Αποκλειστικό – Ο Μάρντενμπορο μιλάει για την ιστορία του που ενέπνευσε την ταινία Gran Turismo (vid)

Πάνος Σεϊτανίδης
Αποκλειστικό – Ο Μάρντενμπορο μιλάει για την ιστορία του που ενέπνευσε την ταινία Gran Turismo (vid)
Ο οδηγός στον οποίο βασίστηκε η επερχόμενη ταινία Grand Turismo μιλάει για την τρελή πορεία του από τα video games, στις πίστες.

Υπάρχουν φορές που η πραγματικότητα μπορεί να ξεπεράσει και την πιο τρελή φαντασία. Και μάλιστα με τον πλέον εμφατικό τρόπο. Μια τέτοια, αφορά στην ιστορία του Γιαν Μάρντενμπορο, του sim racer που εξελίχθηκε σε επιτυχημένο οδηγό αγώνων. Σε μία πορεία που μοιάζει παραμύθι και ενέπνευσε τους σεναριογράφους της πολυαναμενόμενης ταινίας Gran Turismo.

To Gazzetta εξασφάλισε για την Ελλάδα μία πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη του Βρετανού οδηγού, που θα σας βάλει για τα καλά σε κλίμα ενόψει της πρεμιέρας της ταινίας στις 17 Αυγούστου.

Gran Turismo

Από μικρό παιδί λοιπόν, ο Γιαν ονειρευόταν να γίνει οδηγός αγώνων. Στο δημοφιλές παιχνίδι του PlayStation, Gran Turismo, βρήκε τον τρόπο να αντιμετωπίσει τη δίψα του για το σπορ. Εξελίχθηκε σε έναν από τους καλύτερους παίκτες, μέχρι που τα online επιτεύγματά του, του έδωσαν την ευκαιρία να καθίσει πίσω από το τιμόνι ενός πραγματικού αγωνιστικού αυτοκινήτου και να αντιμετωπίσει τους καλύτερους οδηγούς του κόσμου.

Η Columbia Pictures μετέτρεψε αυτή την ιστορία σε μία ταινία - μία παραγωγή των PlayStation Production / 2.0 Entertainment που καλείται να αποδείξει στο κοινό σε κάθε άκρη του πλανήτη, πως τα όνειρα γίνονται πραγματικότητα. Τη σκηνοθεσία ανέλαβε ο Νιλ Μπλόμκαμπ (District 9, Elysium), σε σενάριο των Τζέισον Χολ και Ζακ Μπάβλιν.

Ο Γιαν Μάρντενμπορο στην πίστα της Βαρκελώνης

«Μπορώ να καταλάβω γιατί η ιστορία μου μοιάζει απίστευτη», εξηγεί ο Γιαν Μάρντεμπορο, που συμμετέχει και στην παραγωγή. «Αν τη γράψεις σε ένα κομμάτι χαρτί, μοιάζει ακραία: “Κέρδισε ένα διαγωνισμό στο PlayStation και έγινε οδηγός αγώνων”. Υπήρξαν πολλά που συνέβησαν ενδιάμεσα αλλά λίγο-πολύ, αυτή είναι η ιστορία».

Όλα ξεκίνησαν στο Κάρντιφ, όπου ο Μάρντενμπορο, γιος ενός βετεράνου ποδοσφαιριστή που εργαζόταν στους σιδηροδρόμους, ανακάλυψε το παιχνίδι GranTurismo του PlayStation, σε μία επίσκεψη σε σπίτι οικογενειακών φίλων. «Νομίζω πως ήμουν 8 ετών. Θυμάμαι και ποιο ήταν το πρώτο αυτοκίνητο που “αγόρασα”. Ήταν ένα μωβ 3000 GT που έπρεπε να το αποκτήσεις από την αγορά των μεταχειρισμένων. Τις εβδομάδες που ακολούθησαν, μετά το σχολείο πήγαινα συνέχεια στο σπίτι τους για να παίξω το παιχνίδι, μέχρι που με βαρέθηκαν τόσο που έδωσαν το PlayStation και το GranTurismo στους γονείς μου. Αυτό “γέννησε” το βαθύτερο ενδιαφέρον μου για τα αγωνιστικά αυτοκίνητα. Όλα ξεκίνησαν εκεί».

