε χτιστεί γύρω από τρεις ή τέσσερις πολύ δυνατές προσωπικότητες και έναν οδηγό πρωταθλητή».

Alpine F1

Τα τελευταία χρόνια η γαλλική ομάδα είχε ως καλύτερο πλασάρισμα την 4η θέση στο πρωτάθλημα κατασκευαστών το 2022. Όμως φέτος, έχει κάνει βήματα προς τα πίσω. Για τον Προστ, υπάρχει ένας και μόνο υπεύθυνος για την τωρινή κατάσταση που επηρέασε την απόδοση της ομάδος.

«Ο Λορέν Ροσί είναι το πιο τρανό παράδειγμα του φαινομένου Ντάνινγκ-Κρούγκερ. Ένας ανίκανος ηγέτης που νομίζει πως μπορεί να ανταπεξέλθει παρά την έλλειψη ικανοτήτων, με αλαζονεία και έλλειψη ανθρωπιάς προς τους υπαλλήλους του. Αυτός που ήταν αφεντικό της Alpine για 18 μήνες και νόμιζε πως τα κατανοούσε όλα από την αρχή, όμως έκανε λάθος. Ο τρόπος διαχείρισής της ομάδας που επέβαλε, κατέστρεψε την άνοδο που είχε ξεκινήσει από το 2016 ώστε η ομάδα να κατακτά βάθρα και νίκες. Ελπίζω πως η απόφαση να αλλάξουν τα μεγάλα κεφάλια θα είναι ένα ευεργετικό ηλεκτροσόκ για όλη την ομάδα», πρόσθεσε.

Φωτογραφίες: f1_naija/Twitter, Alpine

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!