Gran Turismo

Όταν ρωτήθηκε για τον λόγο που τον κέρδισε αυτός ο κόσμος, η απάντηση είναι ξεκάθαρη: «Απλά λάτρευα τα αυτοκίνητα. Ήμουν πάντα καλός στο να τα εντοπίζω και να τα ξεχωρίζω ως παιδί. Έλεγα: “Αυτό είναι ένα Ford, αυτή είναι μία BMW…". Και στο παιχνίδι έβλεπα όλα εκείνα τα αυτοκίνητα που αναγνώριζα και στους δρόμους. Έβλεπα όμως και άλλα που αντίκριζα για πρώτη φορά στη ζωή μου. Όλα αυτά ενίσχυσαν τις γνώσεις μου για τα αυτοκίνητα, μου άρεσε να διαβάζω περιοδικά αυτοκινήτου και να προσπαθώ να κατανοώ πως λειτουργούν οι κινητήρες, να ξέρω που κατασκευάζονται, πόση ιπποδύναμη είχαν, όλα αυτά. Ήμουν εκείνο το παιδί που ήταν εμμονικό με τα αυτοκίνητα και τα πάντα για αυτά. Δεν θέλησα ποτέ μου να κάνω τίποτα διαφορετικό».

Ως έφηβος πια, ο Γιαν συνέχιζε να παίζει το παιχνίδι και να διευρύνει τις γνώσεις του για τα αυτοκίνητα – πράγμα που στα μάτια των γονιών του, μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά την μόρφωσή του και την απόδοσή του στο σχολείο. Στην ταινία, ο Τζιμόν Χουνσού υποδύεται τον πατέρα του και η Τζέρι Χάλιγουελ Χόρνερ τη μητέρα του. «Μισούσα το γεγονός πως επιστρέφοντας σπίτι μετά το σχολείο, έπρεπε να κάνω τις εργασίες μου αντί να παίξω στο PlayStation», παραδέχεται. «Και φυσικά, τότε δεν μπορούσα ούτε να φανταστώ που θα με οδηγούσε το παιχνίδι αυτό. Έπαιζα γιατί ήθελα να δοκιμάζω και να αγωνίζομαι με αυτά τα αυτοκίνητα που δεν θα είχα ποτέ την ευκαιρία να οδηγήσω στην πραγματική ζωή. Έτσι ένιωθα. Ήξερα πως το Gran Turismo ήταν το κορυφαίο αγωνιστικό παιχνίδι. Κατά συνέπεια, δεν με ενδιέφεραν άλλα παιχνίδι που δεν είχαν ως προτεραιότητα τον έλεγχο του αυτοκινήτου. Για μένα δεν υπήρχε άλλο γιατί ήξερα, έχοντας δει σχετικό υλικό, το πως εξέλιξαν το παιχνίδι, δίνοντας σου την πραγματική αίσθηση της οδήγησης αυτών των αυτοκινήτων. Αυτό ήταν πολύ σημαντικό για μένα».

Ο Ορλάντο Μπλουμ πρωταγωνιστεί στο Gran Turismo

Όταν η Nissan και το PlayStation ένωσαν τις δυνάμεις τους δημιουργώντας τη Gran Turismo (GT) Academy, στον Γιαν δόθηκε η ευκαιρία να καθίσει πίσω από το τιμόνι ενός πραγματικού αγωνιστικού αυτοκινήτου. Ήταν όμως αχαρτογράφητα εδάφη, γεμάτα εμπόδια, για αυτό το μικρό παιδί με την ταπεινή καταγωγή, που εργαζόταν σε κατάστημα ρούχων στην Ουαλία. Στην ταινία, ο Ορλάντο Μπλουμ υποδύεται τον διευθυντή marketing της Nissan, Ντάνι Μουρ, που είχε την ιδέα της δημιουργίας μιας ακαδημίας που θα επέτρεπε σε gamers να τρέξουν σε πραγματικά αγωνιστικά αυτοκίνητα. Ήταν μία ευκαιρία ζωής για τον Γιαν και δεν ήταν διατεθειμένος να τη χαραμίσει. «Δεν θα είχα την παραμικρή πιθανότητα να φτάσω εδώ που είμαι τώρα και να έχω αυτή την καριέρα, αν δεν ήταν η Nissan με τη Sony και τη GT Academy. Δεν έχω καμία αμφιβολία πως δεν θα μπορούσα να βρίσκομαι τώρα εδώ και να συζητώ για την καριέρα που είχα έως τώρα και έχει ήδη διάρκεια 12 ετών. Ίσως να είχα κάνει κάποια track days αλλά ως εκεί».

«Σταμάτησα τις σπουδές μου στο πανεπιστήμιο μετά από ένα μικρό χρονικό διάστημα, δεν ήταν για μένα. Ήμουν λοιπόν πολύ τυχερός που σε εκείνο το κομμάτι της ζωής μου είχα αρκετό διαθέσιμο χρόνο. Ήμουν μόλις 19 και ευτυχώς δεν μπορούσε να μου τραβήξει το ενδιαφέρον τίποτα άλλο», προσθέτει. «Κλεινόμουν λοιπόν στο δωμάτιο μου και έκανα προπόνηση επτά, οκτώ, ακόμα και εννέα ώρες την ημέρα, προσπαθώντας να προκριθώ στο Top-20 και να περάσω στην επόμενη φάση».

Gran Turismo

Παρότι ο μπαμπάς του δεν είχε πειστεί για το στόχο του Γιαν, ο βασικός λόγος που ο γιος του κατάφερε να μπει στη GT Academy, ήταν κάτι που έμαθε από εκείνον. «Ο μπαμπάς μου είναι άνθρωπος της πειθαρχίας. Πάντα μας έλεγε για τα προγράμματα προπόνησης που είχαν όταν ήταν επαγγελματίας ποδοσφαιριστής και είμαι πολύ περήφανος και χαρούμενος που τα μοιραζόταν με εμένα και τον αδερφό μου όταν ήμασταν σε μικρή ηλικία. Έλεγε: “Κανένας δεν θυμάται τον δεύτερο. Κανένας δεν ενδιαφέρεται για το αν απλά συμμετείχες. Ο κόσμος ασχολείται μόνο με τους νικητές”. Αυτό μου έδινε κίνητρα».

Η πρόκριση στη GT Academy εξελίχθηκε σε εμμονή και ήταν αποφασισμένος να πετύχει με κάθε κόστος. «Έπρεπε να προκριθείς στους 20 καλύτερους της χώρας σου. Ήμουν ένατος σε Ηνωμένο Βασίλειο και Ιρλανδία και πήρα το εισιτήριο για τον επόμενο γύρο, φτάνοντας τελικά στον παγκόσμιο τελικό. Σε εκείνο το σημείο, δεν υπήρχε πια gaming. Οδηγούσαμε αυτοκίνητα, έχοντας δίπλα μας “δασκάλους”. Ήμουν σαν άλογο, σαν ένα άλογο κούρσας με παρωπίδες. Και ήξερα πως παρακολουθούσαν κάθε μου κίνηση, ήταν λες και βρισκόμουν σε πόλεμο».

Ο Ντέιβιντ Χάρμπουρ πρωταγωνιστεί στην ταινία Gran Turismo

Στην ταινία, αυτό είναι το σημείο που συναντά τον πρώην οδηγό αγώνων, Τζακ Σλέιτερ, τον οποίο υποδύεται ο Ντέβιντ Χάρμπουρ, και που τον καθοδηγεί στη μετάβαση από το gaming, στην αγωνιστική οδήγηση (τελικά έγινε ο επικεφαλής μηχανολόγος του αφότου κέρδισε στη GT Academy). «Ήξερα πως οι πιθανότητες να κερδίσω ήταν πολύ λίγες», παραδέχεται ο Γιαν, «και καθώς δεν μας ενημέρωναν σε ποια θέσει τερματίζαμε μετά από κάθε event, ήταν ένα ταξίδι στο άγνωστο. Κοιτούσα τους άλλους διαγωνιζόμενους, σκεφτόμουν ότι τα πήγαιναν καλύτερα από μένα, έψαχνα τρόπους να βελτιωθώ». Το πάθος του για το σπορ μετά από αυτή την ευκαιρία που του είχε δοθεί, μεγάλωνε συνεχώς όσο ανακάλυπτε όλο και περισσότερα για την αγωνιστική οδήγηση.

«Απλά θυμάμαι να οδηγώ ένα GTR στην πίστα του Σίλβερστον και να σκέφτομαι πως αυτό ήταν το καλύτερο πράγμα στον κόσμο. Είχα κολλήσει και δεν ήθελα να τελειώσει όλο αυτό. Γι’ αυτό και δεν σκέφτηκα ποτέ την ήττα, διότι θα ήταν πολύ οδυνηρό για μένα να χρειαστεί να φύγω. Το να ξέρω πως δεν θα ζήσω ποτέ ξανά κάτι ανάλογο. Το σκέφτομαι τώρα και είναι τρομακτικό, μου προκαλεί ανατριχίλα. Έπρεπε λοιπόν να τα καταφέρω. Ήταν το παν για μένα».

H GT Academy

Ο νεαρός ταλαντούχος οδηγός, Άρτσι Μαντέκουε, είναι αυτός που υποδύεται τον Γιαν Μάρντενμπορο στο GranTurismo. Επικεφαλής του cast μίας από τις πιο απίστευτες, αληθινές ιστορίες αουτσάιντερ, που έχουν εξιστορηθεί στη μεγάλη οθόνη. Όπως βλέπουμε στην ταινία και επιβεβαιώνει κι ο Γιαν, το video game έπαιξε στ’ αλήθεια πολύ σημαντικό ρόλο στην προετοιμασία του για να εξελιχθεί στον οδηγό που είναι σήμερα. «Ένα από τα πράγματα που έμαθα από το παιχνίδι, ήταν το να συγκεντρώνομαι. Και στους αγώνες αντοχής, το να διατηρείς τη συγκέντρωσή σου, γύρο με το γύρο επί ώρες, βοηθάει». Το άκρως ρεαλιστικό παιχνίδι του φανέρωσε όλες τις παγίδες πιστών στις οποίες δεν είχε βρεθεί ποτέ, πράγμα που έκανε τη διαφορά όταν τελικά κλήθηκε να αγωνιστική εκεί. Ο ίδιος λέει σχετικά: «Η GT Academy ενθάρρυνε πολλά μέλη της βιομηχανίας του μηχανοκίνητου αθλητισμού να πάρουν πιο σοβαρά τους προσομοιωτές και την εξ αποστάσεως προετοιμασία.

Η νίκη στη GT Academy ήταν μία στιγμή που ο Μάρντενμπορο δε θα ξεχάσει ποτέ. «Ο Έντι Ιρβάιν -που είναι Ιρλανδός και έχει βαριά προφορά- διάβασε το όνομά μου πολύ γρήγορα και αναρωτιόμουν, “Εμένα είπε;”. Κι έπειτα ήταν δίπλα μου ένας τύπος από την Ισπανία που άρχισε να με λούζει με σαμπάνια. Τότε ήταν που συνειδητοποίησα πως κέρδισα. Σκεφτόμουν πως η ζωή μου θα αλλάξει πλήρως. Είχα το τηλέφωνό μου στην τσέπη μου και τηλεφώνησα πρώτα στον μπαμπά μου, όμως δεν απάντησε. Έπειτα πήρα τη μητέρα μου που ήταν στο δρόμο της επιστροφής σπίτι από τη δουλειά. Ήταν ενθουσιασμένη. Ήταν η καλύτερη στιγμή της ζωής μου – η στιγμή που άλλαξαν όλα».

Στιγμιότυπο από την ταινία Gran Turismo

Ήταν η στιγμή που έκανε τα όνειρά του πραγματικότητα και άνοιγε μπροστά του ένας νέος δρόμος, που θα τον οδηγούσε εκεί που βρίσκεται σήμερα. Η ταινία Gran Turismo αποκαλύπτει επίσης τις προκλήσεις που αντιμετώπισε από εκείνο το σημείο, ώσπου να γίνει επαγγελματίας οδηγός αγώνων, καταλήγοντας στον θρυλικό αγώνα των 24 Ωρών Λε Μαν. «Είναι ο σπουδαιότερος αγώνας στον κόσμο», επιβεβαιώνει ο Γιαν. «Ήμουν λοιπόν ένας νικητής της GT Academy που προσπαθούσα να αποδείξω στον κόσμο πως μπορούσα να αγωνιστώ στο υψηλότερο επίπεδο του μηχανοκίνητου αθλητισμού, στον σπουδαιότερο αγώνα. Αυτός ήταν ο λόγος που πήγαμε στο Μαν – για να δείξουμε στον κόσμο πως το πρόγραμμά μας ήταν επιτυχημένο».

Τώρα, κοιτώντας πίσω και αναλογιζόμενος τις δυσκολίες αλλά και τα επιτεύγματά του, είναι ξεκάθαρος: «Άξιζαν όλα, δεν έχω καμία αμφιβολία, διότι ζω ένα παιδικό μου όνειρο. Είμαι ευλογημένος και ελπίζω αυτή η ιστορία να εμπνεύσει κι άλλους, να προσπαθήσουν να αλλάξουν τη ζωή τους και να κάνουν κάτι που θα τους χαρίζει τα ίδια συναισθήματα που μου χαρίζει εμένα το δικό μου σπορ».

Στιγμιότυπο από την ταινία Gran Turismo

Ένα σπορ και μία ιστορία που έρχονται στη μεγάλη οθόνη, με άκρως ρεαλιστικό τρόπο, από έναν κινηματογραφιστή του επιπέδου του Νιλ Μπλόμκαμπ. Με την υποστήριξη ενός εξαιρετικού καστ και συνεργείου, συμπεριλαμβανομένου και του Μάρντενμπορο που βοήθησε με τις σκηνές δράσεις κι άλλες πτυχές της παραγωγής. Και το αποτέλεσμα, είναι το Gran Turismo, μία διασκεδαστική και γεμάτη δράση ταινία, που αποδεικνύει ότι κανένα όνειρο δεν είναι πολύ μεγάλο, αν το κυνηγάς με το κατάλληλο καύσιμο.

Το Gazzetta ταξίδεψε στη Βαρκελώνη για την επίσημη πρεμιέρα της ταινίας Gran Turismo. Προσεχώς, θα μπορείτε να διαβάσετε αποκλειστικές συνεντεύξεις τόσο του σκηνοθέτη της ταινίας, Νιλ Μπλόμκαμπ, όσο και του οδηγού στον οποίο βασίστηκε το σενάριο, Γιάν Μάρντενμπορο.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!